Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Τι αλλάζει στο χωροταξικό με το νέο νομοσχέδιο



Να απλοποιήσει  τη δημιουργία νέων χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων (σ.σ.: προσδιορίζουν επακριβώς τις χρήσεις γης) επιδιώκει το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νομοσχέδιο για την πολεοδομικής μεταρρύθμιση που έθεσε σήμερα προς διαβούλευση.

Η αποσαφήνιση και η απλοποίηση του χωροταξικού σχεδιασμού αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προώθηση των επενδύσεων και στο πλαίσιο αυτό το αρμόδιο υπουργείο επιδιώκει να απλοποιήσει το καθεστώς υλοποίησης των χωροταξικών σχεδίων και να μειώσει το χρόνο υλοποίησης των χωροταξικών σχεδίων. Στο πλαίσιο αυτό, θα διευρυνθεί και θα ενισχυθεί ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας. 

Η «ταυτότητα» των ακινήτων

Μία από τις βασικές αλλαγές σχετίζεται με τις θεσμικές γραμμές.  Οι θεσμικές γραμμές προσδιορίζουν τα χαρακτηριστικά ενός γενικού πολεοδομικού σχεδίου, ή περιοχές που προσδιορίζουν μία αρχαιολογική ζώνη προστασίας, ή μια περιοχή όπου επιτρέπεται να γίνει τουριστική ανάπτυξη. Αποτελούν δηλαδή την ταυτότητα μίας έκτασης και «αποκαλύπτουν», ποιοι περιορισμοί ή ποιες ελευθερίες επενδύσεων υπάρχουν σε μία έκταση ή ένα ακίνητο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι θεσμικές γραμμές θα συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά σε ενιαία βάση δεδομένων του ΥΠΕΚΑ και θα αποτυπώνονται στα ψηφιακά υπόβαθρα του Ενιαίου Κτηματολογίου.
..............συνέχεια .......http://technews-greece.blogspot.gr/2014/05/blog-post_7094.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook#.U3PuKdoaySN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου