ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ Π.Τ. ΤΕΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΘΕΜΑ: Νόμος 4254/2014 (ΦΕΚ 85Α) με τίτλο: «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του Νόμου 4046/2012 και άλλες διατάξεις»
Ο νέος Νόμος ο οποίος εδημοσιεύθη στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης με αριθμό 85Α/7-04-2014 και τίτλο «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του Νόμου 4046/2012 και άλλες διατάξεις» μέσω ρυθμίσεων, και άρσης εμποδίων μεταβάλλει άρδην το τοπίο του ανταγωνισμού στους επί μέρους κλάδους της οικονομίας.
Ένα πλέγμα επί μέρους εμποδίων και ρυθμίσεων το οποίο αποτελούσε κρατικό παρεμβατισμό και προστατευτισμό των επιμέρους κλάδων και το οποίο σε άλλες εποχές (όταν και καθιερώθηκε) είχε λόγους ύπαρξης, σήμερα με τον νέο νόμο καταργείται, με αποτέλεσμα αυτό να απελευθερώνει τον ανταγωνισμό προς ωφέλεια του πολίτη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι τιμές των δομικών υλικών οι οποίες στα τέσσερα χρόνια της κρίσης, παρά την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης δεν σημείωσαν μείωση, παρά άνοδο, με αποτέλεσμα το ΤΕΕ επανειλημμένως να έχει θίξει το γεγονός, αλλά και να έχει καταγγείλει αυτό στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Θεωρούμε ότι σήμερα η άρση εμποδίων στην διακίνηση των δομικών υλικών που προβλέπεται στον Νόμο 4254/2014 θα δράσει θετικά στον ανταγωνισμό και άρα στην πτώση των τιμών και έπρεπε από καιρό να είχε λάβει χώρα.
Επιπλέον και επιμέρους ο Ν. 4254/2014 με την υποπαράγραφο ΙΓ12 διαφοροποιεί πλήρως το πλαίσιο των δικαιωμάτων για την άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού. Αναμφισβήτητα αποτελεί θετικό στοιχείο η κατάργηση του αναχρονιστικού Νόμου του 1930, και η σύνδεση του δικαιώματος με το γνωστικό αντικείμενο.
Η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων σύμφωνα με τα οποία θα καθορίζεται το πλέγμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, που θα πραγματοποιηθεί με την σύμφωνη γνώμη του ΤΕΕ αποτελεί για εμάς το πλέον θετικό αλλά και κρίσιμο στοιχείο.
Με το παρόν ψήφισμα το Περιφερειακό Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας παρόλο που αναγνωρίζει τα στενά χρονικά όρια που ο Νόμος δίνει στο ΤΕΕ προκειμένου να γνωμοδοτήσει, θεωρεί ότι το ΤΕΕ πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με τους Επιστημονικούς Συλλόγους ώστε να κατατεθούν ρεαλιστικές και εμπεριστατωμένες προτάσεις.
Καλούμε τον Πρόεδρο του ΤΕΕ και την Διοικούσα Επιτροπή :
i) Oλη η προσπάθεια να είναι απαλλαγμένη από ατέρμονη και στείρα συντεχνιακή λογική, και να έχει ως πρώτη προτεραιότητα την διαφύλαξη της παραγωγικής διαδικασίας την ασφάλεια και την ποιότητα του παραγόμενου έργου, εντέλει δηλαδή το όφελος του πολίτη
ii) Η εκπλήρωση της επιταγής του Νομοθέτη, ότι τα Προεδρικά Διατάγματα πρέπει να συνταχθούν με την «σύμφωνη γνώμη του ΤΕΕ» αποτελεί το πλέον θετικό στοιχείο του Νόμου, αλλά και την μεγάλη ιστορική ευθύνη που αναλογεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Η διαμόρφωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του τεχνικού κόσμου πρέπει να λάβει χώρα με βασικό συνδιαμορφωτή το ΤΕΕ. Τυχόν εγκλωβισμός μας σε συντεχνιακά επιμέρους κλαδικά συμφέροντα γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να συρθούμε από τις εξελίξεις, θα αποτελεί για το ΤΕΕ υστέρηση η οποία θα ισοδυναμεί με ιστορικό λάθος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου