Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Βραβεία - Εξαγορές: Ανασχεδιασμός του υπάρχοντος κτηρίου του αποθηκευτικού σταθμού σιτηρών (SILO) και του περιβάλλοντος χώρου του σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων





Σκοπός του Διαγωνισμού

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της Πολιτιστικής Ακτής του Λιμένος Πειραιώς εντάσσεται στη στρατηγική για τη δημιουργία ενός νέου έργου αναφοράς για την πόλη και το λιμάνι του Πειραιά με κύρια έμφαση στον πολιτισμό, τον  ποιοτικό τουρισμό και  την αειφόρο ανάπτυξη.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι:
Η δημιουργία ενός μοναδικού  για την Ελλάδα Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων.
Η ανάπτυξη ενός αστικού υπαίθριου δημόσιου χώρου με ταυτότητα, μέσα στην καρδιά του...

Πηγή:http://www.piraeusculturalcoast.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=93&Itemid=211&lang=el

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας Θεσσαλονίκης

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι ο ανασχεδιασμός της Πλατείας ως χώρου περιπάτου και αναψυχής μέσω σύγχρονων αρχιτεκτονικών και αστικών παρεμβάσεων, η απόδοση της Πλατείας στους πεζούς και ο μετασχηματισμός της σε είσοδο / πύλη της πόλης από τη θάλασσα, ο εμπλουτισμός του υφιστάμενου πρασίνου και η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της ιστορικής μνήμης της Πλατείας.

Η επίτευξη του στόχου αυτού θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην προβολή του πολυδιάστατου χαρακτήρα της πόλης και στην αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης σε μητρόπολη των Βαλκανίων.

Επιδιώκεται η επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, με βάση τις απαιτήσεις της τέχνης, της επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού περιβαλλοντικού σχεδιασμού, προκειμένου να προκύψει συνολικό αποτέλεσμα με υψηλής ποιοτικής στάθμης, σύγχρονο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα το οποίο θα ικανοποιεί τις εξής επιδιώξεις:

Αναβάθμιση της εικόνας της πόλης και βελτίωση της ποιότητας ζωής στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης
Απόδοση της Πλατείας στους πεζούς και όχι στα αυτοκίνητα
Μετασχηματισμό της Πλατείας σε είσοδο / πύλη της πόλης από τη θάλασσα
Αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής της Πλατείας Ελευθερίας και τόνωση της εγκατάστασης και λειτουργίας των επαγγελματικών και εμπορικών χρήσεων καθώς και των χρήσεων αναψυχής και πολιτισμού.
Ανάδειξη και εμπλουτισμό του υφιστάμενου πρασίνου, διατήρηση όλων των αξιόλογων μεγάλων δένδρων και πρόταση για πρότυπη βιοκλιματική ανάπλαση κεντρικής αστικής πλατείας
Ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της πλατείας
Δημιουργία θέσεων ανάπαυσης και χώρων συγκέντρωσης, αναψυχής και ενημέρωσης πολιτών
Πρότυπο σχεδιασμό αστικού εξοπλισμού
Αναβάθμιση του φωτισμού με εξοικονόμηση ενέργειας
Εγκατάσταση κατάλληλης τεχνολογίας για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα δρώμενα και τις περιηγητικές δυνατότητες στην πόλη
Σχεδιασμό κατάλληλο και για άτομα εμποδιζόμενα και με ειδικές ανάγκες
Oι προτάσεις των διαγωνιζόμενων θα πρέπει να μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς ουσιαστική μεταβολή των κυκλοφοριακών δεδομένων της περιοχής μελέτης, χωρίς φυσικά να αποκλείεται η υποβολή τεκμηριωμένων εναλλακτικών προτάσεων για μεταγενέστερες παρεμβάσεις κυκλοφοριακού χαρακτήρα.

Σε κάθε περίπτωση, μπορούν κατά την κρίση των μελετητών, να διατυπωθούν προτάσεις αντιμετώπισης της στάσης και στάθμευσης οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργίας θέσεων φορτοεκφόρτωσης για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων και προσωρινής στάσης οχημάτων, τουριστικών λεωφορείων και ταξί, μετατόπισης ή ανασχεδιασμού της αφετηρίας των λεωφορείων, δημιουργίας ποδηλατόδρομου ή/και ποδηλατοστασίων κλπ.

Επίσης με δεδομένη την εγγύτητα της Πλατείας Ελευθερίας με τη θάλασσα, αλλά και την ανεύρεση τμήματος του παραθαλάσσιου τείχους της πόλης σε οικόπεδο επί της οδού Καλαποθάκη, τυχόν προτάσεις δημιουργίας υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων κάτω από την Πλατεία θα πρέπει να διατυπώνονται στο πλαίσιο εναλλακτικών προσεγγίσεων και η μελέτη να μπορεί να υλοποιηθεί και χωρίς αυτές.

Οι προτάσεις των διαγωνιζομένων θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλους τους ισχύοντες κανονισμούς που αφορούν τους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους και να διέπονται από τις αρχές του «Σχεδιασμού για Όλους». Επίσης θα πρέπει να διατηρηθούν όλα τα αξιόλογα μεγάλα δένδρα που υφίστανται στην Πλατεία.



Ημερομηνία λήξης υποβολής των μελετών ορίζεται η 16η Απριλίου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00 μ.μ.



Η υποβολή των μελετών θα γίνει στα γραφεία του Δήμου Θεσσαλονίκης - Διεύθυνση Μελετών Αρχιτεκτονικών Έργων, Αγγελάκη 13, T.K. 546 21, Θεσσαλονίκη, 5ος όροφος (γραμματεία - πρωτόκολλο), στις εργάσιμες ημέρες και ώρες 09:00-14:00.

Δεκτές γίνονται επίσης μελέτες που αποστέλλονται στα γραφεία του Δήμου Θεσσαλονίκης εμπρόθεσμα με το ταχυδρομείο ή μέσω ιδιωτικής εταιρείας μεταφορών, με ευθύνη στην περίπτωση αυτή του διαγωνιζόμενου για την έγκαιρη παράδοση και υποβολή και με την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία των συμμετεχόντων.

Διευκρινίζεται ότι για τους συμμετέχοντες που θα αποστείλουν τη μελέτη τους ταχυδρομικά ή μέσω ιδιωτικής εταιρείας μεταφορών, ως ώρα παράδοσης θα ληφθεί υπόψη η αναγραφόμενη ώρα παράδοσης του φακέλου στο ταχυδρομείο ή στην ιδιωτική εταιρεία μεταφορών, με την προϋπόθεση ο φάκελος συμμετοχής θα παραληφθεί από το Δήμο Θεσσαλονίκης έως και την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την ημερομηνία λήξης υποβολής των μελετών.

Σε όσους παραδίδουν τις Μελέτες απευθείας στην ανωτέρω Δ/νση, θα δίνεται απόδειξη που θα αναγράφει τον χαρακτηριστικό κωδικό επιλογής του συμμετέχοντα και την ημερομηνία παραλαβής της.

Πηγή: http://www.thessaloniki.gr/portal/page/portal/DioikitikesYpiresies/TexnikesYpiresies/anaplasi-plateias-eleytherias


Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΑΔΑΣ "Μελέτες Μορφολογικών Κανόνων Δόμησης και Αρχιτεκτονικής"



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ


«Εκτός χρόνου εντός ορίων. Άρης Κωνσταντινίδης: ο Αρχιτέκτονας του Μουσείου Ιωαννίνων». Εγκαίνια έκθεσης, 21 Φεβρουαρίου 2013, 7:00 μ.μ. Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Διάλυση του ΤΣΜΕΔΕ μέσω Τράπεζας Αττικής





Ανασφάλιστοι, άνεργοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Αυτοί είναι οι σωτήρες» της Τράπεζας Αττικής, της τελευταίας τράπεζας που παραμένει υπό κρατικό έλεγχο.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί δεκάδες μηχανικοί έξω από το υποκατάστημα της Τράπεζας Αττικής στην οδό Ακαδημίας την ώρα που το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας συζητούσε την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία βασικός μέτοχος είναι το ΤΣΜΕΔΕ. «Οχι στην εμπλοκή των Ταμείων στα τραπεζικά παιχνίδια» και «Δεν θα σώσουμε εμείς και πάλι τις τράπεζες» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την πραγματοποίηση του διοικητικού συμβουλίου χωρίς αποτέλεσμα.
Την ώρα που πάνω από 30.000 ασφαλισμένοι μηχανικοί αδυνατούν να καλύψουν τις παλαιότερες εισφορές, ενώ επίκεινται αυξήσεις που θα φτάσουν έως και το 90% (λόγω Μεσοπρόθεσμου), με τους μισούς μηχανικούς να είναι ουσιαστικά εκτός επαγγέλματος, το Ταμείο αποφασίζει να δώσει 200-400 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμειακά του διαθέσιμα για να σώσει μια τράπεζα.
Πώς το υγιέστερο Ταμείο που είχε το 2009 3,5 δισ. αποθεματικό (με αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους 7:1) έφτασε να έχει σήμερα μόνο 1,6 δισ. με αγοραία αξία κάτω από 1 δισ. ευρώ και γιατί αποφασίζει σήμερα να δώσει 400 εκατομμύρια σε μια ζημιογόνο τράπεζα, χωρίς μάλιστα να υπάρχει καμία μελέτη σκοπιμότητας της επένδυσης; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην τράπεζα ανέρχεται στο 43%. Πρόκειται για την πιο σημαντική επένδυση του Ταμείου που διαμορφώθηκε με συνεχείς προσαυξήσεις επί δεκαπέντε χρόνια. Το υπόλοιπο 57% της το κατέχουν ισομοιρασμένο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Το 2009, η Τράπεζα Αττικής, έπειτα από αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 150.000.000 ευρώ (για την οποία το ΤΣΜΕΔΕ συνεισέφερε 100.000.000 ευρώ), παρουσίασε κέρδη 5.700.000 ευρώ. Το 2010 παρουσίασε ζημιές 7.100.000 ευρώ, το 2011 ζημιές 250.000.000 ευρώ και το πρώτο τρίμηνο του 2012 ζημιές 22.100.000.
Πηγή:http://polytexnikanea.gr/WP3/?p=19143

«Αστρον», ψηφίδα αθηναϊκής ιστορίας




Το «Αστρον» σώθηκε. Δεν θα κατεδαφιστεί. Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αποδοθεί
 και πάλι στη ζωή της πόλης, αν υπάρχουν ρεαλιστικά σχέδια, ένα plan B 
σε περίπτωση που το κτίριο αποκτούσε, όπως συνέβη, κρατική προστασία. 
Σε μια πρώτη, όμως, ανάγνωση, η είδηση ότι το «Αστρον» 
δεν θα κατεδαφιστεί χαιρετίστηκε ως θετική από ένα πολύ μεγάλο 
αριθμό πολιτών και τώρα μένει να δούμε πώς και πότε το κτίριο
 αυτό θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της περιοχής.
 
 Είναι αλήθεια ότι η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων στις 14 Φεβρουαρίου υπέρ του χαρακτηρισμού του «Αστρον» ως διατηρητέου κτιρίου οφείλεται στην επίμονη και όπως αποδείχτηκε αποτελεσματική δράση επί τρία χρόνια της Monumenta, της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που δραστηριοποιείται σε θέματα αστικού πολιτισμού. Ο φάκελος «Αστρον» πήγαινε κι ερχόταν στο υπουργείο Πολιτισμού. Στις 11 Ιουλίου 2011 και στις 15 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων είχε γνωμοδοτήσει κατά του χαρακτηρισμού του κτιρίου, αλλά το θέμα επανεισήχθη στο Συμβούλιο «επειδή είχε παρέλθει το διάστημα που ορίζει ο νόμος από την έκδοση της γνωμοδότησης». Υπήρξαν δύο αντίθετες εισηγήσεις. Κατά του χαρακτηρισμού πήρε θέση η Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς. Υπέρ του χαρακτηρισμού πήρε θέση η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής.

  Το θέμα ανέκυψε όταν το 2009, ο ιδιοκτήτης του «Αστρον» (Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών) πήρε άδεια κατεδάφισης του κτιρίου. Τότε, άρχισε η δραστηριοποίηση τόσο της Monumenta όσο και του Πολιτιστικού-Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων, που πέτυχαν να φέρουν το θέμα προς εξέταση. Από το 2009 ώς το 2012, συνεχείς επιστολές στους αρμόδιους φορείς, συλλογή 1.000 υπογραφών και αποστολή 2.000 καρτών στον υπουργό Πολιτισμού (προκειμένου να μην υπογράψει τον μη χαρακτηρισμό) καθώς και μία ποδηλατοδρομία το 2011, δημιούργησαν ένα «κλίμα» και μία πίεση από την κοινωνία των πολιτών.

 Το «Αστρον» έχει περισσότερη αξία ως σημείο αναφοράς, ως ένα αυτοτελές κτίριο θεαμάτων που χτίστηκε το 1957 σε μία από τις «νέες», τότε, κινηματογραφικές πιάτσες της Αθήνας. Τα σχέδια ήταν του Σόλωνα Κυδωνιάτη και η μορφολογία του χρησιμοποιούσε ένα απλοποιημένο λεξιλόγιο μιας όψιμης αρ ντεκό. Είχε 1.300 θέσεις και ο κεκλιμένος εξώστης ήταν το χαρακτηριστικό της αίθουσας. Συνομιλούσε με την «Ανεση» και το «Αθήναιον» και στην κοντινή ακτίνα της Αλεξάνδρας με την «Αρζεντίνα» και τη «Νιρβάνα». Ολα αυτά τα σινεμά χτίστηκαν ανάμεσα στο 1955 και το 1964. Ηταν η χρυσή εποχή του κινηματογράφου ως βασικής ψυχαγωγίας. Υπό αυτό το πρίσμα, το «Αστρον» είναι κομμάτι της αθηναϊκής ιστορίας

Πηγή:http://www.michanikos-online.gr/news.php?aID=6233

Εργασία: Πρόγραμμα για Μηχανικούς (και όχι μόνο) από τον ΣΒΒΕ


ΣΕΒΕΗ Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Επιχειρείν και Απασχόληση στη Μεταποίηση» στην οποία συμμετέχουν: ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), τα ΚΕΚ ΣΕΒΕ – ΣΒΒΕ – ΔΕΘ και ΕΝΔΥΣΗ, και η εταιρεία ΓΝΩΣΗ Αναπτυξιακή ΑΜΚΕ , προσκαλεί:
απόφοιτους Πανεπιστημιακής ή Πολυτεχνικής Σχολής, Μηχανικούς ή Πληροφορικούς που θα ήθελαν να επεκτείνουν τις τρέχουσες επαγγελματικές τους δραστηριότητες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, και, που σκέφτονται να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση να συμμετέχουν σε πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, ή/και επέκτασης των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, έτσι ώστε να βρουν δουλειά στην τοπική αγορά εργασίας.
Η διαδικασία έχει ως εξής:
1.Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του με την κατάθεση της αίτησης και των δικαιολογητικών γιατί οι θέσεις είναι μόνον δέκα (10).
2.Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Επιχειρείν και Απασχόληση στη Μεταποίηση» θα καταρτίσει όσους επιλεγούν, παρέχοντας εκπαιδευτικό επίδομα πέντε ευρώ ανά ώρα εκπαίδευσης (5€/ώρα), θα συμβουλεύσει και θα υποστηρίξει με την εκπόνηση ΔΩΡΕΑΝ επιχειρηματικού σχεδίου για την επέκταση των δραστηριοτήτων των νέων επιστημόνων.
3.Τέλος, η Α.Σ. θα φέρει σε επαφή τους νέους επιστήμονες με τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες συναφείς με το αντικείμενο της δραστηριότητας αυτών. http://www.sbbe.gr/m2/topsa.asp
Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις υπηρεσίες του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) (αρμόδια κα Χρύσα Πάνου, αριθμ. τηλ. 2310539817 εσωτ.210, e-mail: ch.panou@sbbe.gr).
Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Επιχειρείν και απασχόληση στη μεταποίηση» χρηματοδοτείται στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ενθαρρύνοντας την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση στον τομέα της μεταποίησης, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης», η οποία έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της Δράσης 7 «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας» της Κατηγορίας Παρέμβασης 1 «Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 3 «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην Απασχόληση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013», το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Ετοιμάζεται διπλή ρύθμιση για νέα τακτοποίηση αυθαιρέτων

Με δύο «δίδυμα» νομοθετήματα, που θα τεθούν ταυτόχρονα σε διαβούλευση μέσα στην άνοιξη, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να αφήσει το στίγμα της στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. Η βασική φιλοσοφία των νέων ρυθμίσεων θα είναι η διατήρηση εσαεί της δυνατότητας «τακτοποίησης» αυθαιρεσιών που βρίσκονται σε κτίρια με άδεια, με δυνατότητα πλήρους νομιμοποίησης. Και η διατήρηση για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα της δυνατότητας «τακτοποίησης» για 30 έτη των υπολοίπων, μεγάλης κλίμακας αυθαιρεσιών. Το μέσο για τη νομιμοποίηση όσων αυθαιρεσιών αποφασιστεί θα είναι η «ταυτότητα» του κτιρίου.

Μέχρι στιγμής, αυτά που έχουν γίνει γνωστά είναι ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει ένα σχέδιο νόμου, που θα κατηγοριοποιεί εκ νέου τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες και παραβάσεις, δίνοντας στις μικρότερες από αυτές τη δυνατότητα πλήρους νομιμοποίησης. Το σχέδιο επεξεργάζεται η ειδική επιτροπή που έχει ορίσει ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κορμός της κυοφορούμενης ρύθμισης έχει ως εξής:

- Οι νέες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται σε δύο ξεχωριστά αλλά αλληλοσυνδεδεμένα νομοθετήματα. Ενα σχέδιο νόμου, που θα υποκαταστήσει τον ν. 4014/11 και θα αφορά τη νέα κατηγοριοποίηση των πολεοδομικών αυθαιρεσιών και παραβάσεων και τις δυνατότητες «τακτοποίησης» ή νομιμοποίησης καθεμίας από αυτές. Επίσης, ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που αφορά στη δημιουργία της «ταυτότητας κτιρίου», ενός είδος «αρχείου» για το κτίριο, που προβλέφθηκε από τον ν. 3843/10.

- Οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες και παραβάσεις θα χωριστούν σε υποκατηγορίες, ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Ουσιαστικά όμως πρόκειται για τρεις μεγάλες ομάδες: η πρώτη αφορά αυθαίρετα χωρίς οικοδομικές άδειες ή με μεγάλες υπερβάσεις στη δόμηση. Η δεύτερη αφορά αυθαιρεσίες που βρίσκονται εντός του περιγράμματος κτιρίου που έχει ανεγερθεί με νόμιμη άδεια (περίπου όπως στη ρύθμιση «τακτοποίησης» ημιυπαίθριων). Η τρίτη υποκατηγορία αφορά τις μικρές πολεοδομικές παραβάσεις (λ.χ. πέργκολες, περιφράξεις).

- Για την πρώτη κατηγορία, θα διατηρηθεί και στον νέο νόμο για ορισμένο χρονικό διάστημα (δεν είναι γνωστό ακόμα) η δυνατότητα δήλωσης με την καταβολή προστίμου, όπως ακριβώς προβλέπεται στον ν. 4014/11, και με αντάλλαγμα την «τακτοποίηση» για διάστημα 30 ετών.

- Για τις άλλες δύο κατηγορίες αυθαιρεσιών, ο μηχανισμός «τακτοποίησης» θα γίνει με τον νέο νόμο μόνιμος και θα μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη νομιμοποίηση (και όχι «ρύθμιση» για 30 ή 40 χρόνια, όπως προέβλεπαν οι δύο νόμοι για τη «ρύθμιση» αυθαιρέτων).

- Η διαδικασία νομιμοποίησης θα έχει ως εξής: για τις μεν πολύ μικρές πολεοδομικές παραβάσεις θα αρκεί η καταβολή του παραβόλου (το ίδιο που καταβάλλεται και σήμερα μέσω του ν. 4014/11) και η δήλωση της «τακτοποιημένης» παρανομίας στην ταυτότητα κτιρίου για να αποκτήσει πλήρη νομιμοποίηση. Για τις «μεσαίες» παραβάσεις, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταβάλει πρώτα το προβλεπόμενο πρόστιμο και κατόπιν να δηλώσει τον χώρο στην ταυτότητα κτιρίου.

- Οσοι έχουν ήδη «τακτοποιήσει» κάποια αυθαιρεσία μικρού ή μέσου μεγέθους μέσω του ν. 4014/11 ή του 3843/10, για να τη νομιμοποιήσουν για πάντα θα αρκεί να τη δηλώσουν στην ταυτότητα κτιρίου, χωρίς άλλο παράβολο ή πρόστιμο.

- Σημειώνεται πως δεν θα πρέπει να αναμένεται μείωση των προστίμων και των παραβόλων «τακτοποίησης» στο νέο πλαίσιο, καθώς αυτό εκτιμάται ότι θα άνοιγε τον «ασκό του Αιόλου» (δηλαδή όσους έχουν ήδη καταβάλει το πρόστιμο στη διεκδίκηση της διαφοράς). Αντ’ αυτού, το υπουργείο προσανατολίζεται στην παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων.

- Πάντως, με την ευκαιρία της διατήρησης ορισμένων από τις ρυθμίσεις «τακτοποίησης», το υπουργείο επιθυμεί να προχωρήσει σε μια κωδικοποίηση των διατάξεων του ν. 4014/11, ο οποίος έχει τροποποιηθεί τουλάχιστον 10 φορές στο ενάμισι έτος που βρίσκεται σε ισχύ.

- Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο «κόκκινες γραμμές» του ν. 4014/11 παραμένουν ως έχουν. Δηλαδή δεν θα δίνεται δυνατότητα «τακτοποίησης» ή νομιμοποίησης αυθαιρεσιών σε κτίρια των οποίων ο φέρων οργανισμός ολοκληρώθηκε μετά τις 28.7.11. Ή σε κτίρια που βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.

- Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος θα αφορά στην ταυτότητα του κτιρίου και θα εξειδικεύει το περιεχόμενό της, όπως ορίζει ο ν. 3843/11. Επιπλέον, θα περιλαμβάνει τον τρόπο νομιμοποίησης μικρών και μεσαίων πολεοδομικών παραβάσεων, όπως αναφέρθηκε.

- Η κατάρτιση της ταυτότητας κάθε κτιρίου θα είναι μεν υποχρεωτική, σε βάθος 10ετίας δε. Για κάποιες κατηγορίες χρήσεων (λ.χ. εμπορικές) θα επιβάλλεται η ανανέωσή του ανά συγκεκριμένα διαστήματα.

Καθοριστικό, πάντως, ρόλο στη μακροβιότητα των νέων ρυθμίσεων θα έχει η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή μη των δύο ρυθμίσεων για τα αυθαίρετα.

Οι μεγάλες υπερβάσεις
Τα εξ ολοκλήρου αυθαίρετα κτίρια (χωρίς οικοδομική άδεια) και τα κτίρια με μεγάλες υπερβάσεις στη δόμηση θα μπορούν να «τακτοποιηθούν» όπως γίνεται σήμερα για λίγο καιρό ακόμα (το χρονικό διάστημα δεν έχει αποφασιστεί). Ωστόσο, δεν θα δίνεται η δυνατότητα πλήρους νομιμοποίησής τους, αλλά της «τακτοποίησης» (δηλαδή της εξαίρεσης από την κατεδάφιση) για 30 έτη, όπως προβλέπει σήμερα ο Ν. 4014/11. Δεν θα πρέπει να αναμένεται μείωση του προστίμου «τακτοποίησης», αλλά η παροχή επιπρόσθετων διευκολύνσεων.

Με νόμιμη άδεια
Στα κτίρια που έχουν ανεγερθεί με νόμιμη οικοδομική άδεια και έχουν πολεοδομικές αυθαιρεσίες εντός του περιγράμματος του κτιρίου, θα δοθεί η δυνατότητα πλήρους νομιμοποίησης. Θα πρέπει να προηγηθεί η καταβολή του προστίμου (με τους ισχύοντες σήμερα όρους) και κατόπιν η δήλωση του «τακτοποιημένου» χώρου στην ταυτότητα του κτιρίου. Στην κατηγορία αυτή θα ανήκουν οι κλεισμένοι ημιυπαίθριοι, τα υπόγεια που έχουν αλλάξει χρήση, κ.λπ.

Οι μικρές αυθαιρεσίες
Oι μικρές πολεοδομικές παραβάσεις (όπως η διαφορετική διαμερισμάτωση ενός κτιρίου, η προσθήκη bbq, πέργκολας ή περίφραξης) θα διαχωριστούν πλήρως από τις υπόλοιπες. Εκεί θα αρκεί η πληρωμή του παραβόλου (όπως ορίζεται και σήμερα από τον ν. 4014/11) και κατόπιν η δήλωση του «τακτοποιημένου» χώρου στην ταυτότητα του κτιρίου. Οι παραβάσεις αυτές αρκούσαν σήμερα για να χαρακτηριστεί ένα κτίριο αυθαίρετο.

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

O φωτογράφος Gabriele Basilico






Η πόλη με τους δρόμους,τις πλατείες, τους ελεύθερους χώρους, τα μέσα μεταφοράς, με τις στέγες της, τους τοίχους, τις προσόψεις, τα ισόγεια πατώματα,τις καμάρες και την μακρά προοπτική: αυτά είναι τα θέματα, για τα οποία εμείς, τους λάτρεις της πόλης κατά χιλιάδες, θα θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη το μεγάλο φωτογράφο Gabriele Basilico, πέθανε χθες στο Μιλάνο.

Η πόλη μας (η εικόνα της πόλης, ανάδειξη αρχιτεκτονικών στοιχείων από παλαιές οικίες κ.λ.π.)






Το Δ.Σ. του Σ.Α.ΝΑ. αποφάσισε με μια σειρά ενεργειών του και με την βοήθεια των μελών του να έχει πιο ενεργό συμμετοχή στα δρώμενα της Πόλης μας. Προκρίνει  την ανάδειξη θεμάτων πολιτιστικής κληρονομιάς της Πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής . Επίσης επιθυμεί να καταστήσει λειτουργικότερο τον τρόπο επικοινωνίας και πληροφόρησης με τα μέλη του. 
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω στόχων του Συλλόγου είναι η συμμετοχή όλων μας καθώς και η γνωστοποίηση όλων των επιμέρους θεμάτων που μας απασχολούν.
Θεωρούμε ότι η ενεργοποίηση της συμμετοχής των μελών του, είναι απαραίτητη και γι αυτό προκηρύσσει τη συγκρότηση εθελοντικών ομάδων εργασίας. 
Σας καλούμε να ενισχύσετε την προσπάθεια μας, γιατί πιστεύουμε ότι η ενασχόληση με δημιουργικά θέματα δίνει διέξοδο και παράγεται χρήσιμο έργο για όλους μας. 
Το πρώτο θέμα με το οποίο καλείται  να ασχοληθούν οι ομάδες εργασίας είναι τ
o ακόλουθο: 
1. Η πόλη μας (η εικόνα της πόλης, ανάδειξη αρχιτεκτονικών  στοιχείων από παλαιές οικίες κ.λ.π.)

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή δηλώνοντας το όνομά σας
στέλνοντας e-mail   lepanto.architects@gmail.com

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Η ζωή μέσα απ'τα μάτια του αρχιτέκτονα: Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς


Πηγή:http://bloggerkm2009.blogspot.gr/2012/08/blog-post.html
η ζωή μέσα απ'τα μάτια του αρχιτέκτονα: Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς











Η ζωή μεσα απ´ τα μάτια του αρχιτέκτονα:ΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, η τελευταία συνέντευξη


ΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, η τελευταία συνέντευξη στον Θ. Λάλα.




Πηγή :http://bloggerkm2009.blogspot.gr/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΧΑΡΑΤΣΙ ή ΛΟΓΙΚΗ απο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ





Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Δημοσιεύτηκε ο Ν. 4117/2013 περί βεβαιώσεων μηχανικών για τα αυθαίρετα


Δημοσιεύτηκε ο Ν. 4117/2013 περί βεβαιώσεων μηχανικών για τα αυθαίρετα



Δημοσιεύτηκε ο Ν. 4117/2013 (ΦΕΚ 29Α/05-02-2013) με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 31.10.2012 με την οποία είχε τροποποιηθεί το άρθρο 49 του Ν. 4030/11 περί βεβαιώσεων μηχανικών για τα αυθαίρετα.
Επίσης με τον προαναφερθέντα νόμο τροποποιήθηκε ο Ν. 4014/11, ο Ν. 4067/12 (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός) και ο Ν. 4070/12 όσον αφορά τις διατάξεις αυτού περί λειτουργικής τακτοποίησης τουριστικών καταλυμάτων.

Πηγή:http://www.all4me.gr/2013/02/07/dimosieytike-o-n-41172013-peri-vevaioseon-mhxanikon-gia-ta-afthereta/

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ποιος τρόπος θέρμανσης είναι πιο φθηνός (έρευνα ΕΜΠ)


Το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ πραγματοποίησε τεχνο-οικονομικούς υπολογισμούς σχετικά με κάποιες από τις διαθέσιμες τεχνολογίες θέρμανσης που χρησιμοποιούνται στην Ελληνική αγορά.
Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, το μικρότερο κόστος θερμικής ενέργειας έχουν οι αντλίες θερμότητας ενώ ακολουθούν οι λέβητες βιομάζας (δηλ. πέλλετ κλπ) και οι λέβητες συμπύκνωσης Φυσικού Αερίου.
Αντίθετα, το υψηλότερο κόστος εμφανίζουν τα τα παραδοσιακά τζάκια (ανοικτού θαλάμου), οι ηλεκτρικοί λέβητες αλλά και οι λέβητες πετρελαίου.
Για να διαβάσετε αναλυτικά την έρευνα πατήστε εδώ.
Πηγή: buildnet.gr

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Υπογράφηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καβάλας.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Γ.Π.Σ. ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟ . Ειναι το κατ´ εξοχήν "ΕΡΓΑΛΕΙΟ" του Δήμου για την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης.


Ως αναπτυξιακό εργαλείο της Καβάλας για τα επόμενα χρόνια χαρακτηρίστηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ), του οποίου την έγκριση υπέγραψε επισήμως χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θανάσης Καρούντζος, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία, δηλαδή η δημοσίευσή του στο ΦΕΚ.

Της υπογραφής, προηγήθηκε συνέντευξη Τύπου με την παρουσία του δημάρχου Κωστή Σιμιτσή, του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Θόδωρου Μουριάδη καθώς και στελεχών όπως η κα Ρίζου διευθύντρια του ΥΠΕΧΩ στην Κομοτηνή και ο κ. Γεωργιάδης Γενικός Διευθυντής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

«Σήμερα τελειώνει μια Οδύσσεια», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος υπενθυμίζοντας την ιστορία, ότι δηλαδή έπρεπε να οργανωθεί σύμφωνα με τα όρια των Καποδιστριακών δήμων και ήδη από το 2002 είχε ξεκινήσει η σχετική προσπάθεια από τη διοίκηση του Στάθη Εριφυλλίδη, για να καταλήξει ύστερα από ενστάσεις, δικονομικές και δικαστικές διαδικασίες η σύμβαση με τον ανάδοχο να υπογραφεί το 2007 και να ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια η σύνταξη της μελέτης.

Όπως τόνισε ο κ. Σιμιτσής, «οργανώσαμε μια πολύ μεγάλη και πλατιά συζήτηση σε όλο τον τότε καποδιστριακό δήμο, που περιελάμβανε την Καρβάλη, τη Λεύκη και το Χαλκερό. Κάναμε μια πολύ πλατιά διαβούλευση, την οποία επιδιώξαμε και την θέλαμε, γιατί δε θα μπορούσαμε να έχουμε καλό αποτέλεσμα διαφορετικά. Θέλει κι ανταπόκριση από την κοινωνία και όλοι οι φορείς, επιστημονικοί και τεχνικοί, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, η αρχαιολογία κλπ συνεργαστήκαμε με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με πνεύμα και διάθεση να τελειώσει και να εκσυγχρονιστεί το ΓΠΣ που είναι από το 1986 το προηγούμενο και άρα μετά από 25 χρόνια δικαιούμαστε ως πόλη να έχουμε ένα καινούργιο».

Τα όποια προβλήματα υπήρχαν, λύθηκαν σε επίπεδο υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης και αυτά ήταν κυρίως με το δασαρχείο, για το οποίο ο δήμαρχος είπε πως «όλοι ξέρουμε ότι οι διατάξεις προστασίας των δασών είναι δρακόντειες, κι έτσι πρέπει να είναι. Δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε για το ότι πρέπει να προστατεύουμε τα δάση μας και με την σύμφωνη γνώμη του δασαρχείου, χωρίς να βάλει κανείς νερό στο κρασί του αλλά πάντως, με την προστασία και του δημοσίου συμφέροντος, καταλήξαμε και πλέον υπάρχει έτοιμη η εισήγηση η οποία θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και ξεπερνά τις 100 σελίδες.

Είναι ένα νομικό κείμενο το οποίο ορίζει πλέον τις χρήσεις γης για τον πρώην καποδιστριακό δήμο Καβάλας, οργανώνει τον πολεοδομικό χώρο και προβλέπει ζώνες προστασίας ειδικού ενδιαφέροντος για διάφορες δασικές εκτάσεις.

Από την δική μου την πλευρά εκείνο που έχω να πω είναι ότι το ΓΠΣ που είναι η μήτρα των ρυμοτομικών σχεδίων, είναι ένα αναπτυξιακό έργο, είναι κάτι το οποίο ξεκαθαρίζει τη σχέση της πόλης με τους κατοίκους της και με τους χρήστες της γης.

Ο καθένας πλέον είτε είναι επενδυτής, είτε είναι κάτοικος, είτε επισκέπτης, ξέρει τι υπάρχει στην γη αυτή, ποια χρήση προβλέπεται και ποια δραστηριότητα μπορεί να εξασκήσει στη συγκεκριμένη περιοχή. Κατά συνέπεια του λύνονται τα χέρια χωρίς κανένα πρόβλημα, με τεράστια σαφήνεια όσον αφορά στις επενδυτικές δυνατότητες που έχει. Ας μην ξεχνάμε ότι και μια απλή κατοικία είναι μια σημαντική επένδυση και μια πολύ σπουδαία οικονομική δραστηριότητα. Άρα ακριβώς επειδή είναι αναπτυξιακή δραστηριότητα το ΓΠΣ, πραγματικά βάζει την πόλη μας στον 21ο αιώνα με καινούργιες χρήσεις γης», πρόσθεσε ο κ. Σιμιτσής.

Λίγοι δήμοι το τολμούν

Από την πλευρά του ο κ. Καρούντζος, υπογράμμισε ότι «είναι πάρα πολύ γενναίο η Αυτοδιοίκηση να καθορίζει τα πλαίσιά της, το μοντέλο ανάπτυξής της, τις χρήσεις γης που επιβάλλονται και έρχονται μέσα από όλη τη διεργασία που γίνεται στην κοινωνία».

Όπως σημείωσε βάσει της εμπειρίας του, «λίγοι δήμοι στην Ελλάδα έχουν επιδιώξει να έχουν εγκεκριμένα πολεοδομικά σχέδια γιατί, δημιουργούν μεγάλες αντιθέσεις αυτά τα ζητήματα και δεν θέλουν να ζήσουν τη διαδικασία της διαβούλευσης. Νομίζω ότι είναι επιτυχία για το δήμο Καβάλας και το τεχνικό επιτελείο που συμμετείχαν σε όλη αυτή τη διαδικασία και τη διαμόρφωσαν έτσι ώστε να μην υπάρχουν σήμερα αυτού του είδους οι αντιθέσεις και τα προβλήματα. Έτσι, πηγαίνουμε σε ένα ΓΠΣ που θα είναι το αναπτυξιακό εργαλείο για τα επόμενα χρόνια».

Πάντως ο κ. Καρούντζος σημείωσε ότι στην Ελλάδα έχουμε μάθει αυτές τις διαδικασίες να τις κάνουμε κάθε 20-25 χρόνια αν και κανονικά, κάθε 10 χρόνια χρειάζονται επικαιροποίηση αν θέλουμε να μιλάμε για ένα πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες.

Στη συνέχεια έδωσε συγχαρητήρια στις υπηρεσίες του δήμου οι οποίες «βοήθησαν τα μέγιστα τις δικές μας υπηρεσίες» αλλά έδωσε συγχαρητήρια και στη διεύθυνση δασών διότι όπως τόνισε «η δασική νομοθεσία είναι πάρα πολύ αυστηρή και είναι υποχρεωμένοι σε πάρα πολλά επίπεδα να βρίσκουν δύσκολες λύσεις», ενώ συγχαρητήρια δέχθηκε και η διεύθυνση Χωροταξίας - Περιβάλλοντος που όλοι μαζί με πολύ λίγο το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσαν μια τέτοια σημαντική διαδικασία.

«Καλή δουλειά», ευχήθηκε και κατέληξε ότι «θα υπάρχουν πολλά προβλήματα που θα «κουμπώσουν» πάνω σε αυτό το σχέδιο. Νομίζω ότι η Καβάλα το άξιζε και αξίζει ακόμη περισσότερα και από την πολιτεία και από όλους μας».

Βασιλική ΛΙΟΤΑΚΗ
Πηγή:http://www.e-kavala.eu/index.php?sec=5&cid=22159



Σε ‘Ελληνες Μηχανικούς το πρώτο βραβείο για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων





Διάκριση ανάμεσα σε 89 αρχιτεκτονικές προτάσεις από όλον τον κόσμο
Μία ελληνική αρχιτεκτονική πρόταση ήρθε πρώτη στην διεθνή διαγωνισμό για την μετατροπή του παλαιού SILO στο Κεντρικό Λιμάνι του ΟΛΠ στον Πειραιά σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων και του περιβάλλοντος χώρου του σε ελεύθερο ανοιχτό χώρο υπαίθριας ψυχαγωγίας. Πρόκειται για την πρόταση των αρχιτεκτόνων Ευάγγελου Αντωνόπουλου, Θάλειας Βέττα, Γιώργου Γαβαλά, Μαρίας _Κυριακής Ρήγα, Αναστασίας Σταμούλη και Μαρίας Πυλαρινού, η οποία προκρίθηκε ομόφωνα από την Κριτική Επιτροπή ανάμεσα σε 89 αρχιτεκτονικά γραφεία από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.
Οπως είναι γνωστό στον χώρο της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά δημιουργούνται τρία Μουσεία, το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, το Θεματικό Αρχαιολογικό Μουσείο Λιμένος και το Μουσείο Μετανάστευσης, καθώς και θεματικά Πάρκα με κτίρια και ελεύθερους χώρους (πάρκα και πλατείες), συνδέοντας έτσι την πόλη και το λιμάνι της, σε μία περιοχή στην οποία σήμερα δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση. Για το σκοπό αυτό άλλωστε υπάρχει θεσμική συνεργασία και συναντίληψη μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του ΟΛΠ Α. Ε. ως κύριου των χερσαίων χώρων και προϊσταμένης αρχής, καθώς και των όμορων δήμων.
Από τον διαγωνισμό το δεύτερο βραβείο αποδίδεται στον αρχιτέκτονα Uleia Andrei από την Ρουμανία. Το τρίτο στους αρχιτέκτονες Ιωάννη και Κωνσταντίνο Κίζη και Νικόλαο Μπελαβίλα. Το τέταρτο στις Ειρήνη Σακελλαρίδου, Μόρφω Παπανικολάου και Χρυσοκώνα Μαύρου. Και το πέμπτο στους πορτογάλους Joao Maria Ventura Trindade και Patricia Marques Costa.
Την Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούσαν οι: Δημήτρης Φατούρος, ομ. καθηγητής Α. Π. Θ. (πρόεδρος) και Γ. Αραχωβίτης (ΟΛΠ), Ευγενία Γατοπούλου (ΥΠ. ΠΟ), Γ. Μαδεμοχωρίτης (ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ), Ευάγγελος Ραβανός (ΣΑΔΑ - ΠΕΑ), Φώτης Καλουδιώτης (ΣΑΔΑ - ΠΕΑ) και Αλέξιος Βικέλας (ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ).
Οπως αποφασίσθηκε από τον ΟΛΠ πέραν των βραβείων και της εξαγοράς των 5 μελετών που διακρίθηκαν θα γίνει περαιτέρω εξαγορά 4 ακόμα μελετών. Ολες οι μελέτες θα εκδοθούν και θα εκτεθούν
Να σημειωθεί ότι έχουν προηγηθεί η έγκριση του Master – plan όλης της περιοχής των 180.000 τ. μ. η υπογραφή Προγραμματικού Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και ΟΛΠ Α. Ε. για όλα τα έργα, η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για το τελικό κτηριολογικό πρόγραμμα και ακόμη η μουσειολογική προμελέτη από τη Διεύθυνση Ενάλιων Αρχαιοτήτων του ΥΠ. ΠΟ. και απόφαση της Επιτροπής Μουσείων και τέλος η μελέτη Στατικής Επάρκειας από το Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (Ε. Μ. Π.)
Πηγή : http://polytexnikanea.gr/WP3/?p=18143

Την άνοιξη ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα




Η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια για την ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος, το οποίο αποτελεί όνειδος για την Ελλάδα, σημείωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης

Την άνοιξη εκτιμάται ότι θα ψηφισθεί ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, στην εκδήλωση κοπής της πίτας στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως είπε ο υπουργός, η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια για την ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος, το οποίο αποτελεί όνειδος για την Ελλάδα. «Δεν γνωρίζουμε ούτε ακριβώς τον αριθμό τους, ούτε τι είδους αυθαιρεσίες αφορούν. Η προσπάθειά μας, λοιπόν, αφορά πρώτον να κάνουμε μια ταξινόμηση και να κατηγοριοποιήσουμε τα αυθαίρετα, ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε κατηγορία με διαφορετικό τρόπο. Κι αυτό γίνεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αποφευχθούν, όσο είναι δυνατόν, νομικές επιπλοκές κατά την εφαρμογή του νομοθετήματος, όταν με το καλό έρθει και ψηφιστεί στη Βουλή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Καλαφάτης αναφέρθηκε και στην έκθεση «Θεσσαλονίκη 100+», που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του υπουργείου, σημειώνοντας ότι το ΥΠΕΚΑ θα βρίσκεται κοντά στο ΤΕΕ/ΤΚΜ και τους άλλους διοργανωτές για τη συνέχιση της πορείας της έκθεσης. «Νομίζω ότι υπάρχουν κι άλλες αρχές, όπως ο δήμος, θα πρέπει να προστρέξουν για να δούμε πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με τν καλύτερο τρόπο αυτή η εξαιρετική πρωτοβουλία», συμπλήρωσε. Σχετικά με τις γενικότερες εξελίξεις στη χώρα, επισήμανε ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. «Έξι με επτά μήνες πίσω, σκεφτείτε ποια ήταν η εικόνα της χώρας. Για πολλούς Ελλάδα ήταν ξεγραμμένη υπόθεση, μια χρεοκοπημένη οικονομία. Τους τελευταίους έξι μήνες έγινε τιτάνια προσπάθεια και το πρώτο βήμα, που ήταν να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας ως χώρας έχει γίνει». Αναφερόμενος, τέλος, στο ΤΕΕ, επισήμανε ότι πιστεύει ακράδαντα ότι το ΤΕΕ ήταν, είναι και πρέπει να είναι ο τεχνικός σύμβουλος της κυβέρνησης.

Κονακλίδης: Χρήσιμο εργαλείο το ΕΣΠΑ

Με την διαπίστωση ότι «οι μηχανικοί είναι ο κεντρικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας», ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τάσος Κονακλίδης. Τόνισε πως αν και είναι αισιόδοξος και θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, πλέον το νερό είναι πιο κάτω από το μισό.
«Βάζουμε πλάτη για να σωθεί η χώρα, αλλά ποια είναι η αντοχή των πολιτών;», αναρωτήθηκε και υπογράμμισε ότι η προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας πρέπει επιτέλους να αποδώσει καρπούς και να επιτευχθεί η πολυπόθητη, πολυεξαγγελόμενη και πολυαναμενόμενη ανάπτυξη. Ο κ. Κονακλίδης ευχήθηκε το 2013 να είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την ελληνική οικονομία.
Αναφερόμενος στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των μηχανικών, υπογράμμισε το γεγονός πως μόνο ένας στους τρεις μηχανικούς πληρώνει τις εισφορές του στο ΤΣΜΕΔΕ και επανέλαβε την πρότασή του για μετεξέλιξη του ΤΕΕ σε έναν φορέα που θα εκπροσωπεί όλον τον τεχνικό κόσμο. Ζήτησε την επιτάχυνση των εργασιών κατασκευής όλων των έργων στη κεντρική Μακεδονία και χαρακτήρισε "πολύτιμο εργαλείο" το ΕΣΠΑ, οι πόροι του οποίου πρέπει να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία. Με λύπη του διαπίστωσε ότι η φωνή του ΤΕΕ εισακούεται όλο και λιγότερο και πλέον "τρέχει πίσω από τα γεγονότα".
«Μήπως κάποιοι δεν θέλουν την φωνή του ΤΕΕ;», αναρωτήθηκε κι υπογράμμισε το γεγονός πως αρκετοί φορείς αποφεύγουν να προσκαλέσουν το ΤΕΕ σε διάφορες συσκέψεις που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θ.Καράογλου, εμφανίστηκε σίγουρος ότι «το 2013 είναι η χρονιά που μπαίνει τέλος στην κρίση, καθώς στο τέλος του έτους θα επιτευχθεί ανάπτυξη» και επανέλαβε την δέσμευσή του για στενή συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου με τα όργανα του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

«Αδιαμφισβήτητος ο ρόλος του ΤΕΕ»

Κανείς δεν αμφισβητεί τον ρόλο του ΤΕΕ, τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος. Απαντώντας σε όσα ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ σχετικά με την κατάργηση του 2% των αμοιβών των μηχανικών υπέρ του Επιμελητηρίου, ο κ. Σιμόπουλος ζήτησε τη διενέργεια έρευνας αγοράς για να διαπιστωθεί η στάση των μηχανικών και κάλεσε το ΤΕΕ να αναζητήσει αλλού πόρους, όπως μέσα από μία διαδικασία πιστοποίησης τεχνικών επαγγελμάτων.

Μείωση εγγραφών στο ΤΣΜΕΔΕ

Κατά 50% μειώθηκε σε μόλις λίγα χρόνια ο αριθμός των εγγραφών μηχανικών στο ΤΣΜΕΔΕ, λόγω του ότι χιλιάδες νέοι δεν παίρνουν πλέον άδεια επαγγέλματος, όπως επισήμανε ο πρόεδρός του, Ιωάννης Γαμβρίλης. «Ενώ στο ΤΣΜΕΔΕ γραφόντουσαν κάθε χρόνο γύρω στα 4.500 άτομα, το 2011 γραφτήκαν 3500 και το 2012 μόνο 2.100. Αυτό σημαίνει πτώση 50%. Και ξέρετε γιατί; Γιατί δεν πηγαίνουν να πάρουν άδεια άσκησης επαγγέλματος οι νέοι. Η μείωση στις εισφορές των μηχανικών δεν οφείλεται σε εισφοροδιαφυγή, αλλά στο ότι δεν έχουν πλέον να πληρώσουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γαμβρίλης, ενώ πρόσθεσε: «Σε αυτή την κρίση, εμείς -από το κούρεμα- προσφέραμε πάνω από 2 δισ. ευρώ στο σύνολο είτε το θέλαμε είτε όχι. Να μια συνεισφορά των μηχανικών [στην οικονομία και την Ελλάδα] ήδη».

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης για θέματα Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνος Ζέρβας ζήτησε την στενότερη συνεργασία του ΤΕΕ/ΤΚΜ με τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την βελτίωση της ποιότητας ζωής της ευρύτερης περιοχής. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος εξέφρασε το παράπονό του πως δεν είναι μόνο το ΤΕΕ που δεν εισακούεται από την Πολιτεία, αλλά δυστυχώς και οι ΟΤΑ.

Στην εκδήλωση της κοπής της πίτας, την οποία συντόνισε η αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Άννα Μίχου παραβρέθηκαν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Γιάννης Ιωαννίδης, Γιώργος Ορφανός και Ασημίνα Ξυροτύρη - Αικατερινάρη και από τις Σέρρες ο Μενέλαος Βλαχβέης. Επίσης, παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Ανδρέας Κουράκης, καθώς και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Επίσης, παραβρέθηκαν οι πρώην πρόεδροι του ΤΕΕ/ΤΚΜ Σάκης Τζακόπουλος και Γιάννης Αικατερινάρης καθώς και ο πρώην περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Επίσης, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ αε, Απόστολος Αρβανίτης κι ο πρόεδρος της Εγνατία Οδός αε Παρασκευάς Σαββαίδης. Από το ΤΕΕ/ΤΚΜ παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας της ΔΕ Παναγιώτης Αντιβαλίδης και τα μέλη: ’νθιμος Αμανατίδης, Χρυσόστομος Μακράκης- Καραχάλιος, Δημήτρης Μήτρου, Νίκος Ζώκας και Πάρις Μπίλλιας. Παρόντες ήταν ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της «Α» του ΤΕΕ/ΤΚΜ Χρίστος Βλαχοκώστας και Βασίλης Λεκίδης αντίστοιχα, στελέχη του ΤΕΕ και πλήθος μηχανικών. Γραπτό χαιρετισμό απέστειλαν η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και οι υφυπουργοί Οικονομικών Γεώργιος Μαυραγάνης και Εθνικής ’μυνας Παναγιώτης Καράμπελας.

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΤΣΜΕΔΕ: Τι ισχύει για βιβλιάρια, ασφαλιστική ενημερότητα, νέα ειδοποιητήρια και νέους Μηχανικούς.

Διαβάστε τι ισχύει για τη θεώρηση των βιβλιαρίων, την παροχή βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας, την αποστολή των νέων ειδοποιητηρίων για την καταβολή εισφορών και τους νέους Μηχανικούς.

Για τους ″νέους″ μηχανικούς δηλαδή τους ασφαλισμένους σε φορέα κύριας ασφάλισης μετά την 01.01.1993 ως κριτήριο για τη συμπλήρωση τριετίας στην Ειδική Προσαύξηση του ΕΤΑΑ-Τομείς Μηχανικών και ΕΔΕ τριετίας λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία υπαγωγής του ασφαλισμένου σε αυτήν, και όχι η ημερομηνία υπαγωγήςστον Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων(ΤΣΜΕΔΕ) του κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΑ.

Όσοι ″νέοι″ μηχανικοί ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί, έχουν υπαχθεί στην Ειδική Προσαύξηση και έως 30.06.2011 είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον τρία(3) έτη ασφάλισης ως ελεύθεροι επαγγελματίες μετατάσσονται υποχρεωτικά στη 2η ασφαλιστική κατηγορία.

Για την υποχρεωτική μεταγωγή σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, πέραν της 2ης, δε θα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος ασφάλισης εμμίσθου.



Ανακοίνωση Προέδρου ΤΣΜΕΔΕ

Μετά από εκτεταμένη συζήτηση κατά την συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής, σχετικά με αιτήματα μηχανικών ασφαλισμένων του Ταμείου μας, η Δ.Ε. αποφάσισε τα παρακάτω:

1. Επαναβεβαιώνει την με αρ.συν.190/5-12-2011 απόφασή της για την θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας με τις ίδιες προϋποθέσεις που όριζε αυτή η απόφαση.

2. Επαναβεβαιώνει την ίδια απόφαση του 2011 για παροχή βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας με στόχο την δυνατότητα θεώρησης βιβλίων και στοιχείων. Παράλληλα θα διερευνάται κάθε επιμέρους περίπτωση κατά την οποία, αυτή η βεβαίωση δεν επαρκεί για είσπραξη χρημάτων που οφείλονται σε Διπλ. Μηχανικούς ασφαλισμένους μας, από Δημόσιο Φορέα.

3. Η αποστολή των ειδοποιητηρίων δεν θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου, με δεδομένου ότι υπάρχει σε εξέλιξη διάλογος με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας που αφορά εκτός των άλλων και στα θέματα εισφορών.

Τέλος θέλουμε να ενημερώσουμε όλους του Φορείς των Διπλ. Μηχανικών καθώς και κάθε ασφαλισμένο του Ταμείου μας ότι, η θέση του Προέδρου και των μελών της Διοικούσας Επιτροπής, ήταν και παραμένει αντίθετη απολύτως με τις νομοθετημένες άδικες και αναποτελεσματικές για το Ταμείο αυξήσεις των εισφορών, για τις τεράστιες απώλειες των αποθεματικών του («κούρεμα» ομολόγων), για την διευρυνόμενη οφειλή του Κράτους προς το Ταμείο από την τριμερή χρηματοδότηση και από την μη υλοποίηση της λειτουργίας του θεσμοθετημένου Κλάδου Ειδικών Παροχών (Ν.3518/2006 και Ν.3655/2008 που θα κάλυπτε τα ζητήματα ανεργίας ή χαμηλού εισοδήματος, στους πληττόμενους Διπλ. Μηχανικούς.

Θα συνεχίσουμε, με όσες δυνατότητες έχουμε ως όργανο, να αναδεικνύουμε τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα του Κλάδου και να επιδιώκουμε την επίλυσή τους.

Η ανακοίνωση επέχει θέση απόφασης

Η απόφαση είναι άμεσης επικύρωσης

Η απόφαση να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου και να κοινοποιηθεί σ’ όλους τους φορείς των Διπλ. Μηχανικών για ενημέρωση. Για τα σημεία 1,2 και 3 να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ταμείου για άμεση εφαρμογή.

Ακριβές αντίγραφο
Εκ της Συνεδρ.250/28-01-2013
Αθήνα 29/01/2013
Η Γραμματέας της Διοικ.Επιτρ.

Γ. ΑΓΓΕΛΕΤΟΥ



tsmede.eu

Παράταση στην προθεσμία έκδοσης οικοδ. Αδειών

http://www.michanikos.gr/topic/33156-Οικοδομικές-Άδειες/

Δίνεται παράταση στην προθεσμία έκδοσης των οικοδομικών αδειών για τις οποίες υποβλήθηκε φάκελος υπό το νομικό πλαίσιο του Γ.Ο.Κ, προ της ενάρξεως εφαρμογής του Ν.Ο.Κ (02.07.2012) μέχρι και την 25.11.2013.


Η διάταξη αυτή ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ με το οποίο εναρμονίζεται στην εθνική νομοθεσία η ευρωπαϊκή οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Αυτό έγινε καθώς όπως αποδείχτηκε, οι υπηρεσίες δόμησης δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο μέσα στην τασσόμενη προθεσμία της γενικής διάταξης του άρθρου 26 του Ν.2831/2000.


Χαρακτηριστικές είναι και οι τοποθετήσεις ομιλητών κατά την πρόσφατη διημερίδα του ΤΕΕ με θέμα "Διοικητική μεταρρύθμιση - Οι τεχνικές υπηρεσίες και οι διπλωματούχοι μηχανικοί ως μοχλός ανάπτυξης" για το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών και όχι μόνο, όπου μεταξύ άλλων είχαν αναφέρει ότι η καταιγίδα νομοθετικών παρεμβάσεων από το ΥΠΕΚΑ ενίσχυσαν τη γραφειοκρατία και απορρυθμίζουν τους κανόνες παραγωγής του δομημένου περιβάλλοντος, καθώς βρίθουν κενών, αντιφάσεων, λαθών και παραλείψεων.


Αποκαλυπτική, τότε, ήταν και η εισήγηση του διευθυντή Υπηρεσίας Δόμησης Ελληνικού - Αργυρούπολης, Ι. Γαβριλάκη, για το τι συμβαίνει σήμερα με τις ρυθμίσεις του νέου τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών, με τον οποίον η ευθύνη για την εκπόνηση και εφαρμογή των μελετών ανήκει στους ιδιώτες μηχανικούς, ενώ πάλι ιδιώτης μηχανικός ελέγχει κατά την κατασκευή ή την ολοκλήρωση του οικοδομικού έργου.


Τι ακριβώς είχε πει; Ότι παρά τις διακηρύξεις, δεν είχε απλοποιηθεί ούτε επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης της έγκρισης δόμησης από τις Υπηρεσίες Δόμησης (ανήκουν πλέον στους δήμους) και της άδειας δόμησης. "Αυτό που έγινε είναι ότι η προηγούμενη διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας έσπασε στα δύο: την έγκριση και την έκδοση. Επιτάχυνση δεν υπήρξε, γιατί δεν μειώθηκαν οι εγκρίσεις από άλλες υπηρεσίες ούτε ο χρόνος για την εκπόνηση των μελετών μετά την αρχιτεκτονική. Αυτό που έγινε είναι ότι την καθυστέρηση που χρεωνόταν η Πολεοδομία μέχρι την υποβολή των εγκρίσεων και των μελετών τη χρεώνεται τώρα ο μελετητής μηχανικός. Αν διαπιστωθεί πρόβλημα κατά την έγκριση δόμησης, ο φάκελος επιστρέφεται και η διαδικασία και οι μελέτες αρχίζουν απ΄ την αρχή. Ουσιαστικά αυτό που καταργήθηκε είναι ο έλεγχος στατικών και μηχανολογικών".


Ταυτόχρονα, είχε χαρακτηρίσει ώς παγκόσμια πρωτοτυπία, που δεν απαντάται και στα πιο φιλελεύθερα καπιταλιστικά κράτη, την απόσυρση των κρατικών οργάνων από τον έλεγχο με τη θεσμοθέτηση του ιδιώτη ελεγκτή δόμησης.


Τέλος, είχε αναφερθεί και σε μία άλλη αντίφαση του νέου συστήματος, δηλαδή στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες δόμησης, στις οποίες έχει παραμείνει η διερεύνηση καταγγελιών για αυθαίρετα, θα χειρίζονται υποθέσεις χωρίς να έχουν αντίληψη των οικοδομών, αλλά μόνο τα πορίσματα των διαφορετικών ελεγκτών.


Το μήνυμα έχει επεξεργαστεί ο dimitris GM: Χθες, 15:40

Υποχρεωτική ασφάλιση: Η χαριστική βολή στα ακίνητα

Με ένα μείγμα, μέτρων, φόρων, πλειστηριασμών και πιέσεων προωθείται η τελευταία φάση της εσωτερικής υποτίμησης στην αγορά ακινήτων οδηγώντας σε βίαιη πτώση των τιμών, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες και εντυπωσιακές καθώς εκτός από τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις οι οποίες θα στοιχίσουν στους ιδιοκτήτες 3 δισ. ευρώ, στα σκαριά βρίσκεται και η υποχρεωτική -δια νόμου- ασφάλιση των ακινήτων, επαγγελματικών και οικειακών.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η ρύθμιση αυτή αναμένεται να αναγκελθεί έως τα μέσα του έτους, ενώ θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το 2014. Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς η υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων, τόσο της επαγγελματικής στέγης όσο και της οικείας θα βαρύνει τους ιδιοκτήτες και θα αποτελεί προαπαιτούμενο για τη σύναψη συμβολαίων.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα κάνει ένα καθοριστικό βήμα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων καθώς υποστηρίζουν ότι θα δομηθεί σε ευρωπαϊκά πρότυπα η αγορά Real Estate.

Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε “μανα εξ ουρανού” για τις ασφαλιστικές εταιρίες και κατ επέκταση για τις τράπεζες οι οποίες πιέζουν χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Από την πλευρά των ιδιοκτητών το κόστος της ασφάλισης θα γίνει προσπάθεια να μετακυλιθεί στο ενοίκιο, κάτι τέτοιο όμως είναι αδύνατο σε συνθήκες κρίσης. Συνεπώς θα μειωθεί το όφελος των ιδιοκτητών το οποίο θα περιορισθεί ακόμα περισσότερο με τις φορολογικές επιβαρύνσεις οδηγώντας σε νέα έκρηξη των πωλήσεων.

Μέσω αυτού του σεδιασμού θα επιτευχθεί βίαιος εξορθολογισμός της αγοράς, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, με τις τιμές των ακινήτων να υποχωρούν 20-30% στα αστικά κέντρα, περαιέρω από τα σημερινά επίπεδα, δίνοντας κίνητρο για επενδύσεις.

Οι φοροεπιβαρύνσεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο νέος ενιαίος φόρος επί των ακινήτων θα επιβαρύνει όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες για κάθε ακίνητο ή αγροτεμάχιο που κατέχουν, εντός και εκτός σχεδίου, και το Δημόσιο αναμένει έσοδα σε ετήσια βάση περί τα 3 δισ. ευρώ.

Μέχρι το Μάιο οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν και το γνωστό χαράτσι της ΔΕΗ, ενώ εν συνεχεία θα καταργηθεί για να αντκαταστασθεί από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα περιλαμβάνει και το «χαράτσι» και το ΦΑΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Μάρτιο, θα αρχίσουν να εξοφλούν το ΦΑΠ του 2011, σε τρεις δόσεις, Μάρτιο – Απρίλιο – Μάιο, υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι το 2011 είχαν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ

Από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο, θα πρέπει να εξοφλήσουν το ΦΑΠ του 2012, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ποσού των 200.000 ευρώ.Από το Σεπτέμβριο θα αρχίσει να πληρώνεται και ο νέος ενιαίος φόρος επί των ακινήτων.

Ο νέος φόρος δεν θα έχει έκτακτο, αλλά μόνιμο χαρακτήρα, ενώ συζητείται ακόμα η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.



Πηγή:sofokleousin.gr