Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Πανελλήνιες 2020- Ελεύθερο σχέδιο-





Πηγή:https://www.foititikanea.gr/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B9%CE%B5%CF%82-2020/19907-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CE%BB-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BB-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%AF%CF%89%CE%BD-2020

Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Το 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ


Το  1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ.

Αυτή η ιστορικά πρώτη σειρά σχολείων (τα περίφημα σχολεία τύπου Καλλία) κατασκευάστηκε όντως με τυποποιημένα σχέδια, 407 μεταξύ 1901-1911 και 54 μεταξύ 1911-1914.
Η δωρεά Ανδρέα Συγγρού στην κατασκευή τους ήταν σχεδόν συμβολική, το όνομά του όμως όντως χρησιμοποιήθηκε για την προώθηση του προγράμματος.

Eυρύτερο απόσπασμα της φωτογραφίας του Φρεντερίκ Μπουασονά του 1920.

Την κάτοψη και την όψη του τύπου αυτού (6θέσιο δημοτικό) από το "Ο Δ. Καλλίας και το Σχολικό Κτίριο" της Μάρως Καρδαμίτση-Αδάμη, ΕΜΠ.
Απεικόνιση google της σημερινής εικόνας του σχολείου.
Πηγή: Καντζος Θεόδωρος, πολιτικός μηχανικός





Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

ΘΕΜΑ: «Παρουσίαση μελέτης Ανάπλασης- Ανάδειξης των Πλατειών Τζαβελαίων – Κεφαλοβρύσου στην Ναύπακτο»




ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
Email : lepanto.architects@gmail.com
ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 
18-06-2020




                        







                                      ΠΡΟΣ τον Δήμο ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
                                υπ΄ όψιν   κ. Δημάρχου
                                                                                                            

          ΘΕΜΑ: «Παρουσίαση μελέτης Ανάπλασης- Ανάδειξης των  Πλατειών Τζαβελαίων – Κεφαλοβρύσου στην  Ναύπακτο»

     Ως Αρχιτέκτονες και κάτοικοι της πόλης της Ναυπάκτου θέλουμε και είμαστε θετικοί στα έργα που πραγματοποιούνται για να βελτιώσουν το ιστορικό και μη δομημένο περιβάλλον της πόλης μας. Όπως και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας, ενημερωθήκαμε την προηγούμενη Δευτέρα για την πρόταση που αφορά την ανατολική περιοχή της πόλης μας και συγκεκριμένα τις προτεινόμενες παρεμβάσεις στις πλατείες Τζαβελαίων και Κεφαλοβρύσου. Μια ιδιαίτερη περιοχή αφού αφ΄ ενός μεν λειτουργεί ως παραδοσιακός οικισμός και περιοχή συνοδείας του αρχαιολογικού χώρου, αφ’ ετέρου διαθέτει τους περισσότερους κοινόχρηστους χώρους (4 πλατείες) εντός του αστικού ιστού .
Η παρουσίαση της πρότασης αυτής πραγματοποιήθηκε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.
Το γεγονός αυτό μας δίνει την ευκαιρία να εκφράσουμε τις απόψεις μας για τον τρόπο τήρησης  της διαδικασίας και της πρότασης .
Η συγκεκριμένη πρόταση όπως παρουσιάστηκε στην επιτροπή Διαβούλευσης λειτουργεί αποσπασματικά περιορίζοντας τον χώρο παρέμβασης, ανάπλασης και ανάδειξης σε δύο μόνον πλατείες, πράγμα που αντιτίθεται στους πολεοδομικούς κανόνες .



Βεβαίως δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο αφού μέχρι σήμερα οι παρεμβάσεις στην πόλη ακολουθούν την αποσπασματική πρακτική και μοιραία η εξασφάλιση του αισθητικού και λειτουργικού αποτελέσματος να μην είναι βέλτιστη και άλλες φορές να τίθεται σε αμφισβήτηση. Η μη τήρηση
των κανόνων σε θέματα παρέμβασης στον Δημόσιο χώρο και η πλήρης απουσία μορφολογικών και τυπολογικών στοιχείων (αναζήτηση υλικών τελευταίας στιγμής) και μελέτη εφαρμογής ενίοτε,  δημιουργούν καθυστερήσεις έργου, ανομοιομορφίες  στην πόλη, με κίνδυνο την ολοκληρωτική αλλοίωση του χαρακτήρα της . Πολλά είναι τα παραδείγματα που μπορεί να διακρίνει ο περαστικός, από την “μωσαϊκο-ποίηση” του δαπέδου της πόλης , την ¨σαλαμο-ποίηση¨ του αστικού εξοπλισμού,  την μη συμβατότητα  υλικών, την αισθητική υποβάθμιση λειτουργιών, την μη δυνατότητα πρόσβασης σε ανθρώπους με αναπηρία κλπ.
      Είναι λοιπόν θεμελιώδες τέτοιου είδους παρεμβάσεις στον Δημόσιο χώρο να βασίζονται μόνο στην διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, προκειμένου να παραχθεί βέλτιστο αποτέλεσμα, διαδικασία  που έχει θεσμοθετηθεί από το ΥΠΕΝ ήδη από το 2011 και είναι υποχρεωτική για κάθε αξιόλογο δημόσιο έργο καθώς εγγυάται την αξιοκρατία και το βέλτιστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, εξασφαλίζοντας με πολλούς τρόπους το δημόσιο συμφέρον.
Είναι εμφανή τα αποτελέσματα στις πόλεις που έχουν υιοθετήσει και εφαρμόσει  την διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού (Τρίκαλα, Χανιά, Θεσσαλονίκη, κ.α.).
Ας μην απορούμε λοιπόν γιατί κάποιες πόλεις ξεχωρίζουν, όσον αφορά τον τρόπο προσέγγισης της βιώσιμης  ανάπτυξή τους, στον Ελλαδικό χώρο και όχι μόνον.
Υπενθυμίζουμε ότι το πλαίσιο αυτό αποτελεί την μόνιμη θέση του Συλλόγου μας του ΣΑΔΑΣ και του ΤΕΕ προς αναθέτουσες αρχές για τα έργα αυτού του είδους που εκτελούνται σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα.
Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι η διασφάλιση του ποιοτικού περιβάλλοντος εξασφαλίζεται, για τον κάθε πολίτη και το κοινωνικό σύνολο, μέσω του άρτιου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.
Βεβαίως είναι απορίας άξιον και παράλληλα δημιουργεί σκέψεις την στιγμή που το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτεί την Διεξαγωγή Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών με απόφασή του (ΔΣ 161.2/2019)  η επιλογή προκήρυξης των, που θα έπρεπε να είναι μονόδρομος, αποκλείεται.

Ο σκοπός λοιπόν της συγκεκριμένης παρέμβασης θα πρέπει να έχει ως στόχο την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής με την ενοποίηση των  πλατειών και των λοιπών κοιν/στων χώρων λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα ιστορικά, πολιτιστικά στοιχεία έτσι ώστε  να καταστεί η ευρύτερη περιοχή  ένα ζωντανό, βιώσιμο και ελκυστικό περιβάλλον δραστηριοτήτων κάθε ηλικίας καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου τόσο για τους μόνιμους κατοίκους κάθε ηλικίας όσο και για τους επισκέπτες.


Γενικότερα, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα πρέπει να συνάδουν και να σέβονται την αρχιτεκτονική ταυτότητα της περιοχής, να διαθέτουν ευελιξία σχεδιασμού, να προστατεύουν και να αναδεικνύουν το πράσινο, και τα χαρακτηριστικά του τόπου.
Σαν σύλλογος είμαστε ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά τις αστικές παρεμβάσεις και αναπλάσεις στην πόλη αποδεικνύοντας το έμπρακτα. Με γνώμονα την διασφάλιση του θεσμού των αρχιτεκτονικών  διαγωνισμών και την νομιμότητα είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση που θα έχει ως στόχο την αναβάθμιση της πόλης μας και την πολιτιστική της υπεραξία .




