Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ





Συντονιστής ομάδας:         Πατούχας Κων/νος ,    Πολιτικός Μηχανικός

Ομάδα εργασίας:               Υφαντής Ιωάννης,       Πολεοδόμος
                                          Υφαντής Αθανάσιος,   Αρχιτεκτονας Μηχανικος
                                          Σούκος Αλέξανδρος,   Αρχιτεκτονας Μηχανικός
                                          Σταμάτη Μαρία ,          Αρχιτεκτονας Μηχανικός

        Η μελέτη αφορά μία συντονισμένη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής και του συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας για την δημιουργία ενός Δικτύου Ιστορικών Μονοπατιών στον ιστό της πόλης της Ναυπάκτου. Δημιουργούνται δύο άξονες: ένας από το λιμάνι ως το κάστρο και ένας δέυτερος από την Τσαούς -Ντάπια εώς το Ιερό του Ασκληπιού στο Κεφαλόβρυσο, κατάλληλοι για να δημιουργήσουν δυο ενδιαφέρουσες διαδρομές για τουρίστες και κατοίκους.
       Στα μονοπάτια γίνεται πρόβλεψη ώστε να ενωθούν σε διαφορες περιοχές με υπάρχοντα πλακώστρωτα δίκτυα ενώ κοινός παρονομαστής στις διαδρομές είναι η σήμανση και ο φωτισμός που θα καθοδηγούν τους επισκέπτες.Στο συνολό τους εκμεταλλέυονται υπάρχοντες πλακοστρωμένους δρόμους και διαδρόμους ενώ υπολείπονται της κατασκευής μόνο λίγα τμήματα ωστε να είναι πλήρως λειτουργικά.Αυτά είναι το τμήμα από την Ντάπια εως την δυτική πύλη του κάστρου στο λόφο του Προφήτη Ηλία (πλακόστρωση), από το Βεζύρ Τζαμί εως την Εφορεία (πλακόστρωση) και από την Εφορεία εως την πλατεία Φαρμάκη (διαπλάτυνση πεζοδρομίου/ πλακόστρωση). Ειδική μελέτη γίνεται για την κάθοδο στο ιερό του Ασκληπιού, περιοχή δύσβατη και επιβλητική που αξίζει τον κόπο να αξιοποιηθεί περισσότερο.
Οι διαδρομές περνούν από τα γραφικότερα μέρη της πόλης και ειδικά στην συνοικία του Κάστρου από τις παλαιές πέτρινες βρύσες, διασχίζοντας ιστορικά την πόλη από την παλιά συνοικία στα Μποτσαρεϊκα, τα Προσφυγικά και τις νεώτερες συνοικίες του κέντρου μέχρι τα γραφικά στενά στη Δεξαμενή και τα επιβλητικά βράχια στο λόφο του ιερού του Ασκληπιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου