Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Αρχιτεκτονική πρόταση για το κτίριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου

Ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός αφορά στο κτίριο της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Κύπρου, στην περιοχή της Αθαλάσσας Λευκωσίας, όπου βρίσκεται η Πανεπιστημιούπολη. Η μελέτη διακρίθηκε ανάμεσα σε 63 μελέτες από 14 χώρες.
 
Η πρόταση διερευνά και επικεντρώνεται στο σχεδιασμό μιας ανοιχτής δομής, που θα μπορούσε να στεγάσει και να δραστηριοποιήσει – χωρικά και νοηματικά – τέσσερις βασικές ιδέες:
 
  • Του Ενεργού Τοπίου, που δεν θα αποτελεί απλά το φόντο της εγκατάστασης, αλλά αποκτά ζωντανή και ενεργή σχέση με το κτήριο, διεισδύει σε αυτό και αντίστροφα, αποτελώντας γενεσιουργό στοιχείο του σχεδιασμού του. Του διαλόγου, δηλαδή,  με τα φυσικά, ανθρωπογενή και πολιτισμικά τοπία του μεσογειακού χώρου που αυτός φέρει.
  • Του Ανοιχτού Δημόσιου κτηρίου ως μιας χωρικής “σύναψης” που εμπλουτίζει την αστικότητα, διευρύνει τις ροές του δημόσιου περιβάλλοντος και αναδεικνύει το νόημα της δημόσιας εκπαίδευσης, ειδικά στις Ιατρικές σπουδές.
  • Του Εκπαιδευτικού περιβάλλοντος του Πανεπιστημιακού κτηρίου, ως ενός Οικοσυστήματος, που δεν αναπαράγει ιδρυματικά και κλειστά σχήματα, αλλά – πέραν της λειτουργικής ευρυθμίας του – θα γίνεται αντιληπτό ως χώρος αναβαθμισμένης δημιουργικότητας, κοινωνικοποίησης και διακίνησης γνώσης και ιδεών. Η “αειφορία” αυτή προϋποθέτει ένα βιοκλιματικό κτήριο, που σχεδιάζεται μαζί με το περιβάλλον του και όχι ερήμην του.
  • Του Ενδιάμεσου ως μεσολαβητικής συνθήκης σχεδιασμού, που επαναπροσδιορίζει το τυπικό λειτουργικό πρόγραμμα, και το ξαναδιαβάζει μαζί με το “άτυπο” των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων κίνησης. Αναδιοργανώνει δηλαδή τις μεταβατικές χωρικές σχέσεις του κλειστού και υπαίθριου, της εργασίας και της διεπαφής, της ροής και της ανάπαυλας, ενοποιώντας τις εκφάνσεις τις ζωής του κτηρίου και αποδίδοντας εν τέλει την ταυτότητά του.
    συνέχεια ..... http://kataskevesktirion.gr/%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%cf%84%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%cf%84%ce%af%cf%81%ce%b9%ce%bf-%cf%84/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου