Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Αθηναϊκές κατοικίες του Μοντέρνου Κινήματος



Το Μοντέρνο Κίνημα στην Αθήνα παρήγαγε μια ανεπανάληπτη σειρά κατοικιών που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην  συνεκτικότητα των αστικών μετώπων αλλά και στην διαμόρφωση του χαρακτήρα της πόλης.
Μια  συστηματική καταγραφή των κτηρίων κατοικίας του μοντέρνου κινήματος ξεκίνησε για πρώτη φορά μέσα από το γενναίο εγχείρημα του προγράμματος «Προστασία και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της δεκαετίας του 1930 (μοντέρνου κινήματος) του Δήμου Αθηναίων» από την  'Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού'. 
Έτσι δημιουργείται για πρώτη φορά μια βάση δεδομένων, ισχυρό εργαλείο στην ανάπτυξη δυνατοτήτων αξιολόγησης και εν δυνάμει προστασίας  ή και ανάδειξής τους.
Η καταγραφή αυτή συνέταξε έναν κατάλογο περίπου 1300 κτηρίων κατοικιών (φωτο) του μοντέρνου κινήματος του Δήμου Αθηναίων, τα περισσότερα από τα οποία κτίστηκαν κατά την δεκαετία του 1930 και σώζονται σποραδικά στο κέντρο αλλά και συνοικίες της Αθήνας. Περιλαμβάνει μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες και πολυκατοικίες, με αμιγή ή μικτή χρήση, κατασκευασμένες από ανώνυμους εμπειρικούς κατασκευαστές ή γνωστούς αρχιτέκτονες και μηχανικούς της εποχής, ενώ βέβαια αξιόλογα αρχιτεκτονικά δείγματα  έχουν ήδη κατεδαφιστεί. Ελάχιστα μόνο από τα σωζόμενα κτήρια έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, ενώ η διάκριση κτισμάτων του μοντερνισμού σε σχέση με μεταγενέστερα κτήρια που δέχθηκαν την επίδρασή του συνιστά μια ιδιαίτερη πρόκληση, καθώς μορφολογικά χαρακτηριστικά πολλαπλών επιρροών -ύστερου κλασσικισμού και Art Deco-συνυπάρχουν.
 
Η σημαντική αυτή τεκμηρίωση φιλοξενήθηκε σε έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη τον Ιούνιο του 2013 και αποτυπώθηκε στην έκδοση «Aθηναϊκές Κατοικίες του Μοντέρνου Κινήματος/ Athenian Houses of the Modern Movement»
www.modmovathens.gr
 
Φορέας υλοποίησης η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού η οποία ιδρύθηκε το 1972 και από τότε αγωνίζεται για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και του μνημειακού πλούτου του ελληνικού χώρου. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η προστασία και η ανάδειξη του δομημένου περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των πόλεων, αποσκοπώντας στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων αλλά και αρμοδίων φορέων.
Πηγή :http://www.architectureplusmag.com/piomicronlambdaiotatauiotasigmatauiotakappaeta-kappalambdaetarhoomicronnuomicronmuiotaalpha/1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου