Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Δημοσίευση αποτελεσμάτων της διημέρου ανοιχτής συζήτησης με την συμμετοχή των Αθανασίου Αραβαντινού καθηγητή ΕΜΠ, αρχιτέκτονα και Φ. Κοσμόγλου π. Δ/τρια ΥΠΕΧΩΔΕ

Κι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ’ την τύχη ή τις αντιξοότητες, αλλά απ’ αυτό το πάθος για κάτι πιο μακρινό. (Τάσος Λειβαδίτης)
Εις μνήμην της αξέχαστης και άξιας συναδέλφου Σάντρα Νούλα

Δημοσίευση αποτελεσμάτων της διημέρου ανοιχτής συζήτησης με την συμμετοχή των Αθανασίου Αραβαντινού καθηγητή ΕΜΠ, αρχιτέκτονα

και Φ. Κοσμόγλου π. Δ/τρια ΥΠΕΧΩΔΕ 


Η ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας της Πόλης είναι μονόδρομος και η πολιτική που πρέπει να χαράξει ο Δήμος προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με φορείς και πολίτες.
Επειδή η κάθε Πόλη έχει ιδιαίτερα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν και την εκφράζουν έτσι και η μοναδικότητα της  Ναυπάκτου απορρέει μέσω της φυσιογνωμίας της ως Πόλη, των προβλημάτων της καθημερινότητας, της Ιστορίας της, των μνημείων της και των υποδομών της.
Γεγονός είναι ότι το θεσμοθετημένο πλαίσιο που εκφράζει την εικόνα της Πόλης χρειάζεται βελτίωση, χωρίς να παραβλεφθεί η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του Γ.Π.Σ. ( κατ’ εξοχήν εργαλείο που θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες αντιμετώπισης του παραπάνω πλαισίου).
Ο εντοπισμός, καταγραφή των κυριοτέρων προβλημάτων και της παθογένειας των, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επίλυση τους.
Ειδικότερα όταν θέλουμε να ονομάσουμε έναν χώρο Ιστορικό κέντρο πρέπει παράλληλα να δημιουργηθούν και οι κατάλληλες συνθήκες και υποδομές . Από το πιο απλό, όπου όταν κάποιος ευρίσκεται στον χώρο αυτό να αισθάνεται την διαφορετικότητα σε σχέση με τον λοιπό αστικό ιστό.
Τα προβλήματα που καταγράφονται στο κέντρο της Πόλης μας εστιάζονται στην έλλειψη έκφρασης τυπολογίας υλικών, ανάδειξης μνημείων - περιοχών (γειτονιές), θεσμοθέτηση ειδικών χρήσεων, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, χώρων στάθμευσης, σήμανσης, ‘εργαλείων’ αναπλάσεων όψεων κτιρίων κ.α.
Για την ανάδειξη του Ιστορικού κέντρου της Πόλης μας η συλλογικότητα με γνώμονα την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων είναι βασικός παράγοντας επιτυχίας και επί πλέον
 α) την διατήρηση και προστασία  μνημείων, ιστορικών διατηρητέων και αξιόλογων κτηρίων, ώστε να οριστικοποιηθεί ο πολεοδομικός ιστός.
β)δημιουργία κυκλοφοριακής μελέτης που να στοχεύει σε άμεση εξεύρεση χώρων στάθμευσης, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και μαζικές πεζοδρομήσεις.
γ) Οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι συνολικού χαρακτήρα, οι οποίες θα διαφυλάττουν την ιστορικότητα και θα αναβαθμίζουν την αισθητική του χώρου , με απώτερο στόχο την ομοιογένεια και την αρμονία της περιοχής.
γ) αναπλάσεις περιοχών μικρής κλίμακας μέσω  υλικών που θα συνάδουν με το ιστορικό κέντρο και φιλικά με το περιβάλλον θα δώσουν τον χαρακτήρα που αρμόζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου