Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

7η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων στο Μουσείο Μπενάκη

Τα εγκαίνια της 7ης Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτήριο της οδού Πειραιώς 138. Η κριτική επιτροπή ξεχώρισε 71 έργα, τα οποία καινοτομούν ή αποτυπώνουν το χαρακτηριστικό «στίγμα» της διετίας.


Η σύγχρονη αρχιτεκτονική παρουσιάζεται στο αθηναϊκό κοινό μέσα από την 7η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων που θα διαρκέσει έως τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Νέοι αρχιτέκτονες, που έχουν συμπληρώσει μέχρι και το 45ο έτος της ηλικίας τους, παρουσιάζουν το έργο τους, υλοποιημένο και μη, ενώ παράλληλα θα τρέξει και μια σειρά ανοιχτών συζητήσεων για την κριτική αποτίμηση του συνόλου των συμμετοχών. Από τις 289 μελέτες που είχαν κατατεθεί συνολικά, 71 προτάσεις πήραν το τελικό ...εισιτήριο. Η επιτροπή επιλογής των έργων που αποτελείτο από τους αρχιτέκτονες Σταύρο Γυφτόπουλο, Πάνο Δραγώνα, Νίκο Καλογερά, Αναστάσιο Κωτσιόπουλο και Παναγιώτη Πάγκαλο, αφού ταξινόμησε τα έργα τυπολογικά, έθεσε ως βασικά κριτήρια αξιολόγησης: 1) τη σχέση με την καινοτομία, 2) τον σχολιασμό επί του προγράμματος, 3) την αλληλεπίδραση με τον δημόσιο χώρο, 4) τη σημασία των λεπτομερειών, 5) την αποφυγή των χρόνιων επαναλήψεων.

Αυτή η συγκέντρωση νέου ανθρώπινου δυναμικού έχει ως σκοπό να αναδείξει τη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική αλλά και να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξή της. «Η αρχιτεκτονική της σύγχρονης ελληνικής κατοικίας αναγνωρίζεται σταδιακά και εκτός Ελλάδας για την υψηλή της στάθμη. Νέοι αρχιτεκτόνες έχουν διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς» τονίζει ο Πρόεδρος ΔΣ Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής Ηλίας Κωνσταντόπουλος.

Στόχος των εκδηλώσεων της Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων είναι η συγκέντρωση ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος της σύγχρονης αρχιτεκτονικής παραγωγής νέων αρχιτεκτόνων, έως και 45 ετών, η ανάδειξη νέων δημιουργών και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής σκέψης και αρχιτεκτονικού έργου στην Ελλάδα σήμερα.

Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου

τηλ. 210- 3453111

www.benaki.gr

Διάρκεια έκθεσης: 21 Νοεμβρίου - 13 Ιανουαρίου

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη κλειστά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου