Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Την άνοιξη ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα




Η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια για την ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος, το οποίο αποτελεί όνειδος για την Ελλάδα, σημείωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης

Την άνοιξη εκτιμάται ότι θα ψηφισθεί ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, στην εκδήλωση κοπής της πίτας στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως είπε ο υπουργός, η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια για την ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος, το οποίο αποτελεί όνειδος για την Ελλάδα. «Δεν γνωρίζουμε ούτε ακριβώς τον αριθμό τους, ούτε τι είδους αυθαιρεσίες αφορούν. Η προσπάθειά μας, λοιπόν, αφορά πρώτον να κάνουμε μια ταξινόμηση και να κατηγοριοποιήσουμε τα αυθαίρετα, ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε κατηγορία με διαφορετικό τρόπο. Κι αυτό γίνεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αποφευχθούν, όσο είναι δυνατόν, νομικές επιπλοκές κατά την εφαρμογή του νομοθετήματος, όταν με το καλό έρθει και ψηφιστεί στη Βουλή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Καλαφάτης αναφέρθηκε και στην έκθεση «Θεσσαλονίκη 100+», που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του υπουργείου, σημειώνοντας ότι το ΥΠΕΚΑ θα βρίσκεται κοντά στο ΤΕΕ/ΤΚΜ και τους άλλους διοργανωτές για τη συνέχιση της πορείας της έκθεσης. «Νομίζω ότι υπάρχουν κι άλλες αρχές, όπως ο δήμος, θα πρέπει να προστρέξουν για να δούμε πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με τν καλύτερο τρόπο αυτή η εξαιρετική πρωτοβουλία», συμπλήρωσε. Σχετικά με τις γενικότερες εξελίξεις στη χώρα, επισήμανε ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. «Έξι με επτά μήνες πίσω, σκεφτείτε ποια ήταν η εικόνα της χώρας. Για πολλούς Ελλάδα ήταν ξεγραμμένη υπόθεση, μια χρεοκοπημένη οικονομία. Τους τελευταίους έξι μήνες έγινε τιτάνια προσπάθεια και το πρώτο βήμα, που ήταν να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας ως χώρας έχει γίνει». Αναφερόμενος, τέλος, στο ΤΕΕ, επισήμανε ότι πιστεύει ακράδαντα ότι το ΤΕΕ ήταν, είναι και πρέπει να είναι ο τεχνικός σύμβουλος της κυβέρνησης.

Κονακλίδης: Χρήσιμο εργαλείο το ΕΣΠΑ

Με την διαπίστωση ότι «οι μηχανικοί είναι ο κεντρικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας», ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τάσος Κονακλίδης. Τόνισε πως αν και είναι αισιόδοξος και θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, πλέον το νερό είναι πιο κάτω από το μισό.
«Βάζουμε πλάτη για να σωθεί η χώρα, αλλά ποια είναι η αντοχή των πολιτών;», αναρωτήθηκε και υπογράμμισε ότι η προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας πρέπει επιτέλους να αποδώσει καρπούς και να επιτευχθεί η πολυπόθητη, πολυεξαγγελόμενη και πολυαναμενόμενη ανάπτυξη. Ο κ. Κονακλίδης ευχήθηκε το 2013 να είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την ελληνική οικονομία.
Αναφερόμενος στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των μηχανικών, υπογράμμισε το γεγονός πως μόνο ένας στους τρεις μηχανικούς πληρώνει τις εισφορές του στο ΤΣΜΕΔΕ και επανέλαβε την πρότασή του για μετεξέλιξη του ΤΕΕ σε έναν φορέα που θα εκπροσωπεί όλον τον τεχνικό κόσμο. Ζήτησε την επιτάχυνση των εργασιών κατασκευής όλων των έργων στη κεντρική Μακεδονία και χαρακτήρισε "πολύτιμο εργαλείο" το ΕΣΠΑ, οι πόροι του οποίου πρέπει να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία. Με λύπη του διαπίστωσε ότι η φωνή του ΤΕΕ εισακούεται όλο και λιγότερο και πλέον "τρέχει πίσω από τα γεγονότα".
«Μήπως κάποιοι δεν θέλουν την φωνή του ΤΕΕ;», αναρωτήθηκε κι υπογράμμισε το γεγονός πως αρκετοί φορείς αποφεύγουν να προσκαλέσουν το ΤΕΕ σε διάφορες συσκέψεις που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θ.Καράογλου, εμφανίστηκε σίγουρος ότι «το 2013 είναι η χρονιά που μπαίνει τέλος στην κρίση, καθώς στο τέλος του έτους θα επιτευχθεί ανάπτυξη» και επανέλαβε την δέσμευσή του για στενή συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου με τα όργανα του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

«Αδιαμφισβήτητος ο ρόλος του ΤΕΕ»

Κανείς δεν αμφισβητεί τον ρόλο του ΤΕΕ, τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος. Απαντώντας σε όσα ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ σχετικά με την κατάργηση του 2% των αμοιβών των μηχανικών υπέρ του Επιμελητηρίου, ο κ. Σιμόπουλος ζήτησε τη διενέργεια έρευνας αγοράς για να διαπιστωθεί η στάση των μηχανικών και κάλεσε το ΤΕΕ να αναζητήσει αλλού πόρους, όπως μέσα από μία διαδικασία πιστοποίησης τεχνικών επαγγελμάτων.

Μείωση εγγραφών στο ΤΣΜΕΔΕ

Κατά 50% μειώθηκε σε μόλις λίγα χρόνια ο αριθμός των εγγραφών μηχανικών στο ΤΣΜΕΔΕ, λόγω του ότι χιλιάδες νέοι δεν παίρνουν πλέον άδεια επαγγέλματος, όπως επισήμανε ο πρόεδρός του, Ιωάννης Γαμβρίλης. «Ενώ στο ΤΣΜΕΔΕ γραφόντουσαν κάθε χρόνο γύρω στα 4.500 άτομα, το 2011 γραφτήκαν 3500 και το 2012 μόνο 2.100. Αυτό σημαίνει πτώση 50%. Και ξέρετε γιατί; Γιατί δεν πηγαίνουν να πάρουν άδεια άσκησης επαγγέλματος οι νέοι. Η μείωση στις εισφορές των μηχανικών δεν οφείλεται σε εισφοροδιαφυγή, αλλά στο ότι δεν έχουν πλέον να πληρώσουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γαμβρίλης, ενώ πρόσθεσε: «Σε αυτή την κρίση, εμείς -από το κούρεμα- προσφέραμε πάνω από 2 δισ. ευρώ στο σύνολο είτε το θέλαμε είτε όχι. Να μια συνεισφορά των μηχανικών [στην οικονομία και την Ελλάδα] ήδη».

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης για θέματα Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνος Ζέρβας ζήτησε την στενότερη συνεργασία του ΤΕΕ/ΤΚΜ με τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την βελτίωση της ποιότητας ζωής της ευρύτερης περιοχής. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος εξέφρασε το παράπονό του πως δεν είναι μόνο το ΤΕΕ που δεν εισακούεται από την Πολιτεία, αλλά δυστυχώς και οι ΟΤΑ.

Στην εκδήλωση της κοπής της πίτας, την οποία συντόνισε η αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Άννα Μίχου παραβρέθηκαν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Γιάννης Ιωαννίδης, Γιώργος Ορφανός και Ασημίνα Ξυροτύρη - Αικατερινάρη και από τις Σέρρες ο Μενέλαος Βλαχβέης. Επίσης, παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Ανδρέας Κουράκης, καθώς και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Επίσης, παραβρέθηκαν οι πρώην πρόεδροι του ΤΕΕ/ΤΚΜ Σάκης Τζακόπουλος και Γιάννης Αικατερινάρης καθώς και ο πρώην περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Επίσης, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ αε, Απόστολος Αρβανίτης κι ο πρόεδρος της Εγνατία Οδός αε Παρασκευάς Σαββαίδης. Από το ΤΕΕ/ΤΚΜ παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας της ΔΕ Παναγιώτης Αντιβαλίδης και τα μέλη: ’νθιμος Αμανατίδης, Χρυσόστομος Μακράκης- Καραχάλιος, Δημήτρης Μήτρου, Νίκος Ζώκας και Πάρις Μπίλλιας. Παρόντες ήταν ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της «Α» του ΤΕΕ/ΤΚΜ Χρίστος Βλαχοκώστας και Βασίλης Λεκίδης αντίστοιχα, στελέχη του ΤΕΕ και πλήθος μηχανικών. Γραπτό χαιρετισμό απέστειλαν η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και οι υφυπουργοί Οικονομικών Γεώργιος Μαυραγάνης και Εθνικής ’μυνας Παναγιώτης Καράμπελας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου