Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Κατοικίες για αστέγους


Ο Lorcan O'Herlihy υπογράφει το πρότζεκτ ένος συγκρότηματος  κατοικιών στο Λος Άντζελες με 26 κατοικίες χαμηλού κόστους για τους άστεγους, συμπεριλαμβανομένων πολλών βετεράνων πολέμου. Το συγκρότημα περιλαμβανει πλήθος βιώσιμων λύσεων με κοινόχρηστο κήπο και διάφορες υπηρεσίες υποστήριξης στους φιλοξενούμενους του. Η διάταξη σχήματος L του κεντρικού κτηρίου επιτρέπει στα διαμερίσματα, με περικοπές από ένα έως τρία υπνοδωμάτια, να λαμβάνουν την καλύτερη έκθεση στον ήλιο και καλό εξαερισμό που μειώνει την ανάγκη κλιματισμού.Το Λος Άντζελες είναι η πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών με τον μεγαλύτερο πληθυσμό αστέγων, πάνω από 58 χιλιάδες. Στο τρέχον οικονομικό και πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, η ακραία ανισότητα και η αδυναμία των δημόσιων δομών μεταφράζονται σε αδυναμία πολλών πολιτών να έχουν πρόσβαση σε μια αξιοπρεπή κατοικία.



Στο Λος Άντζελες, διάφοροι ταλαντούχοι αρχιτέκτονες, όπως ο Μάικλ Μάλτζαν και ο Λόρκαν Ο Χέρλι, ασχολούνται στην εξερεύνηση χωρικών λύσεων και τυπολογιών στέγασης που είναι οικονομικές στη δημιουργία τους, αλλά προσφέρουν μια πληθώρα εμπειριών που μπορούν να φιλοξενήσουν  ομάδα πολιτών αποδυναμωμένη από τη πολύχρονη και δύσκολη ζωή στο δρόμο.
Το συγκρότημα είναι πιστοποιημένο με το βραβείο LEED Gold.

Πηγή:http://www.abitare.it/it/architettura/progetti/2020/05/28/lorcan-o-herlihy-alloggi-senzatetto-los-angeles/


Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Δημοσίευση αποτελεσμάτων της διημέρου ανοιχτής συζήτησης με την συμμετοχή των Αθανασίου Αραβαντινού καθηγητή ΕΜΠ, αρχιτέκτονα και Φ. Κοσμόγλου π. Δ/τρια ΥΠΕΧΩΔΕ

Κι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ’ την τύχη ή τις αντιξοότητες, αλλά απ’ αυτό το πάθος για κάτι πιο μακρινό. (Τάσος Λειβαδίτης)
Εις μνήμην της αξέχαστης και άξιας συναδέλφου Σάντρα Νούλα

Δημοσίευση αποτελεσμάτων της διημέρου ανοιχτής συζήτησης με την συμμετοχή των Αθανασίου Αραβαντινού καθηγητή ΕΜΠ, αρχιτέκτονα

και Φ. Κοσμόγλου π. Δ/τρια ΥΠΕΧΩΔΕ 


Η ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας της Πόλης είναι μονόδρομος και η πολιτική που πρέπει να χαράξει ο Δήμος προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με φορείς και πολίτες.
Επειδή η κάθε Πόλη έχει ιδιαίτερα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν και την εκφράζουν έτσι και η μοναδικότητα της  Ναυπάκτου απορρέει μέσω της φυσιογνωμίας της ως Πόλη, των προβλημάτων της καθημερινότητας, της Ιστορίας της, των μνημείων της και των υποδομών της.
Γεγονός είναι ότι το θεσμοθετημένο πλαίσιο που εκφράζει την εικόνα της Πόλης χρειάζεται βελτίωση, χωρίς να παραβλεφθεί η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του Γ.Π.Σ. ( κατ’ εξοχήν εργαλείο που θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες αντιμετώπισης του παραπάνω πλαισίου).
Ο εντοπισμός, καταγραφή των κυριοτέρων προβλημάτων και της παθογένειας των, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επίλυση τους.
Ειδικότερα όταν θέλουμε να ονομάσουμε έναν χώρο Ιστορικό κέντρο πρέπει παράλληλα να δημιουργηθούν και οι κατάλληλες συνθήκες και υποδομές . Από το πιο απλό, όπου όταν κάποιος ευρίσκεται στον χώρο αυτό να αισθάνεται την διαφορετικότητα σε σχέση με τον λοιπό αστικό ιστό.
Τα προβλήματα που καταγράφονται στο κέντρο της Πόλης μας εστιάζονται στην έλλειψη έκφρασης τυπολογίας υλικών, ανάδειξης μνημείων - περιοχών (γειτονιές), θεσμοθέτηση ειδικών χρήσεων, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, χώρων στάθμευσης, σήμανσης, ‘εργαλείων’ αναπλάσεων όψεων κτιρίων κ.α.
Για την ανάδειξη του Ιστορικού κέντρου της Πόλης μας η συλλογικότητα με γνώμονα την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων είναι βασικός παράγοντας επιτυχίας και επί πλέον
 α) την διατήρηση και προστασία  μνημείων, ιστορικών διατηρητέων και αξιόλογων κτηρίων, ώστε να οριστικοποιηθεί ο πολεοδομικός ιστός.
β)δημιουργία κυκλοφοριακής μελέτης που να στοχεύει σε άμεση εξεύρεση χώρων στάθμευσης, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και μαζικές πεζοδρομήσεις.
γ) Οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι συνολικού χαρακτήρα, οι οποίες θα διαφυλάττουν την ιστορικότητα και θα αναβαθμίζουν την αισθητική του χώρου , με απώτερο στόχο την ομοιογένεια και την αρμονία της περιοχής.
γ) αναπλάσεις περιοχών μικρής κλίμακας μέσω  υλικών που θα συνάδουν με το ιστορικό κέντρο και φιλικά με το περιβάλλον θα δώσουν τον χαρακτήρα που αρμόζει.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί, απαραίτητο εργαλείο στα αναπτυξιακά έργα


Με δύο επιστολές - παρεμβάσεις, ο ΣΑΔΑΔ-ΠΕΑ επισημαίνει την αναγκαιότητα διενέργειας αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για κάθε σημαντική παρέμβαση στον δημόσιο χώρο και ιδιαίτερα σε έργα που έχουν έντονο αναπτυξιακό και πολιτιστικό χαρακτήρα.
Δείτε παρακάτω τις δύο επιστολές του Συλλόγου:



Σχολή Καλών Τεχνών στη Φλώρινα

Πανελλήνιος Ανοιχτός Δημόσιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός προσχεδίων
Τοποθεσία: Φλώρινα
Έτος: 2019
Ομάδα Αρχιτεκτονικής Μελέτης: Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, Μαριάννα Γιαννάτου Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Νάντια Καβάσμι, Νάστια Κοϊμτσίδη, Παναγιώτης Πετρόπουλος (σπουδαστής αρχιτεκτονικής), Ναταλία Κεσεντέ (σπουδάστρια αρχιτεκτονικής)
Στατική Μελέτη: Αλέκος Αθανασιάδης 
Μελέτη Η/Μ: Δημήτρης Δαμουλάκης 
Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: Γιώργος Ταλιάκης 




Οι επίσημες νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο ψηφισθέν Ν/Σ για τον  τουρισμό

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τον νόμο 4688/2020 που αφορά στις "Ειδικές μορφές τουρισμού, διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη και άλλες διατάξεις."
Στο νομοσχέδιο συμπεριλήφθησαν άρθρα που αφορούν μεταξύ άλλων σε πολεοδομικές ρυθμίσεις τουριστικών εγκαταστάσεων, ρυθμίσεις για τον υπολογισμό ανταλλάγματος και υποχρέωση αναδάσωσης για επεμβάσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, ρυθμίσεις για ζητήματα αιγιαλού και παραλίας κλπ.
Δείτε παρακάτω τι αναφέρεται στο σχέδιο νόμου σε κάποιες από τις κρίσιμες νέες διατάξεις:


Οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί στον καιρό μας

Οι πανελλήνιοι ή οι διεθνείς αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί είναι βέβαια είδος εν ανεπαρκεία στη χώρα μας, οι οποίοι τις περισσότερες φορές γίνονται, δυστυχώς, για τα “μάτια του κόσμου”. Αλλά και αυτοί οι ελάχιστοι που προκηρύσσονται σπάνια ολοκληρώνονται σωστά, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν αμείβονται καν οι συνάδελφοι που συμμετείχαν σ’ αυτούς, τόσο εκείνοι που βραβεύτηκαν όσο και τα μέλη των κριτικών επιτροπών, οδηγώντας πλέον στον πλήρη ευτελισμό τους. Και είναι πραγματική πρόκληση για την αρχιτεκτονική κοινότητα να διενεργούνται μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς και ψηφοθηρικούς λόγους!