Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Η περιπέτεια της Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα , ο Αρχιτέκτονας ΆρηςΚωνσταντινιδης.









Τιμώντας τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη που με το έργο του αναμόρφωσε το πεδίο της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, το Κέντρο Μελέτης Τέχνης και Θεάτρου και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014, ώρα 19.00΄ στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης την εκδήλωση Η περιπέτεια της Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Ο Αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης.

Για το έργο του Άρη Κωνσταντινίδη που συνεισέφερε σημαντικά στην εξέλιξη της εγχώριας αρχιτεκτονικής θα μιλήσουν οι Γιάννης Σαΐτας, Αρχιτέκτονας-Πολεοδόμος-Εθνολόγος-Ερευνητής ΕΙΕ, Αλέξης Χατζηδάκης, Αρχιτέκτονας-Πολεοδόμος και Οδυσσέας Σγουρός, Αρχιτέκτονας και Γεν. Γραμματέας της Δ.Ε. του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ).

Το πρόγραμμα των ομιλιών έχει ως εξής:

Γιάννης Σαΐτας
------------------------------
Ο Άρης Κωνσταντινίδης και η διαμόρφωση της σχέσης του με την ανώνυμη (ή λαϊκή ή τοπική) αρχιτεκτονική

Αλέξης Χατζηδάκης
------------------------------
Η συμβολή του Άρη Κωνσταντινίδη στην ξενοδοχειακή αρχιτεκτονική

Οδυσσέας Σγουρός
------------------------------
Ασύμπτωτες διαδρομές της νεωτερικότητας στην Κρήτη: Η περίπτωση του Άρη Κωνσταντινίδη

Ο Άρης Κωνσταντινίδης (1913-1993), σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Μονάχου, (1931-1936). Με την επιστροφή του στην Αθήνα εργάστηκε για αρκετά χρόνια σε διάφορες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες όπως την Πολεοδομική Υπηρεσία (1938-1942) και το Υπουργείο Δημοσίων Έργων (1942-50). Διετέλεσε προϊστάμενος τους τμήματος Μελετών του Οργανισμού Τουρισμού (1957-67), και κατόπιν ειδικός σύμβουλος (1975-78). Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (1967-70), εκλέχθηκε επίτιμος διδάκτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1978) και έκτακτο μέλος της Βαυαρικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου(1985). Ως υπεύθυνος αρχιτεκτονικών μελετών του ΕΟΤ κατασκεύασε τα γνωστά ξενοδοχεία «Ξενία» στα οποία συγκαταλέγεται αυτό του Ηρακλείου, ενώ στο ιδιαίτερα πολυσχιδές έργο του ανήκουν και οι εργατικές κατοικίες της πόλης.

Δέκα προτάσεις για σκιάδια στο Λιμάνι Χανίων





Δέκα προτάσεις από αρχιτεκτονικά και μελετητικά γραφεία κατατέθηκαν για τα σκιάδια του ενετικού λιμανιού. Η διαδικασία εξέτασης των προτάσεων για την ανάθεση της μελέτης ολοκληρώνεται εντός των ημερών όπου θα ανακοινωθεί -αν υπάρξει- και ο ανάδοχος. Συνολικά για τη μελέτη που αφορά τα σκιάδια όλων των καταστημάτων από τον Φιρκά μέχρι και το Νεώριο Μόρo έχουν εξασφαλιστεί 70.000 ευρώ. «Τα πρακτικά του διαγωνισμού έχουν καθαρογραφεί και θα πρέπει να σταλούν στην Αθήνα για τις τελικές υπογραφές απ’ τα μέλη της Επιτροπής, στην οποία πρόεδρος είναι η κα Αμαλία Κωτσάκη αρχιτέκτονας του Πολυτεχνείου Κρήτης. Την ερχόμενη εβδομάδα -κατά πάσα πιθανότητα- θα δημοσιευτούν. Εχουν κατατεθεί συνολικά 10 προσφορές και η κριτική επιτροπή τις εξέτασε όλες με πολύ σχολαστικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Κωνσταντίνος Φαντριδάκης. Στη συνέχεια και αφού επιλεχθεί ο ανάδοχος θα ξεκινήσει η διαδικασία της διαβούλευσης. «Θα “ανοίξει” συζήτηση με τους πολίτες, τους καταστηματάρχες και φορείς όπως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, η Αρχαιολογία έτσι ώστε να συζητηθεί η όλη μελέτη και να κατατεθούν προτάσεις πάνω σ’ αυτή» σημείωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Μετά για τον Δήμο Χανίων θα ξεκινήσει η επόμενη προσπάθεια -που είναι και η πιο δύσκολη- η χρηματοδότηση της μελέτης. Σύμφωνα με κάποιους πρώτους υπολογισμούς το συνολικό κόστος του έργου είναι πιθανό να φτάσει και το 1.000.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη στην παραλιακή ζώνη του λιμανιού κάποιες εργασίες βελτίωσης του φωτισμού. «Εδώ και δέκα ημέρες έχει ξεκινήσει η αντικατάσταση των λαμπτήρων φωτισμού στο παραλιακό μέτωπο του λιμανιού. Στόχος να βελτιωθεί ο φωτισμός σε ένα μεγάλος μέρος της λιμενικής ζώνης. Παράλληλα, πρέπει να πω ότι εξετάζεται και το θέμα της υπογειοποίησης των καλωδίων ηλεκτρισμού», τόνισε ο κ. Φαντριδάκης.

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/deka-protasis-gia-skiadia-sto-limani/#ixzz3JcVAHcfO
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΣτΕ: Συνταγματικός ο νόμος για αυθαίρετα


Συνταγματικό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τον νόμο 4178/13 για τα αυθαίρετα. Ανατρέποντας την 30ετή νομολογία του για το ζήτημα, η ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου στην προχθεσινή της συνεδρίαση αποφάσισε να απορρίψει τις προσφυγές και να ανοίξει μια νέα σελίδα στον τρόπο διαχείρισης της παράνομης δόμησης.
Η συνεδρίαση για τα αυθαίρετα πραγματοποιήθηκε προχθές, κεκλεισμένων των θυρών, υπό την προεδρία του κ. Σωτήρη Ρίζου και εισηγητή τον Κωνσταντίνο Κουσούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες (καθώς η απόφαση θα χρειαστεί αρκετές ημέρες για να καθαρογραφεί), ο ν. 4178/13 κρίθηκε κατά πλειοψηφία συνταγματικός. Μοναδική εξαίρεση, η διάταξη που προβλέπει τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε βάρος των οποίων υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική. Το ΥΠΕΚΑ, πάντως, πρέπει να ήταν ενήμερο για την πορεία των πραγμάτων, καθώς η τροπολογία που κατέθεσε την προηγούμενη Παρασκευή σταματά την υποβολή δηλώσεων από αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας.
Με την απόφαση αυτή, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο «γυρίζει σελίδα» σε ένα από τα πιο εμβληματικά ζητήματα της νομολογίας του, αποδεχόμενο τη νέα «κόκκινη γραμμή» του Ιουλίου του 2011 για πρώτη φορά μετά τον νόμο Τρίτση του 1983. Ως συνέπεια, η νομική ισχύς των πράξεων «τακτοποίησης» παραμένει σταθερή και τα έσοδα (πλέον του 1,2 δισ. ευρώ στο Πράσινο Ταμείο) ασφαλή. Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να θεωρείται πιθανή και η παράταση της ισχύος του ν. 4178/13, που λήγει τον Φεβρουάριο του 2015. Πάντως, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τη δημοσιοποίηση της απόφασης η επιχειρηματολογία με βάση την οποία διαφοροποιήθηκε ο ν. 4178/13 από τον ν. 4014/11 για τα αυθαίρετα, η οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός μόλις πέρυσι χωρίς να παρουσιάζει ουσιαστικές διαφορές. Πρόκειται βεβαίως για μια σαφή νίκη του υπουργείου Περιβάλλοντος, που υποστήριξε ότι με το νέο πλαίσιο διασφαλίζεται επαρκώς η «κόκκινη γραμμή» ενάντια στην αυθαίρετη δόμηση, ενώ ισορροπεί η περιβαλλοντική και πολεοδομική επιβάρυνση που έχει προκληθεί. Συνολικά περίπου 700.000 αυθαίρετα έχουν δηλωθεί μέσω των ν. 4014/11 και 4178/13.
ΠΗΓΉ:http://www.kathimerini.gr/791714/article/epikairothta/ellada/ste-syntagmatikos-o-nomos-gia-ay8aireta

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Σ.Α.ΝΑ.






ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΠΕΡΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΤΟΥ,  ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΑΙΤΗΣΗ (συννημένο έγγραφο έχει αποσταλεί με Email) ΠΡΟΣ ΤΟΝ Σ.Α.ΝΑ. ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ Γ.Σ.  ΜΕ ΘΕΜΑ: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ.Α.ΝΑ. ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ή ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ


Για τους παραπάνω λόγους το Δ.Σ. του Σ.Α.ΝΑ. 
ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ 
 την ΤΕΤΑΡΤΗ 05-11-2014 ΚΑΙ ΩΡΑ 6,30
 ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΣ  ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.