Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Σχετικά με την αντικατάσταση των φωτιστικών ιστών στο λιμάνι Ναυπάκτου


Η αναγκαιότητα της οργάνωσης και λειτουργίας του ιστορικού κέντρου της Πόλης μας θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη για την διατήρηση και ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων που εκφράζουν την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά .
Η δημιουργία τυπολογίας υλικών στο αστικό περιβάλλον και ειδικά στο ιστορικό κέντρο της Πόλης μας , όπως έχουμε επισημάνει κατ/ επανάληψη, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά επιτακτική ανάγκη.
Δεν επιζητούμε σε καμία περίπτωση δικαίωση,  αλλά δυστυχώς γίναμε μάρτυρες της αντικατάστασης των στύλων φωτισμού περιμετρικά του Λιμανιού από νέες κατασκευές, με αισθητική που δεν συνάδει με τον χώρο που έχουν τοποθετηθεί.
 Η μορφή των αποτελεί παραφωνία τόσο ως προς το ύψος και ως προς το σχήμα σε σχέση με το σύνολο του Χώρου αλλά και των υπολοίπων υφισταμένων φωτιστικών σωμάτων .Δεν έχουν καμία σχέση εμφανισιακά με τους στύλους κλασσικής μορφής που φώτιζαν το χώρο από το 1972 ως σήμερα και προπάντων κανένα παραδοσιακό στοιχείο που θα τους "έδενε" με το χώρο που εξυπηρετούν.

      Εύλογη λοιπόν η απορία μας γιατί σε έναν τόσο συγκεντρωμένο χώρο είναι ορατά ένα "μωσαϊκό" φωτιστικών αντί  μίας προφανούς ομοιογένειας.

Όσον αφορά τον χώρο του ιστορικού κέντρου της Πόλης μας και στην προκειμένη περίπτωση την περιοχή του Ενετικού λιμανιού, έχουμε επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη για παρεμβάσεις συνολικού χαρακτήρα, οι οποίες θα διαφυλάττουν την ιστορικότητα και την αισθητική του χώρου , με απώτερο στόχο την ομοιογένεια και την αρμονία της περιοχής  και που θα είναι προϊόν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ή επιστημονικών ημερίδων.

Για τους παραπάνω λοιπόν λόγους καλούμε τους υπεύθυνους στην άμεση απόσυρση των νέο τοποθετημένων φωτιστικών ιστών και την αντικατάσταση τους με φωτιστικά που συνάδουν με την ιστορία και τον χώρο του ιστορικού κέντρου της Πόλης μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου