Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Απόψεις περί πλατειών, της ΣΑΝΤΡΑ ΝΟΥΛΑ

Περί πλατειών...


«Οι κάτοικοι  φαίνονται πόσο ευτυχισμένοι είναι από την επισκεψιμότητα τους σε κοινόχρηστους χώρους και πλατείες της Πόλης τους». Bruno  Zevi.

Οι πλατείες αναδεικνύουν μια πόλη περισσότερο από κάθε άλλο στοιχείο του σχεδίου της. Σκεφτείτε λόγου χάριν τις πλατείες των μεσαιωνικών πόλεων της Ιταλίας!
Προσγειωθείτε τώρα... στη Ναύπακτο, όπου δεν εννοούμε να απαλλάξουμε τη πλατεία του λιμανιού από μερικά, έστω, αυτοκίνητα και όπου "βελτιώσαμε" τη Πλατεία Φαρμάκη ...για τα χειρότερα. Για να δούμε τώρα, λοιπόν, τι θα κάνουμε με περίφημη Πλατεία Παπαχαραλάμπους που...πλατεία ακούμε και πλατεία δεν βλέπουμε!

Καταρχήν νομίζω πως πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για το παλιό σχέδιο πόλης του '37, που μας εξασφάλισε και μερικές πλατείες (μεταξύ των οποίων και η πλατεία Παπαχαραλάμπους) , σε αντίθεση με τα νεώτερα σχέδια (βλ. Ψανή    ) στα οποία και να σχεδιάστηκε πλατεία, εξαφανίστηκε κατά την εκδίκαση των ενστάσεων προτού καν δει το φως του τυπογραφείου.

Όμως η πλ. Παπαχαραλάμπους, σήμερα υφίσταται ;
Δυστυχώς με την παρέλευση τόσων ετών χωρίς ουσιαστική πρωτοβουλία … για την απαλλοτρίωση και διαμόρφωση του χώρου, το Ίδρυμα Παπαχαραλάμπους επεδίωξε και κατάφερε  τον αποχαρακτηρισμό του χώρου .
Βρέθηκαν, λοιπόν, πριν από περίπου ένα χρόνο, τα χρήματα για να επανακτήσει η πόλη αυτή τη πλατεία, χάριν στη μεσολάβηση της κας Κάλτσα, Γ.Γ. ΥΠΕΚΑ - εν μέσω κραυγών και αλαλαγμών κάποιων Ναυπακτίων. (Αλήθεια, γιατί είμαστε τόσο μικρόψυχοι!).
Μαθαίνουμε ότι το εν λόγω κονδύλιο είναι δεσμευμένο στο Πράσινο Ταμείο για τη συγκεκριμένη χρήση. Όμως, αυτή τη στιγμή, μας είναι άχρηστο εφόσον "χώρος πλατείας" προς απαλλοτρίωση δεν υπάρχει. Επίσης, έστω και θεωρητικά, εγκυμονεί ο κίνδυνος ο παραπάνω χώρος να οικοδομηθεί.

ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ φροντίστε να μην χρεωθείτε με την δεύτερη απώλεια της πλατείας. Οι διαδικασίες για την αναγκαία επανέγκριση το αρχικού σχεδίου και την επιβολή της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης είναι χρονοβόρες και έπρεπε να είχαν ξεκινήσει   πολύ νωρίτερα .
Και μια και λέμε για χρήματα, το Κληροδότημα  έχει ερωτηθεί μήπως και προβεί  σε μια σοβαρή έκπτωση, σεβόμενο και  τη βούληση του ευεργέτη ώστε να υπάρξουν χρήματα  για τη διαμόρφωση της πλατείας...για να μην έχουμε άλλη μια αλάνα!

Και ένα τελευταίο. Νομίζω κάτι πρέπει να γίνει με την συνωνυμία των δυο πλατειών "Παπαχαραλάμπους", της μελλοντικής και της άλλης, ξέρετε...της «διαμορφωμένης» με τον υποσταθμό της ΔΕΗ και το φοβερό υπόστεγο. Φαντασία σίγουρα διαθέτουμε...
Η ευκαιρία θα παρουσιαστεί άμεσα στην ανάπλαση  της «διαμορφωμένης»  με την προτεινόμενη μελέτη  του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων , ως πιλοτική εφαρμογή του Κανονισμού περί Κοινοχρήστων Χώρων που πρόκειται  να ψηφισθεί σύντομα από το Δημ. Συμβούλιο. 

Σάντρα  Νούλα
Αρχιτέκτων Πολεοδόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου