Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

ΤΟ ΞΕΝΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ






Τα «Ξενία» αποτελούν μια αλυσίδα από 45 συγκροτήματα, «σπαρμένα» κυριολεκτικώς στις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της χώρας, τα οποία κατασκευάστηκαν για να αποτελέσουν την ελληνική πρόταση στο διεθνές τουριστικό τοπίο. Ο σχεδιασμός τους, η σωστή επιλογή και η ευρηματική χρήση των υλικών έδωσαν κτίρια σε σωστή κλίμακα, που αφομοιώθηκαν με τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ αξιοποίησαν στο έπακρο το ελληνικό κλίμα και κυρίως το φυσικό φως με αποτέλεσμα να ενταχθούν πλήρως στη ζωή του κάθε τόπου .
Το εγχείρημα έδωσε μία από τις σημαντικότερες ενότητες δημοσίων κτιρίων μεταπολεμικά σχεδιασμένων υπό μια συνολική αρχιτεκτονική θεώρηση.
Τα Ξενία αποτελούν σήμερα σημείο αναφοράς για τους Έλληνες και ξένους αρχιτέκτονες ως μία σύγχρονη, καθαρή και ειλικρινή αρχιτεκτονική έκφραση, που με συνέπεια ερμήνευσε τις αρχές του μοντέρνου κινήματος μέσα από ένα κώδικα πολιτισμικής εντοπιότητας.
Για την κατασκευή τους επιστρατεύτηκαν κορυφαίοι αρχιτέκτονες, στους οποίους, εκτός από τους Αρη Κωνσταντινίδη και Φ. Βώκο, περιλαμβάνονται οι Δημήτρης Πικιώνης, Κ. Κιτσίκης και Χ. Σφαέλλος. Δεν είναι τυχαίο ότι το 1962 ο θεωρητικός της Αρχιτεκτονικής, καθηγητής Π. Μιχελής, τα είχε χαρακτηρίσει «δείγματα της εν Ελλάδι αρχιτεκτονικής». Η Βαυαρική Ακαδημία Καλών Τεχνών, της οποίας ο Αρης Κωνσταντινίδης ήταν απόφοιτος και μέλος ώς το θάνατό του, τα θεωρεί εξέχον κομμάτι της ελληνικής και ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα.

 Tα Ξενία, (μεταξύ των άλλων και της Πολης μας) αποτέλεσμα του σπουδαίου αυτού εγχειρήματος συνολικής ποιοτικής αρχιτεκτονικής προσέγγισης, τελούν σήμερα υπό καθεστώς σοβαρής απειλής.
 Η κατεδάφιση μέσω της  απαξίωσης  και εγκατάλειψης, αλλά και η κακοποίηση από σύγχρονες ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις της συγκεκριμένης κτιριακής υποδομής του ΕΟΤ έχει από καιρό προκαλέσει αντιδράσεις όχι μονον της ελληνικής αλλα και της ξένης αρχιτεκτονικής κοινότητας.

Ο ΣΑΔΑΣ- Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων έχει επεξεργαστεί το θέμα και έχει πάρει συγκεκριμένη θέση για την άμεση προστασία και ανάδειξη των Ξενία. Η απόφασή του με τίτλο «Χαρακτηρισμός και αποκατάσταση των κτιριακών έργων του ΕΟΤ – Σύσταση Δικτύου Ξενία», προτείνει το χαρακτηρισμό των Ξενία ως διατηρητέων μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους, ώστε οι μονάδες αυτές αφού συντηρηθούν με βάση τα αρχικά σχέδια και οργανωθούν κατάλληλα να αποτελέσουν ένα δίκτυο τουριστικής υποδομής υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας.

Πιστεύουμε  λοιπόν οτι η αποκατάσταση και η επανένταξη του Ξενια στη Πολη ειναι μονόδρομος , ταυτιζομενοι πλήρως με τις απόψεις του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ .
Οπως ήδη έχουμε αναφερθεί παλιότερα , θα πρέπει να γίνει:

 α) Με σεβασμό στην θέληση του Δωρητή.
 β) με όρους που δεν προσβάλλουν τις αρχές του και η βιωσιμότητά του δεν θα πρέπει να προσδιορίζεται από την αύξηση του μεγέθους του αλλά από την σωστή ανάπλασή και τον εκσυγχρονισμό του.
Έστω και με άλλες (συμβατές με το κτήριο) χρήσεις την διερεύνηση των οποίων προτείνουμε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου