Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Δυναμικές και σχεδιασμός κέντρων στην πόλη των επόμενων δεκαετιών - προς συγκεντρωτικά ή αποκεντρωτικά σχήματα;

Συγγραφέας άρθρου:







Είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της χώρας 
και κορυφαίος πολεοδόμος. 

Περίληψη

Και στο παρελθόν και σήμερα αλλά και στο μέλλον τα κέντρα των πόλεων παρά τις ποικίλες
κρίσεις που υπέστησαν και υφίστανται, πιστεύεται ότι θα εξακολουθήσουν να διαδραματί-
ζουν έναν πρωταρχικό ρόλο, όχι μόνο σε τομείς αναπτυξιακούς αλλά ιδιαίτερα σε πολιτιστι-
κούς, κοινωνικούς και επικοινωνιακούς. Το μέλλον τους συναρτάται με το μέλλον των πόλε-
ων στις οποίες θα υπάρχουν ανταγωνιστικές σχέσεις ανάμεσα σε "σενάρια" (α) διατήρησης
υφισταμένων ταυτοτήτων και δομών, (β) καινοτομιών και κυρίως (γ) τάσεων ανατροπής κα-
ταστάσεων. Μια αναφορά στην περίπτωση της πρωτεύουσας της Ελλάδος δείχνει την ποικι-
λία αλλά και αναποτελεσματικότητα των μέχρι σήμερα προτάσεων οργάνωσης της πόλης και
των κέντρων. Υπάρχει ανάγκη να εξασφαλιστεί η εφικτότητα του σχεδιασμού. Η "αστική δια-
κυβέρνηση" (urban governance) αποτελεί μια ελπίδα προς αυτή την κατεύθυνση. Το ουσια-
στικό πάντως χωρικό μοντέλο ανάπτυξης των κέντρων σε κάθε πόλη θα είναι μοναδικό γι’ αυ-
τήν και συναρτάται από τις ειδικές συνθήκες, το σχεδιασμό της και κυρίων από τον ανθρώπι-
νο παράγοντα (πολιτικοί, πολεοδόμοι, πληθυσμός).


Πηγή:http://www.aeihoros.gr/article/el/dunamikes-kai-sxediasmos-kentron-stin-poli-ton-epomenon-dekaetion---pros-sugkentrotika-i-apokentrotika-sximata
 αειχώρος - κείμενα πολεοδομίας χωροταξίας και ανάπτυξης



Κατεβάστε το αρχείο του άρθρου

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Κόρινθος 2013: "Φαντάσου την πόλη" -έκθεση για την ιστορία, το παρόν και το μέλλον

Έκθεση με τίτλο "Φαντάσου την πόλη: Κόρινθος 2013", η οποία θα διαρκέσει από την Παρασκευή 14 Ιουνίου έως την Κυριακή 23 Ιουνίου, διοργανώνει η εθελοντική ομάδα "Δίολκοι" στη δημοτική αγορά Κορίνθου.
Στην έκθεση θα εκτεθούν περισσότερες από πενήντα μελέτες φοιτητών, ιδιωτών αλλά και των δημόσιων φορέων της περιοχής (Δήμου Κορινθίων, Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, Επιμελητήριου Κορινθίας, Εφορειών Αρχαιοτήτων) και οι πολίτες θα μπορούν να την επισκέπτονται κάθε πρωί και απόγευμα σε όλη τη διάρκεια του δεκαήμερου.

Η διαδρομή της έκθεσης αυτής περνάει από την κληρονομιά της ανοικοδόμησης του ’30 και τη διαχείριση της, στα δημόσια κτήρια και τις προτάσεις συγκοινωνιακής επίλυσης των ζητημάτων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, στους μεγάλους κενούς χώρους, στους εκτεταμένους αρχαιολογικούς και ταυτόχρονα τοπιακούς σχηματισμούς, στη διασπορά τους αλλά και στα ίδια τα μνημεία και τις προτάσεις ανάδειξης τους, στις επεμβάσεις σε μνημεία και τοπία μαζί, στις τοπικές επιθυμίες ανάπλασης σε οικισμούς μέχρι και σε φουτουριστικές ιδέες. Το πλήθος και η ποικιλία των μελετών αποκαλύπτει ένα ευρύτατο πεδίο συζήτησης και διάδρασης μεταξύ κατοίκων και τοπικών φορέων, πράγμα που είναι ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας.

Στις τρεις θεματικές βραδιές συζητήσεων που διοργανώνονται στο αίθριο της αγοράς, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εισηγήσεις και παρουσιάσεις μελετών και να συμμετάσχουν στις συζητήσεις για θέματα που αφορούν στον σχεδιασμό του δημόσιου χώρου, την τέχνη και το δημόσιο χώρο και τη διαχείριση του κορινθιακού τοπίου και των μνημείων.
Επιπλέον, στα πλαίσια της έκθεσης, ομάδες, σύλλογοι και συλλογικότητες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, μέσα από δράσεις θεάτρου, μουσικής, χορού και εικαστικών παρεμβάσεων, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προτάσεις και τις ιδέες τους για την πόλη και τον δημόσιο χώρο μέσα από μια διαδικασία αλληλεπίδρασης με το σύνολο των πολιτών.
  
Ενδεικτικά διοργανώνονται:- Λειτουργία υπαίθριας βιβλιοθήκης στο χώρο της αγοράς σε όλη τη διάρκεια του δεκαήμερου.
- Σηματοδότηση αρχιτεκτονικής και ιστορικής κληρονομιάς της πόλης.
- Θεατρικά δρώμενα σε δημόσιους χώρους.
- Παραδοσιακοί χοροί και έθιμα στους πεζόδρομους.
- Υπαίθριες προβολές στο Κέντρο Νέων.
- Δημιουργικά παιχνίδια για παιδιά.
- Μουσική βραδιά.
- Ποδηλατική ξενάγηση στους άγνωστους αρχαιολογικούς  χώρους της Αρχαίας Κορίνθου.
- Βραδιά ενεργοποίησης του παλιού σταθμού ΟΣΕ στην Κόρινθο (με τη συμμετοχή του ιδρύματος Γ. Ζογγολόπουλου, της ομάδας "όχι παίζουμε" - UrbanDig Project και χορευτικών ομάδων της περιοχής).

Χώρος Έκθεσης : Δημοτική Αγορά Κορίνθου
Διεύθυνση: Κύπρου & Περιάνδρου
Ώρες λειτουργίας: Δευτ. – Παρ.  10:00-14:00 και 18:00-22:00, Σαβ.-Κυρ. 10:00-22:00
Εγκαίνια: Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 20:00
Κεντρική Ιδέα και επιμέλεια: Imagine the City, ομάδα εθελοντών
Διοργάνωση: ΔΙΟΛΚΟΙ, ομάδα εθελοντών

http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=8840

Ο Λευκός Πύργος φεύγει, η «Ξενοφόρα» έρχεται. 1o βραβείο διαγωνισμού για να αποκτήσει ένα σύγχρονο "τοπόσημο" η Θεσσαλονίκη.

 Η «Ξενοφόρα», μία εμβληματική κατασκευή με ισχυρούς συμβολισμούς, που
 χωροθετείται μέσα στη θάλασσα, φιλοδοξεί να πάρει τη θέση του Λευκού Πύργου
 ως το νέο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, το οποίο προσδοκάται ότι θα 
καταστήσει την πόλη αναγνωρίσιμη στην παγκόσμια κοινότητα.
Aυτό το εξωστρεφές δημόσιο κτίριο στην περιοχή των ναυταθλητικών ομίλων, το οποίο θεωρείται ότι αναδεικνύει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης, προτείνεται να αποτελέσει το σύγχρονο σύμβολο της πόλης από τους αρχιτέκτονες Μαρία Καλτσά και Κωνσταντίνο Παπαχριστόπουλο, που απέσπασαν βραβείο στο πλαίσιο διαγωνισμού που προκηρύχθηκε από τον κεντρικό δήμο και το τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Τη μελέτη συνυπογράφουν ως συνεργάτης η αρχιτέκτονας Μαριάννα Αναστασοπούλου και ως σύμβουλοι οι μηχανολόγοι Στέφανος Νικολάου και Δημήτρης Μαντάς.
 Η συζήτηση σχετικά με την ανάγκη η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένα σύγχρονο τοπόσημο άνοιξε πριν από λίγους μήνες με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέα Κουράκη, ο οποίος είχε προχωρήσει σε επαφές με το ΤΕΕ/ΤΚΜ, ώστε να προωθηθούν οι διαδικασίες του σχετικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
 Ο κ. Κουράκης έχει σημειώσει με έμφαση ότι η Θεσσαλονίκη απαιτείται να αποκτήσει ένα νέο σύμβολο, το οποίο θα της προσδώσει μία ξεχωριστή ταυτότητα, θα ενισχύσει την εξωστρέφεια και την αναγνωρισιμότητά της και θα την καταστήσει έναν ελκυστικό προορισμό. Μάλιστα ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος έχει εκφράσει την άποψη ότι το σύγχρονο σύμβολο της Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι μία πλωτή κατασκευή, η οποία θα βρίσκεται καταμεσής του Θερμαϊκού, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να απολαμβάνουν τη θέα προς την πόλη από την πλευρά της θάλασσας.
ΓΛΥΠΤΟ-ΜΑΓΝΗΤΗΣ
 Οι μελετητές του έργου περιγράφουν την «Ξενοφόρα» σαν ένα μεγάλο γλυπτό-μαγνήτη, που θα αποτελέσει ένα εμβληματικό δημόσιο κτίριο αλλά και πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους επισκέπτες. «Επιδίωξη είναι το έργο να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη, να αγγίξει την ψυχοσύνθεση και να κερδίσει την αποδοχή του Θεσσαλονικιού, να αποτελέσει προσιτό πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και ενημερωτικό πόλο με μέγιστη αξιοποίησή του όλη την ημέρα», τονίζει η ομάδα των αρχιτεκτόνων.
 Στο επίπεδο της γης η «Ξενοφόρα» προτείνεται να φιλοξενήσει δραστηριότητες που έχουν σχέση με την ψυχαγωγία και την απόλαυση της θάλασσας. Οι υφιστάμενες ναυτικές δραστηριότητες διατηρούνται και ενισχύονται με χρήσεις για κολύμβηση και ψάρεμα. Στο σημείο αυτό προτείνεται να δημιουργηθεί και ένα κέντρο ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τους επισκέπτες (με περιοχές wi-fi και διαδραστικούς χάρτες ή πίνακες ενημέρωσης για διάφορα δρώμενα στην πόλη), ώστε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μιας έξυπνης πόλης. Ακόμη σύμφωνα με τη μελέτη του έργου προβλέπονται η δημιουργία μιας μεγάλης δημοτικής πισίνας αναψυχής και μιας αβαθούς παιδικής πισίνας αλλά και η κατασκευή μιας πλωτής προβλήτας για ψάρεμα. Στην ίδια περιοχή προτείνεται επίσης να αναπτυχθούν καταστήματα και αναψυκτήρια, τα οποία θα δοθούν προς εκμίσθωση.
 Σύμφωνα με τη μελέτη των Μαρίας Καλτσά και Κωνσταντίνου Παπαχριστόπουλου στο πρώτο επίπεδο της «Ξενοφόρας» θα δημιουργηθεί το «Κέντρο των Πολιτισμών της Θεσσαλονίκης μετά το 1912», το οποίο θα φιλοξενεί μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις. Μελλοντικά εκφράζεται η επιθυμία ο χώρος αυτός να μπορέσει να φιλοξενήσει τα σημαντικά εβραϊκά αρχεία της πόλης, εφόσον επαναπατριστούν από τη Μόσχα.
 Για το δεύτερο επίπεδο του κτιρίου έχει σχεδιαστεί μία αίθουσα εκδηλώσεων και προβολής του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ στο τρίτο επίπεδο θα διαμορφωθεί ένα ανοικτό στεγασμένο παρατηρητήριο. Όλοι οι χώροι του κτιρίου, από αυτούς που βρίσκονται στην ισόγεια στάθμη του μέχρι και αυτούς στο δώμα, θα είναι απόλυτα προσβάσιμοι από τα άτομα με αναπηρίες.
Πηγή:http://www.michanikos-online.gr/news.php?aID=8076

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Σχετικά με αφετηρία μέτρησης ύψους στους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Τ.Σ.Ε.Μ.Ε.Δ.Ε.

Καταβολή εισφορών για το Α εξάμηνο του 2013 - Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013
Σύμφωνα με τις αριθμ. 228/29.4.13, θέμα 1α και θέμα 1β αποφάσεις του Δ.Σ του ΕΤΑΑ, οι ασφαλισμένοι του Ταμείου οι οποίοι δεν έχουν καταβάλλει εισφορές για το Α/13, μπορούν να απευθύνονται στο τμήμα Διαχείρισης Εισφορών στην κεντρική υπηρεσία καθώς και στα Υποκ/τα για να καταβάλλουν τις εισφορές του Α/13 άτοκα μέχρι την 30/6/13, σύμφωνα με τις τιμές που ίσχυαν πριν την εφαρμογή του άρθρου 44 του Ν. 3986/11. Επιπλέον θα καταβάλλεται και η εισφορά του ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα είναι τεχνικά έτοιμο από τις 6/6/13 για την κοπή γραμματίων με τις παλιές τιμές.

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Άρθρο 8 Μητρώο Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών και καθήκοντα -Παρ. 2 Παραδοσιακοί οικισμοί .


ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4030
Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις.
Αρ. Φύλλου 249
25 Νοεμβρίου 2011

Άρθρο 8
Μητρώο Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών και καθήκοντα
1. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τηρείται μητρώο στο οποίο παρέχεται δημόσια πρόσβαση, με τα στοιχεία των μηχανικών. Αυτόπεριλαμβάνει τα επαγγελματικά προσόντα μηχανικού, τον τίτλο σπουδών, την ειδικότητα, την άδεια άσκησης και τα ειδικά επαγγελματικά δικαιώματα.
Ο αριθμός του μητρώου είναι μοναδικός για κάθε μηχανικό, ενώ η δήλωσή του και ο έλεγχος του στοιχείου από την Υ.ΔΟΜ. αποτελούν προϋπόθεση για την έκδοση της έγκρισης και της άδειας δόμησης.
2. Οι μελετητές μηχανικοί ευθύνονται για την εκπόνηση όλων των επί μέρους μελετών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Για τις άδειες δόμησης που αφορούν κτίρια σε παραδοσιακό οικισμό, παραδοσιακό ή ιστορικό τμήμα πόλης, οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς και κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια ή νεότερα μνημεία οι αρχιτεκτονικές μελέτες εκπονούνται και υπογράφονται αποκλειστικά από αρχιτέκτονες μηχανικούς και οι στατικές μελέτες από τους αρμόδιους πολιτικούς μηχανικούς.
3. Οι επιβλέποντες μηχανικοί ευθύνονται ανά τομέα επίβλεψης:
α) Για την επίβλεψη των οικοδομικών εργασιών σύμφωνα με τις μελέτες που συνοδεύουν την έγκριση δόμη σης και την άδεια δόμησης. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 341 και 342 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας (π.δ. της 14.7.1999, Δ ́ 580).
β) Για τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων στοιχείων της Ταυτότητας του Κτιρίου σύμφωνα με τις παραγρά- φους 2 και 3 του άρθρου 4 του ν. 3843/2010.
γ) Για την ενημέρωση της Υ.ΔΟΜ. για τον ορισμό της ημερομηνίας ελέγχου.

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Διευκρίνιση για την προθεσμία πληρωμής του ειδικού προστίμου του Νόμου 3843/10 περί ημιυπαιθρίων


_ypeka
Το ΥΠΕΚΑ σε συνέχεια της από 22/5/13 ανακοίνωσης σχετικά με τις προθεσμίες του Νόμου 3843/10, διευκρινίζει ότι η καταληκτική προθεσμία της 31/5/13 αφορά αποκλειστικά την προθεσμία πληρωμής του ειδικού προστίμου, και δεν επηρεάζει την διαδικασία περαίωσης των υποθέσεων από τις αρμόδιες ΥΔΟΜ που μπορεί να γίνει και μετά την 31/5/13 εφόσον το ειδικό πρόστιμο έχει εξοφληθεί μέχρι 31/5/13.


YΠΕΚΑ