Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών από το ΥΠΕΝ




Μια νέα διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών προβλέπει το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα που κατέθεσε προχθές στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η πιο ενδιαφέρουσα αλλαγή είναι ότι στις «απλές» περιπτώσεις, σε περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί, η οικοδομική άδεια θα εκδίδεται αυτόματα με την υποβολή των απαραίτητων μελετών και δικαιολογητικών.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται τρεις τύποι αδειών: η «κοινή» οικοδομική άδεια, η άδεια εργασιών μικρής κλίμακας (για γεωτρήσεις, προσωρινές κατασκευές, κοπή δένδρων εντός σχεδίου ή ΖΟΕ, τοποθέτηση σκαλωσιάς, πέργκολας άνω των 50 τ.μ. κ.ά.) και προϋπολογισμό έως 25.000 ευρώ και η προέγκριση οικοδομικής άδειας (υποχρεωτική για κτίρια άνω των 3.000 τ.μ. και στις περιπτώσεις που την οικοδομική άδεια εκδίδει άλλος φορέας λ.χ. ναοδομία).

Ο τρόπος έκδοσης της οικοδομικής άδειας είναι διαφορετικός ανάλογα με την περιοχή, τη θέση, το μέγεθος και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτιρίου. Προβλέπονται τρεις κατηγορίες:

Κατηγορία 1
• Κτίριο κατοικιών άνω των 2.000 τ.μ., ειδικό κτίριο (λ.χ. σχολείο) εντός σχεδίου άνω των 1.000 τ.μ.
• Κτίριο κατοικίας σε εκτός σχεδίου περιοχή που δεν έχει κτηματογραφηθεί ή σε μη άρτιο κατά τον κανόνα γήπεδο.
• Προσθήκη άνω του 50%.
• Κατασκευές σε διατηρητέα ή μνημεία.
• Κατασκευές σε επαφή με ρέματα, γραμμή αιγιαλού.
Η άδεια εκδίδεται εντός μήνα ύστερα από έλεγχο της υπηρεσίας δόμησης.

Κατηγορία 2
• Ανέγερση κτιρίου εντός οικισμού προ του 1922, νομιμοποίηση κτιρίων ή κατασκευών, εργασίες σε οικόπεδα όπου προβλέπεται αυτοψία από την πολεοδομία. Η άδεια εκδίδεται από την πολεοδομία σε δύο μήνες.

Κατηγορία 3
• Κτίρια κατοικίας έως 2.000 τ.μ. και ειδικών χρήσεων έως 1.000 τ.μ.
• Κατοικία σε εκτός σχεδίου κτηματογραφημένη περιοχή.
• Προσθήκη σε νόμιμη κατοικία έως 50%.
• Κατασκευή πισίνας, αλλαγή διαρρύθμισης.

Οι άδειες εκδίδονται αυτόματα μετά την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις μελέτες.

Οσον αφορά τη διάρκεια ισχύος, η προέγκριση ισχύει για ένα έτος για τα κτίρια έως 5.000 τ.μ. και δύο έτη για τα μεγαλύτερα. Η οικοδομική άδεια ισχύει για 4 χρόνια, εκτός αν πρόκειται για κτίρια άνω των 5.000 τ.μ. που ισχύει για 6 χρόνια. Αδειες κατεδαφίσεων, εκσκαφών, κοπής δέντρων έχουν ισχύ ενός έτους. Οι άδειες νομιμοποίησης αυθαιρέτων δεν έχουν χρονικό περιορισμό. Οι έλεγχοι είναι υποχρεωτικοί για κάθε έργο που εκτελείται με οικοδομική άδεια και διενεργούνται από τους ιδιώτες ελεγκτές δόμησης. Χωρίζονται σε τρία είδη: αρχικός (μετά την ολοκλήρωση του οπλισμού θεμελίωσης και του υπογείου), ενδιάμεσος (μετά την ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού) και τελικός (μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου). Ενας έλεγχος (τελικός) πραγματοποιείται σε εργασίες επισκευής ή προσθήκης, δύο έλεγχοι (αρχικός και τελικός) σε νέα κτίρια και προσθήκες έως 2.000 τ.μ. και τρεις έλεγχοι στα μεγάλα κτίρια.

http://www.kathimerini.gr/927726/article/epikairothta/ellada/neos-tropos-ekdoshs-oikodomikwn-adeiwn-apo-to-ypen


Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

ΥΠΕΝ: Διευκρινίσεις σχετικά με την συνολική επιφάνεια δώματος


Διευκρινίσεις σχετικά με την συνολική επιφάνεια δώματος  εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα το τμήμα Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων.

Τι αναφέρει το διευκρινιστικό έγγραφο:



Πρόσκληση για συμμετοχή στον κατάλογο Διαιτητών του ΤΕΕ

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε., προκειμένου να προβεί στη σύνταξη του καταλόγου διαιτητών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Π.Δ. 723/1979 «Περί συστάσεως παρά τω Τ.Ε.Ε. μονίμου διαιτησίας», καλεί τα μέλη του Τ.Ε.Ε που έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις και επιθυμούν να εγγραφούν στον παραπάνω κατάλογο, να δηλώσουν τούτο γραπτά στο Τ.Ε.Ε μέχρι 15.11.2017.
Στον κατάλογο διαιτητών, ο οποίος θα ισχύσει από 1.1.2018 μέχρι 31.12.2019 και περιλαμβάνει εκατό (100) τουλάχιστον μέλη, έχουν δικαίωμα να εγγραφούν τακτικά ή ομότιμα μέλη του Τ.Ε.Ε. με ανάλογη εμπειρία και  δεκαπενταετή τουλάχιστον επαγγελματική σταδιοδρομία ως διπλωματούχοι μηχανικοί.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο Πρωτόκολλο του Τ.Ε.Ε., αφού συμπληρωθεί το συνημμένο έντυπο, είτε αυτοπροσώπως είτε με αποστολή, με τους κάτωθι τρόπους:
Μέσω Fax: 2103221772
Ταχυδρομικώς: Νίκης 4, 10563, Αθήνα
μέσω e-mail: tee@central.tee.gr
Για περισσότερες πληροφορίες : Διονυσία Παπακωνσταντίνου, Ειρήνη Δαμιανάκη  τηλ. 2103291604 –5.
Κατεβάστε την αίτηση: tee_prosklisi_diaitites_2018_2019

Παράταση προθεσμίας υπαγωγής στον Ν. 4178/2013




Σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. οικ. 39142/20-09-2017 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΦΕΚ 3327Β/21-09-2017), παρατείνεται η προθεσμία υπαγωγής στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 μέχρι 23/10/2017.