Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Σβήνουν και ξαναγράφουν την πολεοδομική νομοθεσία - Ετοιμάζεται για τον Μάιο του 2016

Της Μαριάννας Τζάννε
Mε τη σύσταση πέντε επιτροπών που θα συντονίσει η Γενική Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ρένα Κλαπατσέα και οι γενικοί διευθυντές του υπουργού κ. Πάνου Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού κ. Γιάννη Τσιρώνη, θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος στις τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου σε σειρά πολεοδομικών ρυθμίσεων.
Στόχος είναι η σύνταξη και η απλοποίηση του οικοδομικού κανονισμού, η αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, η Τράπεζα Γης και η οριοθέτηση οικισμών κάτω από 2.000 κατοίκους. Πρόκειται για θέματα που άνοιξαν (π.χ τράπεζα γης κ.α) ή θεσμοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και που σήμερα το αρμόδιο υπουργείο επιδιώκει να δει με μία διαφορετική οπτική βάζοντας το δικό της στίγμα. Τις πέντε Επιτροπές, που σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην διαύγεια θα είναι μη αμοιβόμενες, συστήνει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.
Σημείο αναφοράς είναι αναμφισβήτητα ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα, ο οποίος είχε εξαγγελθεί από τις αρχές του έτους, ωστόσο είναι αβέβαιο πότε θα ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, η νομοθετική ρύθμιση, μολονότι έχει εξαγγελθεί αρκετές φορές αναμένεται να παρουσιαστεί το α΄ εξάμηνο του 2016. Θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο νόμο και θα ενσωματωθεί με βάση τα όσα έχει δηλώσει ο κ. Τσιρώνης σε ένα συνολικό πλαίσιο για την χωροταξία. Αξιοσημείωτο στοιχείο της σύνθεσης της νέας 13μελούς Επιτροπής που θα επεξεργαστεί τις αλλαγές είναι η συμμετοχή (ως εξωτερική συνεργάτης) της αδερφής του αναπληρωτή υπουργού κ. Νατάσσας Τσιρώνη, αρχιτέκτονα-μηχανικού η οποία εργάζεται στην Αττικό μετρό.
 Η τελευταία έχει δεχτεί δριμεία κριτική για το κυνηγητό που έχει εξαπολύσει εναντίον της εταιρίας ο κ. Τσιρώνης, με αφορμή την εμπορική εκμετάλλευση ενός διατηρητέου κτίριο στο Μοναστηράκι. Σύμφωνα με την απόφαση, το έργο των επιτροπών θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαΐου 2016.
 http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/ellada/264447-sbinoun-kai-ksanagrafoun-tin-poleodomiki-nomothesia-etoimazetai-gia-ton-maio-tou-2016#.VnpPkWmUaIg.facebook

Κ. Μπίρης: 35 χρόνια απ’ το θάνατο ενός πολεοδόμου-προφήτη. Ηταν ένας οραματιστής μιας «άλλης» Αθήνας, μιας «άλλης» χώρας, μιας «άλλης] νοοτροπίας

Συμπληρώθηκε μια τριακονταπενταετία –απόσταση ασφαλείας για να κρίνουμε πρόσωπα και πράγματα– απ’ το θάνατο ενός πολεοδόμου-προφήτη και ενός παλαίμαχου πρωταγωνιστή των πρωτευουσών επιλογών για την Πρωτεύουσά μας! Θεωρώ ότι ο Κώστας Μπίρης (ΚΜ) συμβολίζει τον αγώνα ενάντια στο κατεστημένο πολιτικών και πνευματικών ηγεσιών που κόπτονται δήθεν για την πρόοδο και το κοινό συμφέρον, προκειμένου να συγκαλύψουν προσωπικές φιλοδοξίες και ιδιοτελείς επιδιώξεις. Ο ΚΜ αντίθετα, συνδυάζοντας επιστημονικό ορθολογισμό με άρτια ανθρωπιστική παιδεία, υπήρξε ανέκαθεν προσηλωμένος στην Αθηναϊκή Ιδέα, αυτής της λαμπρής και ζωντανής μεσογειακής πόλης, της στεφανωμένης με τους γραφικούς λόφους και τον διαυγή αττικό ουρανό, και την υπηρέτησε με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια, όχι μόνο στα 40 χρόνια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του!

Άξιος βιογράφος του εξέχοντος αυτού εκπροσώπου του τεχνικού μας κόσμου υπήρξε πρόσφατα ο κ. Μάνος Γ. Μπίρης, ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, ο οποίος μας έχει ήδη δώσει δύο αξιόλογα έργα του, για τη Νεοκλασική Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα, και την Αθηναϊκή Αρχιτεκτονική, απ’ τις Εκδόσεις ΜΕΛΙΣΣΑ. Στο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο: ΚΩΣΤΑΣ Η. ΜΠΙΡΗΣ – Βίος αφιερωμένος στην πόλη των Αθηνών (Εκδόσεις ΜΕΛΙΣΣΑ, Αθήνα, 2015), ήδη απ’ την εισαγωγή του έργου, μας παρουσιάζει τον καίριο προβληματισμό του βιογραφούμενου: «…αντιλαμβάνεται και ο πλέον ανύποπτος την πολεοδομική αναλγησία την οποία εξέθρεψαν βραχυπρόθεσμες σκοπιμότητες του εύκολου κέρδους πάνω στη γη, άμεσα συναρτημένες με τον πολιτικό παραλογισμό ενός διαχρονικά πελατειακού κράτους». Οι αγώνες, πράγματι, του ΚΜ επικεντρώθηκαν στο καυτό αυτό ιδίωμα της ανθρώπινης νοοτροπίας, που όλοι μας βιώνουμε καθημερινά. Ας δούμε όμως τα πράγματα με τη σειρά
Πρωτοπόρος στη ζωή του ο ΚΜ συγκαταλέγεται μεταξύ των δώδεκα πρώτων αποφοίτων της νεοσύστατης Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ το 1921, ενώ στην αρχή της σταδιοδρομίας του εργάζεται κοντά στον Ερνέστο Εμπράρ, στον σχεδιασμό του ιστορικού πυρήνα της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917 και κατόπιν σε Επιτροπές του Δήμου Αθήνας. Το 1925 διορίζεται Τμηματάρχης του Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων, εργαζόμενος εκεί επί 40 συναπτά έτη!
Μέντορας, δάσκαλος και προσωπικός του φίλος υπήρξε ο γνωστός αθηναιογράφος Δημήτρης Γρ. Καμπούρογλου. Το 1928, επιθεωρώντας τα άθλια προσφυγικά παραπήγματα στις λασπώδεις ρεματιές του Πολυγώνου, πέριξ της  Σχολής Ευελπίδων (των σημερινών Δικαστηρίων) και συμπαριστάμενος στους πρόσφυγες, προσβλήθηκε από επιδημία δαγκείου πυρετού, με συνέπεια να παραλύσουν τα κάτω άκρα του. Ωστόσο, εκείνος με την ακαταμάχητη θέλησή του δεν έπαψε να εργάζεται σκληρά επί 37 ακόμη έτη, ως Προϊστάμενος Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων. Τότε ακριβώς  αρχίζει η παράλληλη συγγραφική προσφορά του στην Αρχιτεκτονική και την Πολεοδομία, παράλληλα με τα ενδιαφέροντά του για τη λαογραφία και τον πολιτισμό γενικότερα.
Ο ΚΜ διαποτισμένος απ’ την ορθολογική επιστημονική σκέψη του δάσκαλού του Ερνέστου Εμπράρ προέτασσε ρεαλιστικά την ‘πρακτική’ Πολεοδομία, αυτήν της ευταξίας και της λειτουργικότητας της πόλης, που προάγει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της, με οργανική ισορροπία των χρήσεων γης και των μελλοντικών αναγκών και που παράλληλα οριοθετεί λεπτομερώς και in situ τις εγκεκριμένες ‘κόκκινες οικοδομικές γραμμές’ του ρυμοτομικού συστήματος!      
Το 1939 συνέγραψε το πόνημα ‘Αι Αθήναι του Κλασικισμού’, ένα μοναδικό λεύκωμα με ολοσέλιδες φωτογραφίες ιδιωτικών μεγάρων που κατεδαφίστηκαν περί τα μέσα του 20ου αιώνα, μεταξύ των οποίων και το μνημειακό Δημοτικό Θέατρο του Τσίλλερ, έναντι του Δημαρχείου.
Θεμελιώδης συνεισφορά του στα Αθηναϊκά πράγματα υπήρξε η σύνταξη του Σχεδίου Ανασυγκροτήσεως Πρωτευούσης, όπου, πρωτοπόρος πριν από 70 ολόκληρα χρόνια, έχει συλλάβει το όραμα του Άλσους των Αθηνών: «…με τον ενιαίο χώρο σε μία ενότητα προς τον Κεραμεικό και την Ακαδημία Πλάτωνος, ο οποίος προς την δυτική πλευρά θα συνέχεται με την Πνύκα και τον λόφο του Φιλοπάππου, ενώ προς την ανατολική, με το Ζάππειο, τον Βασιλικό κήπο, τον Ιλισσό και τον Αρδηττό…Ανοίγεται πλέον εποχή ανασυγκροτήσεως…αφού…όταν κοπάσει ο σάλος του πολέμου, το πνεύμα των λαών θα στραφεί… προς τα πνευματικά και ανθρωπιστικά ιδεώδη…Η ακατάλυτη αίγλη του ονόματος των Αθηνών θα τραβήξει και πάλι το ενδιαφέρον του κόσμου…» (1945). Ταυτόχρονα πρότεινε την ίδρυση νέου διοικητικού κέντρου στο Θριάσιο – Μεγαρικό Πεδίο, που ως συνήθως παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες!
Εξάλλου, κατήγγειλε την ατίμωση του μνημειακού τάφου της Δουκίσσης Πλακεντίας και τη λεηλασία των Πεντελικών μαρμάρων για τα έργα ανοικοδόμησης, πράξεις για τις οποίες δεν ήταν άμοιροι ευθυνών ούτε η ίδια η Μονή ούτε και οι τότε προεστοί της Κοινότητας (1946).
Ιδού η αγάπη του ανθρώπου ΚΜ για την πόλη του, που η κοσμοπλημμύρα της αστυφιλίας αλλοίωνε και παραμόρφωνε συνεχώς, μέσα από απόσπασμα επιστολής του προς την Ελένη Βλάχου της Καθημερινής, το 1948: « Η αγάπη του τόπου της διαβιώσεως είναι το πρωτόπλασμα της ιδέας της πατρίδας. Και η ιδέα της πατρίδας είναι το πρωτόπλασμα της ανθρωπιάς. Πώς είναι όμως δυνατό        ν’ αγαπήσει κανείς κάτι που το αγνοεί;».
Σ’ όλη του τη ζωή πολέμησε σθεναρά για τη διάσωση των χώρων πρασίνου, όπου κατόρθωσε μεταξύ άλλων και τα εξής:
  • Διάσωση αλσυλλίου στη συμβολή Αλεξάνδρας & Βασιλίσσης Σοφίας (1931)
  • Δημιουργία του άλσους της Αργεντινής Δημοκρατίας, στη συμβολή Αλεξάνδρας & Χαριλάου Τρικούπη (1937)
  • Καταγγελία και διάσωση της Πλατείας Συντάγματος, που είχε προταθεί να αναπλαστεί το 1953 ως ‘μαγαζότοπος’ (!). Αποδέκτης της καταγγελίας του ήταν ο ρεαλιστής, Υπουργός τότε επί των Δημοσίων Έργων, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η Πλατεία, τότε μεν διασώθηκε, στη συνέχεια όμως ‘αναπλάθεται’ ποικιλοτρόπως και φυσικά με το αζημίωτο!!
  • Δημιουργία του Αλσυλλίου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (έναντι του Μακρυγιάννη), μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωση και κατεδάφιση μιας 5όροφης πολυκατοικίας!! (1955)
  • Διάσωση του Πάρκου Ελευθερίας, παραπλεύρως του σημερινού Μεγάρου Μουσικής και ανέγερση εκεί, με πρωτοβουλία του ΚΜ, του μνημείου του Ελευθερίου Βενιζέλου, ακριβώς στο σημείο όπου πενήντα χρόνια νωρίτερα ξεκινούσαν τα νικηφόρα στρατεύματα των Βαλκανικών Πολέμων του    1912-13 (1963-64).
Με το ίδιο πάντοτε σθένος πρωτοστάτησε στην προστασία της ιστορικής συνοικίας ‘Πλάκα’, με την οριστική ματαίωση κερδοσκοπικών μεταβιβάσεων ακινήτων, που είχαν προγραμματισθεί υπό την κάλυψη κρατικών κ.λπ. παραγόντων (1965-66).
Όταν το 1965 ο ΚΜ αποχώρησε από την υπηρεσία λόγω ηλικίας με βαθμό Γενικού Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, το Δημοτικό Συμβούλιο, παρόντος του Δημάρχου Γεωργίου Πλυτά, τον τίμησε και με εισήγηση του Ιωάννη Παπαθεοδώρου (μεταπολιτευτικά Δημάρχου Αθηναίων), ο Δήμος συνέβαλε στην εκτύπωση του μνημειώδους έργου του ‘Αι Αθήναι από του 19ου εις τον 20ον αιώνα’. Τα πλέον αξιόλογα έργα του είναι τα εξής:
  • Αθηναϊκαί Μελέται ( 1938-1940)
  • Αι Αθήναι του κλασικισμού (Λεύκωμα-1939)
  • Γύφτοι (Λαογραφική μελέτη-1942)
  • Σχέδιον ανασυγκροτήσεως της πρωτευούσης (1945-46)
  • Τοπωνυμικά των Αθηνών (1945)
  • Ο Καραγκιόζης. Ελληνικό λαϊκό θέατρο (1952)
  • Οι Τσιγγάνοι. Ρωμ και Γύφτοι (1954)
  • Ιστορία του ΕΜΠ (1957)
  • Επί τα ίχνη του Αποστόλου Παύλου & ο Απόστολος Παύλος εν Αθήναις (1960-62)
  • Αρβανίτες, οι Δωριείς του νεωτέρου Ελληνισμού (1960 & ΜΕΛΙΣΣΑ 1997)
  •  Αι Αθήναι από του 19ου εις τον 20ον αιώνα (1966 & ΜΕΛΙΣΣΑ 1995)
Συνταξιούχος πλέον, απ’ το μπαλκόνι της κατοικίας του στην οδό Ηπείρου, στο Μουσείο, διαπίστωνε με θλίψη την επαλήθευση της προφητείας του, ήδη απ’ τη δεκαετία του 1930, για την εικόνα της Αθήνας, μιας πόλης σε βαθμιαία παρακμή. Πράγματι, όπως μας αποκαλύπτει ο βιογράφος του κ. Μάνος Μπίρης: «Τα σπίτια των έξυπνων’ ανθρώπων που εκμεταλλεύονται έως και την τελευταία σπιθαμή το οικόπεδό τους θα εκτοπίζουν τα σπίτια των ‘κουτών’, που τούς ήταν αρκετοί 2 ή 3 όροφοι, με κάποια αυλή δίπλα τους»! Ατένιζε τότε στωικά αυτή την καταλυτική μεταμόρφωση του αθηναϊκού τοπίου με την αλγεινή εικόνα των πυκνοστοιχισμένων σε μια ατέλειωτη γραμμή πολυκατοικιών, που υψώνονταν 20 μέτρα πάνω απ’ το πεζοδρόμιο…
Έφυγε, μέσα στη μοναξιά του -αφού είχε ήδη χάσει τον πρωτότοκο αδελφό και συγκάτοικό του, Δημήτρη -στις 9/12/1980 στον Ευαγγελισμό, σε ηλικία 81 ετών.
Σταχυολογώ, ολοκληρώνοντας, λίγες αράδες απ’ το Επίμετρο του συγγραφέα: «Δεν επεδίωξε να προβάλει με λογοτεχνική ‘χροιά’ τις αφηγήσεις του και δεν θέλησε ποτέ να ενταχθεί στην κιβωτό της…ιντελιγκέντσιας του μεσοπολέμου και της αμέσως επόμενης περιόδου. Μια αίσθηση ισορροπίας στην εκφορά του λόγου, του επιστημονικού ήθους, της πραγματιστικής αντίληψης και της πίστης σε μια δεδομένη αισθητική συλλογιστική, τον καθιστούσαν επιφυλακτικό στις εξαρτήσεις του από τέτοιου είδους κύκλους…Θέλησε να προβάλει τελικά την ουσιώδη συμβολή της ιστορικής έρευνας στην προσπάθεια της βασανισμένης μεταπολεμικής κοινωνίας του 20ου αιώνα για προκοπή και ανόρθωση, προστατεύοντάς την από ιδεαλιστικές αφέλειες και πουριτανικές αντιδράσεις».
Ο συγγραφέας ολοκληρώνει το Επίμετρο, αναφέροντας επιστολή του ΚΜ σε Αθηναία αναγνώστριά του. Σημειωτέον ότι ο ΚΜ ήταν αδελφός του πατέρα του συγγραφέα, Γεωργίου Μπίρη, Πολιτικού Μηχανικού, που το 1956 προέβη στη ριζική ανακατασκευή της Στοάς του Αττάλου: «Μόνο στην εποχή στην οποία ζει ο άνθρωπος ως δρων στοιχείον, αυτή που του ανήκει, αυτήν ξέρει. Σ’ αυτήν ας αναζητήσει την ευτυχία…Μακριά από μας η χρόνια νοσταλγία, η μονόπλευρη, που όλα τα εξωραΐζει με υπερβολές και αποσιωπήσεις και πάντα αδικεί τη σύγχρονη ζωή. Αυτή μόνο ως φυγή ηττημένων μπορεί να χαρακτηρισθεί, απαράδεκτη για όσους ζουν στην εποχή τους»!
Το εμπνευσμένο αυτό πόνημα του καθηγητή κ. Μάνου Μπίρη είναι, πέραν των άλλων,  ένα βιβλίο που αφηγείται με γλαφυρότητα την αθηναϊκή ατμόσφαιρα και τη νοοτροπία μιας κοινωνίας μέσα στην οποία ζήσαμε και ζούμε όλοι μας καθημερινά. Οι πέντε κρίσιμες δεκαετίες που πλαισίωσαν τη σταδιοδρομία του ΚΜ, απ’ τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τη Μεταπολίτευση, είναι αυτές που κατ’ εξοχήν διαμόρφωσαν τη σημερινή Αθηναϊκή μας Μητρόπολη, μέσα από τις συνεχείς μεταμορφώσεις της.
Τις μεταμορφώσεις αυτές του πάλαι ποτέ κλεινού άστεως, ο συγγραφέας τις έχει εντάξει στο τελευταίο Κεφάλαιο του έργου, με τίτλο Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ, όπου ξεχωρίζουν μοναδικές φωτογραφίες από Πλατείες, αγνώριστες σήμερα και από μέγαρα, ανύπαρκτα ατυχώς! Ανάμεσά τους, η φωτογραφία της Πλατείας Συντάγματος πριν από 60 χρόνια, με το κτήριο Νικολούδη στη διασταύρωση με την οδό Μητροπόλεως, το οποίο κατεδαφίστηκε με δύο όμορα κτίσματα το 1964, προκειμένου στη συνέχεια να ανεγερθεί εκεί περί το 1970 το Υπουργείο Οικονομίας, με τα ΕΛΤΑ Συντάγματος στο ισόγειο. Ξεχωρίζει επίσης η παραμυθένια βίλλα Μαργαρίτα, με τα 32 δωμάτια και τις πολεμίστρες, της οικογένειας Ε. Λάμψα, κόσμημα για 7 δεκαετίες της διασταύρωσης Β. Σοφίας και Μεσογείων, που ισοπεδώθηκε κι αυτή απ’ τις μπουλντόζες το 1970!!
Οι εποχές βέβαια αλλάζουν άρδην. Τα επιβλητικά ορόσημα, όμως, της πολιτικής, του πνεύματος και της επιστήμης, παραμένουν πάντοτε φωτεινοί ζωοδότες μας. Ένα απ’ αυτά υπήρξε ασφαλώς ο Κώστας Μπίρης, ένας οραματιστής μιας ‘άλλης’ Αθήνας, μιας ‘άλλης’ χώρας, μιας ‘άλλης’ νοοτροπίας. Πόσο τους χρειαζόμαστε, αλήθεια σήμερα, τέτοιου βεληνεκούς οραματιστές!
Οι πιο παλιοί ανάμεσά μας ας τον θυμόμαστε κι οι πιο νέοι ας τον γνωρίσουμε!!
 http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=763766#.VnkkgKPDV44.facebook

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

" ΜΑΘΕ ΝΑ ΧΤΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΤΡΑ "






https://m.youtube.com/watch?v=KBjn34Vn8r0
Ενας  ξακουστός "πετράς" κτίζει με πέτρα και χώμα. «Μόνο πέτρα και χώμα. Και τώρα αν κτίσω σπίτι, θα το κτίσω με πέτρα και χώμα, δε θα βάλω ούτε ένα κιλό τσιμέντο. Και αυτό το σπίτι δε θα φοβάται ούτε 10 ρίχτερ. Για να είναι το κτίσιμο, σωστό, δυνατό, πρέπει η μια πέτρα να εφάπτεται με την άλλη και να μην μπαίνουν πολλές λάσπες. Όταν μπαίνουν «συρταρωτές» το οίκημα δε φοβάται τίποτα», λέει ο Μαστρομανώλης (Μανώλης Πιπεράκης), ο οποίος έμαθε την τέχνη του "πετρά" πριν περίπου 60 χρόνια.

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Έρχονται αλλαγές σε αυθαίρετα, οικοδομικό κανονισμό, οικισμούς



Άμεσες νομοθετικές τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τον οικοδομικό κανονισμό, την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης όπως και συναφών πολεοδομικών διατάξεων είναι το έργο των μη αμοιβόμενων ομάδων εργασίας που συστήνει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, το έργο των επιτροπών θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαΐου 2016 και αφορά τη σύνταξη και απλοποίηση:

- του πλαισίου που διέπει τον οικοδομικό κανονισμό,

- τις διατάξεις για την έκδοση αδειών δόμησης,

- την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης,

- το περιβαλλοντικό ισοζύγιο,

- την Τράπεζα γης

- τις διατάξεις του Ν.4315/2014 για τις πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα και

- το άρθρο 32 του ν.4067/2012. και του άρθρου 3 του Ν.4315/2014 "Περί Ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων”

- την οριοθέτηση οικισμών κάτω από 2000 κατοίκους, σύμφωνα με το Π.Δ/τος 24-4-85 (ΦΕΚ 181 Δ).

Αγνοείται η τροπολογία για την αναστολή των κατεδαφίσεων

Να σημειωθεί εν παρόδω ότι η τροπολογία που ο κ. Τσιρώνης είχε καταθέσει για ψήφιση με τη διαδικασία του επείγοντος την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου για την αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα ότι έχει οδηγηθεί στις ελληνικές καλένδες.

Και όχι άδικα, μιας και η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία του υπουργού είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις ακόμη και από το κίνημα των Οικολόγων Πρασίνων από το οποίο ο ίδιος προέρχεται.

Δημ. Δελεβέγκος

http://www.capital.gr/story/3089678

Εντός του 2016 ηλεκτρονικά η υποβολή τοπογραφικών και συμβολαίων


Τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της προς τους επαγγελματίες και ιδιαίτερα τους συμβολαιογράφους διευρύνει η εταιρεία "Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση" από τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015.

Συγκεκριμένα, στις περιοχές που δεν λειτουργεί ακόμα ο θεσμός του Κτηματολογίου, οι συμβολαιογράφοι θα μπορούν να αποστέλλουν ηλεκτρονικά, αντίγραφα των συμβολαίων που συντάσσουν (αφού μεταγραφούν), συμπληρώνοντας πληροφορίες για το είδος των ακινήτων και τις συναλλαγές.

Για πρώτη φορά στο σύνολο της χώρας, καταγράφεται πολύτιμη και επίκαιρη πληροφορία που θα συμβάλει στην ολοκλήρωση της προγραμμάτων κτηματογράφησης ενώ παράλληλα όλοι οι συμβολαιογράφοι εξοικειώνονται και προετοιμάζονται για τη μετάβαση στην ηλεκτρονική διακίνηση των συμβολαίων.
Εντός του 2016, θα ακολουθήσει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των τοπογραφικών διαγραμμάτων που συνοδεύουν τις συμβολαιογραφικές πράξεις, ενώ για τις περιοχές που λειτουργεί Κτηματολόγιο, θα δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των συμβολαίων στα Κτηματολογικά Γραφεία καθώς επίσης  η δυνατότητα απομακρυσμένης έρευνας στα κτηματολογικά στοιχεία, και η ηλεκτρονική αίτηση και  χορήγηση των σχετικών πιστοποιητικών.
 
Η ΕΚΧΑ ΑΕ δημιουργεί και τηρεί σε όλη την επικράτεια ένα ασφαλές και σύγχρονο Κτηματολόγιο εύκολα προσπελάσιμο, τόσο σε πολίτες, όσο και σε επαγγελματίες, αφού θα διακινείται ηλεκτρονικά το σύνολο των εγγράφων που επισυνάπτονται σε μια πράξη και  θα αποθηκεύεται σε ψηφιακή βάση της ΕΚΧΑ ΑΕ η  θέση και τα στοιχεία των ακινήτων που εμπλέκονται σε κάθε συναλλαγή.
 
Οι συμβολαιογράφοι, για ειδικότερες πληροφορίες, όπως για χορήγηση κωδικών πρόσβασης χρήστη θα πρέπει να απευθύνονται στους κατά τόπους συλλόγους τους, ενώ για γενικότερες πληροφορίες που αφορούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΕΚΧΑ ΑΕ, λειτουργεί ο  τετραψήφιος  τηλεφωνικός αριθμός 1015. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και υλοποιείται με τη συνεργασία των εμπλεκομένων επαγγελματικών φορέων.
http://www.ered.gr/el/content/Entos_tou_2016_ilektronika_i_upoboli_topografikon_kai_sumbolaion/#.VnSgRUriWrW
 


Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Να δέχονται πληρωμές μέσω POS οι ελεύθεροι επαγγελματίες (μηχανικοί,δικηγόροι κ.ά.) στα σχέδια του Υπ. Οικ.




kartesΥψηλότερο αφορολόγητο όριο θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι που θα χρησιμοποιούν στις καθημερινές συναλλαγές τους αποκλειστικά το πλαστικό χρήμα.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι όσοι πραγματοποιούν δαπάνες για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών (περιλαμβάνεται και η πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ) αποκλειστικά με κάρτες ή μέσω τραπεζικού συστήματος που συνολικά υπερβαίνουν το 70% – 80% του ετήσιου εισοδήματος τους τότε θα εξασφαλίζουν έξτρα αφορολόγητο.

Η νέα ρύθμιση για την κάλυψη του αφορολόγητο ορίου με πλαστικό χρήμα αναμένεται να έρθει στη Βουλή στις αρχές του νέου έτους και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σταδιακά. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:

• Οι φορολογικές εκπτώσεις θα ισχύουν αποκλειστικά για δαπάνες που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών. Αυτό σημαίνει, ότι με κάρτες ή με τραπεζική συναλλαγή θα πρέπει να γίνονται οι αγορές καταναλωτικών ή μη αγαθών, οι πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ, οι πληρωμές για φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, ενοίκια, ιατρικά έξοδα, νοσήλια, βοηθητικό προσωπικό και οποιεσδήποτε αγορών κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

• Το ποσοστό δαπανών που θα πρέπει να πραγματοποιείται με τη χρήση πλαστικού χρήματος προκειμένου να «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο θα είναι είναι ανάλογα με εισόδημα που αποκτούν οι φορολογούμενοι. Συγκεκριμένα εξετάζεται η θέσπιση κλίμακας με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία, που θα πρέπει να γίνονται με χρήση κάρτας. Μάλιστα σχεδιάζεται να δοθεί κίνητρο προκειμένου οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν για όσο το δυνατόν περισσότερες δαπάνες τους τις κάρτες. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι που για το 70-80% των δαπανών τους θα χρησιμοποιούν κάρτες, θα δικαιούνται υψηλότερο αφορολόγητο ποσό.

• Σταδιακά όλες οι συναλλαγές θα γίνονται υποχρεωτικά με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται οι χάρτινες αποδείξεις και οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking το ποσό που θα απαιτείται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους για να πετύχουν τη μέγιστη φορολογική έκπτωση.

• Ειδική μέριμνα θα προβλεφθεί για τις κατηγορίες εκείνες των φορολογουμένων για τους οποίους θα είναι δύσκολη η διενέργεια συναλλαγών με πλαστικό ή με ψηφιακό χρήμα. Από την «υποχρέωση» χρήσης των καρτών θα εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι άνω των 75 ετών καθώς και οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών που δεν διαθέτουν ούτε ΑΤΜ΄s.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες προκειμένου να μειώσουν τις χρεώσεις που επιβάλλουν στους επαγγελματίες και στα καταστήματα για τον τζίρο που πραγματοποιούν μέσω καρτών, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις πληρωμές.

Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2016 να συνδεθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες απευθείας με το σύστημα Τaxis. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνδεση των ταμειακών σχεδιάζεται να ξεκινήσει πιλοτικά για συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς, όπως είναι η εστίαση, η διαμονή σε ξενοδοχεία κ.α. αλλά και σε επιτηδευματίες που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί κ.α. οι οποίοι θα υποχρεωθούν να δέχονται πληρωμές μέσω POS.Εντός του 2016 θα ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις της Ελλάδας.

Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα στοιχεία των αποδείξεων, τιμολογίων κ.λπ. που εκδίδονται, ύστερα από συναλλαγές, να καταγράφονται ηλεκτρονικά και να αποστέλλονται αυτόματα. Με τη διασύνδεση στο Taxis, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να βλέπει κάθε ταμειακή ροή, επομένως θα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τα ποσά ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδοθούν από τις επιχειρήσεις στο Δημόσιο.

 

Πηγή: imerisia.gr/Tης ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΡΓΑΝΑ

Παράταση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών του Β’ εξαμήνου του 2015




Σύμφωνα με email που εστάλη από το ΤΕΕ/ΤΚΜ προς τους μηχανικούς – μέλη του, “η ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε την παράταση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών του Β’ εξαμήνου του 2015 έως τις 15 Ιανουαρίου 2016.”

Θα είμαστε εν αναμονή και των επίσημων ανακοινώσεων από το Ταμείο.

http://polytexnikanea.gr/WP3/?p=43132

ΕΣΠΑ: Επιδοτήσεις έως 60.000€ για ίδρυση νέων επιχειρήσεων



http://www.epixeiro.gr/ειδήσεις/χρηματοδότηση-επιχειρήσεων/32726-εσπα-επιδοτήσεις-έως-60-000€-για-ίδρυση-νέων-επιχειρήσεων

Πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη του Ενδιάμεσου Φορέα (ΕΦ) διαχείρισης των τεσσάρων προσκλήσεων που έχουν ήδη προδημοσιευτεί, αλλά και για όλες τις δράσεις επιχειρηματικότητας του "Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία" (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η πρόσκληση αφορά Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και μη επιχειρηματικού σκοπού ή Ενώσεις τέτοιων προσώπων σε εκδήλωση ενδιαφέροντος και υποβολή προσφορών για την επιλογή Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΔ) κρατικών ενισχύσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ 2014 – 2020) σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 5 (β) του Ν. 4314/2014. Δείτε αναλυτικά την σχετική Πρόσκληση εδώ

 Η προκήρυξη των δράσεων επιχειρηματικότητας που έχουν προδημοσιευτεί δεν εξαρτάται από την προηγούμενη επιλογή του ΕΦ, αφού η προκήρυξη των προσκλήσεων μπορεί να γίνει παράλληλα με τη διαδικασία επιλογής του ΕΦ.Υπό αυτό το πρίσμα ολοκληρώνεται η ουσιαστική ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, που θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση της απασχόλησης με σκοπό την τόνωση συνολικά των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.

"Bonus" 25.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ σε Ελεύθερους Επαγγελματίες

Το πρόγραμμα, θα ενισχύσει πτυχιούχους τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν γεννηθεί πριν την 1.1.1991, για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και την οργάνωση αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου.
Ειδικότερα το πρόγραμμα θα ενισχύσει:

  • άνεργους πτυχιούχοι τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν γεννηθεί πριν την 1.1.1991, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης, ή
  • φυσικά πρόσωπα πτυχιούχους τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που έχουν γεννηθεί πριν την 1.1.1991, ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας.

Οι επαγγελματικές δραστηριότητες που θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα ενδεικτικά είναι οι ακόλουθες:
Ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, μουσικού, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου και κοινωνικού λειτουργού κ.α.

Προϋποθέσεις Συμμετοχής
Οι δικαιούχοι που θα ενισχυθούν στο πλαίσιο των επενδυτικών προτάσεων θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα:

  • Να είναι πτυχιούχοι σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ/ΤΕΙ) ή ισοτίμων προς αυτά, της Ελλάδος ή του εξωτερικού (αναγνωρισμένα από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.)
  • Να έχουν γεννηθεί πριν την 1.1.1991.
  • Να δραστηριοποιηθούν ή να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε δραστηριότητα συναφή με την ειδικότητά τους.
  • Κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο να συμμετέχει στην υποβολή μίας και μόνο επενδυτικής πρότασης.
  • Η επαγγελματική τους δραστηριότητα να αφορά στις επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθ' όλη τη διάρκεια της επένδυσης.
  • Να μη διαθέτουν εισόδημα από άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη Δράση, δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των μεταφορών) στην τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο (2) προηγούμενα οικονομικά έτη) πριν από την ημερομηνία ένταξης της πρότασης.

Εισοδηματικά κριτήρια και για τις δύο κατηγορίες δικαιούχων θα τεθούν στην Πρόσκληση του Προγράμματος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος Π/Υ) από 5.000 έως 25.000€. Το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων ορίζεται σε 100% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα επικοινωνήστε με την HFT Consulting στο 2106565400.

60.000 ευρώ σε Ανέργους για ίδρυση επιχειρήσεων

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η προκήρυξη του Προγράμματος "Νεοφυής Επιχειρηματικότητα" από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη για την ανάπτυξη υγιούς νεοφυούς επιχειρηματικότητας που θα συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για το λόγο αυτό το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών, βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα σχέδια καθώς και στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης, για την ίδρυση νέας επιχείρησης, είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί πριν την 1.1.1991 ή ενώσεις αυτών, τα οποία:

  • είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης ή
  • ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και δεν είναι έχουν σχέση μισθωτής εργασίας.

Σε περίπτωση σύστασης εταιρικού σχήματος πρέπει όλοι οι εταίροι να πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές. Εισοδηματικά κριτήρια και για τις δύο κατηγορίες δικαιούχων θα τεθούν στην Πρόσκληση του Προγράμματος.

Προϋποθέσεις
Οι επιχειρήσεις που θα συσταθούν στο πλαίσιο των επενδυτικών προτάσεων θα πρέπει:

  • Να κάνουν έναρξη στη ΔΟΥ σε χρόνο και με νομική μορφή που θα ορίζονται στον Οδηγό του Προγράμματος (επισημαίνεται η μεταβολή ΚΑΔ στους ήδη ασκούντες επαγγελματική δραστηριότητα δεν συνιστά σύσταση νέας επιχείρησης)
  • Κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο να συμμετέχει στην υποβολή μίας και μόνο επενδυτικής πρότασης (είτε αυτοτελώς, είτε σε επενδυτικό σχήμα).
  • Το επιχειρηματικό σχέδιο να αφορά στις επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθ' όλη τη διάρκεια της επένδυσης.
  • το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει στο παρελθόν η επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη Δράση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των μεταφορών) μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο (2) προηγούμενα οικονομικά έτη) πριν από την ημερομηνία ένταξης της πρότασης.

Οι ενισχυόμενες δραστηριότητες θα πρέπει να αφορούν στους τομείς προτεραιότητας του ΕΠΑνΕΚ: Αγροδιατροφή, Ενέργεια, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), Υγεία - Φάρμακα, Υλικά - Κατασκευές.

Εξαιρούνται οι δραστηριότητες οι σχετικές με την εστίαση και το λιανικό εμπόριο.

Προϋπολογισμός
Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) έως 60.000,00€. Το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων ορίζεται σε 100% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.

Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του επιχειρηματικού σχεδίου.



Τριετής παράταση ισχύος των οικοδομικών αδειών



Την παράταση της ισχύος όλων των οικοδομικών αδειών κατά τρία χρόνια, τη μετάθεση για το 2017 της είσπραξης του «τέλους» ταφής των 35 ευρώ/τόνο που θα κατέβαλαν οι δήμοι για την απόρριψη σκουπιδιών σε ΧΥΤΑ και την περαιτέρω διευκόλυνση της ίδρυσης αποτεφρωτηρίων νεκρών περιλαμβάνει το νέο πολυνομοσχέδιο, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Στο ίδιο σχέδιο νόμου συμπεριελήφθη και μια ρύθμιση που «προετοιμάζει» την ακύρωση Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για απορρίμματα.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει πλήθος ετερόκλητων ρυθμίσεων για περιβαλλοντικά και πολεοδομικά θέματα. Συγκεκριμένα:

• Καταργείται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων ενός Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) σε άλλο πρόσωπο (λ.χ. Περιφέρεια, ιδιώτη) διαρκεί όσο διάστημα όριζε η αρχική απόφαση εκχώρησης. «Η διάταξη αυτή έδινε τη δυνατότητα επιμήκυνσης του διαστήματος ανάθεσης αρμοδιοτήτων, ακόμα κι αν αίρονταν οι λόγοι της ανάθεσης, δηλαδή η πλημμελής ή ανεπαρκής λειτουργία των ΦΟΔΣΑ. Για παράδειγμα, στην περίπτωση συνάψεως συμβάσεων σύμπραξης (ΣΔΙΤ), αυτό το διάστημα μπορούσε να επιμηκυνθεί σε 28 χρόνια» αναφέρει η αιτιολογική έκθεση. Η εξήγηση αυτή ουσιαστικά «φωτογραφίζει» την ανάθεση της αρμοδιότητας για τα απορρίμματα από τους ΦΟΔΣΑ της Πελοποννήσου στην Περιφέρεια, που διεξήγαγε τον διαγωνισμό για την ανάθεση της διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτη.

• Διευκολύνεται περαιτέρω η ίδρυση αποτεφρωτηρίων. Οπως αναφέρεται, μπορούν να λειτουργούν σε οικόπεδα που έχουν μισθωθεί από δήμους (και όχι απαραίτητα ιδιοκτησίας τους, όπως ισχύει μέχρι σήμερα). Ενώ ανάλογη δυνατότητα παρέχεται και στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων Νομού Αττικής (ΕΣΔΝΑ). Ωστόσο, η ίδρυση αποτεφρωτηρίων παραμένει υπόθεση αποκλειστικά των δήμων (δεν επιτρέπεται δηλαδή να ιδρυθούν από ιδιώτη), με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

• Μετατίθεται για δεύτερη φορά η είσπραξη «τέλους ταφής» για τα απορρίμματα που καταλήγουν σε ΧΥΤΑ. Το τέλος είχε θεσπιστεί το 2012 και επρόκειτο να αρχίσει να εισπράττεται από το 2015, προκειμένου να πιέσει τους δήμους να περιορίσουν τις ποσότητες των αστικών τους αποβλήτων. Τώρα μετατίθεται για δεύτερη φορά έως 31.12.2016 «προκειμένου να μην προκληθεί οικονομική ασφυξία στους ΟΤΑ» (αιτιολογική έκθεση).

• Παρατείνεται κατά τρία έτη η ισχύς των οικοδομικών αδειών που λήγουν από τον Μάρτιο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2017 «δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας».

• Οι πολεοδομικές ρυθμίσεις μέσα σε οριοθετημένες χερσαίες λιμενικές ζώνες (λ.χ. όροι δόμησης, χρήσεις γης) θα πρέπει να εγκρίνονται με προεδρικό διάταγμα (δηλαδή να υπόκεινται σε προδικαστικό έλεγχο) και όχι με μια απλή απόφαση των Επιτροπών Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ). Η ρύθμιση αυτή έρχεται σε εφαρμογή απόφασης του ΣτΕ (717/2015).

• Παρατείνεται κατά ένα έτος η διάρκεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου που είχαν συναφθεί από φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών στο πλαίσιο προγραμμάτων του τρέχοντος ΕΣΠΑ, καθώς και η θητεία των διοικητικών συμβουλίων των φορέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε συμπεριληφθεί σε άλλο νόμο (ν.4325/15) η παράταση λειτουργίας των φορέων, χωρίς ωστόσο να ρυθμίζονται βασικά θέματα, γεγονός που φανερώνει τη σπουδή με την οποία γίνεται η νομοθέτηση.

• Τέλος διευρύνεται παλαιότερη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία τα ευρωπρόστιμα μεταβιβάζονται στους δήμους που έχουν προκαλέσει την επιβολή τους (λ.χ. σκουπίδια, λύματα). Οι δήμοι θα πρέπει να συμμορφώνονται μέσα σε 3 μήνες από τη στιγμή που θα τους ζητηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

 

Πηγή:kathimerini.gr/ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ


Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Τα Χανιά απέκτησαν Αρχαιολογικό Μουσείο αντάξιο της ιστορίας τους



Ένα νέο υπερσύγχρονο και εντυπωσιακό Αρχαιολογικό Μουσείο, αντάξιο της πλούσιας ιστορίας τους, απέκτησαν τα Χανιά, μετά από πολυετείς προσπάθειες. Το νέο επιβλητικό κτήριο, επί της οδού Σκρα, στη Χαλέπα, άνοιξε τις πύλες του σήμερα στο κοινό, για πρώτη φορά, με τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά, αλλά και τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη να παραβρίσκονται στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης, με θέμα «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων από τον 19ο στον 21ο αιώνα: μία περιπετειώδης πορεία στον χώρο και στον χρόνο».


ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων οικοδομήθηκε στην ιστορική περιοχή της Χαλέπας και συγκεκριμένη δυτικά της οδού Σκρα, σε οικόπεδο 11,5 στρεμμάτων.
Επί Κρητικής Πολιτείας στον χώρο αυτό μεταφέρθηκε το ρωσικό Προξενείο, το οποίο περέμεινε έως και το 1913. Στεγάστηκε σε προϋπάρχον διώροφο κτήριο με μεγάλη αυλή που δέσποζε στην κορυφή χαμηλού υψώματος, δυτικά του ναού της Αγίας Μαγδαληνής.
Στη συνέχεια, το συγκεκριμένο κτήριο, αφού μετασκευάστηκε, στέγασε το ελληνικό στρατιωτικό νοσοκομείο και μετέπειτα το διοικητήριο του στρατοπέδου «Χατζηδάκη». Η μεγάλη αυλή του οικοπέδου φιλοξένησε τους χώρους στρατωνισμού. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 μέρος του κτηρίου καταστράφηκε από πυρκαγιά. Έκτοτε, χρησιμοποιήθηκε από τις «Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως» (ΜΟΜΑ) έως και το 1992, οπότε η διαχείρισή του περιήλθε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.
Στο πλαίσιο της εξεύρεσης μεταλύτερου χώρου για τη μεταστέγαση του Αρχαιολογικού Μουσείου, το οικόπεδο αυτό θεωρήθηκε ως το πλέον ενδεδειγμένο. Η μεγάλη του έκταση και η θέση του στη συνοικία της Χαλέπας -η οποία κατείχε πάντα ιδιαίτερη πολιτισμική βαρύτητα στην εξέλιξη της πόλης των Χανίων- κρίθηκε ότι το καθιστούσαν κατάλληλο για να υποδεχθεί τις εγκαταστάσεις και τις δραστηριότητες του νέου Μουσείου.
Ως κέντρο πολιτικών και διπλωματικών ζυμώσεων από τα μέσα του 19ου έως και τις αρχές του 20ού αιώνα, στο προάστιο της Χαλέπας ανεγέρθηκαν εντυπωσιακές ιδιωτικές επαύλεις, που αργότερα στέγασαν τα προξενεία των τεσσάρων «Προστάτιδων Δυνάμεων», το αρχηγείο των Διεθνών στρατευμάτων, διεθνείς λέσχες, το ανάκτορο του Ύπατου Αρμοστή και την κατοικία του Ελευθέριου Βενιζέλου. Σήμερα, πολλά από τα κτήρια αυτά έχουν ανακαινισθεί και ορισμένα αποτελούν τις έδρες ιδρυμάτων.
Το 1996, το οικόπεδο παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και το 2005, με κλειστό διαγωνισμό, επιλέχθηκε για το νέο κτήριο η προμελέτη του αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη και των συνεργατών του. Η συνολική αρχιτεκτονική πρόταση ολοκληρώνεται μέσα από τη σύνθεση δύο διακριτών γραμμικών μονολιθικών όγκων που αναδύονται από τη γη. Πρόκειται για συμβολική αναφορά στα στοιχεία του πολιτισμού που βρίσκονται κάτω από την επιφάνειά της, αλλά συγχρόνως και μία βιοκλιματική επιλογή, με την καλύτερη δυνατή προσαρμογή του κτίσματος στο έντονα επικλινές οικόπεδο. Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 18 εκατ. ευρώ περίπου.






MOYSEIO2
Η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Βλαζάκη – Ανδρεαδάκη -η οποία ως προϊσταμένη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες, επί σειρά ετών, για την κατασκευή ενός νέου μουσείου στα Χανιά- τόνισε ότι «είναι βαθιά η συγκίνηση σήμερα. Συμπληρωματικά σε όσα είπε ο κ. Υπουργός μπορώ να πω ότι σήμερα δείχνουμε στους Χανιώτες, στον τόπο και σε όσους έχουν έρθει από μακρύτερα, ποιο θα είναι το μουσείο των Χανίων στο μέλλον. Σήμερα τέλειωσε το κτήριο και στην επόμενη φάση θα τελειώσει και η ίδια η έκθεση, ώστε να είναι ένα μουσείο αντάξιο της ιστορίας και της αρχαιολογίας του τόπου. Ήθελα να πω απλώς ότι το να πιστεύουμε σε οράματα και να παλεύουμε όλοι μαζί να γίνουν πραγματικότητα το βλέπουμε χειροπιαστά εδώ. Χρειάζεται απλώς πολλή υπομονή και επιμονή».

 http://www.efimeridaki.gr/146396/

Πλαφόν στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων και αυστηροί περιορισμοί


authaireta
 
 
Νέος νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με τον οποίο θα μπαίνουν αυστηροί περιορισμοί για την υπαγωγή ενός κτίσματος στις διατάξεις του ανάλογα με τις υποδομές κάθε περιοχής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτίσματος αναμένεται να διαδεχθεί τον ισχύοντα. Σε αυτόν μπορούν ακόμη να υπαχθούν όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ενδιαφέρονται έως και τις 8 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με Τα Νέα, ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα θα κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από τον ισχύοντα, στον οποίο έχουν ήδη ενταχθεί 930.537 αυθαίρετα.
Το στοιχείο που θα διαφοροποιεί τον υπό σύνταξη νόμο από τον ισχύοντα είναι ότι πλέον σε κάθε περιοχή θα τακτοποιείται συγκεκριμένος αριθμός αυθαιρέτων που θα ορίζεται βάσει κριτηρίων και παραμέτρων. Οι υποδομές και τα δίκτυα σε συνδυασμό με τον δομημένο χώρο θα καθορίζουν τον αριθμό αυθαιρέτων που θα μπορούν να τακτοποιούνται σε κάθε περιοχή ή δήμο. Ετσι, κανείς δεν ξέρει πόσα από τα περίπου ένα εκατομμύριο ατακτοποίητα κτίσματα θα μπορέσουν τελικά να υπαχθούν στον νέο νόμο, συνεπώς, ορισμένοι ιδιοκτήτες ενδεχομένως να έχουν τώρα την τελευταία τους ευκαιρία.
Πηγή:news.in.gr

Οι 3 Έλληνες αρχιτέκτονες που βρήκαν λύση για τους άστεγους και πήραν διεθνές βραβείο!



Τρεις νέοι Έλληνες αρχιτέκτονες βρήκαν λύση στο πρόβλημα των αστέγων και κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό «Tiny Home Community Competition».
Σημαντική διάκριση για τρεις νέους Ελληνες αρχιτέκτονες, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από το φλέγον ζήτημα των αστέγων και αποφάσισαν να κάνουν κάτι γι” αυτό παίρνοντας μέρος στον διεθνή διαγωνισμό «Tiny Home Community Competition».
Ο λόγος για τους Στρατή Σκοπελίτη, Μαρία Χριστούλια και Αλέξανδρο Βαλσαμίδη, οι οποίοι δημιούργησαν ένα project ως απάντηση στο ερώτημα του διαγωνισμού: «Πώς μπορεί η Αρχιτεκτονική να απευθυνθεί στους άστεγους;».
Το θέμα του διαγωνισμού αφορούσε στη δημιουργία ενός τύπου κατοικιών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (προκατασκευασμένες, βιώσιμες, οικονομικά προσιτές λύσεις) που θα φιλοξενήσουν τους άστεγους της πόλης Ράλεϊ, στη Βόρεια Καρολίνα.
Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να καταθέσουν ιδέες για τον σχεδιασμό δώδεκα μικρών σπιτιών, έκτασης δώδεκα τετραγωνικών μέτρων το καθένα, σε ένα οικόπεδο που βρίσκεται στα περίχωρα του Ράλεϊ.

Η Μαρία Χριστούλια, ο Αλέξανδρος Βαλσαμίδης και ο Στρατής Σκοπελίτης, συνιδρυτές της αρχιτεκτονικής ομάδας «Riza3architects» και μέλη της εταιρείας «ΑΕΝΑΟΣ Α.Τ.Ε.», υπέβαλαν συμμετοχή και κατάφεραν να λάβουν το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 100 και πλέον προτάσεις από όλον τον κόσμο.
«Στην Ελλάδα βλέπουμε καθημερινά το ζήτημα της αστεγίας που έθιγε ο διαγωνισμός και γι “αυτό επιλέξαμε να δηλώσουμε συμμετοχή και να δουλέψουμε επάνω σε ένα πρόβλημα σοβαρό σε ελληνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο».
Η κριτική επιτροπή έδωσε στην ελληνική πρόταση το πρώτο βραβείο, σχολιάζοντας την πρότασή τους ως «ένα έργο που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Αυτό το πρότζεκτ είχε τον καλύτερο συνδυασμό της οργάνωσης του χώρου, της χρήσης των κατάλληλων κατασκευαστικών μεθόδων και υλικών και του άρτιου σχεδιασμού των μονάδων κατοικίας.

Η προσέγγιση του θέματος ήταν ευαίσθητη στην κλίμακα και τη σύσταση της κοινότητας και σκεφτήκαμε ότι θα τονώσει τη γειτονιά. Οι σχεδιαστές παρουσίασαν μια ισχυρή αίσθηση αστικής ευαισθησίας στις ανάγκες του ατόμου και της κοινωνίας».
Εφαρμογή στην Ελλάδα
Η νικητήρια πρόταση θα μπορούσε να έχει εφαρμογή και στην Ελλάδα και να δώσει λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα της χώρας. Η ελληνική πρόταση Οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν μια κοινότητα που ανοίγεται στην κοντινή γειτονιά και υποστηρίζει τη σύνδεση με τον αστικό ιστό. Η κοινότητα απαρτίζεται από τέσσερις γειτονιές, με τρία σπίτια η κάθε μία.
Το κοινόχρηστο κτίριο τοποθετείται κεντρικά στο οικόπεδο και στεγάζει μια κουζίνα, ένα χώρο δραστηριοτήτων, ένα χώρο μελέτης – βιβλιοθήκη, αποδυτήρια και μπάνια. Γύρω από τα κτίρια βρίσκονται περιβόλια, την καλλιέργεια των οποίων θα αναλάβουν οι κάτοικοι.
Ο σχεδιασμός ενός περάσματος που διατρέχει όλο το οικόπεδο, περνώντας δίπλα από τα περιβόλια και διαπερνώντας το κοινόχρηστο κτίριο, σε συνδυασμό με τον προσανατολισμό των σπιτιών, που βλέπουν στο δρόμο, δημιουργούν το απαραίτητο άνοιγμα της κοινότητας προς την πόλη.

 http://www.tilestwra.com/i-3-ellines-architektones-pou-vrikan-lisi-gia-tous-astegous-ke-piran-diethnes-vravio/5

Αλλαγές στα φορολογικά οικοδομικών αδειών







adeies_domisis

Yπουργική Απόφαση – 54373/9-12-2015 “Τρόπος υπολογισμού των φορολογικών των αδειών δόμησης, στην περίπτωση τμημάτων τους που εξαιρούνται της προσμέτρησης στον συντελεστή δόμησης του οικοπέδου / γηπέδου, λόγω διαφορετικών ερμηνειών των αρμόδιων υπηρεσιών, σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ.2, του ν.4067/12, όπως ισχύει.”
 
 
 http://polytexnikanea.gr/WP3/?p=43070&utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork

Αναζήτηση Διαθεσιμότητας Αεροφωτογραφιών Αρχείου

http://gis.ktimanet.gr/wms/apr1/

''Να δοθεί 3μηνη παράταση στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΤΣΜΕΔΕ Β’ Εξαμήνου''







''Να δοθεί 3μηνη παράταση στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΤΣΜΕΔΕ Β’ Εξαμήνου''


Με επιστολή του προς τις διοικήσεις των ΕΤΑΑ, ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΕ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διπλωματούχων Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων αιτείται 3μηνη παράταση στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΤΣΜΕΔΕ Β’ Εξαμήνου.
Αναλυτικά, στην επιστολή του ο ΠΣΔΜ-Η αναφέρει:
"Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι,
Εχθές, αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών Β' Εξαμήνου 2015 του ΤΣΜΕΔΕ, με καταληκτική ημερομηνία εξόφλησής τους την 22 Δεκεμβρίου 2015! 
Τα τελευταία χρόνια, η εξόφληση των εισφορών του ταμείου μας έχει γίνει δυσβάστακτη για τους συναδέλφους μηχανικούς, ιδιαίτερα για τους νέους ασφαλισμένους, λόγω και των μεγάλων ποσών που καλούνται να πληρώσουν αλλά και λόγω της οικονομικής κρίσης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία με τις συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε τόσο στο κλάδο μας όσο και στην υπόλοιπη κοινωνία.
Με δεδομένα τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι για όσους συναδέλφους κατάφεραν να εξοφλήσουν τις εισφορές του Α' εξαμήνου του 2015 μόλις πριν από ένα μήνα, με τις καλώς δοθέντες παρατάσεις, θα είναι πολύ δύσκολη έως και αδύνατη η εξόφληση των νέων εισφορών μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου. Η απόφαση αυτή θα επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στους συναδέλφους αλλά και στο ταμείο μας.
Εκπροσωπώντας τον πολυπληθέστερο κλάδο μηχανικών της χώρας, των Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων, αλλά και εκφράζοντας μεγάλο μέρος του συνόλου των Μηχανικών θα θέλαμε πιο συγκεκριμένα να σας επισημάνουμε τα εξής:
  • Έχουν παρέλθει λιγότερο από 2 μήνες από την εξόφληση των εισφορών του Α' Εξαμήνου 2015, γεγονός που σημαίνει ότι καλούνται οι συνάδελφοι Μηχανικοί να πληρώσουν στο ταμείο, σε διάστημα μικρότερο των 2 μηνών, ποσά που φτάνουν και τις 5.000€. Κατανοούμε ότι τα ειδοποιητήρια Α' Εξαμήνου αναρτήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση λόγω της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης της χώρας (capital controls, εκλογές κλπ) αλλά η επιβάρυνση είναι υπερβολική για τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
  • Πολύ περισσότερο δε, αφού η πληρωμή πρέπει να γίνει μέσα στο μήνα Δεκέμβριο, ο οποίος είναι ούτως ή άλλως ένας "φορτωμένος" από οικονομικές υποχρεώσεις μήνας (τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, φόροι κλπ).
  • Η επιλογή του ταμείου να αναρτήσει τώρα τα ειδοποιητήρια Β' Εξαμήνου 2015 και να δώσει προθεσμία μόλις 12 ημερών για την εξόφλησή τους, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει πλήθος συναδέλφων να καταστούν εκπρόθεσμοι. Πολλοί μάλιστα από αυτούς, οι οποίοι είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση των οφειλών τους, θα την απωλέσουν αν δεν καταφέρουν να πληρώσουν το τρέχον εξάμηνο.
Ύστερα από τις παραπάνω επισημάνσεις μας, σας καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή να δώσετε τουλάχιστον τρίμηνη παράταση εξόφλησης των εισφορών του Β' Εξαμήνου 2015 ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση των συναδέλφων αλλά και να μην απωλέσει το ταμείο σημαντικά έσοδα από τις ρυθμίσεις και από τις εισφορές.
Ελπίζουμε στη θετική σας ανταπόκριση και παραμένουμε στην διάθεσή σας.
Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Δ.Μ-Η
Ο Προεδρεύων
Ευσταθίου Αναστάσιος"

Η κολεκτίβα αρχιτεκτόνων «Assemble» απέσπασε το βραβείο Τέρνερ


Στην κολεκτίβα αρχιτεκτόνων «Assemble» απονεμήθηκε φέτος το βραβείο Τέρνερ, το διασημότερο βρετανικό, ετήσιο βραβείο τέχνης το οποίο διοργανώνει η γκαλερί Τέιτ.
Η επιτροπή βράβευσε τους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές της ομάδας «Assemble», ηλικίας κάτω των τριάντα ετών, για την από κοινού συνεργασία τους με τους κατοίκους μιας υποβαθμισμένης συνοικίας του νότιου Λίβερπουλ, στην ανάπλαση και αναβίωση της γειτονιάς τους.
Οι κάτοικοι του Τoxteth - τα σπίτια των οποίων είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις ταραχές του 1981, στις οποίες είχαν οδηγήσει οι φυλετικές διακρίσεις και οι παρεμβάσεις της αστυνομίας - ανέλαβαν δράση, και στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν την κατεδάφιση των κτηρίων απευθύνθηκαν στην κολεκτίβα «Assemble».
Η κολεκτίβα χρησιμοποιεί για την αναπαλαίωση χαμηλού κόστους υλικά, αλλά επίσης εφευρίσκει τρόπους προκειμένου να συνεχιστεί το πρότζεκτ, κατασκευάζοντας και πουλώντας αντικείμενα βασισμένα στα σχέδια που βρίσκουν στα κατεστραμμένα σπίτια που αναπαλαιώνουν - από τζάκια έως πορσελάνινα πόμολα για πόρτες.
Οι «Assemble» ξεκίνησαν να δουλεύουν ως φίλοι στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, και η έδρα τους είναι πλέον στο Λονδίνο. «Σε μια εποχή όπου οτιδήποτε μπορεί να είναι τέχνη, γιατί να μην είναι ένα συγκρότημα κατοικιών;», δήλωνε τον περασμένο Μάιο, όταν ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες, το μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων Τέρνερ και διευθυντής του Ινστιτούτου Τέχνης Μίντλεσμπρο, Alistair Hudson.
 Εκτός από την κολεκτίβα «Assemble», και τη σημασία της συλλογικής κοινωνικής δράσης με την τέχνη του επείγοντος που υπογραμμίζει η φετινή επιλογή του πρώτου βραβείου Τέρνερ, τα άλλα τρία βραβεία απονεμήθηκαν στο ηχητικό έργο της Janice Kerbel για έναν χαρακτήρα που βιώνει εννέα καταστροφικά γεγονότα, σε μια εγκατάσταση της Nicole Wermers με καρέκλες, στην πλάτη των οποίων είναι ραμμένα γούνινα παλτά, και στη βίντεο - εγκατάσταση της Bonnie Camplin με αφηγήσεις ανθρώπων για θέματα που έχουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.
 Τα βραβεία Τέρνερ συνοδεύονται από το ποσό των 40.000 λιρών. Για τον πρώτο νικητή 25.000 λίρες και 5.000 λίρες για τον καθένα από τους άλλους καλλιτέχνες που επελέγησαν.
naftemporiki.gr


Μορφολογικοί Κανόνες Δόμησης και Αρχιτεκτονικής


 http://www.sadas-pea.gr/morfologiki-kanones-domisis-ke-architektonikis/

Προς:
Τη Γενική Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος
Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας
κα Ειρήνη Κλαμπατσέα
Αμαλιάδος 17, 11523 Αθήνα

Θέμα:  Μορφολογικοί Κανόνες Δόμησης και Αρχιτεκτονικής
Αξιότιμη κα Γενική Γραμματέα,
Σε συνέχεια του με αριθμό 2129/25.11.2015 εγγράφου σας, με το οποίο μας προσκαλείτε να συμμετάσχουμε στη διαβούλευση των μελετών «Μορφολογικών Κανόνων Δόμησης και Αρχιτεκτονικής», o ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων έθεσε άμεσα το θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δ.Σ. της 26ης Νοεμβρίου 2015, ενημερώθηκε εκτενώς από μέλη της Επιστημονικής – Οργανωτικής Επιτροπής της Συνάντησης συνΕργασίας: ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, που πραγματοποιήθηκε στην Ναύπακτο στις 24-26 Ιανουαρίου 2014, συζήτησε το θέμα στα συμβούλια 26/11 και 8/12 και σημειώνει τα εξής:
  • Ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, από τη σύνταξη ήδη των προδιαγραφών και την προκήρυξη των συγκεκριμένων μελετών, είχε εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του και κατήγγειλε το στόχο των μελετών να συντάξουν «Μορφολογικούς κανόνες» που ακυρώνουν την αρχιτεκτονική πράξη και βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον.
(41893/02.12.2010_Συνημμένο_1, και 44319/30.09.2011_Συνημμένο_2)
  • Στην καταγγελία του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ είχε προστεθεί η ομόφωνη καταγγελία της ΓΣ της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. (5161/ 09.03.2011_Συνημμένο_ 3)
  • Παρά την έντονη αντίθεσή του (βλ. και 46737/21.02.2013_Δελτίο Τύπου_Συνημμένο_4), ο Σύλλογος δεν περιορίστηκε στον καταγγελτικό λόγο, αλλά επιχείρησε να τεκμηριώσει με τον αρτιότερο δυνατό τρόπο το επιστημονικά αλλά και λογικά απαράδεκτο της στόχευσης των συγκεκριμένων μελετών (μορφολογικοί κανόνες) και να αναπροσανατολίσει το όλο εγχείρημα σε επιστημονικά παραδεκτή κατεύθυνση. Για το σκοπό αυτό συνέστησε ειδική επιτροπή που ανέλαβε τον συντονισμό του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ με Ακαδημαϊκούς που υπηρετούν το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο σε όλες της σχολές Αρχιτεκτονικής, καθώς και με τους Μελετητές, τους Επιβλέποντες, τον Σύμβουλο Παρακολούθησης των μελετών και την αρμόδια πολιτική ηγεσία. Η πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα αυτή συνΕργασία, που αποτέλεσε κατ’ ουσία διαβούλευση, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων κατέληξε, μετά από πολύμηνη συνεργασία και κλιμάκωση, στο συνέδριο της Ναυπάκτου. Η συνΕργασία της Επιστημονικής Ομάδας συνεχίστηκε και μετά το Συνέδριο και συνέθεσε τα συμπεράσματά του, καταλήγοντας στο Πόρισμα της Ναυπάκτου που συμπυκνώνει τα ομόφωνα αποδεκτά αποτελέσματα της πολύμηνης διαβούλευσης.
Ο τόμος των Πρακτικών του συνεδρίου και το ομόφωνο συμπέρασμα που αποτέλεσε το Πόρισμα της Ναυπάκτου, αποτελούν την έμπρακτη επιστημονική τεκμηρίωση για την κάθετη αντίθεσή μας στη θεσμοθέτηση μορφολογικών κανόνων και την εναλλακτική μας προσέγγιση στο θέμα της δόμησης στους οικισμούς και στην ευρύτερη περιοχή τους.
(http://www.sadas-pea.gr/wp-content/uploads/2015/05/praktika_nafpaktou_low.pdf )
(http://www.sadas-pea.gr/porisma-epistimonikis-epitropis-porisma-tis-nafpaktou-gia-ti-domisi-se-mikrous-ikismous-the-lepanto-recommendations-for-building-in-small-settings/ )
Σε συνέχεια των παραπάνω αποφάσεων, δηλώσεων και κοινών δράσεων, είναι προφανές ότι αναμέναμε πως τα αποτελέσματα του Επιστημονικού διημέρου της Ναυπάκτου, όπως αποτυπώνονται στα πλήρη πρακτικά και κυρίως στο Πόρισμα της Ναυπάκτου θα υιοθετηθούν, τόσο για την αναμόρφωση της Α’ φάσης των μελετών που αφορούσε στην ανάλυση και τεκμηρίωση της φυσιογνωμίας των οικισμών, αλλά κυρίως για τη Β’ φάση που αφορούσε στις προτάσεις.
Σε αυτήν την κατεύθυνση και μετά από σχετική έκκληση της Διοίκησης, προχωρήσαμε στη σύνταξη συγκεκριμένων προδιαγραφών που ενσωμάτωναν το τελικό κείμενο του Συμβούλου Παρακολούθησης των μελετών, με τα ομόφωνα συμφωνηθέντα σημεία του Πορίσματος της Ναυπάκτου.
(Προδιαγραφές Β’ φάσης _ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ : 49057/ 07.07.2014_ Συνημμένο_5)
Για την περαιτέρω διευκόλυνση του έργου της Διοίκησης, η ομάδα εργασίας προέβη και σε κωδικοποίηση των σημείων του Πορίσματος της Ναυπάκτου, την οποία παρέδωσε έγκαιρα (πριν την έναρξη της Β’ φάσης των μελετών) για την πιο αποτελεσματική χρήση του από τους επιβλέποντες, που δίνουν τις κατευθύνσεις στους μελετητές.
(Ερμηνευτικός Οδηγός Επιβλεπόντων_Συνημμένο_ 6)
Αντίθετα με όσα περιμέναμε, παρά την πολύμηνη συνεργασία μας, την εκπόνηση του ομόφωνου Πορίσματος της Ναυπάκτου και τη συστηματική προσπάθειά μας να διευκολύνουμε την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, διαπιστώνουμε με λύπη μας ότι η Διοίκηση παρέκαμψε τις συγκεκριμένες προτάσεις. Σας επισημαίνουμε ότι το Υπουργείο  είχε ουσιαστική συμμετοχή, τόσο σε οργανωτικό όσο και επιστημονικό επίπεδο, είχε συμβάλει ενεργά στη διαμόρφωσή του Πορίσματος και το είχε αποδεχτεί, παρά ταύτα προχώρησε στην εκπόνηση και παραλαβή της καταληκτικής Β’ φάσης, οπισθοδρομώντας στον αρχικό, αντιεπιστημονικό τρόπο προσέγγισης.
Για τους πιο πάνω λόγους, ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ αποφασίζει:
  • Να καταγγείλει τη στάση του Υπουργείου, η οποία εκ του αποτελέσματος καθιστά προσχηματική όλη την προηγούμενη συνεργασία και να απαιτήσει την άμεση εφαρμογή του Πορίσματος της Ναυπάκτου τόσο για τις τρέχουσες μελέτες όσο και για τις λοιπές που πρόκειται να προκηρυχθούν.
  • Να δηλώσει την ενεργή συμμετοχή του σε όλες τις τοπικές διαβουλεύσεις σε κάθε μελετητική περιφέρεια, επαναλαμβάνοντας την απαίτησή του να συμμορφωθούν οι μελέτες με το Πόρισμα της Ναυπάκτου και κυρίως να αποφευχθεί οποιαδήποτε θεσμοθέτηση μορφολογικών κανόνων.
Πέρα από τις επιμέρους επισημάνσεις στο περιεχόμενο των μελετών, όπως στην τεκμηρίωση της ομαδοποίησης των οικισμών και στην επιλογή των αντιπροσωπευτικών παραδειγμάτων, που αποτελούν αντικείμενο της Β’ φάσης, ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ απαιτεί να μην ληφθούν υπόψη προτάσεις που εικονογραφούν ή περιγράφουν αναλυτικά, φωτογραφίζοντας διατάξεις που οδηγούν μονοσήμαντα σε άκριτη επανάληψη αυθαίρετων μορφολογικών κανόνων και ακυρώνουν την αρχιτεκτονική δημιουργία.
  • Να απαιτήσει την άμεση σύνταξη και θέσπιση Νόμου – Πλαισίου, όπως συμφωνήθηκε ομόφωνα με το Πόρισμα της Ναυπάκτου. Ο Νόμος – Πλαίσιο αυτός:
  • θα καταργεί την υποχρεωτική εφαρμογή των ειδικών όρων δόμησης σε όλα τα υφιστάμενα ΠΔ που υποδεικνύουν μορφολογικούς κανόνες και
  • θα απαιτεί, για την εφαρμογή της επιστημονικά τεκμηριωμένης προσέγγισης της δόμησης την κατανόηση στην πράξη των επιστημονικών ζητημάτων της ένταξης της νέας αρχιτεκτονικής δημιουργίας σε υφιστάμενους οικισμούς, χαρακτηρισμένους ως παραδοσιακούς και μη. Ζητήματα που απαιτούν αρχιτεκτονική παιδεία, καθώς και επιστημονική και επαγγελματική επάρκεια στη γνωστική περιοχή της αρχιτεκτονικής.
Πιστός στις αρχές του για παραγωγή και προώθηση ουσιαστικών και συγκεκριμένων κατευθυντήριων προτάσεων, ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ θα συνεχίσει να τεκμηριώνει επιστημονικά τις διεκδικήσεις του για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην άσκηση της Αρχιτεκτονικής, από την κλίμακα του κτηρίου μέχρι την κλίμακα του τοπίου.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΟΝΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗ                                                                           ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΑΤΣΑΚΗΣ