Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Το χαράτσι, ταφόπλακα για τους μηχανικούς

Πίεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων να ανατρέψει αναδρομικές αυξήσεις εισφορών κατά 15%-20%

Η πιο μεγάλη ώρα του αγώνα χιλιάδων μηχανικών είναι η σημερινή μέρα (έως την επόμενη) καθώς το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΑΑ συνεδριάζει το μεσημέρι για να επανεξετάσει την απόφαση για την εφαρμογή των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος τον Ιούλη του 2011.

Αν δεν λάβει διαφορετική απόφαση το ΕΤΑΑ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα σταλούν πάνω από 100.000 ειδοποιητήρια σημειώματα με 15-20% αύξηση εισφορών συν τα αναδρομικά λόγω Μεσοπρόθεσμου.

Bουλιάζει ο κλάδος

Όλα αυτά την ίδια ώρα που ο κλάδος βουλιάζει: 27.943 μηχανικοί δεν εξόφλησαν το β’ εξάμηνο του 2012 τις εισφορές τους, ποσοστό 40% των ελεύθερων επαγγελματιών έχουν προβεί σε διακανονισμό με αβεβαιότητα για τη δυνατότητά τους να αντεπεξέλθουν στην επόμενη δόση και 3.778 εταιρείες δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων σε αυτούς μηχανικών. Οι αυξήσεις εξυπηρετούν τα ελλείμματα άλλων ασφαλιστικών φορέων, μια και ο κλάδος των μηχανικών του ΕΤΑΑ είχε πλεόνασμα 385 εκατ. ευρώ το 2011. Ενας νέος μηχανικός κάτω της πενταετίας (κατά πάσα πιθανότητα άνεργος σήμερα) θα κληθεί να πληρώσει εισφορές 1.259 ευρώ το εξάμηνο από 975 που πλήρωνε (284 ευρώ αύξηση)!

Είναι δεδομένο πως το μέτρο θα θέσει εκτός επαγγέλματος και σε απόγνωση δεκάδες χιλιάδες μηχανικούς και θα σημάνει πλέον την κεντρική πολιτική σύγκρουση της κυβέρνησης με έναν ολόκληρο κλάδο. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Τεχνικό Επιμελητήριο καλεί όλους τους μηχανικούς (σωματεία, συλλόγους, πρωτοβουλίες βάσης) σε συγκέντρωση σήμερα το μεσημέρι στις 14.00 έξω από τα γραφεία του ΕΤΑΑ στην οδό Μάρνη.

Εχει σημασία να σημειωθεί πως ύστερα από διαρκή αγώνα επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων τους τελευταίους μήνες η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ έστω και καθυστερημένα άλλαξε την αρχική φιλομνημονιακή στάση της και δέχτηκε να έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με το ΕΤΑΑ για το θέμα των εισφορών. Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του ΤΕΕ, «κατά τους προηγούμενους μήνες το ΤΕΕ προσέφυγε και έχει κατατεθεί αίτηση αναστολής της εφαρμογής της αντισυνταγματικής διάταξης, ενώ τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ ερευνώνται από τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για τις κινητοποιήσεις μας, σε σχέση με τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, για απιστία σε βαθμό κακουργήματος».





Του Κώστα Ζαφειρόπουλου
Πηγή:http://polytexnikanea.gr/WP3/?p=21232

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου