ΘΕΜΑ: «Αξιοποίηση εργοταξιακών χώρων στο Αντίρριο με δημιουργία πάρκου
ανανεώσιμων πηγών ενέργειας »
Η αξιοποίηση των εργοταξιακών χώρων στο Αντίρριο αποτέλεσε θέμα τόσο της πρόσφατης επικαιρότητας όσο και θέμα του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλιου.Οι χώροι αυτοί αποτέλεσαν παλιότερα εκτάσεις για τις οποίες το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε δισεκατομμύρια δραχμών για αποζημιώσεις στους κατόχους. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης οτι παλαιότερα υπήρξαν δημοσιεύσεις στα Μ.Μ.Ε. και ανακοινώσεις από το Δήμο Αντιρρίου για μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Κ.Ε.Δ και της κοινοπραξίας «Γέφυρες Ανάπτυξης» που προέβλεπε παραχώρηση αυτών των εκτάσεων απο την πρώτη στη δεύτερη με σκοπό διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίηση τους και από την εποχή σύνταξης του Σ.Χ.Ο.Α.Α.Π. Αντιρρίου στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας προβλέπεται να συμπεριληφθούν εκεί δραστηριότητες οι οποίες με τη μορφή δημοσίων ή ιδιωτικών επενδύσεων θα αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή.
Οι οικονομικές συγκυρίες του σήμερα οδηγούν στην εκποίηση της κρατικής περιουσίας με διαδικασίες fast track , ενώ ήδη τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε με λύπη να καταστρατηγείται ο θεσμός των ηλιακών και αιολικών πάρκων.
Τα συγκεκριμένα αντί να βρίσκουν θέση σε περιοχές άγονες και χαμηλής ή ανύπαρκτης παραγωγικότητας φτιάχνονται επι το πλέιστον σε περιοχές φυσικού κάλλους, υψηλής αγροτικής παραγωγής και εντός των οικισμών σε οικόπεδα και ταράτσες.
Στην περίπτωση μας η έκταση των παλαιών εργοταξίων της γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» αποτελεί χώρο με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και επενδύσεις κάθε χρήσης. Η κατασκευή στο συγκεκριμένο χώρο μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρέυματος από ανανεώσιμες πηγές δεν συμβαδίζει με κανένα σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή καθώς θα έχει ελάχιστα οικονομικά οφέλη για το κράτος και τους κατοίκους. Δεν θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, θα επιβαρύνει το περιβάλλον σε βάθος χρόνου και δεν θα ελευθερώσει την περιοχή από τους πυλώνες υψηλής τάσης οι οποίοι περιορίζουν οποιαδήποτε χρήση στο χώρο.
Είμαστε υπέρ της συνύπαρξης της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές στην περιοχή αυτή, με τη προυπόθεση όμως ότι αυτή θα παράγεται από πάνελ / ανεμογεννήτριες για να εξυπηρετεί αποκλειστικά τα κτίρια ή τις εγκαταστάσεις που θα γίνουν στο χώρο, όπως αυτές προβλέπονται από τις θέσεις του υπάρχοντος Σ.Χ.Ο.Α.Α.Π. Αντιρρίου ή του ρυθμιστικού σχεδίου των Πατρών. Δεν θέλουμε την δέσμευση της έκτασης αυτής για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να γίνει αποκλειστικά χώρος παραγωγής ενέργειας.
Οι προτάσεις του συλλόγου μας όσον αφορά τα κέντρα λήψης των αποφάσεων για την παραχώρηση είναι να δείξουν τη δέουσα υπομονή και να μην σπαταλήσουν την παραπάνω έκταση εκποιώντας την ή δεσμεύοντας την για μεγάλο χρονικό διάστημα με αμφίβολα τοπικά και κρατικά οικονομικά οφέλη, πρίν εξαντληθούν οι εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης της .
Στο Δήμο Ναυπακτίας προτείνουμε την ανταλλαγή της έκτασης του παλαιού εργοταξίου με χώρο ανάλογης επιφάνειας στην παλιά χωματερή της Ναυπάκτου, με τη λογική ότι ο χώρος της χωματερής αποκλείει την χρήση της για ιδιωτικά ή κοινοφελή έργα. Η εμπειρία των χωρών της Δυτικής Ευρώπης στην μετατροπή των παλιών χωματερών σε πάρκα ή γήπεδα γκολφ απέδειξε ότι οι χώροι αυτοί για τουλάχιστον είκοσι χρόνια είναι επικίνδυνοι για τους ανθρώπους καθώς το υπέδαφος εκλείει διοξίνες, φυσικό μεθάνιο και βαρέα μέταλλα από τα σκουπίδια. Με την πρόταση ανταλλαγής της γής οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την έκταση στην χωματερή για 25-30 χρόνια και να την παραδώσουν μετά από αυτό το διάστημα, ασφαλή για οποιαδήποτε δραστηριότητα .Παράλληλα, οι χώροι του παλιού εργοταξίου μπορούν να μείνουν ελεύθεροι για αξιοποίηση είτε από Δημοτικά είτε από κρατικά επενδυτικά σχέδια πολύ υψηλότερης απόδοσης.
.....ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΠΑΝΕΛ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΒΙΟΜΑΖΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφή