Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Βεβαίωση μηχανικού: 5η επέτειος από τότε που ήρθαν τα πάνω – κάτω


Ήταν αρχές Σεπτεμβρίου του 2011 όταν μία βόμβα μεγατόνων έπεσε στον κλάδο των ακινήτων. H ονομασία αυτής: Βεβαίωση μηχανικού για μεταβίβαση ακινήτων. Εισήλθε στη ζωή όλων των ιδιοκτητών ακινήτων και των επαγγελματιών που ασχολούνται με τις μεταβιβάσεις τους με τον νόμο 4014 που τέθηκε σε ισχύ σχεδόν πριν από 5 χρόνια, στις 23 Σεπτεμβρίου του 2011.

Η βεβαίωση μηχανικού εισήλθε για να βάλει τέλος στη δημιουργία αυθαίρετων κατασκευών. Είτε αυτό σήμαινε την ανέγερση κτηρίου σε γη που κανονικά δεν επιτρέπεται, π.χ. σε ένα αγροτεμάχιο των 1.000 τ.μ., είτε την επέκταση ενός διαμερίσματος που, ενώ στην άδεια οικοδομής φαινόταν 50 τ.μ., ξαφνικά οι ημιυπαίθριοι χώροι μετατρέπονταν σε δωμάτια και το διαμέρισμα έφθανε να επεκτείνεται σε 80 τ.μ.
Κατοχυρώνοντας νομικά την υποχρέωση επισύναψης αυτής της βεβαίωσης σε οποιαδήποτε συμβολαιογραφική πράξη ουσιαστικά σταμάτησε τη μεταβίβαση / πώληση / δωρεά οποιουδήποτε αυθαιρέτου. Μάλιστα για να εφαρμοστεί αυστηρά έθεσε ιδιαιτέρως αυστηρές κυρώσεις και ποινές για τους συμβαλλόμενους με ρήτρα ακύρωσης του συμβολαίου. Το μεγάλο βάρος όμως μετατέθηκε στους μηχανικούς που είναι υπεύθυνοι για την έκδοσή της αφού συγκεκριμένα ανέφερε ότι «οι μηχανικοί που χορήγησαν ανακριβή βεβαίωση, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή από 30.000 μέχρι 100.000 ευρώ, ανάλογα με την αξία της αυθαίρετης κατασκευής.
Στους μηχανικούς της προηγούμενης παραγράφου, ανεξάρτητα από την ποινική τους δίωξη, επιβάλλεται προσωρινή ή οριστική απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος».
Είχε προηγηθεί ο νόμος 3843 του 2010 που έδινε στους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα τακτοποίησης των αυθαιρεσιών των ακινήτων τους πληρώνοντας στο κράτος ένα πρόστιμο καθώς και πριν από αυτόν ο νόμος του 2009. Τελικά αποτελεί πλέον τακτοποίηση και όχι νομιμοποίηση διότι δίνει την αναστολή κυρώσεων και κατεδάφισης για 30 χρόνια από την ημερομηνία τακτοποίησης. Με κάποιες εξαιρέσεις.
Ήταν, λοιπόν, το 2011 που η τακτοποίηση επιβλήθηκε ως υποχρεωτική για όσους ήθελαν να μεταβιβάσουν ακίνητο ή και δικαιώματα σε αυτό. Προφανώς η οικονομική κρίση είχε ήδη αρχίσει να γίνεται αισθητή και το μέτρο είχε και φοροεισπρακτικό χαρακτήρα. Έρχονται στη μνήμη έντονα τα συναισθήματα από το πάγωμα της αγοράς ακινήτων διότι, δικαιολογημένα λόγω των αυστηρών κυρώσεων, οι μηχανικοί για αρκετές εβδομάδες δεν αναλάμβαναν την έκδοση βεβαιώσεων μηχανικών ώσπου να έχουν τις κατάλληλες διευκρινίσεις για το ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους και η διαδικασία ελέγχου.
Παρόλο που η βεβαίωση μηχανικού ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί ακόμη και σήμερα πωλητές και αγοραστές ακινήτων καθώς και όλους του επαγγελματίες που ασχολούνται με μεταβιβάσεις, οφείλουμε να παραδεχτούμε κάτι. Έβαλε τα πράγματα σε τάξη. Σήμερα ένας αγοραστής ξέρει ότι όταν αγοράζει ένα ακίνητο αυτό συνοδεύεται από τη βεβαίωση και ενημερώνεται αναλυτικά για το τι έχει τακτοποιηθεί. Προσωπικά θεωρώ μικρή την πιθανότητα ηθελημένου λάθους από πλευράς μηχανικού. Μάλιστα πλέον πολλοί αγοραστές ζητούν από έναν μηχανικό να ελέγξει το ακίνητο παρόλο που η βεβαίωση παρέχεται από μηχανικό που έχει προσλάβει ο πωλητής.
Ακόμη έχει περιορίσει πάρα πολύ την ανέργεση μίας νέας γενιάς αυθαίρετων κατασκευών και άρα θα διατηρήσει μία αρχιτεκτονική και ισορροπία στο περιβάλλον που ζούμε. Ο νόμος ακόμη έκανε ακόμη ξεκάθαρο ότι αυθαίρετα σε παραλίες, δάση, αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και αναδασωτέες εκτάσεις δεν τακτοποιούνται.
Το κόστος της τακτοποίησης βέβαια δεν είναι αμελητέο, ειδικά στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε, αλλά τουλάχιστον και ο πωλητής και ο αγοραστής ξέρουν πλέον ότι δεν θα έχουν προβλήματα στο μέλλον από αυτό που αγοράζουν.
Εδώ ας σημειωθεί ότι ο νόμος που είναι σήμερα σε ισχύ για την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών είναι ο 4178 του 2013, ο οποίος αφορά τακτοποίηση ακινήτων που είχαν αυθαιρεσίες ή ήταν ήδη κατασκευασμένα έως τον Ιούλιο του 2011. Ο νόμος αυτός λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση ο νόμος που θα τον αντικαταστήσει. Καλό θα είναι να υπάρχει πάντοτε ένας νόμος τακτοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών που είχαν ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο του 2011. Πολλοί απλά διότι δεν έχουν όλοι οι συνάνθρωποί μας τη δυνατότητα να καταβάλουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 ή οποιονδήποτε Οκτώβριο τα πρόστιμα που απαιτούνται. Όπως και οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό και οι οποίοι μπορεί να μην έχουν ενημερωθεί για το τι ισχύει σήμερα στην Ελλάδα.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή όλοι θα θελήσουμε να γράψουμε στα παιδιά μας, να εκμεταλλευτούμε εμπορικά ή να πουλήσουμε κάποιο ακίνητο οπότε είναι μόνο δίκαιο να έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Διότι το σπίτι μας δεν είναι απλά μπετά και σίδερα, είναι η εστία μας, το μέρος που νιώθουμε ασφαλείς και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Γι’ αυτό και το προστατεύουμε.

Γράφει ο Ανδρέας Μπατάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου