Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Αποτελέσματα του διημέρου ανοιχτής συζήτησης

 

          Η ανοιχτή συζήτηση με την συμμετοχή των Αθανασίου Αραβαντινού καθηγητή ΕΜΠ, αρχιτέκτονα και Φ. Κοσμόγλου π. Δ/τρια ΥΠΕΧΩΔΕ που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας την περασμένη εβδομάδα  προκάλεσε αρκετό ενδιαφέρον, κρίνοντας από τη συμμετοχή των παρευρισκομένων.

         Για πολλοστή φορά  ακούσαμε από ένα τρίτο στόμα αλήθειες για τον τόπο μας, καθώς πλέχτηκε το εγκώμιο της περιοχής μας από άποψη φυσικής ομορφιάς, ιδανικού προσανατολισμού και δυναμικής που μπορεί να αποκτήσει η Ναυπακτία σήμερα. Και τα λόγια αυτά δέν ήταν από κάποιον τυχαίο επισκέπτη, αλλά από έναν καθηγητή  με βαθιές πολεοδομικές γνώσεις , ο οποίος λόγω πείρας δέν σταμάτησε να τονίζει επί δύο ημέρες οτι υπάρχουν πόλεις με μεγαλύτερα προβλήματα οι οποίες κατάφεραν να βρούν λύσεις. Οτι η Ναύπακτος πρέπει να λύσει τα δικά της προβλήματα με γνώμονα τη λογική και έχοντας τα μάτια της όχι μόνο στις ιδιαιτερότητές της αλλά και στην διαχρονική εμπειρία με λύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό και εσωτερικό της Ελλάδας.

 

«Η ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας της Πόλης είναι μονόδρομος καιταυτόχρονα η πολιτική που πρέπει να χαράξει ο Δήμος προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με φορείς και πολίτες.

Επειδή η κάθε Πόλη έχει ιδιαίτερα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν και την εκφράζουν έτσι και η μοναδικότητα της  Ναυπάκτου απορρέει μέσω της φυσιογνωμίας της ως Πόλη, των προβλημάτων της καθημερινότητας, της Ιστορίας της, των μνημείων της και των υποδομών της.

Γεγονός είναι ότι το θεσμοθετημένο πλαίσιο που εκφράζει την εικόνα της Πόλης χρειάζεται βελτίωση, χωρίς να παραβλεφθεί η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του Γ.Π.Σ. ( κατ’ εξοχήν εργαλείο που θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες αντιμετώπισης του παραπάνω πλαισίου).

Ο εντοπισμός, καταγραφή των κυριοτέρων προβλημάτων και της παθογένειας των, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επίλυση τους.

Ειδικότερα όταν θέλουμε να ονομάσουμε έναν χώρο Ιστορικό κέντρο πρέπει παράλληλα να δημιουργηθούν και οι κατάλληλες συνθήκες και υποδομές . Από το πιο απλό, όπου όταν κάποιος ευρίσκεται στον χώρο αυτό να αισθάνεται την διαφορετικότητα σε σχέση με τον λοιπό αστικό ιστό.

Τα προβλήματα που καταγράφονται στο κέντρο της Πόλης μας εστιάζονται στην έλλειψη έκφρασης τυπολογίας υλικών, ανάδειξης μνημείων - περιοχών (γειτονιές), θεσμοθέτηση ειδικών χρήσεων, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, χώρων στάθμευσης, σήμανσης, ‘εργαλείων’ αναπλάσεων όψεων κτιρίων κ.α.

Για την ανάδειξη του Ιστορικού κέντρου της Πόλης μας η συλλογικότητα με γνώμονα την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων είναι βασικός παράγοντας επιτυχίας και επί πλέον

α) την διατήρηση και προστασία  μνημείων, ιστορικών διατηρητέων και αξιόλογων κτηρίων, ώστε να οριστικοποιηθεί ο πολεοδομικός ιστός.

β)δημιουργία κυκλοφοριακής μελέτης που να στοχεύει σε άμεση εξεύρεση χώρωνστάθμευσηςδρόμων ήπιας κυκλοφορίας και μαζικές πεζοδρομήσεις.

γ) Οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι συνολικού χαρακτήρα, οι οποίες θα διαφυλάττουν την ιστορικότητα και θα αναβαθμίζουν την αισθητική του χώρου , με απώτερο στόχο την ομοιογένεια και την αρμονία της περιοχής.

γ) αναπλάσεις περιοχών μικρής κλίμακας μέσω υλικών που θα συνάδουν με το ιστορικό κέντρο και φιλικά με το περιβάλλον θα δώσουν τον χαρακτήρα που αρμόζει.»

 

   Ο κύριος Αραβαντινός επίσης έδωσε μία ερμηνεία της σημερινής κατάστασης που επικρατεί στην πολεοδομική εξάπλωση της Ναυπάκτου και στην σημερινή μορφή της. Παρατήρησε οτι η συνολική περιοχή της Ναυπακτίας διαθέτει πρωτογενή , δευτρερογενή και τριτογενή τομέα παραγωγής, οι οποίοι όμως έχουν εξαιρετικά άνιση κατανομή και δυναμική. Ειδικά για την Παλαιοπαναγιά , περιοχή που προτείνεται να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης της Ναυπάκτου και με έκταση μεγαλύτερη από την οριοθετημένη πόλη (μεταξύ Σκά και Λαγκαδούλας) προειδοποίησε οτι η συνεχόμενη ανοικοδόμηση θα αποτελέσει μεγαλύτερο πρόβλημα στο μέλλον καθώς θα είναι αδύνατη η κατασκευή υποδομών κοινής ωφέλειας. Για την συγκεκριμένη περίπτωση υπενθύμισε οτι ακόμα και μεγάλες πόλεις της Ευρώπης διαθέτουν ζώνες πρασίνου ή καλλιεργειών που χωρίζουν το κέντρο από τις περιφερειακές συνοικίες, οι οποίες συνοικίες συνήθως αποκτούν πολεοδομικό σχεδιασμό .

   Αυτός έχει  τη μορφή οικιστικού αναδασμού με τις ιδιοκτησίες να ανακατανέμονται στους κατόχους τους με μορφή οικοπέδων αφού γίνει η χάραξη και κατασκευή δρόμων, δικτύων ρεύματος, υδρευσης και αποχέτευσης, τομέα αγοράς και χώρων για το κοινό ή για την εκπαίδευση.

   Οι καλεσμένοι μας λοιπόν μας έδωσαν «τροφή» για σκέψη. Πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε πρώτα  το πώς θα θέλαμε να είναι η πόλη σε τριάντα τουλάχιστο χρόνια και το τί θα μπορούμε να προσφέρουμε στους εαυτούς μας και σε όσους περάσουν από εδώ για να μείνουν για λίγο ή για μόνιμα. Από εκεί μπορούμε να καταλήξουμε στην μορφή της πόλης που επιθυμούμε για να απαιτήσουμε την προσαρμογή της σημερινής κατάστασης και να αλλάξουμε ότι την εμποδίζει.

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

1η Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Περικλή Παπαβασιλείου, μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας


Θέμα: Διαμαρτυρία για την μη προστασία, συντήρηση-αποκατάσταση του οχυρωματικού τείχους του Ενετικου Λιμανιού της Πόλης μας.




  Ο προσεταιρισμος αρχαιων μνημείων σε μετέπειτα κατασκευές  είναι μια πρακτική που έχει τις ρίζες της βαθεια στην ανθρώπινη ιστορία. Μετά την αναγέννηση, εποχή στην οποία η τεχνολογία κατέστησε παρωχημένα τα οχυρωματικά έργα στις πόλεις, ήταν συχνό το φαινόμενο στα ιστορικά και περιτειχισμένα τμήματα, η πολεοδομική πίεση που ασκούνταν από τον πληθυσμό που μεγάλωνε να οδηγήσει στην φθορά των παλιών τειχών.Τμήματα γκρεμίστηκαν για να ανοιχτούν δρόμοι, να κατασκευαστούν νέα κτίρια ή σε κάποιες περιπτώσεις γκρεμίστηκε τμήμα του πάχους οχυρώσεων και ανοίχτηκαν παράθυρα για λειτουργικούς λόγους.
Αυτή η πρακτική ουσιαστικά αποτελεί παρελθόν στην Δυτική Ευρώπη καθώς η σχετική νομοθεσία επιβάλλει βαρύτατες ποινές για τέτοιες περιπτώσεις (κατεδαφίσεις, ανοίγματα παραθύρων, εξάπλωση χώρων προς ιστορικά τμήματα μνημείων). Οι Υπηρεσίες διάσωσης μνημείων ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με την συντήρηση, αποκατάσταση και τις περιορισμένες μετατροπές στο εσωτερικό ιστορικών κτιρίων και οχυρώσεων , με το φωτισμό ανάδειξής τους και την προβολή τους ώς αξιοθέατα – μάρτυρες του ιστορικού παρελθόντος.

    Το οχυρωματικό τείχος της πόλης μας, παρόλο τις φθορές που έχει υποστεί από τον χρόνο και δυστυχώς από  ανεύθυνες ανθρώπινες παρεμβάσεις διατηρείται στο μεγαλύτερο τμήμα του (80 με 85%). Λειτουργικότατο ως το 1828 για το ρόλο που κατασκευάστηκε, υπέστη μεγάλες φθορές κατα την διάνοιξη των κυρίων οδών στην Ναύπακτο. Οι αρχικές μεγάλες επεμβάσεις κατέστρεψαν το τείχος σε τέσσερα σημεία και μετέπειτα καταστράφηκε αδικαιολόγητα η ντάπια στην παραλία, στο αδιέξοδο της οδού Αγελάου, όμως πριν από πολλά- πολλά χρόνια.
Οι νέοι κάτοικοι της πόλης στην απελευθερωμένη Ελλάδα του 1830 και μεταγενέστερα συνέχισαν να «κολλάνε» κτίρια στο τείχος, ακόμη και στα χαμηλά σημεία του κάστρου (παραλιακά μέτωπα, ανατολικό χερσαίο κομμάτι) και αρκετές αυλές έχουν απ’ευθείας πρόσβαση σε αυτό.
  Δυστυχώς στην συνείδηση κάποιων το τείχος δέν είναι κοινή πολιτιστική κληρονομια. Εν έτει 2013 κάποιοι ( ευτυχως ελάχιστοι) στην καλύτερη περίπτωση το θεωρούν κομμάτι του φράχτη τους που αλλάζει στύλ ανάλογα με την αυλή τους και στην χειρότερη ένα εμπόδιο , ενα σωρό πέτρες που τους κόβει τη θέα στη θάλασσα και πρέπει να χαμηλώσει. 
  Παρά τις διαμαρτυρίες μας  σχετικά με την προστασία και αποκατάσταση  του τείχους του κάστρου του Λιμανιού της Πόλης μας, παρατηρούμε ότι συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη καταστροφή του και η φθορά του εσωτερικά του λιμανιού να εντείνεται επικίνδυνα με φαινόμενα άμεσης κατάρρευσης .
Καθημερινά τα ήδη υπάρχοντα κενά στην θέση που βρίσκονται οι πολεμίστρες, στα εξωτερικά τείχη, μεγαλώνουν και «ξεπροβάλουν» κάγκελα, σωσίβια, τραπεζάκια, ομπρέλες σκίασης και διάφορα άλλα.
Τονίζοντας ακόμη μια φορά την ανάγκη να ληφθούν μέτρα τα οποία θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα συνολικά, λόγω της ιδιαιτερότητας του μνημείου και της μεγάλης πολιτιστικής του αξίας, καλούμε τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να ετοιμάσουν μελέτες, οι οποίες θα αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος. Οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι σύντομες και όταν αξιολογηθούν οι προτάσεις να προχωρήσουν σε ολική αποκατάσταση των τειχών του λιμανιού και όχι σε απλές εργασίες στερέωσης και αρμολογήματα (μερεμέτια).
Η κατ' αυτό τον τρόπο εννοούμενη προστασία έχει από δεκαετίες γίνει πλέον συνείδηση στις προηγμένες χώρες και έχει θεσμοθετηθεί μέσω διεθνών συμβάσεων όπως ο Χάρτης της Βενετίας, η διακήρυξη του Άμστερνταμ, η Σύμβαση της Γρανάδας κ. ά.
   Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να κατανοήσουν οτι ένα φθαρμένο μνημείο με τμήματα υπό κατάρρευση, υποσκαφα απο την μη συντηρηση του, δημιουργει αφενος μεν σοβαρή επικινδυνότητα ολικής κατάρρευσης του, αφετέρου δε   δίνει μία καλή δικαιολογία σε κάποιους να το γκρεμίζουν σιγά-σιγα ,πέτρα μετά την πέτρα.
Αντίθετα, άν υπήρχε η πρόνοια να συντηρηθεί τουλάχιστο όπως το γειτονικό κάστρο του Αντιρρίου , δεν θα υπήρχαν τα παραπάνω φαινόμενα .

Απο την διήμερη ανοιχτή συζήτηση με την συμμετοχή του κου Α. Αραβαντινου καθηγητή Ε.Μ.Π.- αρχιτέκτονα και της κας Φ. Κοσμογλου πρ. Δ/τρια ΥΠΕΚΑ

Με επιτυχία διεξήχθη το διήμερο ανοιχτής συζήτησης που οργάνωσε ο Σ.Α.ΝΑ. 
Εχουν καταγραφει οι αποψεις και οι τοποθετησεις των συμετασχοντων και σύντομα θα εκδοθει σχετικη ανακοινωση με τα αποτελέσματα της παραπάνω συζήτησης. 
Ευχαριστούμε τους καλεσμένους, τους συμμετέχοντες και όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση .    
      


  















Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ανοιχτή συζήτηση με την συμμετοχή του καθηγητή Ε.Μ.Π. κ. Αθ. Αραβαντινού και της κας Φ. Κοσμόγλου (π. Δ/ντρια ΥΠΕΧΩΔΕ)

Ανοιχτή συζήτηση με την συμμετοχή του καθηγητή Ε.Μ.Π. κ. Αθ. Αραβαντινού και της κας Φ. Κοσμόγλου (π. Δ/ντρια ΥΠΕΧΩΔΕ)

ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013 

                                                       ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ 

 ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ    με  θέματα :

α. Η ανάδειξη και προβολή του ιστορικού κέντρου και 

β. η περίπτωση της περιοχής Παλαιοπαναγιά.

                                                 ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ

 Κου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ  Καθηγητής ΕΜΠ. Αρχιτέκτονας – Πολεοδόμος

 & κα Φ. ΚΟΣΜΟΓΛΟΥ   (π. Δ/ντρια ΥΠΕΧΩΔΕ)- Αρχιτέκτονας

ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΗΜΕΡΕΣ 

 ΤΕΤΑΡΤΗ    10-07-2013      ΩΡΑ 19,00

 & ΠΕΜΠΤΗ 11-07-2013    ΩΡΑ 19,30

 ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Απόφαση βόμβα ΣτΕ για οικόπεδα που έχουν συνενωθεί


Πηγή:http://www.all4me.gr/2013/07/04/apofasi-vomva-ste-gia-oikopeda-pou-exoun-synenothei/
«Βόμβα» από το ΣτΕ χαρακτηρίζεται για εκατοντάδες ιδιοκτήτες η απόφαση για την αξιοποίηση, κατά παρέκκλιση, οικοπέδων που δεν είναι άρτια ως προς το «πρόσωπο» που έχουν.
Σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ, είναι αντισυνταγματική η διάταξη του ΓΟΚ με την οποία παρέχεται η δυνατότητα ανοικοδόμησης, κατά παρέκκλιση, των άρτιων οικοπέδων, ως προς το εμβαδόν, αλλά μη άρτιων ως προς το πρόσωπο, εφόσον τα οικόπεδα αυτά δημιουργήθηκαν μετά από συνένωση

Η επίμαχη διάταξη (παράγραφος 2 άρθρου 21 Ν. 2831/2000) κρίθηκε με την υπ ́ αριθμ.2612/2013 απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αντίθετη στην παράγραφο 2 του άρθρου 24 του Συντάγματος (χωροταξική αναδιάρθρωση της χώρας, προστασία οικιστικού περιβάλλοντος, κ.λπ.). Ειδικότερα, το δικαστήριο το απασχόλησε περίπτωση οικοπέδου στην Ρόδο που προέκυψε από συνένωση δύο όμορων οικοπέδων.
  • Kάτοικος της Ρόδου είχε οικόπεδο 32,40 τ.μ. και αγόρασε το διπλανό έκτασης 302 τ.μ. και έτσι σχηματίστηκε ένα οικόπεδο 334,40 τ.μ. Το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, κατόπιν σχετικού ερωτήματος, σε απαντητικό έγγραφο του ανέφερε ότι το οι δύο ιδιοκτησίες αποτελούν ενιαίο οικόπεδο το οποίο είναι κατά παρέκκλιση άρτιο και οικοδομήσιμο ανεξάρτητα από τον τρόπο συνένωσης των δύο τμημάτων. Το ενιαίο αυτό οικόπεδο στη συνέχεια πωλήθηκε σε τρίτον ο οποίος εξέδωσε οικοδομική άδεια για την ανέγερση τετραώροφης οικοδομής με πυλωτή.
Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, κατόπιν σχετικής προσφυγής, έκρινε ότι το επίμαχο οικόπεδο δημιουργήθηκε μετά τον ΓΟΚ του 1985 και για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει ελάχιστο πρόσωπο 13 μέτρα και ελάχιστο εμβαδόν 500 τ.μ. Όμως το εν λόγω οικόπεδο είχε πρόσωπο 12,5 μέτρα και εμβαδόν 334,40 τ.μ., με συνέπεια να μην είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Οι σύμβουλοι Επικρατείας είδαν το όλο θέμα από άλλη νομική σκοπιά και στην επίμαχη απόφασή τους επισημαίνουν ότι για την ανοικοδόμηση στην Ρόδο ισχύει το από 29.6.1963 Βασιλικό Διάταγμα (ΒΔ) που προβλέπει ότι προϋπόθεση οικοδόμησης είναι η ύπαρξη ελάχιστου προσώπου του οικοπέδου τα 8 μέτρα. Tο εν λόγω οικόπεδο όμως δεν δημιουργήθηκε πριν από το 1962 που άρχισε η ισχύς του ΒΔ, έτσι ώστε να ισχύουν οι κατά παρέκκλιση κανόνες οικοδόμησης. Κατόπιν αυτών επικυρώθηκε από το ΣτΕ η εφετειακή απόφαση με άλλο, όμως, σκεπτικό.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΔΟΜΗΣΗ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ

Πηγή :http://portal.tee.gr/portal/page/portal/INFO_TEE/INFO_2013/jul_2013/NEWSLETTER20130704.pdf
ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΔΟΜΗΣΗ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ  ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ 
                                                                                       Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ | Σελίδα 29 | 04/07/2013

 

Ανοίγει και πάλι ο δρόμος για τη δόμηση στα χωριά και τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων με τη νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή, στο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο.
Εκτός από την οικονομική κρίση, που έχει ελαχιστοποιήσει
τις νέες άδειες δόμησης γενικότερα, εδώ και τρία χρόνια δεν εκδίδονται άδειες δόμησης στους μικρούς οικισμούς και γιατί απαγορεύτηκε η έκδοσή τους, με μόνη προϋπόθεση την παραχώρηση λωρίδας για τη διάνοιξη των απαιτούμενων δρόμων.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3937/2011, ουσιαστικά αναιρέθηκε το δικαίωμα χιλιάδων πολιτών να οικοδομήσουν στα χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων, επειδή δεν υπήρχε εγκεκριμένο δίκτυο δρόμων. Για την έγκριση στο μεταξύ υπάρχει μια δαιδαλώδης διαδικασία, την οποία ούτε οι πολίτες μπορούν να αντέξουν, αλλά ούτε οι υπηρεσίες του κράτους. Οι περισσότεροι οικισμοί, δηλαδή, δεν πληρούν αυτή την προϋπόθεση και συνεπώς χιλιάδες οικογένειες έχαναν το περιουσιακό τους δικαίωμα. Με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή μειώνεται η γραφειοκρατία και μπαίνουν αποκλειστικές προθεσμίες στη διοίκηση. Επιπλέον, μειώνονται τα κόστη των μελετών, καθώς τα αναγκαία έγγραφα τα συντάσσουν οι ιδιώτες και τα συγκεντρώνει η αποκεντρωμένη διοίκηση για κάθε οικισμό. Ειδικότερα, με βάση το άρθρο 10 του νέου νόμου «Συμπλήρωση των διατάξεων του Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες ρυθμίσεις» που επιγράφεται «άδειες δόμησης με παραχώρηση λωρίδας σε κοινή χρήση»: Για τη δόμηση σε οικόπεδα που έχουν πρόσωπο αποκλειστικά και μόνο σε λωρίδα που έχει παραχωρηθεί σε κοινή χρήση (κατ' εφαρμογή των διατάξεων 2 και 3 του άρθρου 6 του από 24.4.1985 Προεδρικού Διατάγματος) απαιτείται η προηγούμενη κύρωση του δικτύου κοινόχρηστων χώρων. Κατ' εξαίρεση η δόμηση στα οικόπεδα αυτά μπορεί να επιτρέπεται πριν από την κύρωση του δικτύου κοινόχρηστων χώρων εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:

Α) Η εδαφική λωρίδα που έχει παραχωρηθεί έχει τεθεί σε κοινή χρήση και έχει γίνει η σχετική μεταγραφή της στον οικείο δήμο.
Β) Ο κοινόχρηστος χώρος της παραχωρημένης εδαφικής λωρίδας συνδέεται λειτουργικά με κοινόχρηστο χώρο του οικισμού που δεν δημιουργήθηκε.

Γ) Έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των
τριών μηνών από την υποβολή στην αρμόδια διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης ο φάκελος με τα στοιχεία και
η πρόταση για την κύρωση του δικτύου κοινόχρηστων χώρων του οικισμού ή τμήματος αυτού στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ιδιοκτησία για την οποία απαιτείται άδεια δόμησης.
Στην περίπτωση αυτή, πέραν των λοιπών απαιτούμενων στοιχείων για την έκδοση της έγκρισης δόμησης, υποβάλλεται και αντίγραφο του τοπογραφικού διαγράμματος ή του ορθοφωτοχάρτη της πρότασης για την κύρωση του δικτύου κοινόχρηστων χώρων με ειδική ένδειξη της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας για την οποία έχει υποβληθεί αίτηση για την έκδοση έγκρισης ή άδειας δόμησης.
Στον ίδιο νόμο επιχειρείται να δοθεί τέλος στην ασάφεια που υπάρχει αναφορικά με τα όρια των δασικών περιοχών, καθώς η εκπόνηση και κύρωση των δασικών χαρτών της χώρας
ανατίθεται εξολοκλήρου στην Κτηματολόγιο Α.Ε. Ο δασικός χάρτης μετά την κατάρτισή του θεωρείται από την αρμόδια διεύθυνση δασών εντός αποκλειστικής προθεσμίας 4 μηνών. Ο στόχος των νέων ρυθμίσεων για τους δασικούς χάρτες είναι να προκηρυχθούν άμεσα οι διεθνείς διαγωνισμοί για την εκτέλεση του έργου για το σύνολο της χώρας, να μειωθούν οι διαδικασίες και συνεπώς και οι χρόνοι κύρωσης των δασικών χαρτών, καθώς και να διασφαλιστούν να μην επιτρέπεται σε οποιονδήποτε να μεταβάλλει το περιεχόμενο τους. 

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΤΕΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ

  Η Attica Bank στα πλαίσια της συνεργασίας της με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και το ΕΤΑΑ – Τομείς Μηχανικών και  Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), προχώρησε στη δημιουργία ενός νέου προγράμματος το οποίο στοχεύει στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών της προς τα μέλη τους.

Με το νέο πρόγραμμα τηςAttica Bank,όλοι οι μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ και οι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, μπορούν να εξοφλούν τις εισφορές τους προς το ΤΕΕ και το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, σε 12 ΑΤΟΚΕΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΔΟΣΕΙΣ, μέσω της πιστωτικής κάρτας AtticaTechnocardVisa.

Η πιστωτική κάρτα Attica Technocard Visa, είναι ειδικά σχεδιασμένη για τους μηχανικούς και προσφέρει ένα από τα χαμηλότερα επιτόκια της αγοράς. Η χορήγηση της πραγματοποιείται σε ένα από τα 80 καταστήματα του δικτύου της Attica Bank με γρήγορες και ευέλικτες διαδικασίες.

Η εξόφληση των εισφορών μπορεί να πραγματοποιείται, είτε μέσω του δικτύου των καταστημάτων της AtticaBank, είτε τηλεφωνικώς μέσω της υπηρεσίας phonebanking.

Οι δεσμοί της Attica Bank με το ΤΕΕ και τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ είναι μακροχρόνιοι και υλοποιούνται και μέσω άλλων προϊόντων και υπηρεσιών ειδικά σχεδιασμένων για τους μηχανικούς 
• AtticaTechnocardVisa,
• Καταθετικοί λογαριασμοί με ελκυστικά επιτόκια, 
• Χρηματοδοτικά προγράμματα με χαμηλότοκα επιτόκια,
• Υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking).

Αναλυτική ενημέρωση για το νέο πρόγραμμα ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ προς το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΕ παρέχεται από το δίκτυο καταστημάτων της Attica Bank, την ιστοσελίδα της Τράπεζας www.atticabank.gr καθώς και στα τηλέφωνα 801-11-500900 και 210–3669000.