Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Προς τα μελή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας

Θέμα: Προώθηση Γ.Π.Σ. Ναυπάκτου

Στις 24/11/2011 σε σχετική συνάντηση της επιτροπής " οράματος" και μερικών συναδέλφων συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των δυο μελετών πολεοδομικού σχεδιασμού του Δήμου Ναυπακτίας, το Γενικό Πολεοδομικού Σχέδιο του π. Δ. Ναυπάκτου και το Σχέδιο Χωροταξικής  Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης του π. Δ. Αντιρρίου. Θυμίζουμε ότι το μεν Σ.Χ.Ο.Α.Α.Π. Αντιρρίου έχει αποπερατωθεί και υποβληθεί στη ΔΙΠΕΧΩ  για έγκριση από τον 11/2009, ενώ το Γ.Π.Σ. Ναυπάκτου που ξεκίνησε το 2005 και επεβλήθη στη προηγούμενη δημοτική αρχή δεν προχώρησε λόγω έλλειψης ουσιαστικών κατευθύνσεων.

Θυμίζουμε , επίσης, στους συναδέλφους ότι από τον 9/2009 έχει εκπονηθεί και υποβληθεί στο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ το Ρυθμιστικό Σχέδιο και Πρόγραμμα Προστασίας Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήματος Πάτρας (Ρ.Σ.Π.) που περιλαμβάνει και τους πρώην Δ. Ναυπάκτου και Αντιρρίου  .  Αρκετές από τις ρυθμίσεις αυτής της μελέτης έρχονται σε αντίθεση με τις προτάσεις κύρια του ΣΧΟΑΑΠ αλλά και του ΓΠΣ, γεγονός που θα παρεμποδίσει την έγκριση και θεσμοθέτηση τους. Για τον λόγο αυτό και με δεδομένο την αμφίδρομη σχέση μεταξύ των μελετών αυτών κα του υπερκείμενου επιπέδου σχεδιασμού, του Ρ.Σ.Π., επιβάλλεται να επέμβει ο Δήμος, προτού βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων.

Προκειμένου, λοιπόν, να κοινοποιήσουμε στο Δήμο τις σχετικές απόψεις του Συλλόγου μας, ώστε να δοθούν κατά προτεραιότητα οι κατευθύνσεις εκπόνησης της Β' φάσης του ΓΠΣ Ναυπάκτου, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, θα παρακαλούσαμε όσους συναδέλφους ενδιαφέρονται να μας γνωρίσουν στις δικές τους απόψεις για τα εξής καίρια ζητήματα:

1. Περιοχή Παλαιοπαναγιας. Η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης, που προτείνεται από το ΓΠΣ είναι ασύμβατη με το ΡΣΠ το οποίο περιορίζει γενικά τις επεκτάσεις στο όριο του παλιού ΓΠΣ 1988.  Η επιτροπή θα έβλεπε θετικά την ένταξη μεγάλου τμήματος της περιοχής και μόνον, με ήπιους όρους ( αρτιότητα 1000τμ., Σ.Δ. 0,2, μέγιστη καλ. 30%)

2. Θέση Τ.Ε.Ι. στη θέση "Σκα" (Δημόσιο κτήμα),  την οποία προτείνει το ΓΠΣ ως τη πλέον εφικτή, σε γειτνίαση με τις θέσεις ΚΤΕΛ και Πυροσβεστικής, περιλαμβάνεται, σύμφωνα με το ΡΣΠ, σε περιοχή προστασίας γεωργικής γης. Άλλες θέσεις προς διερεύνηση είναι υπάρχοντα κτίρια εντός του ιστού της πόλης, η ακόμα και η απαλλοτριωμένη έκταση δυτικά της πόλης.

3. Θέση Διοικητηρίου. Το Δ.Κ. στο Σκα η άλλη έκταση εκτός σχεδίου θα μπορούσε να στεγάσει ένα νέο Δημοτικό Κατάστημα . Ωστόσο, η επιτροπή και οι άλλοι παρευρισκόμενοι συνάδελφοι θεωρούν  καταλληλότερη θέση για τις αυξανόμενες ανάγκες του Δήμου, κεντρικά κτίρια (π.χ. οι γεωργικές αποθήκες ), η ακόμα και το "Ξενία", σε συνδυασμό με μια τουριστική χρήση όπως ένα Συνεδριακό Κέντρο ή και άλλους πολιτιστικούς χώρους (μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση, εφόσον αυτή χρειαστεί).

Οι κατευθύνσεις προς την μελετητρια, θα πρέπει να αναφερθούν, φυσικά, στο σύνολο των θεμάτων που άπτονται του ΓΠΣ Ναυπάκτου
( επικαιροποίηση στοιχείων και στόχων,  ανάπλαση κέντρων πόλης και γειτονιών,  ειδικές μελέτες, και πολλά αλλά. Παρακαλούμε, λοιπόν, για τις απόψεις σας στα παραπάνω ζητήματα αλλά και ότι άλλο σχετικό, όχι αργότερα από τη 5η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ. Μπορείτε να διατυπώσετε τις απόψεις σας στέλνοντας τις στο email του Συλλόγου ή του Γραμματέα .

Σας πληροφορούμε, έξαλλου, ότι σχετικά σχεδία και στοιχεία βρίσκονται αναρτημένα στο ξενοδοχείο "Ναύπακτος"  (τραπεζαρία).


                                                                                                                                                                                                                       Για ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
ΣΑΝΤΡΑ ΝΟΥΛΑ                                                                                                                                                                          
                                                                                                                                                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου