Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΣΥΛΛΟΓΟΣ Α.Μ.Ε.Α. "ΑΛΚΥΟΝΗ" - ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ


ΕΙΔΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ : Εγκαταστάσεις Φιλοξενίας ΑΜΕΑ
ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ      : Περικλής Παπαβασιλείου
                               Αλέξανδρος Σούκος

    Ο Σύλλογος Α.Μ.Ε.Α. "Αλκυόνη" δραστηριοποιείται στην Ναύπακτο και είναι γνωστός στην ευρύτερη περιοχή για το έργο του. Πρίν από λίγους μήνες ζήτησε τη συμβολή του -νεοσύστατου τότε- συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας στο σχεδιασμό εγκαταστάσεων φιλοξενίας για άτομα με ειδικές ανάγκες ,υπο μορφή δωρεάς , σε έκταση που του παραχωρήθηκε από ιδιώτη στην περιοχή του Σκά. Ο σύλλογος όρισε την ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τους αρχιτέκτονες Περικλή Παπαβασιλείου  και Αλεξανδρο Σούκο.
    Πέραν της νομοθεσίας και των απαραίτητων χώρων που προβλέπονται για άτομα μειωμένης κινητικότητας (ΑΜΚ) ο σχεδιασμός είχε τρείς κύριους στόχους:
Πρώτον, να κάνει εμφανή στο κτίριο τον χαρακτήρα της ομάδας , η οποία σαν μία δεύτερη οικογένεια αποτελείται από τους εκπαιδευτές και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και έχει το χώρο της.
Δεύτερον, να δώσει ένα κτίριο το οποίο θα έχει μικρό κόστος χρήσης και συντήρησης για τα χρόνια που θα χρησιμοποιείται.Αυτό γίνεται εφικτό με την χρήση παραδοσιακών υλικών στην κατασκευή του όσον αφορά τις όψεις και τις στέγες, ενώ η θερμομόνωση ,τα προστεγάσματα και τα διπλά κουφώματα αλουμινίου περιορίζουν τις θερμικές απώλειες και την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και τα καιρικά φαινόμενα.
Τρίτον,να δίνει δυνατότητα επέκτασης του κτιρίου καθ'ύψος όταν κριθεί αναγκαίο, μία λύση σαφώς οικονομικότερη από την κατασκευή νέου κτιρίου.

 Οι εγκαταστάσεις αποτελούνται από ένα κεντρικό κτίριο υπηρεσιών και γραφείων , με χώρους για την διεύθυνση, τη γραμματεία, το λογοθεραπευτή και τον ψυχολόγο διατεταγμένα σε δύο επίπεδα.Στο υπόγειο υπάρχουν ο καυστήρας και οι απαραίτητες αποθήκες .
Δεξιά και αριστερά του κεντρικού κτιρίου υπάρχουν δύο όμοιες πτέρυγες οι οποίες περιέχουν μία μεγάλη αίθουσα ικανή να φιλοξενήσει το καθιστικό , την τραπεζαρία και χώρο για παιχνίδι ή άλλες δραστηριότητες. Ένας δεύτερος όγκος περιέχει τέσσερα δωμάτια για παιδιά με ειδικές ανάγκες με ξεχωριστό μπάνιο για το καθένα και δυνατότητα φιλοξενίας δύο ατόμων έκαστο.Υπάρχει επίσης και δωμάτιο για τους εκπαιδευτές - φύλακες σε κάθε πτέρυγα ,με εσωτερικό μπάνιο.Τα δωμάτια -πλήν των δωματίων για το προσωπικό- έχουν πρόσβαση σε μεγάλη στεγασμένη βεράντα .
Ανάμεσα στο κεντρικό κτίριο και στις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων βρίσκεται σαν ξεχωριστός όγκος  ο διάδρομος με την κουζίνα και τις αποθήκες της, ενώ αντίστοιχα ανάμεσα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και τα δωμάτια υπάρχει ένας ανεξάρτητος όγκος  που περιέχει το πλυντήριο, τις λινοθήκες και το διάδρομο επικοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου