Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Πότε Απαιτείται Άδεια Δόμησης για περιτοιχίσεις - περιφράξεις


  Σύμφωνα με το άρθρο 2 §62 :  

Ορισμός:  Περίφραξη ή περίφραγμα είναι η κατασκευή με την οποία διαχωρίζονται μεταξύ τους όμορα οικόπεδα ή γήπεδα, καθώς και οικόπεδο ή γήπεδο από κοινόχρηστο χώρο.

Διόρθωση: 

Σύμφωνα με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό 4067/2012 (ΝΟΚ (ΓΟΚ 2012) – Άρθρο 4 Εγκρίσεις Εργασιών Μικρής Κλίμακας § 2κγ όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4178/13),  απαιτείται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας (ΕΕΜΚ) για περιτοίχιση -περίφραξη στις εξής περιπτώσεις

  • Απλή περιτοίχιση από λιθοδομή, μέχρι ύψους 1,00 m ή περίφραξη από ελαφρύ υλικό , γηπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές και η περίφραξη με πρόχειρη κατασκευή (όπως συρματόπλεγμα) σε οικόπεδα μη ρυμοτομούμενα σε εντός σχεδίου περιοχές.
  • Επίσης επιτρέπεται οριοθέτηση με πασσάλους των κορυφών οικοπέδου ή γηπέδου.

Να διεκρινήσουμε ότι :

  • η λιθοδομή περιλαμβάνει και τσιμεντόλιθους, ενώ επιτρέπεται και η σύνδεση με κονίαμα και το επίχρισμα. 
  • Η ελαφρά περίφραξη και η πρόχειρη περίφραξη δεν περιλαμβάνουν σενάζ. 

Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις απαιτείται  άδεια δόμησηςπχ στην περίπτωση συρματοπλέγματος με σενάζ από σκυρόδεμα στη βάση.

Στις περιπτώσεις νέας οικοδομής συνηθέστερα η άδεια περιτοίχισης περιλαμβάνεται στην άδεια δόμησης. Αλλά σε περιπτώσεις που δεν είχε περιληφθεί εξ αρχής, ή σε περιπτώσεις εκτός σχεδίου γηπέδων, πρέπει μερικές φορές να εγκριθεί προηγουμένως άδεια δόμησης.

Προσθήκη:  Σε περίπτωση κατασκευής κτιρίου με άδεια δόμησης, εάν μέχρι τη λήξη της ισχύος της ή της αναθεώρησής της, έχουν περατωθεί ο φέροντας οργανισμός, οι όψεις του κτιρίου και η στέγη, όπου είναι υποχρεωτική, η ισχύς της άδειας δόμησης παρατείνεται σε αόριστο χρόνο. (Ν. 4030/11 άρθρο 6  § 4γ). Αυτό σημαίνει ότι σε οποιαδήποτε φάση μετά την ολοκλήρωση των όψεων και της στέγης, μπορεί να κατασκευαστεί και η περίφραξη εφόσον περιλαμβάνεται στην αρχική άδεια, χωρίς να χρειάζεται καινούρια διαδικασία.

Η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας είναι λιγότερη περίπλοκη από την άδεια δόμησης, και απαιτεί λιγότερα δικαιολογητικά, παραμένει πάντως αρκετά χρονοβόρα.

Σύμφωνα με το άρθρο 17 § 9 περιγράφονται τι είδους περιφράγματα επιτρέπονται, και οι όροι και οι προϋποθέσεις τοποθέτησης τους.

  1. Περιφράσσονται άρτια οικόπεδα εντός σχεδίουάρτια γήπεδα εκτός σχεδίουμη ρυμοτομούμενα τμήματα των μη άρτιων και μη οικοδομήσιμων οικοπέδων εντός σχεδίουΤα μη άρτια γήπεδα εκτός σχεδίου, επιτρέπεται να περιφραχθούν μόνο με πρόχειρη κατασκευή, όπως συρματόπλεγμα.
  2. Τα περιφράγματα τοποθετούνται είτε κατά μήκος των ορίων των οικοπέδων ή στο πρόσωπο αυτών. Όλα τα περιφράγματα κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου εντός του οικοπέδου. (Σύμφωνα με τον Κτιριοδομικό Κανονισμό –άρθρο 10 § 7 – υπάρχει η δυνατότητα τα περιφράγματα να κατασκευαστούν εκατέρωθεν του κοινού ορίου εάν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των όμορων ιδιοκτητώνΑυτή η διάταξη φαίνεται πώς ισχύει ακόμα, αφού σύμφωνα με το άρθρο 35 του ΝΟΚ καταργείται κάθε διάταξη που αντιτίθεται στο ΝΟΚ, και η συγκεκριμένη δεν περιλαμβάνεται -σύμφωνα με τα σχόλια της νομικού Ελένης Μπούτου-Λεμπέση για το ΤΕΕ)
  3. Τα περιφράγματα του οικοπέδου ή γηπέδου σε κανένα σημείο δεν μπορούν να έχουν συνολικό ύψος μεγαλύτερο από 3,00 μ. και το συμπαγές τμήμα τους μεγαλύτερο από 1,5 μ. Οι πόρτες για πεζούς και οχήματα, που κατασκευάζονται σε συνέχεια της περίφραξης δεν μπορούν να είναι ψηλότερα από 2,50 μ. και μπορούν να αποτελούνται από συμπαγή στοιχεία. Αρχίζουμε να μετράμε τα ύψη από την υψηλότερη από τις οριστικές στάθμες εδάφους εκατέρωθεν του περιφράγματος. Για τα περιφράγματα στο πρόσωπο του οικοπέδου, τα παραπάνω ύψη μετρούνται από τη στάθμη του πεζοδρομίου. Επιτρέπεται παρέκκλιση των παραπάνω διατάξεων όσον αφορά την κατασκευή συμπαγούς περιφράγματος έως ύψους 3,00 μ. σε ειδικές περιπτώσεις, ή σε παραδοσιακούς οικισμούς, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
  4. Αν το φυσικό έδαφος στη ρυμοτομική γραμμή είναι υψηλότερο από τη στάθμη του πεζοδρομίου από 1,00 μ. έως 2,50 μ., το περίφραγμα μπορεί να κατασκευαστεί συμπαγές έως τη στάθμη του φυσικού εδάφους. Αν από τη στάθμη του πεζοδρομίου έως τη στάθμη του φυσικού εδάφους στη ρυμοτομική γραμμή υπάρχει υψομετρική διαφορά μεγαλύτερη από 2,50 μ., το συμπαγές τμήμα του περιφράγματος μπορεί να έχει ύψος έως 2,50 μ. και το έδαφος κλιμακώνεται έτσι ώστε κάθε κλιμάκωση να έχει ύψος έως 2,50 μ. και πλάτος τουλάχιστον 1,50 μ.
  5. Οι ιδιοκτησίες που ορίζονται με κάθετη σύσταση ιδιοκτησίας, περιφράσσονται μόνον στα όρια του οικοπέδου ή του γηπέδου.            Πηγή :http://oikodomikiadeia.gr/πότε-απαιτείται-άδεια-δόμησης-για-περ/

1 σχόλιο:

  1. Το ότι η λιθοδομή περιλαμβάνει και τσιμεντόλιθους, ενώ επιτρέπεται και η σύνδεση με κονίαμα και το επίχρισμα, που στηρίζεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή