Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΜΗ Σκοτώνουν τα ιστορικά σχολεία όταν γεράσουν - Κτίρια μοναδικής αρχιτεκτονικής έχουν εγκαταλειφθεί και καταστρέφονται

πηγή:http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113393089



ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΛΗΜΕΡΗ
Eκατοντάδες σχολικά κτίρια σε όλη τη χώρα, µνηµεία της σύγχρονης ιστορίας µας, σήµερα καταρρέουν. H εγκατάλειψη και η παρακµή από την αχρησία και την έλλειψη οποιασδήποτε συντήρησης από την πολιτεία δεν είναι το χειρότερο που έχει συµβεί σε αυτά τα αρχιτεκτονικά αριστουργήµατα στο πέρασµα του χρόνου. Kι αυτό, ακόµη κι αν ακούγεται υπερβολή, δεν είναι.
Kάποια από τα σχολικά κτίρια έχουν µετατραπεί σε αποθήκες πολιτιστικών ή άλλων συλλόγων, άλλα χρησιµοποιούνται για την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ενώ σε µερικά αντικρίζει κανείς εικόνες σουρεαλισµού καθώς στο προαύλιό τους φιλοξενούν χοίρους(!).
«Πρόκειται για ιεροσυλία. H Aµφίπολη αναµφίβολα είναι ένα από τα πιο σηµαντικά µνηµεία που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια στην Eλλάδα. Παράλληλα, όµως, υπάρχουν δίπλα µας µνηµειώδη κοµψοτεχνήµατα αρχιτεκτονικής, κοµµάτια της σύγχρονης ιστορίας µας, που εγκαταλείπονται άνευ όρων. Πρόκειται για µια αισθητική παραίτηση», τονίζει στην «H» ο εικαστικός φωτογράφος Xριστόφορος Δουλγέρης, ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια ταξιδεύει σε ολόκληρη την Eλλάδα αναζητώντας εικόνες ενός «µαγικού ρεαλισµού», όπως µας λέει, µε πρωταγωνιστές τα σχολικά κτίρια, κυρίως στην ελληνική ύπαιθρο.

Kάποτε, τα σχολεία αυτά ήταν γεµάτα από µαθητές και δασκάλους, αλλά σήµερα είναι αφηµένα στην τύχη τους. Tα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην ελληνική περιφέρεια, κυρίως στη Bόρεια Eλλάδα, τη Θεσσαλία, την Hπειρο και τη Θράκη, που πλήττονται από την ανεργία, µε αποτέλεσµα οι κάτοικοι να οδηγούνται αναγκαστικά στη µετανάστευση και ολόκληρα χωριά να ερηµώνουν. Δεν λείπουν, όµως, παραδείγµατα και από τις Kυκλάδες, το Iόνιο και την Kρήτη. Yπάρχουν παντού.
Xτισµένα επί Eλευθερίου Bενιζέλου
Xαρακτηριστική περίπτωση εγκατάλειψης είναι ένα σχολείο στην περιοχή της παλαιάς Bυρώνιας, στις Σέρρες, στην κορυφογραµµή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

Tο τριώροφο σχολικό κτίριο χτίστηκε το 1928 στο πλαίσιο του µεγαλόπνοου προγράµµατος ανοικοδόµησης σχολείων της κυβέρνησης του Eλευθέριου Bενιζέλου, το οποίο υλοποίησε ο υπουργός παιδείας Γεώργιος Παπανδρέου. Σήµερα, το κτίριο στέκει βουβό στο κέντρο ενός εγκαταλελειµµένου στρατοπέδου, µε χώρους που χάσκουν και φιλοξενούν ένα κοπάδι χοίρων.
«H κρίση πολιτισµού και παιδείας, αγκαλιά µε την οικονοµική κρίση, στο απόγειό της», σχολιάζει ο κ. Δουλγέρης, προσθέτοντας ότι πίσω από κάθε φωτογραφία σχολείου υπάρχει µια ιστορία που προκαλεί συγκίνηση.

Στις Σέρρες, στο χωριό Aετός, για παράδειγµα, που έχτισαν οι Πόντιοι αλλά δεν υπάρχει πια, το µόνο που έχει µείνει να θυµίζει το σχολείο που κάηκε στον Eµφύλιο είναι η πρόσοψή του κτιρίου, ενώ στην Oδηγήτρια το σχολείο που χτίστηκε πριν από τη δεκαετία του '60 στεγάστηκε σε στρατιωτικό κτίσµα τύπου «Tολλ».
Eγκαταλελειµµένη είναι, εξάλλου, η Aγροτική Σχολή Aσωµάτων στο Pέθυµνο της Kρήτης, ενώ κάποιο σχολείο της ίδιας επαρχίας χρησιµοποιείται ως σταθµός βάσης κεραίας κινητής τηλεφωνίας.

Eξαίρεση στην εικόνα της παρακµής αποτελεί το δηµοτικό σχολείο στο Στρυµωνικό Σερρών. Tο δηµοτικό σχολείο ιδρύθηκε το 1930 και λειτουργεί έως και σήµερα.
Aφορµή για την καλλιτεχνική έρευνα του Xριστόφορου Δουλγέρη για τα κλειστά σχολεία αποτέλεσε µια τυχαία επίσκεψή του στο σχολείο που βρίσκεται στα Xρυσοχώραφα Σερρών, ένα παραλίµνιο χωριό της Λίµνης Kερκίνης. H οικονοµική καθίζηση που έχει υποστεί η περιοχή έχει εξαναγκάσει τους κατοίκους στη µετανάστευση, µε αποτέλεσµα το σχολείο αυτό, όπως και πολλά ακόµη στις γειτονικές περιοχές, να έχει κλείσει.

συνέχεια: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113393089


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου