Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Το νέο χωροταξικό του τουρισμού : Τι προβλέπει για την Αιτωλοακαρνανία

Υπογράφτηκε το νέο χωροταξικό του τουρισμού με την υπ” αριθμόν ΚΥΑ 67659/9.12.2013. Εμείς την διαβάσαμε και την μελετήσαμε προσεκτικά, και ας δούμε λοιπόν τι προβλέπει για την περιοχή μας. Καταρχήν παραπάνω σας παρουσιάζουμε με μεγάλη ανάλυση τον επισυναπτόμενο χάρτη. Σε αυτόν τον χάρτη φαίνονται καθαρά δύο πράγματα:
1) Η περιοχή μας είναι Natura 2000. Εμείς εδώ στο Μύτικα το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό μιας και αυτή είναι η αιτία που σταμάτησε η τουριστική μαρίνα του Μύτικα. Τα ερώτηματα απλά και εύλογα. Μπορεί σε μία περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη Natura 2000 να γίνει μαζική παραγωγή ψαριών ιχθυοτροφείου σε βιομηχανική κλίμακα; Μπορεί αυτή η περιοχή να προστατευτεί, όπως σαφώς ορίζεται και επιβάλλεται, επιτρέποντας την εγκατάσταση μονάδων ιχθυοτροφείου σε κλίμακα χιλιάδων στρεμμάτων όπως ορίζεται στο χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών με τον ορισμό της ζώνης ΠΟΑΥ Α3;
2) Στο χάρτη φαίνεται καθαρά ότι το ορεινό κομμάτι του Ξηρομέρου ανήκει στην ζώνη Β1.10 που σημαίνει πρακτικά περιοχή για ανάπτυξη μορφών ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού. Το παραλιακό κομμάτι Αστακός-Μύτικας-Πάλαιρος-Πογωνιά και φτάνοντας ως Λευκάδα με έντονο κίτρινο χρώμα είναι στις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές.
ζώνη Α3
Διαβάστε με προσοχή στην σελίδα 31 για τον θαλάσσιο τουρισμό. Διαβάστε με προσοχή στην σελίδα 32 για τον τουρισμό με σκάφη αναψυχής, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι όπου εμείς προσωπικά αναγνωρίζουμε την περιοχή μας. Μία ζώνη τουρισμού με σκάφη αναψυχής είναι το Ιόνιο, η ζώνη Ζ.Ν.Α. 9.
Διαβάστε με προσοχή στην σελίδα 45 το εξής: «Δ. Τουρισμός – Υδατοκαλλιέργειες: Η χωροθέτηση νέων μονάδων υδατοκαλλιεργειών στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως αναπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες τουριστικά (με έντονο κίτρινο χρώμα) γενικά δεν ενθαρρύνεται. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να επιτρέπονται, εφόσον διασφαλίζεται τεκμηριωμένα ότι λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν αρνητικών συνεπειών για τον τουρισμό, ιδιαίτερα όσον αφορά υφιστάμενες τουριστικές εγκαταστάσεις.»Το γενικά δεν ενθαρρύνεται στην περίπτωση μας, με το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών, γίνεται βάλτε όσα θέλετε, η περιοχή είναι η ζώνη ΠΟΑΥ Α3.
πηγή : mytikaspress.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου