Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Νέοι αρχιτέκτονες αλλάζουν την όψη της Θεσσαλονίκης

Την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της «Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων & Αναπλάσεις (ΕΑΧΑ) Α.Ε.» του ΥΠΕΚΑ με αντικείμενο τη συνεργασία των δύο φορέων για την ανάθεση της εκπόνησης των μελετών των πέντε βραβευθεισών προτάσεων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Χ 4», ενέκρινε την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013, το Δημοτικό Συμβούλιο στη διάρκεια της 23ης τακτικής συνεδρίασής του. 

Ο διαγωνισμός που διοργανώθηκε από την «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις» Α.Ε. (ΕΑΧΑ ΑΕ.) του ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, βάσει παλαιότερης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (αριθμ. 837/28-5-2012) ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο 2012 και απευθυνόταν σε νέους αρχιτέκτονες μέχρι 40 ετών.
 
Κατά την εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης ανέφερε ότι σε συνέχεια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΕΑΧΑ ΑΕ δεσμεύτηκαν να αναθέσουν στους πέντε βραβευμένους μελετητές, την εκπόνηση των οριστικών μελετών και μελετών εφαρμογής σημειώνοντας ότι το Πράσινο Ταμείο, με απόφασή του, μετά το σχετικό αίτημα των φορέων, ενέκρινε τη χρηματοδότηση του έργου. Επιπλέον πρόσθεσε: «Κάνουμε ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την αναμόρφωση και βελτίωση του αστικού τοπίου σε κρίσιμες υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης. 

Στόχος μας ήταν εξαρχής η αναζήτηση δημιουργικών αρχιτεκτονικών προτάσεων που θα επηρεάσουν θετικά το μικροκλίμα της περιοχής, την ποιότητα ζωής, την εικόνα αλλά και τη λειτουργία του δημόσιου χώρου, αξιοποιώντας το «σταυρό», που σχηματίζουν κατά κανόνα οι δρόμοι μεταξύ τεσσάρων τυπικών οικοδομικών τετραγώνων σε γειτονιές του Δήμου Θεσσαλονίκης». 

Συγκεκριμένα το Πράσινο Ταμείο, ενέκρινε τη χρηματοδότηση του έργου «Εκπόνηση μελετών των βραβευθεισών προτάσεων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Θεσσαλονίκη Χ 4» (Άξονας 1 «Συμβολή στις αστικές παρεμβάσεις», Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015»), συνολικής αμοιβής 207.687,16 ευρώ, ως εξής: 

• Οριστική μελέτη και μελέτη Εφαρμογής περιοχής Μαβίλη Δ. Θεσσαλονίκης, που αφορά την περιοχή μελέτης μεταξύ των οδών Καραολή Δημητρίου – Γ. Παπαζώλη- Ολύμπου-Α. Κάλβου- Πηνειού 

• Οριστική μελέτη και μελέτη Εφαρμογής περιοχής Αγ. Τριάδος Δ. Θεσσαλονίκης, που αφορά την περιοχή μελέτης μεταξύ των οδών Λ. Στρατού, Ευζώνων, Βελισαρίου-Μπιζανίου 

• Οριστική μελέτη και μελέτη Εφαρμογής περιοχής Χαριλάου Δ. Θεσσαλονίκης, που αφορά την περιοχή μελέτης μεταξύ των οδών Μαρασλή, Φαίδρας, Ατρειδών κα Αλκυόνης 

• Οριστική μελέτη και μελέτη Εφαρμογής περιοχής Κλεάνθους Δ. Θεσσαλονίκης, που αφορά την περιοχή μελέτης μεταξύ των οδών Κλεάνθους-Παπαναστασίου-Πριάμου (νοτίως του σχολικού συγκροτήματος) 

• Οριστική μελέτη και μελέτη Εφαρμογής περιοχής Γρηγορίου Ε΄ Δ. Θεσσαλονίκης, που αφορά την περιοχή μελέτης μεταξύ των οδών Μαυρομιχάλη-Ζουμετίκου, Ατρειδών, Σισύφου, Χορν, Κ. Καραμανλή. 

Ο εκτιμώμενος χρόνος για την ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται σε εννιά (9) μήνες, ενώ στο πλαίσιο της προτεινόμενης Προγραμματικής Σύμβασης ο Δήμος Θεσσαλονίκης, δια των συναρμοδίων Υπηρεσιών του, σε συνεργασία με την Ε.Α.Χ.Α. Α.Ε., προτίθεται να αναλάβει την προετοιμασία του Τεχνικού Φακέλου των πέντε υποέργων, την υποστήριξη των διαδικασιών ανάθεσης των μελετών και την επίβλεψη των υπό ανάθεση μελετών.

Πηγή: http://www.cityportal.gr/articles_det1.asp?subcat_id=16&article_id=55722

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου