Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Ενημέρωση και πρόσκληση στην Πρώτη Συνάντηση συνΕργασίας: ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Η  αρχιτεκτονική  είναι  δημόσιο  αγαθό  και  η  καταγραφή  των  μορφολογικών,  ρυθμολογικών  και τυπολογικών  χαρακτηριστικών,  όπως  αυτά  αναπτύσσονται  και  εξελίσσονται  με  την  πάροδο  του ιστορικού χρόνου, στους οικισμούς και στα κτίρια ανά την επικράτεια, αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας. Παράλληλα, είναι κοινωνικό και επιστημονικό καθήκον της αρχιτεκτονικής κοινότητας να αφυπνίζει, να προστατεύει και να διεκδικεί το δημόσιο συμφέρον. Ειδικά στην τυχαία ή συστηματική αλλοίωση  της  ιστορικής  αλήθειας  που  φέρουν  κτίρια  και  οικισμοί,  μέσω  αντιεπιστημονικών  και παρωχημένων μεθόδων προστασίας, είναι κρίσιμο, συλλογικά η αρχιτεκτονική κοινότητα και ατομικά ο σημερινός αρχιτέκτονας/πολεοδόμος, να αντιστέκονται με όλες τους τις δυνάμεις.

Ο  δρόμος  με  τον  οποίο  επιτυγχάνεται  προσέγγιση  και  επικοινωνία  είναι  εκείνος  που  ανοίγει καλοπροαίρετο  διάλογο,  που  δε  σιωπά,  που  θεσμοθετεί  προσεγγίσεις,  συνδιαλλαγές,  που συμφιλιώνει με το περιβάλλον και σχετίζεται δημιουργικά με το όραμα της κοινωνικής ευημερίας.

Μέσω  της  αρχιτεκτονικής  (θεωρίας,  αποτύπωσης,  ερμηνείας  και  της  εκάστοτε σύγχρονης δημιουργίας), καταγράφεται και εξελίσσεται η ακίνητη πολιτιστική και φυσική κληρονομιά ενός λαού. Κατ’ αρχάς λοιπόν μελετώνται αλληλένδετα οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες μέσα στις οποίες γεννήθηκαν και διαμορφώθηκαν οι ρυθμοί, οι τύποι και οι αρχιτεκτονικές μορφές που αναπτύχθηκαν και παραδόθηκαν από γενιά σε γενιά.

Η καταγραφή και ανάλυση της κατάληψης του χώρου από κοινωνική άποψη, συνδυασμένη με τη διερεύνηση και αποτύπωση των αρχιτεκτονικών και ογκομετρικών χαρακτηριστικών των χτισμένων και ελεύθερων εκτάσεων του κάθε οικισμού, δημιουργεί τη συνειδητοποίηση των συσχετισμών αυτών των στοιχείων και την κατανόηση της δομής και λειτουργίας του Χώρου του. Με τον τρόπο αυτό η τοπική κοινωνία συνειδητοποιεί τις αλήθειες του τόπου της και η τοπική εξουσία καθορίζει τους όρους που θα επιτρέψουν στον Αρχιτέκτονα να αναδράσει με τον χώρο, δημιουργώντας το αποτύπωμα της σύγχρονης αλήθειας και εξασφαλίζοντας την ιστορική του συνέχεια.

Ο συσχετισμός της αρχιτεκτονικής δημιουργίας με τον τόπο όπου εντάσσεται μοιάζει να αποτελεί το πιο απτό σημείο συγκρότησης του νοήματός της. Ο συσχετισμός, όχι σαν υποταγή στη μορφολογική ταυτότητα  του  υπάρχοντος  περιβάλλοντος,  αλλά  ως  συνομιλία  με  μια  ζώσα  και  εξελισσόμενη οντότητα, συνομιλία συναινετική ή συγκρουσιακή, αλλά οπωσδήποτε συνομιλία.

Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, με αφορμή την εκπόνηση, μετά από πρόσκληση του ΥΠΕΚΑ,  μελετών  για  τη  «θέσπιση  υποχρεωτικών  ή  συνιστώμενων  ή  προτεινόμενων μορφολογικών κανόνων»και στην κρίσιμη συγκυρία της έναρξης της Β’ φάσης των εκπονούμενων μελετών, που αφορά στη διατύπωση μορφολογικών κανόνων, οργανώνει από κοινού με το ΥΠΕΚΑ και με τη συμμετοχή των μελετητών Επιστημονική Συνάντηση συνΕργασίας (Working  Seminar), για διατύπωση  απόψεων  και  προβληματισμό  στα  καίρια  ζητήματα  ερμηνείας  της  Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Κύριος στόχος της Συνάντησης συνΕργασίας είναι τόσο η υποστήριξη των εκπονούμενων μελετών μέσα  από  την  ανταλλαγή  απόψεων  όσο  και  η  ενημέρωση  της  ευρύτερης  κοινότητας  των αρχιτεκτόνων  για  τα  πιο  σοβαρά  προβλήματα  που  αντιμετωπίζει  η  σύγχρονη  αρχιτεκτονική δημιουργία.

Η Συνάντηση συνΕργασίας θα περιλαμβάνει:
1. Παρουσίαση από τους κατά τόπους μελετητές της πορείας εκπόνησης των μελετών αυτών, της μεθοδολογίας, των προδιαγραφών και των επιλογών στην επιστημονική τους προσέγγιση. Η παρουσίαση θα έχει κοινή, δομημένη μορφή για όλες τις μελέτες και θα αποτελέσει αφορμή και στόχο προβληματισμού παράλληλα με

2. Τοποθετήσεις και Συζήτηση με αντικείμενο τη σύνδεση του αντικειμένου των μελετών με τους ορισμούς και τις αρχές διατήρησης της αυθεντικής κατάστασηςκαι της  αειφόρου αξιοποίησης του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος από την κλίμακα του κτηρίου μέχρι την κλίμακα του συνόλου, της πόλης και του τοπίου, που έχουν κωδικοποιηθεί στους επιστημονικούς Χάρτες και στις συμβάσεις για την Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογική και Τοπιακή κληρονομιά, συμπυκνώνοντας την μέχρι σήμερα σχετική εμπειρία του ευρωπαϊκού πολιτισμικού χώρου και

3.  Τη νοηματική συγκρότηση της αρχιτεκτονικής δημιουργίας σε ευαίσθητο ή και σε λιγότερο ευαίσθητο ιστορικά περιβάλλον. Η ενεργή συμμετοχή και παρέμβαση όλων των παραγόντων που συμβάλλουν στη διαμόρφωση των όρων  άσκησης  της  αρχιτεκτονικής  στην  Ελλάδα  θα  ενισχύσει  τις  προοπτικές  αξιοποίησης  των συμπερασμάτων της Συνάντησης αυτής στην επιστημονική τεκμηρίωση των προτάσεων, που θα επηρεάσουν το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα για τις δεκαετίες που έρχονται.

Σας καλούμε λοιπόν να συμμετέχετε στις εργασίες της Πρώτης Συνάντησης συνΕργασίας: ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ.

Θα χαρούμε ιδιαίτερα να σας έχουμε αρωγούς στην προσπάθεια αυτή του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ.
Ημερομηνία διεξαγωγής: 17-19/01/2014
Τόποςδιεξαγωγής: Ναύπακτος

Οργάνωση: ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ με τη στήριξη του ΥΠΕΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου