Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Παρουσίαση έργου μελών μας # 3

Νέο κτήριο φυσικών επιστημών με αμφιθέατρο και εργαστήρια στο Πλατάνι Ρίου, Αχαϊα
KPPS ATE Στούντιο Αρχιτεκτονικής Καλτσά - Πανάγος - Παπανδρέου







Το κτήριο στεγάζει το Κέντρο Παιδείας Επιστημών (ΚΠΕ) της Πάτρας, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που προωθεί τη γνώση προς τους μαθητές, φοιτητές, καθηγητές και, γενικά, όλους όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης μέσω της χρήσης διαδραστικών μέσων και εκθεμάτων και  της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας.

-Η ελεύθερη, μη δογματική, διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης που προωθείται από το ΚΠΕ αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στη γνώση το οποίο πραγματοποιείται σε ένα κτήριο που έδωσε σε αυτό το ταξίδι σάρκα και οστά δημιουργώντας μιαν ελεύθερη κυκλοφορία, η καρδιά της οποίας αποτελείται από ένα αίθριο με διαφώτιστη οροφή. Αυτό ξεχωρίζει τις διάφορες περιοχές- λειτουργίες, ώστε να διατηρήσουν την οντότητα τους, και συγχρόνως τις ενώνει οπτικά και πρακτικά τονίζοντας την αλληλεπίδραση των ίδιων των λειτουργιών και των χρηστών. Ο ανοικτός στην κοινωνία χαρακτήρας αυτής της εναλλακτικής διδασκαλίας εκφράζεται από το άνοιγμα του κτηρίου προς τα έξω με τα υαλοπετάσματα στις άκρες του αιθρίου, στην περιοχή της νοτιοανατολικής κλίμακας και στην έξοδο προς τη βαθμιδωτή μεγάλη βεράντα επί εδάφους. Το όριο ανάμεσα στο έξω (η παραδοσιακή διδασκαλία) και το μέσα (η εναλλακτική διδασκαλία) καθίσταται ορατό από το ηίπεδο τος πρόσοψης, νοτιοδυτικά, το οποίο επεκτείνεται στις δυο άκρες, πέρα από το κτήριο, αποκτώντας την έννοια του γεωμετρικού επιπέδου.
επιλογή των υλικών και των χρωμάτων των όψεων έγινε με σκοπό να τονισθεί η οντότητα των λειτουργιών που αντιστοιχούν στους διάφορους όγκους, και να ενταχθεί το κτήριο στο φυσικό περιβάλλον όπου δεσπόζουν η Θάλασσα (κυματοειδής λαμαρίνα) και ο ουρανός (πάνελ αλουμινίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου