Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Ενα βήμα παραπέρα .


Τον Μάρτιο του 2012, το Ιδρυμα Ωνάση αναγγέλλει τη χρηματοδότηση και διοργάνωση ενός ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που αφορά την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου. Το Rethink Athens είναι μια πραγματικότητα. Ο στόχος είναι να μεταμορφωθεί το κέντρο της Αθήνας μέχρι το 2015. Οι μελέτες του έργου θα χρηματοδοτηθούν από το Ιδρυμα Ωνάση, ενώ το έργο από κοινοτικούς πόρους.
Από τη Λεωφόρο Αμαλίας και το Σύνταγμα ως την Ομόνοια, η πόλη θα ξανακερδίσει τον δημόσιο χώρο της και θα αποτελέσει έναν ξεχωριστό χώρο συνάντησης για πολίτες από όλες τις γειτονιές. Το πρωί για την οικονομική και εμπορική δραστηριότητα και το βράδυ για την ψυχαγωγία και τον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο. Στον διεθνή διαγωνισμό κατατέθηκαν 71 προτάσεις, από τις οποίες προκρίθηκαν εννέα. Η επιτροπή του Rethink Athens επέλεξε ομόφωνα την πρόταση του ολλανδικού αρχιτεκτονικού γραφείου OKRA, που έχει υπογράψει αναπλάσεις σε μεγάλα μητροπολιτικά τμήματα, όπως το κέντρο της Βασιλείας στην Ελβετία, το λεγόμενο «τρίτο κέντρο» του Λονδίνου στο Croydon, το μητροπολιτικό κέντρο της Κοπεγχάγης, το προγραμματικό σχέδιο για το μελλοντικό κέντρο του Ρότερνταμ, τους Cutty Sark Gardens στο Λονδίνο και τον χώρο της φλαμανδικής έκθεσης στη Γάνδη.

Οι OKRA θέλουν να δημιουργήσουν μια παλλόμενη, πράσινη και προσβάσιμη καρδιά της πόλης, ένα σύγχρονο μητροπολιτικό κέντρο, μια πόλη που θα σφύζει από ζωντάνια συνδέοντας την περιοχή με τις γειτονικές της – έναν καταλύτη για ολόκληρη την πόλη. Η Πανεπιστημίου θα μεταμορφωθεί σε μια πράσινη ραχοκοκαλιά, που θα βρίσκεται στο κέντρο ενός πράσινου δικτύου, προσφέροντας σκιά και προστασία. Το αποτέλεσμα θα είναι ο μετριασμός της αστικής θερμοκρασίας, χωρίς να περιορίζεται μόνο στην Πανεπιστημίου, αλλά θα επιδρά σε όλο το μητροπολιτικό κέντρο. Η στρατηγική του πράσινου στην Αθήνα θα συνδυάζεται με μια στρατηγική άρδευσης, δεδομένου ότι η καλή κατάσταση των φυτών είναι αποφασιστικής σημασίας για τη συμβολή στη μείωση της θερμοκρασίας. Το βρόχινο νερό θα συλλέγεται σε υπόγειες δεξαμενές, στις ταράτσες ή οπουδήποτε αλλού μπορεί να συλλεχθεί σε αυτή την περιοχή.

Το σχέδιο έχει τέσσερις χαρακτηριστικούς τόπους: το Σύνταγμα και η Πλατεία Ομονοίας θα γίνουν δύο πράσινες αστικές πλατείες, με εξέχοντα και άφθονα υδάτινα στοιχεία. Η Πλατεία Δικαιοσύνης θα γίνει ένα πράσινο αστικό δωμάτιο, το οποίο θα συνδυάζει μια «πηγή» νερού πλάι στο άδειο κτίριο και θα το συνδέει με δραστηριότητες σε ένα σκιασμένο προαύλιο. Στο μέσο της οδού Πανεπιστημίου, μια πράσινη σύνθεση θα δώσει στο Πανεπιστήμιο τον χαρακτήρα αστικού πάρκου. Η Πανεπιστημίου θα μετατραπεί από «οδό» σε «βουλεβάρτο», με την προσθήκη φιλόξενων χώρων στη γραμμική της συνέχεια. Χρησιμοποιώντας και μετατρέποντας ισόγεια, οι Ολλανδοί αρχιτέκτονες προτείνουν την ιδέα του θεάτρου των χιλίων δωματίων στα κενά κτίρια, οργανώνοντας πολιτιστικά δρώμενα και εντοπίζοντας εστιακά σημεία που θα δημιουργήσουν μια νέα ζωντανή ατμόσφαιρα. Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων αυτών θα έχει σχέση με την ελληνική φιλοσοφία, την επιστήμη, το θέατρο και την τέχνη.

Στον δημόσιο χώρο θα στηθούν μικρές εξέδρες για υπαίθριες δράσεις. Μια «ζώνη προσέλκυσης» θα ενισχύσει τα ήδη υπάρχοντα μέτωπα του δρόμου και θα δημιουργήσει συνδέσμους ανάμεσα στο κτισμένο περιβάλλον και τον δημόσιο χώρο. Σε μικρότερη κλίματα, οι αρχιτεκτονικές εγκαταστάσεις περιπτέρων δεν θα εστιάσουν μόνο στην εμπορική δραστηριότητα, αλλά θα προσφέρουν και άλλες εξυπηρετήσεις, όπως τα «περίπτερα νερού» ή μια βιβλιοθήκη παιχνιδιών. Διαδραστικό διακοσμητικό φως στον δημόσιο υπαίθριο χώρο θα δώσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα κατά τις βραδινές ώρες.

Ο Martin Knuijt του ολλανδικού αρχιτεκτονικού γραφείου OKRA δεν έκρυβε τη χαρά του μετά την απονομή. «Είναι πολύ σημαντικός διαγωνισμός», λέει, «και οι κάτοικοι της Αθήνας πραγματικά αξίζουν αυτή την αλλαγή. Εχουμε σχεδιάσει μια ολική αναμόρφωση του κέντρου της πόλης, μια αναμόρφωση που οι κάτοικοι την έχουν πραγματικά ανάγκη. Η Αθήνα είναι ένα μαγικό μέρος στον κόσμο και χαιρόμαστε πολύ που θα είμαστε εμείς αυτοί που θα αναμορφώσουν την καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας.

«Σε όλα τα πρότζεκτ που κάνουμε», συνεχίζει ο μεγάλος νικητής, «η κυκλοφορία των οχημάτων είναι η προτεραιότητά μας. Οι αναμορφώσεις που έχουμε κάνει σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν γίνει ως επί των πλείστων σε περιοχές με έντονη κυκλοφορία οχημάτων και τελικά καταφέραμε να το αλλάξουμε αυτό αποσυμφορίζοντας την κυκλοφορία, χωρίς παράλληλα να δημιουργούμε πρόβλημα στις περιοχές γύρω από αυτήν που αναπλάθουμε. Αυτό είναι ένα στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί με τη συνδρομή των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να μάθουν να κυκλοφορούν στο νέο πλαίσιο. Οι συνήθειές τους πρέπει να αλλάξουν για να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία. Το κρίσιμο δεν είναι να δημιουργήσεις απλά ελεύθερους χώρους μέσα στο αστικό τοπίο, αλλά να το αλλάξεις με τέτοιον τρόπο, ώστε να διευκολυνθεί η κίνηση των πολιτών σε αυτό».

«Το deadline της παράδοσης του έργου είναι για το 2015 και είμαι σίγουρος πως θα μείνουμε πιστοί στο χρονοδιάγραμμα, παραδίδοντάς το στην ώρα του χωρίς καθυστερήσεις. Το γραφείο μας, άλλωστε, έχει συνηθίσει να δουλεύει σε τέτοιου είδους χρονοδιαγράμματα. Είναι πρόκληση για εμάς. Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε παραδώσει τα τελικά σχέδια της αναμόρφωσης. Θα περιλαμβάνουν την τελική όψη που θα πάρουν οι χώροι της ανάπλασης, αλλά και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα γίνουν έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ροή που θα ανακουφίσει όλο το κέντρο της πρωτεύουσας».

«Αυτός είναι ένας στόχος που ξεπερνά την Αθήνα», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, και συνεχίζει ως εξής: «Είναι ένας εθνικός στόχος. Μοιάζει δύσκολο, όμως επιτέλους ήρθε η στιγμή που μπορούμε ξανά να μιλήσουμε για την Αθήνα οραματικά, αλλά και απολύτως ρεαλιστικά».








Πηγή :http://www.metropolispress.gr/metropolis/themata/ενα-βήμα-παραπέρα/#.UTE_X4waySO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου