Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Υπογράφηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καβάλας.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Γ.Π.Σ. ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟ . Ειναι το κατ´ εξοχήν "ΕΡΓΑΛΕΙΟ" του Δήμου για την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης.


Ως αναπτυξιακό εργαλείο της Καβάλας για τα επόμενα χρόνια χαρακτηρίστηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ), του οποίου την έγκριση υπέγραψε επισήμως χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θανάσης Καρούντζος, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία, δηλαδή η δημοσίευσή του στο ΦΕΚ.

Της υπογραφής, προηγήθηκε συνέντευξη Τύπου με την παρουσία του δημάρχου Κωστή Σιμιτσή, του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Θόδωρου Μουριάδη καθώς και στελεχών όπως η κα Ρίζου διευθύντρια του ΥΠΕΧΩ στην Κομοτηνή και ο κ. Γεωργιάδης Γενικός Διευθυντής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

«Σήμερα τελειώνει μια Οδύσσεια», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος υπενθυμίζοντας την ιστορία, ότι δηλαδή έπρεπε να οργανωθεί σύμφωνα με τα όρια των Καποδιστριακών δήμων και ήδη από το 2002 είχε ξεκινήσει η σχετική προσπάθεια από τη διοίκηση του Στάθη Εριφυλλίδη, για να καταλήξει ύστερα από ενστάσεις, δικονομικές και δικαστικές διαδικασίες η σύμβαση με τον ανάδοχο να υπογραφεί το 2007 και να ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια η σύνταξη της μελέτης.

Όπως τόνισε ο κ. Σιμιτσής, «οργανώσαμε μια πολύ μεγάλη και πλατιά συζήτηση σε όλο τον τότε καποδιστριακό δήμο, που περιελάμβανε την Καρβάλη, τη Λεύκη και το Χαλκερό. Κάναμε μια πολύ πλατιά διαβούλευση, την οποία επιδιώξαμε και την θέλαμε, γιατί δε θα μπορούσαμε να έχουμε καλό αποτέλεσμα διαφορετικά. Θέλει κι ανταπόκριση από την κοινωνία και όλοι οι φορείς, επιστημονικοί και τεχνικοί, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, η αρχαιολογία κλπ συνεργαστήκαμε με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με πνεύμα και διάθεση να τελειώσει και να εκσυγχρονιστεί το ΓΠΣ που είναι από το 1986 το προηγούμενο και άρα μετά από 25 χρόνια δικαιούμαστε ως πόλη να έχουμε ένα καινούργιο».

Τα όποια προβλήματα υπήρχαν, λύθηκαν σε επίπεδο υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης και αυτά ήταν κυρίως με το δασαρχείο, για το οποίο ο δήμαρχος είπε πως «όλοι ξέρουμε ότι οι διατάξεις προστασίας των δασών είναι δρακόντειες, κι έτσι πρέπει να είναι. Δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε για το ότι πρέπει να προστατεύουμε τα δάση μας και με την σύμφωνη γνώμη του δασαρχείου, χωρίς να βάλει κανείς νερό στο κρασί του αλλά πάντως, με την προστασία και του δημοσίου συμφέροντος, καταλήξαμε και πλέον υπάρχει έτοιμη η εισήγηση η οποία θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και ξεπερνά τις 100 σελίδες.

Είναι ένα νομικό κείμενο το οποίο ορίζει πλέον τις χρήσεις γης για τον πρώην καποδιστριακό δήμο Καβάλας, οργανώνει τον πολεοδομικό χώρο και προβλέπει ζώνες προστασίας ειδικού ενδιαφέροντος για διάφορες δασικές εκτάσεις.

Από την δική μου την πλευρά εκείνο που έχω να πω είναι ότι το ΓΠΣ που είναι η μήτρα των ρυμοτομικών σχεδίων, είναι ένα αναπτυξιακό έργο, είναι κάτι το οποίο ξεκαθαρίζει τη σχέση της πόλης με τους κατοίκους της και με τους χρήστες της γης.

Ο καθένας πλέον είτε είναι επενδυτής, είτε είναι κάτοικος, είτε επισκέπτης, ξέρει τι υπάρχει στην γη αυτή, ποια χρήση προβλέπεται και ποια δραστηριότητα μπορεί να εξασκήσει στη συγκεκριμένη περιοχή. Κατά συνέπεια του λύνονται τα χέρια χωρίς κανένα πρόβλημα, με τεράστια σαφήνεια όσον αφορά στις επενδυτικές δυνατότητες που έχει. Ας μην ξεχνάμε ότι και μια απλή κατοικία είναι μια σημαντική επένδυση και μια πολύ σπουδαία οικονομική δραστηριότητα. Άρα ακριβώς επειδή είναι αναπτυξιακή δραστηριότητα το ΓΠΣ, πραγματικά βάζει την πόλη μας στον 21ο αιώνα με καινούργιες χρήσεις γης», πρόσθεσε ο κ. Σιμιτσής.

Λίγοι δήμοι το τολμούν

Από την πλευρά του ο κ. Καρούντζος, υπογράμμισε ότι «είναι πάρα πολύ γενναίο η Αυτοδιοίκηση να καθορίζει τα πλαίσιά της, το μοντέλο ανάπτυξής της, τις χρήσεις γης που επιβάλλονται και έρχονται μέσα από όλη τη διεργασία που γίνεται στην κοινωνία».

Όπως σημείωσε βάσει της εμπειρίας του, «λίγοι δήμοι στην Ελλάδα έχουν επιδιώξει να έχουν εγκεκριμένα πολεοδομικά σχέδια γιατί, δημιουργούν μεγάλες αντιθέσεις αυτά τα ζητήματα και δεν θέλουν να ζήσουν τη διαδικασία της διαβούλευσης. Νομίζω ότι είναι επιτυχία για το δήμο Καβάλας και το τεχνικό επιτελείο που συμμετείχαν σε όλη αυτή τη διαδικασία και τη διαμόρφωσαν έτσι ώστε να μην υπάρχουν σήμερα αυτού του είδους οι αντιθέσεις και τα προβλήματα. Έτσι, πηγαίνουμε σε ένα ΓΠΣ που θα είναι το αναπτυξιακό εργαλείο για τα επόμενα χρόνια».

Πάντως ο κ. Καρούντζος σημείωσε ότι στην Ελλάδα έχουμε μάθει αυτές τις διαδικασίες να τις κάνουμε κάθε 20-25 χρόνια αν και κανονικά, κάθε 10 χρόνια χρειάζονται επικαιροποίηση αν θέλουμε να μιλάμε για ένα πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες.

Στη συνέχεια έδωσε συγχαρητήρια στις υπηρεσίες του δήμου οι οποίες «βοήθησαν τα μέγιστα τις δικές μας υπηρεσίες» αλλά έδωσε συγχαρητήρια και στη διεύθυνση δασών διότι όπως τόνισε «η δασική νομοθεσία είναι πάρα πολύ αυστηρή και είναι υποχρεωμένοι σε πάρα πολλά επίπεδα να βρίσκουν δύσκολες λύσεις», ενώ συγχαρητήρια δέχθηκε και η διεύθυνση Χωροταξίας - Περιβάλλοντος που όλοι μαζί με πολύ λίγο το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσαν μια τέτοια σημαντική διαδικασία.

«Καλή δουλειά», ευχήθηκε και κατέληξε ότι «θα υπάρχουν πολλά προβλήματα που θα «κουμπώσουν» πάνω σε αυτό το σχέδιο. Νομίζω ότι η Καβάλα το άξιζε και αξίζει ακόμη περισσότερα και από την πολιτεία και από όλους μας».

Βασιλική ΛΙΟΤΑΚΗ
Πηγή:http://www.e-kavala.eu/index.php?sec=5&cid=22159



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου