Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΑΡΚΟΥ "ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ"

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ - ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ "ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ" ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Ομάδα Εργασίας:
ΜΕΛΕΤΗ-ΚΕΙΜΕΝΑ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ , Πολεοδόμος
                                  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΤΟΥΧΑΣ, Πολιτικός Μηχανικός
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ , Αρχιτέκτονας
Το Πάρκο Θερβάντες βρίσκεται στο Ενετικό Λιμάνι του Κάστρου της Ναυπάκτου, πλησίον του δυτικού βραχίονα και δημιουργήθηκε το 2008 από την τότε προϊσταμένη της 22ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κυρία Φραγκίσκα Κεφαλλονίτου με σκοπό να αποτελέσει χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Στον χώρο δεσπόζει το άγαλμα του Mιγκέλ ντε Θερβάντες που ως νεαρός αξιωματικός του πολεμικού πλοίου Μαρκησία πολέμησε στην περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου τον Οκτώβριο του 1571 και έχασε μάλιστα το χέρι του . Το γεγονός αυτό δεν τον εμπόδισε να γράψει τριάντα χρόνια αργότερα τον Δον Kιχώτη του και να περάσει με αυτόν στην παγκόσμια Ιστορία. 

Το Πάρκο σήμερα….
Η συνολική επιφάνεια του πάρκου είναι 308 τμ και η σημερινή του μορφή δεν έχει καταφέρει να εκπληρώσει τον σκοπό δημιουργίας του. Η ατυχής επιλογή κατασκευής ψηλής (πάνω από 2,20μ εξωτερικά) πέτρινης περίφραξης εγκλώβισε τον χώρο και δημιούργησε οπτικό εμπόδιο με την συνέχεια του δυτικού βραχίονα από την Ντάπια του Ανεμογιάννη προς την Ντάπια του Παλαιογιάννη.
Η έλλειψη ορατότητας, φωτισμού και φύλαξης, η δημιουργία αδιεξόδου στο χώρο με το κλείσιμο και την περίφραξη της μεγάλης δυτικής πύλης κατέστησε το Πάρκο μη ασφαλές και εστία μόλυνσης. Για την αποφυγή των προαναφερομένων αλλά και των βανδαλισμών στον χώρο τοποθετήθηκε μόνιμη καγκελόπορτα, καθιστώντας το Πάρκο αλλά και σημαντικό τμήμα του Φρουρίου μη επισκέψιμο.   
Το εσωτερικό αυτού του τοίχου χρησιμοποιήθηκε για την τοποθέτηση αναμνηστικών πλακών από τις γιορτές της Ναυμαχίας.

Η δυναμική του χώρου…
Είναι δεδομένο πως το Πάρκο Θερβάντες βρίσκεται σε κομβικό σημείο του Κάστρου της Ναυπάκτου καθώς βρίσκεται μέσα στην πολυσύχναστη ζώνη του Ενετικού Λιμανιού. Περιβάλλεται από 46μ μήκους του τείχους του Φρουρίου, όπου στο δυτικό άκρο του δεσπόζει πυργίσκος κάτω από τον οποίο υπάρχει μεγάλη πύλη εισόδου από και προς την παραλία της Ψανής. Η πύλη αυτή και η πύλη από την Εξέδρα του Λιμανιού αποτελούν τις εισόδους από το παραθαλάσσιο μέτωπο της Ψανής προς το Κάστρο Ναυπάκτου.
Παράλληλα η έλλειψη χώρων για πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη της Ναυπάκτου καθιστούν άμεση την ανάγκη για εκ νέου διαμόρφωση του χώρου.
Η πρόταση…
Το Πάρκο διαμορφώνεται ως ανοιχτό ελεύθερα επισκέψιμος χώρος που λειτουργεί με τρείς εισόδους, ανατολικά από την οδό Ανεμογιάννη, βόρεια μέσω κλιμάκων από την οδό Λελούδα και από δυτικά από την παραλία Ψανής. Οριοθετούνται και δημιουργούνται διάδρομοι μέσα στον χώρο. ενώ δημιουργούνται δυο στάθμες, μία για την ανάδειξη του αγάλματος και μία για τον υπόλοιπο χώρο που παίρνει χαρακτήρα μικρού θεάτρου.
Η περιμετρική περίφραξη υποχωρεί και αντ’αυτής στην χαμηλότερη στάθμη δημιουργείται μικρή κερκίδα που στα τρία επίπεδά της μπορούν να φιλοξενηθούν 80 περίπου θεατές.
Στο δυτικό τμήμα του Πάρκου ενισχύεται η προσβασιμότητα της δυτικής πύλης με την χρήση υψηλής φύτευσης για την απόκρυψη οχλήσεων.Η υπερύψωση της περιμετρικής λίθινης περίφραξης με την διπλανή ιδιοκτησία και η τοποθέτηση σε αυτήν των αναμνηστικών πλακών αλλά και των αναγκαίων  πληροφοριακών πινακιδών  δίνει στον επισκέπτη όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ενώ η τοποθέτηση  κατάλληλου φωτισμού βοηθάει στην επισκεψιμότητα του χώρου τη νύχτα και αναδεικνύει το τμήμα του τείχους στη νότια πλευρά του. 
Τέλος για την προστασία του Φρουρίου δημιουργούνται ζώνες ήπιας χαμηλής βλάστησης στην περίμετρό του.
Τεχνική χαρακτηριστικά του έργου…
Στους διαδρόμους χρησιμοποιούνται κυβόλιθοι τύπου πορφυρίτη και μικρές χονδρόπλακες, στην επικάλυψη των κερκίδων γίνεται με γαρμπιλόδεμα πάχους 10cm και για τον φωτισμό θα χρησιμοποιηθούν φωτιστικοί στύλοι.

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας :Η πρόταση της ομάδας εργασίας για την πλατεία Σταϊκου

Πλατεία Σταϊκου - Πρόταση διαμόρφωσης

Ομάδα μελέτης: Περικλής Παπαβασιλείου - Αρχιτέκτονας Α.Π. Θεσσαλονίκης
                           Αλέξανδρος Σούκος - Αρχιτέκτονας "La Sapienza" Ρώμης
                           Βασιλική Κοτίνη- Αρχιτέκτονας Α.Π. Θεσσαλονίκης

       Η Ελλάδα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες με κακή αναλογία πρασίνου ανα κάτοικο.Επίσης η έννοια της πλατείας ως χώρος στην ελληνική πραγματικότητα ουσιαστικά παρερμηνεύεται, καθώς στις περιπτώσεις που αφορούν κεντρικές πλατείες ο χώρος κατακλύζεται από δραστηριότητες και εμπορικά εκμεταλλεύσιμους τομείς, ενώ σε απόκεντρωμένες συνοικίες οι πλατείες είναι μάλλον παραγκωνισμένες από τους κατοίκους και αποκτούν σύντομα μία θλιβερή εικόνα εγκατάλειψης .
     Και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή, ο κάτοικος της περιοχής στερείται τον μοναδικό ελέυθερο χώρο στον οποίο μπορεί να κανει την βόλτα του, να συναντήσει γείτονες και φίλους ή να πάει το παιδί του να παίξει.
     Η βασική ιδέα του σχεδιασμού είναι η δημιουργία ενός μικρού πάρκου αναψυχής για την περιοχή. Εξ'αρχής αποφευχθηκε η δημιουργία περιμετρικής φύτευσης, κάτι που σε λίγο καιρό θα δημιουργούσε ενα "τείχος" που θα οριοθετούσε άσχημα την πλατεία. Αντίθετα,δημιουργήθηκαν δύο κύριοι άξονες πεζοδρόμησης που τέμνονται στο μέσο της πλατείας, ορίζοντας τέσσερις περιοχές πρασίνου και φύτευσης . Θεωρήθηκε σωστό η φύτευση να ξεκινά περιμετρικά από χαμηλή και να καταλήγει στο κέντρο ψηλή. Με αυτό τον τρόπο τα γύρω κτίρια αποκτούν θέα και οπτικό βάθος ενώ το κεντρικό σημείο της πλατείας αποκτά σκιά και δροσιά το καλοκαίρι και δεν μένει γυμνό και απροστάτευτο στον ήλιο.




   Στο σημείο συνάντησης των διαδρόμων δημιουργείται ο κεντρικός χώρος της πλατείας, με δύο κυκλικά τμήματα που θα έχουν πέργκολες και παγκάκια Στο συγκεκριμένο χώρο επίσης προβλέπεται και μία μικρή παιδική χαρά, μακριά από την κίνηση των οχημάτων και τους κινδύνους που συνεπάγεται για τα παιδιά.
     Ο σχεδιασμός προβλέπει τη λύση του περιμετρικού πεζοδρομίου με αρκετό φάρδος ώστε σε μελλοντικό χρόνο να αξιοποιηθεί εμπορικά μεν, αλλά να περιορίζεται από τα παρτέρια και τις πλακοστρώσεις διαφορετικού χρώματος και να μήν εισβάλλει στην πλατεία.Έτσι ο χώρος θα αποδοθεί πραγματικά στους κατοίκους σαν χώρος αναψυχής