     Ο πρόεδρος                                                   Ο   Γραμματέας                                                                         


   Βασίλειος Μπαρπαγιάννης                                Αλέξανδρος Σούκος                                                             


Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Αυθαίρετα: Συμφέρει τώρα η δήλωση ή μετά; Τι θα γίνει με την 4μηνη παράταση


Τα πρόστιμα με παραδείγματα
 Η επιστροφή στην κανονικότητα, σημαίνει και επιστροφή στις υποχρεώσεις, με τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να μετρούν αντίστροφα προκειμένου να «σώσουν» τις περιουσίες τους. Αν και το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναμένεται να δώσει πίστωση χρόνου και συγκεκριμένα διάρκειας τεσσάρων μηνών όπως έχει ήδη γράψει το economix.gr οι πολίτες καλούνται να εκμεταλλευτούν τα διαθέσιμα εργαλεία ώστε να διασφαλίσουν με τα λιγότερα δυνατά πρόστιμα τις κατοικίες τους.
 Όπως εξηγεί στο economix.gr ο πρόεδρος των Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης, «αν υποθέσουμε ότι ένας ιδιοκτήτης έχει αυθαιρεσίες σε σπίτι στην Ραφήνα, το οποίο είναι εντός σχεδίου, με οικοδομική άδεια, κύρια κατοικία και είναι κατασκευής μεταξύ 1993 -2003, θα καταβάλλει τώρα το ποσό των 1.800 ευρώ. Αν για τους δικούς του λόγους επιλέξει να αφήσει την προθεσμία να εκπνεύσει, το πρόστιμο θα… ανέβει το πρώτο έτος στα 2.400 ευρώ ενώ σταδιακά στα 5 χρόνια θα κληθεί να πληρώσει 2.900».
Βέβαια, άλλοι πολίτες θα κληθούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου στο Χαλκούτσι, το οποίο είναι εκτός σχεδίου και δεν έχει οικοδομική άδεια, είναι άλλη κατοικία και κατασκευάστηκε μεταξύ του 2004 – 2011, αν μπει τώρα στην ρύθμιση θα πληρώσει 7.605 ευρώ. Ωστόσο, αν επιλέξει να μπει μετά την λήξη της προθεσμίας (με τα σημερινά δεδομένα 30 Ιουνίου, με την παράταση 31 Οκτωβρίου), το πρώτο έτος θα καταβάλλει 10.140 ευρώ – ποσό που σταδιακά θα αυξάνεται ενώ θα φτάσει το τελευταίο  έτος στα 12.253 ευρώ.
Η 4μηνη παράταση (η κλεψύδρα μετρά από 30 Ιουνίου) που θα δώσει το ΥΠΕΝ, αφορά όσους έχουν αυθαίρετα κατηγορίας 1 – 4 και μπορούν να τακτοποιηθούν με τις υπάρχουσες ευνοϊκές διατάξεις του 4495/17, ενώ θα δοθεί και μια τελευταία ευκαιρία για εκείνους που ανήκουν στην 5η κατηγορία ώστε να μπουν στην ρύθμιση έως τις 31/10/2020. Συγκεκριμένα, οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή  καθ ‘ύψος πάνω από 20%. Για αυτούς μάλιστα, η ημερομηνία είναι καταληκτική ενώ αμέσως μετά θα αναλάβουν οι ελεγκτές δόμησης και οι μπουλντόζες όπως έχει διαμηνύσει το υπουργείο.
Για τις τέσσερις πρώτες κατηγορίες αυθαιρέτων που δεν θα κάνουν υπαγωγή του ακινήτου τους τόσο στον ισχύοντα νόμο, όσο και στην ρύθμιση που έφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα έρθουν αντιμέτωποι έως και 40% προσαύξηση του προστίμου όταν θα πέσει η αυλαία υπαγωγής των αυθαιρέτων η οποία θα γίνει μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, το 2025.
Ειδικότερα, οι πολίτες θα έχουν αύξηση του προστίμου κατά 20% την πρώτη χρονιά και για κάθε επόμενη, θα επιβαρύνονται με επιπλέον 5%.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, η τακτοποίηση θεωρείται ολοκληρωμένη μόνον όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ολοκληρώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα της ιδιοκτησίας του, δηλαδή η μη έκδοση της, θα ισοδυναμεί με μη τακτοποίηση της αυθαιρεσίας. Επομένως, για την μεταβίβαση του ακινήτου του, προϋπόθεση η τακτοποίηση και η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.
Τι θα κερδίσουν όμως όσοι μπουν σε ρύθμιση μέχρι τέλος Οκτωβρίου;
– 100 δόσεις για την εξόφληση των προστίμων.
– Μείωση 20% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ το πρόστιμο.
– Μείωση 10% σε όσους καταβάλουν το 30% του προστίμου.
– Δόσεις με 50 ευρώ το μήνα.
– Παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαίρετων σε όσους αδυνατούν οικονομικά να πληρώσουν τα πρόστιμα.
– Μειωμένα παράβολα.
– Δυνατότητα  νομιμοποίησης  αυθαιρέτου σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο  χωρίς τη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών.
– Νομιμοποίηση στα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν μεταξύ 1955 και 1975  με την καταβολή παραβόλου 250 ευρώ χωρίς την πληρωμή προστίμου.
– Πληρωμή του 15% του προστίμου για τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί από το 1975 έως το 1982.
– Πληρωμή του 60% του προστίμου  για τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί από την 1/1/1983 έως την 1/1/1993.
– Πληρωμή του 80% του προστίμου για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από την 1/1/1993 έως την 31/12/2003.
– Επιπλέον μείωση σε όσους έχουν  μία και μοναδική κατοικία.
Υπενθυμίζεται πως τα αυθαίρετα προ του 1955 δεν θεωρούνται αυθαίρετα, δεν τους επιβάλλονται πρόστιμα νομιμοποίησης και επιτρέπεται η μεταβίβασή τους. Το ίδιο ισχύει και για παλαιά αυθαίρετα που έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση με τους αντίστοιχους νόμους του 1977, του 1983, του 1985 και του 2005. Τα αυθαίρετα 1955-1975 νομιμοποιούνται με την καταβολή παραβόλου 250 ευρώ, χωρίς την πληρωμή προστίμου. Τα αυθαίρετα 1975-1982 νομιμοποιούνται με την πληρωμή παραβόλου και του 15% του προστίμου.
Τα αυθαίρετα από 1ης.1.1983 έως 1η.1.1993 νομιμοποιούνται με την πληρωμή παραβόλου και του 60% του προστίμου, ενώ για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από 1ης.1.1993 έως 31.12.2003 καταβάλλεται ποσοστό 80% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Από 1η.1.2004 έως 28.7.2011 καταβάλλεται το παράβολο και το 100% του προστίμου.
Συντάκτης:
Πηγή φωτογραφίας :unique-ermes.com.cy
ΠΗΓΉ ECONOMIX.GR

Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Κατοικίες για αστέγους


Ο Lorcan O'Herlihy υπογράφει το πρότζεκτ ένος συγκρότηματος  κατοικιών στο Λος Άντζελες με 26 κατοικίες χαμηλού κόστους για τους άστεγους, συμπεριλαμβανομένων πολλών βετεράνων πολέμου. Το συγκρότημα περιλαμβανει πλήθος βιώσιμων λύσεων με κοινόχρηστο κήπο και διάφορες υπηρεσίες υποστήριξης στους φιλοξενούμενους του. Η διάταξη σχήματος L του κεντρικού κτηρίου επιτρέπει στα διαμερίσματα, με περικοπές από ένα έως τρία υπνοδωμάτια, να λαμβάνουν την καλύτερη έκθεση στον ήλιο και καλό εξαερισμό που μειώνει την ανάγκη κλιματισμού.Το Λος Άντζελες είναι η πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών με τον μεγαλύτερο πληθυσμό αστέγων, πάνω από 58 χιλιάδες. Στο τρέχον οικονομικό και πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, η ακραία ανισότητα και η αδυναμία των δημόσιων δομών μεταφράζονται σε αδυναμία πολλών πολιτών να έχουν πρόσβαση σε μια αξιοπρεπή κατοικία.



Στο Λος Άντζελες, διάφοροι ταλαντούχοι αρχιτέκτονες, όπως ο Μάικλ Μάλτζαν και ο Λόρκαν Ο Χέρλι, ασχολούνται στην εξερεύνηση χωρικών λύσεων και τυπολογιών στέγασης που είναι οικονομικές στη δημιουργία τους, αλλά προσφέρουν μια πληθώρα εμπειριών που μπορούν να φιλοξενήσουν  ομάδα πολιτών αποδυναμωμένη από τη πολύχρονη και δύσκολη ζωή στο δρόμο.
Το συγκρότημα είναι πιστοποιημένο με το βραβείο LEED Gold.

Πηγή:http://www.abitare.it/it/architettura/progetti/2020/05/28/lorcan-o-herlihy-alloggi-senzatetto-los-angeles/


Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Δημοσίευση αποτελεσμάτων της διημέρου ανοιχτής συζήτησης με την συμμετοχή των Αθανασίου Αραβαντινού καθηγητή ΕΜΠ, αρχιτέκτονα και Φ. Κοσμόγλου π. Δ/τρια ΥΠΕΧΩΔΕ

Κι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ’ την τύχη ή τις αντιξοότητες, αλλά απ’ αυτό το πάθος για κάτι πιο μακρινό. (Τάσος Λειβαδίτης)
Εις μνήμην της αξέχαστης και άξιας συναδέλφου Σάντρα Νούλα

Δημοσίευση αποτελεσμάτων της διημέρου ανοιχτής συζήτησης με την συμμετοχή των Αθανασίου Αραβαντινού καθηγητή ΕΜΠ, αρχιτέκτονα

και Φ. Κοσμόγλου π. Δ/τρια ΥΠΕΧΩΔΕ 


Η ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας της Πόλης είναι μονόδρομος και η πολιτική που πρέπει να χαράξει ο Δήμος προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με φορείς και πολίτες.
Επειδή η κάθε Πόλη έχει ιδιαίτερα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν και την εκφράζουν έτσι και η μοναδικότητα της  Ναυπάκτου απορρέει μέσω της φυσιογνωμίας της ως Πόλη, των προβλημάτων της καθημερινότητας, της Ιστορίας της, των μνημείων της και των υποδομών της.
Γεγονός είναι ότι το θεσμοθετημένο πλαίσιο που εκφράζει την εικόνα της Πόλης χρειάζεται βελτίωση, χωρίς να παραβλεφθεί η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του Γ.Π.Σ. ( κατ’ εξοχήν εργαλείο που θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες αντιμετώπισης του παραπάνω πλαισίου).
Ο εντοπισμός, καταγραφή των κυριοτέρων προβλημάτων και της παθογένειας των, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επίλυση τους.
Ειδικότερα όταν θέλουμε να ονομάσουμε έναν χώρο Ιστορικό κέντρο πρέπει παράλληλα να δημιουργηθούν και οι κατάλληλες συνθήκες και υποδομές . Από το πιο απλό, όπου όταν κάποιος ευρίσκεται στον χώρο αυτό να αισθάνεται την διαφορετικότητα σε σχέση με τον λοιπό αστικό ιστό.
Τα προβλήματα που καταγράφονται στο κέντρο της Πόλης μας εστιάζονται στην έλλειψη έκφρασης τυπολογίας υλικών, ανάδειξης μνημείων - περιοχών (γειτονιές), θεσμοθέτηση ειδικών χρήσεων, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, χώρων στάθμευσης, σήμανσης, ‘εργαλείων’ αναπλάσεων όψεων κτιρίων κ.α.
Για την ανάδειξη του Ιστορικού κέντρου της Πόλης μας η συλλογικότητα με γνώμονα την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων είναι βασικός παράγοντας επιτυχίας και επί πλέον
 α) την διατήρηση και προστασία  μνημείων, ιστορικών διατηρητέων και αξιόλογων κτηρίων, ώστε να οριστικοποιηθεί ο πολεοδομικός ιστός.
β)δημιουργία κυκλοφοριακής μελέτης που να στοχεύει σε άμεση εξεύρεση χώρων στάθμευσης, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και μαζικές πεζοδρομήσεις.
γ) Οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι συνολικού χαρακτήρα, οι οποίες θα διαφυλάττουν την ιστορικότητα και θα αναβαθμίζουν την αισθητική του χώρου , με απώτερο στόχο την ομοιογένεια και την αρμονία της περιοχής.
γ) αναπλάσεις περιοχών μικρής κλίμακας μέσω  υλικών που θα συνάδουν με το ιστορικό κέντρο και φιλικά με το περιβάλλον θα δώσουν τον χαρακτήρα που αρμόζει.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί, απαραίτητο εργαλείο στα αναπτυξιακά έργα


Με δύο επιστολές - παρεμβάσεις, ο ΣΑΔΑΔ-ΠΕΑ επισημαίνει την αναγκαιότητα διενέργειας αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για κάθε σημαντική παρέμβαση στον δημόσιο χώρο και ιδιαίτερα σε έργα που έχουν έντονο αναπτυξιακό και πολιτιστικό χαρακτήρα.
Δείτε παρακάτω τις δύο επιστολές του Συλλόγου:



Σχολή Καλών Τεχνών στη Φλώρινα

Πανελλήνιος Ανοιχτός Δημόσιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός προσχεδίων
Τοποθεσία: Φλώρινα
Έτος: 2019
Ομάδα Αρχιτεκτονικής Μελέτης: Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, Μαριάννα Γιαννάτου Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Νάντια Καβάσμι, Νάστια Κοϊμτσίδη, Παναγιώτης Πετρόπουλος (σπουδαστής αρχιτεκτονικής), Ναταλία Κεσεντέ (σπουδάστρια αρχιτεκτονικής)
Στατική Μελέτη: Αλέκος Αθανασιάδης 
Μελέτη Η/Μ: Δημήτρης Δαμουλάκης 
Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: Γιώργος Ταλιάκης 




Οι επίσημες νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο ψηφισθέν Ν/Σ για τον  τουρισμό

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τον νόμο 4688/2020 που αφορά στις "Ειδικές μορφές τουρισμού, διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη και άλλες διατάξεις."
Στο νομοσχέδιο συμπεριλήφθησαν άρθρα που αφορούν μεταξύ άλλων σε πολεοδομικές ρυθμίσεις τουριστικών εγκαταστάσεων, ρυθμίσεις για τον υπολογισμό ανταλλάγματος και υποχρέωση αναδάσωσης για επεμβάσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, ρυθμίσεις για ζητήματα αιγιαλού και παραλίας κλπ.
Δείτε παρακάτω τι αναφέρεται στο σχέδιο νόμου σε κάποιες από τις κρίσιμες νέες διατάξεις:


Οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί στον καιρό μας

Οι πανελλήνιοι ή οι διεθνείς αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί είναι βέβαια είδος εν ανεπαρκεία στη χώρα μας, οι οποίοι τις περισσότερες φορές γίνονται, δυστυχώς, για τα “μάτια του κόσμου”. Αλλά και αυτοί οι ελάχιστοι που προκηρύσσονται σπάνια ολοκληρώνονται σωστά, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν αμείβονται καν οι συνάδελφοι που συμμετείχαν σ’ αυτούς, τόσο εκείνοι που βραβεύτηκαν όσο και τα μέλη των κριτικών επιτροπών, οδηγώντας πλέον στον πλήρη ευτελισμό τους. Και είναι πραγματική πρόκληση για την αρχιτεκτονική κοινότητα να διενεργούνται μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς και ψηφοθηρικούς λόγους!