Την παράταση της ισχύος όλων των οικοδομικών αδειών κατά τρία χρόνια, τη μετάθεση για το 2017 της είσπραξης του «τέλους» ταφής των 35 ευρώ/τόνο που θα κατέβαλαν οι δήμοι για την απόρριψη σκουπιδιών σε ΧΥΤΑ και την περαιτέρω διευκόλυνση της ίδρυσης αποτεφρωτηρίων νεκρών περιλαμβάνει το νέο πολυνομοσχέδιο, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Στο ίδιο σχέδιο νόμου συμπεριελήφθη και μια ρύθμιση που «προετοιμάζει» την ακύρωση Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για απορρίμματα.
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει πλήθος ετερόκλητων ρυθμίσεων για περιβαλλοντικά και πολεοδομικά θέματα. Συγκεκριμένα:
• Καταργείται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων ενός Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) σε άλλο πρόσωπο (λ.χ. Περιφέρεια, ιδιώτη) διαρκεί όσο διάστημα όριζε η αρχική απόφαση εκχώρησης. «Η διάταξη αυτή έδινε τη δυνατότητα επιμήκυνσης του διαστήματος ανάθεσης αρμοδιοτήτων, ακόμα κι αν αίρονταν οι λόγοι της ανάθεσης, δηλαδή η πλημμελής ή ανεπαρκής λειτουργία των ΦΟΔΣΑ. Για παράδειγμα, στην περίπτωση συνάψεως συμβάσεων σύμπραξης (ΣΔΙΤ), αυτό το διάστημα μπορούσε να επιμηκυνθεί σε 28 χρόνια» αναφέρει η αιτιολογική έκθεση. Η εξήγηση αυτή ουσιαστικά «φωτογραφίζει» την ανάθεση της αρμοδιότητας για τα απορρίμματα από τους ΦΟΔΣΑ της Πελοποννήσου στην Περιφέρεια, που διεξήγαγε τον διαγωνισμό για την ανάθεση της διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτη.
• Διευκολύνεται περαιτέρω η ίδρυση αποτεφρωτηρίων. Οπως αναφέρεται, μπορούν να λειτουργούν σε οικόπεδα που έχουν μισθωθεί από δήμους (και όχι απαραίτητα ιδιοκτησίας τους, όπως ισχύει μέχρι σήμερα). Ενώ ανάλογη δυνατότητα παρέχεται και στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων Νομού Αττικής (ΕΣΔΝΑ). Ωστόσο, η ίδρυση αποτεφρωτηρίων παραμένει υπόθεση αποκλειστικά των δήμων (δεν επιτρέπεται δηλαδή να ιδρυθούν από ιδιώτη), με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
• Μετατίθεται για δεύτερη φορά η είσπραξη «τέλους ταφής» για τα απορρίμματα που καταλήγουν σε ΧΥΤΑ. Το τέλος είχε θεσπιστεί το 2012 και επρόκειτο να αρχίσει να εισπράττεται από το 2015, προκειμένου να πιέσει τους δήμους να περιορίσουν τις ποσότητες των αστικών τους αποβλήτων. Τώρα μετατίθεται για δεύτερη φορά έως 31.12.2016 «προκειμένου να μην προκληθεί οικονομική ασφυξία στους ΟΤΑ» (αιτιολογική έκθεση).
• Παρατείνεται κατά τρία έτη η ισχύς των οικοδομικών αδειών που λήγουν από τον Μάρτιο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2017 «δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας».
• Οι πολεοδομικές ρυθμίσεις μέσα σε οριοθετημένες χερσαίες λιμενικές ζώνες (λ.χ. όροι δόμησης, χρήσεις γης) θα πρέπει να εγκρίνονται με προεδρικό διάταγμα (δηλαδή να υπόκεινται σε προδικαστικό έλεγχο) και όχι με μια απλή απόφαση των Επιτροπών Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ). Η ρύθμιση αυτή έρχεται σε εφαρμογή απόφασης του ΣτΕ (717/2015).
• Παρατείνεται κατά ένα έτος η διάρκεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου που είχαν συναφθεί από φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών στο πλαίσιο προγραμμάτων του τρέχοντος ΕΣΠΑ, καθώς και η θητεία των διοικητικών συμβουλίων των φορέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε συμπεριληφθεί σε άλλο νόμο (ν.4325/15) η παράταση λειτουργίας των φορέων, χωρίς ωστόσο να ρυθμίζονται βασικά θέματα, γεγονός που φανερώνει τη σπουδή με την οποία γίνεται η νομοθέτηση.
• Τέλος διευρύνεται παλαιότερη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία τα ευρωπρόστιμα μεταβιβάζονται στους δήμους που έχουν προκαλέσει την επιβολή τους (λ.χ. σκουπίδια, λύματα). Οι δήμοι θα πρέπει να συμμορφώνονται μέσα σε 3 μήνες από τη στιγμή που θα τους ζητηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Πηγή:kathimerini.gr/ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου