Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 16012014‏

Η εφαρμογή της πολιτικής της τρόικας ΔΝΤ/ΕΕ/ΕΚΤ από τις διαδοχικές μνημονιακές κυβερνήσεις, έχει ήδη οδηγήσει στην προσχεδιασμένη φτωχοποίηση ευρύτατων κομματιών της ελληνικής κοινωνίας και στην εξαθλίωση των πιο αδύναμων. Ειδικότερα στον κλάδο των μηχανικών/τεχνικών έχει οδηγήσει στην υποαπασχόληση, την ανεργία και τη μετανάστευση ένα ευρύτατο και αυξανόμενο ποσοστό συναδέλφων. Εξαιτίας της παραπάνω πολιτικής, χιλιάδες είναι αυτοί που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος των υφιστάμενων ασφαλιστικών εισφορών και εξωθούνται εκτός
επαγγέλματος, κοινωνικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, ήδη από τον Ιούνιο του 2011 έχουν ψηφιστεί ληστρικές αυξήσεις των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν εφαρμοστεί λόγω της πολύμορφης αντίστασης την οποία έχουν συναντήσει. Η κατάσταση αυτή θα οξυνθεί με την εφαρμογή από το 2014 της φοροληστείας στα μικρά και μεσαία εισοδήματα (φόρος 26% από το 1ο ευρώ, κατάργηση
απαλλαγών, διατήρηση της «εισφοράς αλληλεγγύης» και του τέλους επιτηδεύματος) που συνοδεύεται από το τρομοκρατικό μέτρο της ηλεκτρονικής κατάσχεσης, χωρίς ειδοποίηση, μισθών, καταθέσεων, κλπ, για όσους αδυνατούν να καταβάλουν έστω και μία δόση στην εφορία.

Την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ οδηγεί με την πολιτική της χιλιάδες συναδέλφους σε αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, μας απειλεί με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ακόμα και πρώτης κατοικίας, για να εισπράξει ό,τι μπορεί, επικαλούμενη την εξυπηρέτηση ενός δημόσιου χρέους που δεν το δημιούργησαν όσοι προσπαθούν να ζήσουν από τη δουλειά τους και τώρα καλούνται να το πληρώσουν. Έτσι, χιλιάδες συνάδελφοι θα βρεθούν προσεχώς αντιμέτωποι με κατασχέσεις, απειλούμενοι από αυτούς που καταλήστεψαν διαχρονικά και πρόσφατα στο πλαίσιο του PSI τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ν.4172/2012 (Α’167), από 1/1/2014, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000€ στο ΤΣΜΕΔΕ προβλέπεται να διαβιβάζονται στο νεοϊδρυθέν «Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών» (ΚΕΑΟ), το οποίο θα αναλαμβάνει να τις εισπράξει, προχωρώντας σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων, ακόμα και της πρώτης κατοικίας! Παράλληλα, για ενδεχόμενο διακανονισμό των χρωστούμενων, ζητείται από τους οφειλέτες να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους όρους της ρύθμισης, καθώς και ληστρικό επιτόκιο για τις οφειλές (ν.4152/2013 – Α’107).

Γενικότερα, δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη τη χώρα απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Το κόστος των ενοικίων που παρά την πτώση των τιμών είναι για πολλούς δυσβάστακτο στις σημερινές συνθήκες, οι φόροι στα ακίνητα από το πρώτο τ.μ. - ακόμη και της μοναδικής κατοικίας μέχρι και τον χέρσο αγρό - που οδηγούν σε δήμευση της ακίνητης περιουσίας για τη συγκέντρωσή της σε κερδοσκοπικά funds, παράλληλα με τις αυξήσεις στα κοινωνικά αγαθά που καθιστούν επαρκή τη στέγαση (θέρμανση, ηλεκτροδότηση, κ.λπ.), επιτίθενται και στο δικαίωμα της πλειοψηφίας της κοινωνίας στην κατοικία. Η επί της ουσίας άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για «κόκκινα δάνεια» προς τις τράπεζες, αφού οι όροι προστασίας ελαχιστοποιήθηκαν ενώ οι προϋποθέσεις σκλήρυναν, θα πολλαπλασιάσει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Ταυτόχρονα οι άστεγοι πολλαπλασιάζονται τη στιγμή που υπάρχει μεγάλο κενό κτιριακό απόθεμα.
Οι αρχιτέκτονες αναδεικνύουμε το ζήτημα της κατοικίας σε κοινωνικό και επιστημονικό επίπεδο. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις των συλλογικοτήτων στις γειτονιές. Αγωνιζόμαστε μαζί με τον κάθε συνάδελφο που απειλείται σήμερα ή θα απειληθεί στο άμεσο μέλλον με κατάσχεση για χρέη προς το ΤΣΜΕΔΕ, την εφορία ή τις τράπεζες.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ Η ΣΤΕΓΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΚΑΝΕΝΑΣ
ΑΣΤΕΓΟΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
• Όχι στις ληστρικές αυξήσεις των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ. Δραστική μείωση των εισφορών τώρα και κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους, ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο. Να αναλάβει η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ το σφράγισμα των βιβλιαρίων.
• Όχι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, τράπεζες, κ.λπ. Κατάργηση του ΚΕΑΟ. Καμία σκέψη από το ΕΤΑΑ για διαβίβαση των οφειλών στο ΚΕΑΟ και αποστολή ειδοποιητηρίων – κατασχετηρίων στους συναδέλφους.
• Χιλιάδες συνάδελφοι έχουν φορτωθεί με χρέη προς το ΤΣΜΕΔΕ, μεταξύ των οποίων υποαπασχολούμενοι, άνεργοι αλλά και μισθωτοί με ΔΠΥ στους οποίους θα έπρεπε να έχει γίνει κανονική πρόσληψη. Απαιτούνται δίκαιοι, άτοκοι διακανονισμοί και σε ορισμένες κατηγορίες διαγραφές χρεών. Όχι στην ποινικοποίηση της φτώχιας.
• Άμεση αναγνώριση από το ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ και τον ΟΑΕΔ των άνεργων μηχανικών. Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (π.χ. δελτίο). Κατάργηση της απαίτησης καταβολής εισφορών τους για το διάστημα της ανεργίας.
• Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά, απεμπλοκή του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής. Άμεσα να καταβάλει το κράτος τις οφειλές του στο Ταμείο και να καλύψει τις απώλειες από το κούρεμα. Να εισπραχθούν τα οφειλόμενα από την εργοδοσία, με αυστηρή και πλήρη τήρηση των συνταγματικών και των λοιπών διατάξεων της διοικητικής δικονομίας, που προστατεύουν τα δικαιώματα του κρινόμενου οφειλέτη να υπερασπιστεί τον εαυτό του, διοικητικά και δικαστικά, προ της οριστικής επιβολής διοικητικών κυρώσεων.
• Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην κατοικία για όλους στο πλαίσιο ενός βιώσιμου φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Αξιοποίηση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος για την ανακούφιση των οξυμένων προβλημάτων. Δραστηριοποίηση του Συλλόγου σε αυτή την κατεύθυνση με ενεργοποίηση της αντίστοιχης επιτροπής.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
• Καλούμε σε συμμετοχή του τμήματος Αττικής του Συλλόγου στις κινητοποιήσεις ενάντια στις αυξήσεις των εισφορών, τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, στο ΤΣΜΕΔΕ, στο ΕΤΑΑ και στο Υπουργείο Εργασίας, σε συντονισμό με τα σωματεία του κλάδου (Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ΕΜΔΥΔΑΣ) και συμμετοχή του ΣΑΔΑΣ (τμήμα Αττικής) στην ανοιχτή συνέλευση μηχανικών. Καλούμε τη Δευτέρα 20/1 σε κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ και την Πέμπτη 23/1 στις 3:00μμ στο ΕΤΑΑ. Καλούμε σε συντονισμό και τους άλλους κλάδους συνασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ.
• Επιδιώκουμε, σε συντονισμό με τους παραπάνω φορείς, την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΚΕΑΟ (Πειραιώς 28).
• Συμμετοχή του τμήματος Αττικής στο κίνημα ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς και στις προσπάθειες συντονισμού του. Για το σκοπό αυτό, η ΓΣ συγκροτεί ανοιχτή επιτροπή, για τη μεθόδευση των δράσεων του τμήματος, σε συντονισμό με τα όργανα διοίκησής του.
• Η παραπάνω απόφαση να αποσταλεί ηλεκτρονικά σε όλα τα μέλη του τμήματος Αττικής και στις διοικήσεις των υπόλοιπων τμημάτων και των τοπικών συλλόγων για συντονισμό της δράσης. Να αποσταλεί επίσης η πρόσκληση για την πρώτη νέα συνάντηση της μόνιμης επιτροπής για το δικαίωμα στην κατοικία, που θα επαναδραστηριοποιηθεί με βάση τα παραπάνω και στην οποία θα απευθύνονται και οι συνάδελφοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης 16.01.2014
Καραμπίνη Ζωή
Μαούνης Αντώνης
Τσαλαβούτα - Χατζοπούλου Βάσω

Κ.Υ.Α. ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ

http://www.teeait.gr/images/stories/FEK57B16012014_elegxos_ergon_kai_ergasion_domisis.pdf

ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν.4178/2013

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας (ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας) και το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) συνδιοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση – εσπερίδα με θέμα τον Ν. 4178/2013 «Αντιμετώπιση Αυθαίρετης Δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 17:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας (Π. Σούλου 11, Αγρίνιο, 1ος όροφος).

Εισηγητές

1. Σωκράτης Αλεξιάδης (Αρχ. Μηχανικός),
Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος

2. Κωνσταντίνος Καρατσώλης (Νομικός),
Νομικός Σύμβουλος Αν. Υπουργού Π.Ε.Κ.Α.

3. Άννα Σπυροπούλου (Αρχ. Μηχανικός),
Επιστημονικός Συνεργάτης ΥΠΕΚΑ

Χαιρετισμός Προέδρου ΣΑΔΑΣ –ΠΕΑ

Πρώτη Επιστημονική  Συνάντηση συνΕργασίας   με θέμα:
ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

                                                                              Ναύπακτος   24 – 25 – 26/01/2014

Σάββατο 25/1/2014
Προεδρείο: Μπίρης Αναστάσιος, Ιωακειμοπούλου Αγγελική,
Μαριάτος Ανδρέας, Κοργιαλάς Ιωάννης
11.30 – 12.30 Χαιρετισμοί

Χαιρετισμός Προέδρου  ΣΑΔΑΣ –ΠΕΑ
Δεσποτίδη Μυρτώ

Πανοσιολογιωτατε , ( π.Φιλόθεος  Δέδες )
Κύριε  Γενικέ (Σωκράτης Αλεξιάδης )
Κύριε  Δήμαρχε (Γιάννης  Μπουλές )
Κύριε Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠΠΕΡΑΑ (Νικόλαος Μαμαλούγκας)
Αγαπητέ Πρόεδρε  του  συλλόγου  αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας .
Κύριοι καθηγητές ,
Συνάδελφοι ,

Εκ  μέρους  του  Δ.Σ  του  ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας  Ενωσης  Αρχιτεκτόνων , θα  ήθελα  να  σας  καλώς  ορίσω στην Πρώτη αυτή Επιστημονική  Συνάντηση συνΕργασίας  και  προσωπικά  να  σας  ευχαριστήσω  για  την  θετική  σας  ανταπόκριση  στην   πρόσκληση   του  συλλόγου  αρχιτεκτόνων.

Οφείλω να ευχαριστήσω το καταρχήν το  Υπουργείο  περιβάλλοντος ενέργειας και  κλιματικής  αλλαγής και  ιδιαίτερα  τον  γεν.γραμματέα  χωροταξίας και αστικου περιβάλλοντος , συν. κ. Σ.Αλεξιάδη , καθώς  και  την  γενική  διευθύντρια πολεοδομιας  και  χωροταξιας  κ.Αθηνά  Μουρμούρη για  την στενη  συνεργασία  τους  , τον  πρόεδρο  και  το  Δ.Σ  του πράσινου  ταμείου , καθώς  και  την  τράπεζα  Αττικης για  την οικονομική  τους  στήριξη , καθώς  και τους  χορηγους  επικοινωνίας της  εκδήλωσης  , την περιοδική  έκδοση  «αρχιτεκτονες» , τους  «greekarchitects» και το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ.
Επίσης να   τονίσω  την καθοριστική  συμβολή  του Δήμου  Ναυπακτίας και  του συλλόγου  αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας , με  ιδιαίτερες  ευχαριστίες στον  πρόεδρο  τον  συν.Γιάννη Κοργιαλά , χωρίς  την φιλοξενία των  οποιών  δεν  θα  ήταν  δυνατή η οργάνωση της  σημερινή  εκδήλωσης .

Είναι  δεδομένο  οτι  ρόλος της  Πανελλήνιας  Ενωσης , είναι να καλύπτει τις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντα όλου του φάσματος των αρχιτεκτόνων της χώρας αρα η ενεργοποίησή της  στα προβλήματα όλων είναι αναπόφευκτη και αδιαμφισβήτητη.
Στις  προγραμματικές  θέσεις  και  δράσεις  του  ΣΑΔΑΣ –ΠΕΑ  για  την θητεία 2011- 2014 ,πέραν  της  πάγιας  διεκδίκησης για  :
·         Προώθηση της Παραγωγής Αρχιτεκτονικής μόνο από Αρχιτέκτονες ,
μεταξύ  άλλων είχαν  τονιστεί τα  εξής :
·         παραγωγή και προώθηση ουσιαστικών και συγκεκριμένων κατευθυντήριων προτάσεων για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και επιστημονικές δράσεις.
·         έγκαιρη (και όχι εκ των υστέρων) παραγωγή και προώθηση ολοκληρωμένων θέσεων σχετικά με το πλαίσιο της πολεοδομικής και κτιριολογικής νομοθεσίας.
·         Συνεργασία με τα  αρμόδια  υπουργεία  σε όλα τα επίπεδα διοίκησης για την προώθηση των θέσεων του Συλλόγου στην Εκτελεστική και Νομοθετική Εξουσία στην βάση ενός γόνιμου διαλόγου προς όφελος του κοινωνικού συμφέροντος.

Στην  χώρα μας  μιλάμε  και  αναζήταμε  διαρκώς την πολυπόθητη   εξέλιξη και  ανάπτυξη  σε  όλα  τα  επιπεδα, επιστημονικα , τεχνολογικα , πολιτιστικα και  οικονομικα.
Η  έξελιξη  αυτή  δεν  θα  επιτευχθει  ποτέ , και  η  ανάπτυξη δεν  θα  έρθει αν  δεν  απαγκιστρωθούμε  από  το «ενδοξο» παρελθόν .Το  ένδοξο  αυτό παρελθόν που χρησιμοποιείται ως  επιχείρημα και λειτουργεί  ως  ανασταλτικός  παράγοντας  σε  καθετι πρωτότυπο και πρωτοποριακό.

Στην  συγκεκριμένη  περίπτωση  και θεματολογία της  επιστημονικής  συνάντησης , Ο σεβασμος  στο  παρελθον  δεν  αποδεικνυεται  με  την  αναπαραγωγη ομοιωμάτων  στο ονομα   της  διατήρησης  και της   προστασίας  ιστορικων και παραδοσιακων  οικισμων  και  πολεων.
Η καταγραφη  στοιχειων  για λογους ιστορικους  ειναι  θεμιτη .Η  υποχρεωση   μιμητισμου  ομως  αυτων των  στοιχειων  σε  καθε  νεα  μελετη  και  κατασκευη που  βρισκεται  εντος προστατευόμενων οριων  , προφανώς  και  είναι  αντίθετη  με  την  αρχή  της  αυθεντικότητας .Πόσο  μάλλον όταν το  ισχύον  θεσμικό  πλαίσιο περί  επαγγελματικών  δικαιωμάτων , τα  οποία ακόμη και σήμερα καθορίζονται με  νομοθεσία που θεσπίστηκε το 1930,  Ν.4663  ΦΕΚ 149Α (9.5.1930) δίνει την δυνατότητα  και  το  δικαίωμα σε  μή  αρμόδιες ειδικότητες να  αρχιτεκτονούν ,  να  αναλαμβάνουν   την  ευθύνη υπογραφής  μιας  αρχιτεκτονικής  μελέτης , και  κατ’ επέκταση να επηρεάζουν και να  διαμορφώνουν  το περιβάλλον εις βάρος του πολιτισμού, της ποιότητας και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα.

Θεωρώντας  αυτονόητο οτι  πρέπει να μείνουμε  πιστοί  στις  προγραμματικές  μας  θέσεις , και  θεωρώντας υποχρεωση  μας  να  ενεργοποιήσουμε όλο το φάσμα των αρχιτεκτόνων της χώρας , συμβάλλοντας  ουσιαστικά , και  οχι  με μια   στείρα  κριτική  και  έναν καταγγελτικό  λόγο ,
 Ο  ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια  Ενωση  Αρχιτεκτόνων ανέλαβε  την  πρωτοβουλία να  οργανώσει  την πρώτη Επιστημονική Συνάντηση συνΕργασίας ,  ε  σκοπο να διατυπωθούν οι απόψεις και οι προβληματισμοί στα καίρια ζητήματα ερμηνείας της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και της Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Θεωρούμε οτι η  συγκεκριμένη οργάνωση είναι μια επιστημονική   συνάντηση  πρόκληση όχι  μόνο  για  τον  ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ  αλλά  για την  κοινωνία  στο  συνολό της , στην  οποία  μετέχουν  ισότιμα   όλοι οι  φορείς  της  αρχιτεκτονικής .

Και  οφείλω  να ομολογήσω  , οτι  η επιτυχία  μίας  τέτοιου  είδους  συνεργασίας , η  οποία  απο  οσο  γνωρίζω  πραγματοποιείται  για  πρώτη  φορά  στα  χρονικά , με την συμμετοχή του αρμόδιου  Υπουργείου , εκπροσώπου της  εκκλησίας  της  Ελλάδος , εκπροσώπων  της  Ακαδημαικής  κοινότητας  ,  των  αρχιτεκτονικών  σχολών  , εκπροσώπων της  αρχιτεκτονικής  κοινότητας , συναδέλφων ελεύθερων επαγγελματιων κλπ , είναι  ενα  μεγάλο  στοίχημα  για  τον  Σύλλογο  αρχιτεκτόνων  και  την  ουσιαστική συμβολή  του στο  επιστημονικό , πολιτιστικό  και  κοινωνικό επίπεδο προβληματισμου  της   χώρας .


Σας  ευχαριστώ  πολύ .