Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Le Corbusier : μεταξύ ορθολογισμού και ποίησης.


Κυανή Ακτή. Κατεβαίνοντας  από το τρένο στον  μικρό σταθμό του Roquebrune-Cap Martin συνεχίζει ,κανείς, με τα πόδια προς την κατεύθυνση της Promenade Le Corbusier, αφιερωμένη στον τελευταίο, στο μονοπάτι Massolin , που ξεδιπλώνεται  μεταξύ της Μεσογείου και τα βράχια με θέα στη θάλασσα.  Από τα αγαπημένα μέρη του καλλιτέχνη που καταλήγει στο Le Cabanon, εκεί όπου περνούσε τις διακοπές του ο Le Corbusier, ένας από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες του '900. Εδώ, στις 27 Αυγούστου, 1965, ενώ κολυμπούσε, όπως συνήθιζε, στη θάλασσα κάτω από το μεσαιωνικό χωριό Roquebrune, αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78,  από καρδιακή προσβολή.

 Η τελευταία του κατοικία , ο τάφος στο Δημοτικό νεκροταφείο, δίπλα στη σύζυγό του Yvonne. Corbu, όπως του άρεσε να την ονομάζει. Ο ίδιος είχε χτίσει το Le Cabanon, λίγο μεγαλύτερο από ένα υπόστεγο των τριάμισι μέτρων , με τετράγωνη κάτοψη, με ένα μόνο δωμάτιο χωρίς κουζίνα (συνήθως τρώνε στο κοντινό κατάστημα Etoile de Mer, ιδιοκτησίας  φίλων του). Το κάστρο του στην θάλασσα, όπως ο ίδιος αποκαλούσε το σπίτι του, συνθέτει  το όραμα του Le Corbusier, με βάση την αυστηρότητα και την ποίηση, 15 τετραγωνικά μέτρα, καμουφλαρισμένο στην πλούσια φύση, χωρίς τίποτα περιττό, δύο κρεβάτια που λειτουργούν ως μια ντουλάπα, μια καρέκλα, ένα σκαμνί, ένα νεροχύτη, μια λειτουργική και ουσιαστική δομή, όπως είναι το στυλ του, της σκέψης του  και του σχεδιασμού.
Le Cabanon a Cap Martin
Γεννήθηκε με το όνομα του Charles-Edouard Jeanneret στις 6 Οκτωβρίου, 1887 στο Le Chaux-de-Fonds της Ελβετίας.  η καταγωγή της  οικογένειας προέρχεται από την Νότια Γαλλία. . Δεν ακολουθεί την κανονική σπουδή στην αρχιτεκτονική, αλλά αφιερώνει τον χρόνο του στα ταξίδια, ειδικά σε ιταλικές πόλεις της τέχνης, χάρις των οποίων αποκτά ένα πολιτισμικό υπόβαθρο εμπνευσμένο από την τέχνη του παρελθόντος. Θεμελιώδεις είναι οι διάφορες εμπειρίες του έργου, ειδικά η συνεργασία του με τον αρχιτέκτονα και επιχειρηματία Auguste Perret, ξεκινώντας την αναφορά στο σκυρόδεμα, το βασικό στοιχείο της τέχνης του. Ο Le Corbusier επιλέγει αυτό το υλικό με το οποίο αντιλαμβάνεται την pilotis, οι κολόνες  που ανυψώνουν  το σπίτι από το έδαφος που το καθιστά ανθυγιεινό, όπως στη Villa Savoye (1929-1931), στο Poissy, με τα παράθυρα σε κορδέλα,  την ελεύθερη πρόσοψη και κάτοψη, την παραδοσιακή κεκλιμένη οροφή που μετατρέπεται στην οροφή του κήπου. Στη νέα αντίληψη του Le Corbusier, η κάτοψη του σπιτιού, χάρη στους πυλώνες, προκύπτει ελεύθερη. ο χώρος είναι ορθολογικός, ευρύς, ανοιχτός και εκμεταλεύσιμος. Ο Corbu κατασκεύαζε, ακριβώς, σπίτια και κτίρια σε  ανθρώπινη κτίρια κλίμακας: το Modulor, εφεύρεσή του, είναι ένα σύστημα που εφαρμόζεται από τις αρμονικές αναλογίες σε όλα τα έργα του? όλοι οι χώροι αναφέρθηκαν στις αναλογίες του ανθρώπου σε όλες τις πιο συνηθισμένες θέσεις που ανέλαβε (στέκεται, κάθεται, κλίνει στους αγκώνες ...). Ο Le Corbusier αναζητά την ισορροπία των σχημάτων, την αρμονία των χώρων και των όγκων, και το Modulor θα είναι το αποτέλεσμα των σπουδών του με τα χρόνια. Η αρχιτεκτονική του είναι πρακτική, ο ορθολογισμός του είναι λειτουργικός: ξεκινά από τις ανάγκες των ανθρώπων, όπως nell' Unité d’Habitation στην Μασσαλία (1947-1952), που γεννήθηκε από την ιδέα για τη δημιουργία βιώσιμου  κτιρίου που θα στεγάζει  την εργατική τάξη και την αστική μεσαία τάξη , το μοντέλο του οποίου  θα μπορούσε να επαναληφθεί απεριόριστα.
Το Le Corbusier, με το πρωτοποριακό του στυλ, 130 χρόνια από την γέννηση του, εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική



πηγή: http://inchiostro.unipv.it/2017/11/06/le-corbusier-tra-razionalismo-e-poesia/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου