Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου & αμοιβή μηχανικού: για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους


Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου ορθώς έχει θεσμοθετηθεί. Είναι αναγκαία για την ασφάλεια και τη διαφάνεια, υπάρχει σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο και καιρός είναι να εφαρμοστεί και στη χώρα μας.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με χαράτσια και φοροεισπρακτικά μέτρα χωρίς αντίκρισμα και χωρίς λογική, που εδώ και τόσα χρόνια έχουν κάνει τους ιδιοκτήτες να ματώνουν και την κατασκευή και αγορά ακινήτων να αργοπεθαίνουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι δεν θα έχει κόστος για τους πολίτες. Και όποιος λέει το αντίθετο, φοβάμαι ότι τους κοροϊδεύει.

Για να εκτιμήσουμε πόσο περίπου θα είναι αυτό το κόστος, θα πρέπει βέβαια πρώτα να δούμε λεπτομέρειες της εφαρμογής του μέτρου που ακόμα δεν μας έχουν γίνει γνωστές. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό κόστος θα ορίζει κάθε φορά ελεύθερα στην πράξη ο αρμόδιος μηχανικός, συνεκτιμώντας τη δουλειά που αναλαμβάνει να κάνει και τις ευθύνες που έχει προσωπικά ο ίδιος –και βέβαια, εξίσου ελεύθερα ο πολίτης είτε θα το αποδέχεται είτε θα αναζητεί άλλη συνεργασία.

Ο κύριος αναπληρωτής Υπουργός θα έπρεπε να ξέρει ότι έτσι γίνεται στις ελεύθερες οικονομίες και ότι οι αμοιβές σε τέτοιες συναλλαγές ορίζονται με υπουργική απόφαση μόνο σε οικονομίες σοβιετικού τύπου. Ας αποφασίσει αν είναι Τσιρώνης ή Τσιρώνοφ... (δείτε εδώ σχετικές δηλώσεις του κ. Τσιρώνη)

Προφανώς η δήλωσή του αυτή δείχνει ιδεοληψία. Δείχνει και κάτι ακόμα όμως: ότι ή συνειδητά προσπαθεί να κοροϊδέψει τον κόσμο ή δεν έχει την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα. Αυτό δεν φαίνεται μόνο από το αυθαίρετο και εκτός τόπου και χρόνου ποσό που ανέφερε, αλλά και από την περιγραφή που έδωσε για ένα δήθεν αντιπροσωπευτικό μέσο διαμέρισμα: "να έχει εκδοθεί άδεια εντός της τελευταίας εικοσαετίας, να υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή και να μην έχει πραγματοποιηθεί καμία παρέμβαση στο μεσοδιάστημα" Το ξέρουμε ότι ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός δεν είναι καν μηχανικός, αλλά αλήθεια πόσα τέτοια διαμερίσματα υποθέτει ότι υπάρχουν; Πού ζει;

Τέλος, να είναι βέβαιοι όλοι οι φίλοι που δεν ανήκουν στην ειδικότητα του μηχανικού, ότι κανενός μηχανικού δεν είναι το όνειρο να κάνει τέτοιες εργασίες και κανείς δεν περιμένει να βιοποριστεί εκδίδοντας ηλεκτρονικές ταυτότητες κτιρίων. Άλλη είναι η κύρια δουλειά μας, άλλα τα όνειρά μας, άλλη η διάθεση δημιουργίας που έχουμε μέσα μας. Αλλά για να δημιουργήσεις πρέπει να εργάζεσαι σε περιβάλλον που ευνοεί τη δημιουργία, δεν την κυνηγά –και αυτό ακόμη το αναζητούμε...

Θανάσης Λυκόπουλος
Πρόεδρος ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς 
Πηγή :http://www.b2green.gr/el/post/38603/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου