Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

«Αστρον», ψηφίδα αθηναϊκής ιστορίας




Το «Αστρον» σώθηκε. Δεν θα κατεδαφιστεί. Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αποδοθεί
 και πάλι στη ζωή της πόλης, αν υπάρχουν ρεαλιστικά σχέδια, ένα plan B 
σε περίπτωση που το κτίριο αποκτούσε, όπως συνέβη, κρατική προστασία. 
Σε μια πρώτη, όμως, ανάγνωση, η είδηση ότι το «Αστρον» 
δεν θα κατεδαφιστεί χαιρετίστηκε ως θετική από ένα πολύ μεγάλο 
αριθμό πολιτών και τώρα μένει να δούμε πώς και πότε το κτίριο
 αυτό θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της περιοχής.
 
 Είναι αλήθεια ότι η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων στις 14 Φεβρουαρίου υπέρ του χαρακτηρισμού του «Αστρον» ως διατηρητέου κτιρίου οφείλεται στην επίμονη και όπως αποδείχτηκε αποτελεσματική δράση επί τρία χρόνια της Monumenta, της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που δραστηριοποιείται σε θέματα αστικού πολιτισμού. Ο φάκελος «Αστρον» πήγαινε κι ερχόταν στο υπουργείο Πολιτισμού. Στις 11 Ιουλίου 2011 και στις 15 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων είχε γνωμοδοτήσει κατά του χαρακτηρισμού του κτιρίου, αλλά το θέμα επανεισήχθη στο Συμβούλιο «επειδή είχε παρέλθει το διάστημα που ορίζει ο νόμος από την έκδοση της γνωμοδότησης». Υπήρξαν δύο αντίθετες εισηγήσεις. Κατά του χαρακτηρισμού πήρε θέση η Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς. Υπέρ του χαρακτηρισμού πήρε θέση η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής.

  Το θέμα ανέκυψε όταν το 2009, ο ιδιοκτήτης του «Αστρον» (Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών) πήρε άδεια κατεδάφισης του κτιρίου. Τότε, άρχισε η δραστηριοποίηση τόσο της Monumenta όσο και του Πολιτιστικού-Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων, που πέτυχαν να φέρουν το θέμα προς εξέταση. Από το 2009 ώς το 2012, συνεχείς επιστολές στους αρμόδιους φορείς, συλλογή 1.000 υπογραφών και αποστολή 2.000 καρτών στον υπουργό Πολιτισμού (προκειμένου να μην υπογράψει τον μη χαρακτηρισμό) καθώς και μία ποδηλατοδρομία το 2011, δημιούργησαν ένα «κλίμα» και μία πίεση από την κοινωνία των πολιτών.

 Το «Αστρον» έχει περισσότερη αξία ως σημείο αναφοράς, ως ένα αυτοτελές κτίριο θεαμάτων που χτίστηκε το 1957 σε μία από τις «νέες», τότε, κινηματογραφικές πιάτσες της Αθήνας. Τα σχέδια ήταν του Σόλωνα Κυδωνιάτη και η μορφολογία του χρησιμοποιούσε ένα απλοποιημένο λεξιλόγιο μιας όψιμης αρ ντεκό. Είχε 1.300 θέσεις και ο κεκλιμένος εξώστης ήταν το χαρακτηριστικό της αίθουσας. Συνομιλούσε με την «Ανεση» και το «Αθήναιον» και στην κοντινή ακτίνα της Αλεξάνδρας με την «Αρζεντίνα» και τη «Νιρβάνα». Ολα αυτά τα σινεμά χτίστηκαν ανάμεσα στο 1955 και το 1964. Ηταν η χρυσή εποχή του κινηματογράφου ως βασικής ψυχαγωγίας. Υπό αυτό το πρίσμα, το «Αστρον» είναι κομμάτι της αθηναϊκής ιστορίας

Πηγή:http://www.michanikos-online.gr/news.php?aID=6233

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου