Με δύο «δίδυμα» νομοθετήματα, που θα τεθούν ταυτόχρονα σε διαβούλευση μέσα στην άνοιξη, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να αφήσει το στίγμα της στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. Η βασική φιλοσοφία των νέων ρυθμίσεων θα είναι η διατήρηση εσαεί της δυνατότητας «τακτοποίησης» αυθαιρεσιών που βρίσκονται σε κτίρια με άδεια, με δυνατότητα πλήρους νομιμοποίησης. Και η διατήρηση για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα της δυνατότητας «τακτοποίησης» για 30 έτη των υπολοίπων, μεγάλης κλίμακας αυθαιρεσιών. Το μέσο για τη νομιμοποίηση όσων αυθαιρεσιών αποφασιστεί θα είναι η «ταυτότητα» του κτιρίου.
Μέχρι στιγμής, αυτά που έχουν γίνει γνωστά είναι ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει ένα σχέδιο νόμου, που θα κατηγοριοποιεί εκ νέου τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες και παραβάσεις, δίνοντας στις μικρότερες από αυτές τη δυνατότητα πλήρους νομιμοποίησης. Το σχέδιο επεξεργάζεται η ειδική επιτροπή που έχει ορίσει ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κορμός της κυοφορούμενης ρύθμισης έχει ως εξής:
- Οι νέες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται σε δύο ξεχωριστά αλλά αλληλοσυνδεδεμένα νομοθετήματα. Ενα σχέδιο νόμου, που θα υποκαταστήσει τον ν. 4014/11 και θα αφορά τη νέα κατηγοριοποίηση των πολεοδομικών αυθαιρεσιών και παραβάσεων και τις δυνατότητες «τακτοποίησης» ή νομιμοποίησης καθεμίας από αυτές. Επίσης, ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που αφορά στη δημιουργία της «ταυτότητας κτιρίου», ενός είδος «αρχείου» για το κτίριο, που προβλέφθηκε από τον ν. 3843/10.
- Οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες και παραβάσεις θα χωριστούν σε υποκατηγορίες, ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Ουσιαστικά όμως πρόκειται για τρεις μεγάλες ομάδες: η πρώτη αφορά αυθαίρετα χωρίς οικοδομικές άδειες ή με μεγάλες υπερβάσεις στη δόμηση. Η δεύτερη αφορά αυθαιρεσίες που βρίσκονται εντός του περιγράμματος κτιρίου που έχει ανεγερθεί με νόμιμη άδεια (περίπου όπως στη ρύθμιση «τακτοποίησης» ημιυπαίθριων). Η τρίτη υποκατηγορία αφορά τις μικρές πολεοδομικές παραβάσεις (λ.χ. πέργκολες, περιφράξεις).
- Για την πρώτη κατηγορία, θα διατηρηθεί και στον νέο νόμο για ορισμένο χρονικό διάστημα (δεν είναι γνωστό ακόμα) η δυνατότητα δήλωσης με την καταβολή προστίμου, όπως ακριβώς προβλέπεται στον ν. 4014/11, και με αντάλλαγμα την «τακτοποίηση» για διάστημα 30 ετών.
- Για τις άλλες δύο κατηγορίες αυθαιρεσιών, ο μηχανισμός «τακτοποίησης» θα γίνει με τον νέο νόμο μόνιμος και θα μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη νομιμοποίηση (και όχι «ρύθμιση» για 30 ή 40 χρόνια, όπως προέβλεπαν οι δύο νόμοι για τη «ρύθμιση» αυθαιρέτων).
- Η διαδικασία νομιμοποίησης θα έχει ως εξής: για τις μεν πολύ μικρές πολεοδομικές παραβάσεις θα αρκεί η καταβολή του παραβόλου (το ίδιο που καταβάλλεται και σήμερα μέσω του ν. 4014/11) και η δήλωση της «τακτοποιημένης» παρανομίας στην ταυτότητα κτιρίου για να αποκτήσει πλήρη νομιμοποίηση. Για τις «μεσαίες» παραβάσεις, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταβάλει πρώτα το προβλεπόμενο πρόστιμο και κατόπιν να δηλώσει τον χώρο στην ταυτότητα κτιρίου.
- Οσοι έχουν ήδη «τακτοποιήσει» κάποια αυθαιρεσία μικρού ή μέσου μεγέθους μέσω του ν. 4014/11 ή του 3843/10, για να τη νομιμοποιήσουν για πάντα θα αρκεί να τη δηλώσουν στην ταυτότητα κτιρίου, χωρίς άλλο παράβολο ή πρόστιμο.
- Σημειώνεται πως δεν θα πρέπει να αναμένεται μείωση των προστίμων και των παραβόλων «τακτοποίησης» στο νέο πλαίσιο, καθώς αυτό εκτιμάται ότι θα άνοιγε τον «ασκό του Αιόλου» (δηλαδή όσους έχουν ήδη καταβάλει το πρόστιμο στη διεκδίκηση της διαφοράς). Αντ’ αυτού, το υπουργείο προσανατολίζεται στην παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων.
- Πάντως, με την ευκαιρία της διατήρησης ορισμένων από τις ρυθμίσεις «τακτοποίησης», το υπουργείο επιθυμεί να προχωρήσει σε μια κωδικοποίηση των διατάξεων του ν. 4014/11, ο οποίος έχει τροποποιηθεί τουλάχιστον 10 φορές στο ενάμισι έτος που βρίσκεται σε ισχύ.
- Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο «κόκκινες γραμμές» του ν. 4014/11 παραμένουν ως έχουν. Δηλαδή δεν θα δίνεται δυνατότητα «τακτοποίησης» ή νομιμοποίησης αυθαιρεσιών σε κτίρια των οποίων ο φέρων οργανισμός ολοκληρώθηκε μετά τις 28.7.11. Ή σε κτίρια που βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.
- Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος θα αφορά στην ταυτότητα του κτιρίου και θα εξειδικεύει το περιεχόμενό της, όπως ορίζει ο ν. 3843/11. Επιπλέον, θα περιλαμβάνει τον τρόπο νομιμοποίησης μικρών και μεσαίων πολεοδομικών παραβάσεων, όπως αναφέρθηκε.
- Η κατάρτιση της ταυτότητας κάθε κτιρίου θα είναι μεν υποχρεωτική, σε βάθος 10ετίας δε. Για κάποιες κατηγορίες χρήσεων (λ.χ. εμπορικές) θα επιβάλλεται η ανανέωσή του ανά συγκεκριμένα διαστήματα.
Καθοριστικό, πάντως, ρόλο στη μακροβιότητα των νέων ρυθμίσεων θα έχει η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή μη των δύο ρυθμίσεων για τα αυθαίρετα.
Οι μεγάλες υπερβάσεις
Τα εξ ολοκλήρου αυθαίρετα κτίρια (χωρίς οικοδομική άδεια) και τα κτίρια με μεγάλες υπερβάσεις στη δόμηση θα μπορούν να «τακτοποιηθούν» όπως γίνεται σήμερα για λίγο καιρό ακόμα (το χρονικό διάστημα δεν έχει αποφασιστεί). Ωστόσο, δεν θα δίνεται η δυνατότητα πλήρους νομιμοποίησής τους, αλλά της «τακτοποίησης» (δηλαδή της εξαίρεσης από την κατεδάφιση) για 30 έτη, όπως προβλέπει σήμερα ο Ν. 4014/11. Δεν θα πρέπει να αναμένεται μείωση του προστίμου «τακτοποίησης», αλλά η παροχή επιπρόσθετων διευκολύνσεων.
Με νόμιμη άδεια
Στα κτίρια που έχουν ανεγερθεί με νόμιμη οικοδομική άδεια και έχουν πολεοδομικές αυθαιρεσίες εντός του περιγράμματος του κτιρίου, θα δοθεί η δυνατότητα πλήρους νομιμοποίησης. Θα πρέπει να προηγηθεί η καταβολή του προστίμου (με τους ισχύοντες σήμερα όρους) και κατόπιν η δήλωση του «τακτοποιημένου» χώρου στην ταυτότητα του κτιρίου. Στην κατηγορία αυτή θα ανήκουν οι κλεισμένοι ημιυπαίθριοι, τα υπόγεια που έχουν αλλάξει χρήση, κ.λπ.
Οι μικρές αυθαιρεσίες
Oι μικρές πολεοδομικές παραβάσεις (όπως η διαφορετική διαμερισμάτωση ενός κτιρίου, η προσθήκη bbq, πέργκολας ή περίφραξης) θα διαχωριστούν πλήρως από τις υπόλοιπες. Εκεί θα αρκεί η πληρωμή του παραβόλου (όπως ορίζεται και σήμερα από τον ν. 4014/11) και κατόπιν η δήλωση του «τακτοποιημένου» χώρου στην ταυτότητα του κτιρίου. Οι παραβάσεις αυτές αρκούσαν σήμερα για να χαρακτηριστεί ένα κτίριο αυθαίρετο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου