Ένα νέο υπερσύγχρονο και εντυπωσιακό Αρχαιολογικό Μουσείο, αντάξιο της πλούσιας ιστορίας τους, απέκτησαν τα Χανιά, μετά από πολυετείς προσπάθειες. Το νέο επιβλητικό κτήριο, επί της οδού Σκρα, στη Χαλέπα, άνοιξε τις πύλες του σήμερα στο κοινό, για πρώτη φορά, με τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά, αλλά και τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη να παραβρίσκονται στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης, με θέμα «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων από τον 19ο στον 21ο αιώνα: μία περιπετειώδης πορεία στον χώρο και στον χρόνο».
ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων οικοδομήθηκε στην ιστορική περιοχή της Χαλέπας και συγκεκριμένη δυτικά της οδού Σκρα, σε οικόπεδο 11,5 στρεμμάτων.
Επί Κρητικής Πολιτείας στον χώρο αυτό μεταφέρθηκε το ρωσικό Προξενείο, το οποίο περέμεινε έως και το 1913. Στεγάστηκε σε προϋπάρχον διώροφο κτήριο με μεγάλη αυλή που δέσποζε στην κορυφή χαμηλού υψώματος, δυτικά του ναού της Αγίας Μαγδαληνής.
Στη συνέχεια, το συγκεκριμένο κτήριο, αφού μετασκευάστηκε, στέγασε το ελληνικό στρατιωτικό νοσοκομείο και μετέπειτα το διοικητήριο του στρατοπέδου «Χατζηδάκη». Η μεγάλη αυλή του οικοπέδου φιλοξένησε τους χώρους στρατωνισμού. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 μέρος του κτηρίου καταστράφηκε από πυρκαγιά. Έκτοτε, χρησιμοποιήθηκε από τις «Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως» (ΜΟΜΑ) έως και το 1992, οπότε η διαχείρισή του περιήλθε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.
Στο πλαίσιο της εξεύρεσης μεταλύτερου χώρου για τη μεταστέγαση του Αρχαιολογικού Μουσείου, το οικόπεδο αυτό θεωρήθηκε ως το πλέον ενδεδειγμένο. Η μεγάλη του έκταση και η θέση του στη συνοικία της Χαλέπας -η οποία κατείχε πάντα ιδιαίτερη πολιτισμική βαρύτητα στην εξέλιξη της πόλης των Χανίων- κρίθηκε ότι το καθιστούσαν κατάλληλο για να υποδεχθεί τις εγκαταστάσεις και τις δραστηριότητες του νέου Μουσείου.
Ως κέντρο πολιτικών και διπλωματικών ζυμώσεων από τα μέσα του 19ου έως και τις αρχές του 20ού αιώνα, στο προάστιο της Χαλέπας ανεγέρθηκαν εντυπωσιακές ιδιωτικές επαύλεις, που αργότερα στέγασαν τα προξενεία των τεσσάρων «Προστάτιδων Δυνάμεων», το αρχηγείο των Διεθνών στρατευμάτων, διεθνείς λέσχες, το ανάκτορο του Ύπατου Αρμοστή και την κατοικία του Ελευθέριου Βενιζέλου. Σήμερα, πολλά από τα κτήρια αυτά έχουν ανακαινισθεί και ορισμένα αποτελούν τις έδρες ιδρυμάτων.
Το 1996, το οικόπεδο παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και το 2005, με κλειστό διαγωνισμό, επιλέχθηκε για το νέο κτήριο η προμελέτη του αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη και των συνεργατών του. Η συνολική αρχιτεκτονική πρόταση ολοκληρώνεται μέσα από τη σύνθεση δύο διακριτών γραμμικών μονολιθικών όγκων που αναδύονται από τη γη. Πρόκειται για συμβολική αναφορά στα στοιχεία του πολιτισμού που βρίσκονται κάτω από την επιφάνειά της, αλλά συγχρόνως και μία βιοκλιματική επιλογή, με την καλύτερη δυνατή προσαρμογή του κτίσματος στο έντονα επικλινές οικόπεδο. Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 18 εκατ. ευρώ περίπου.
Η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Βλαζάκη – Ανδρεαδάκη -η οποία ως προϊσταμένη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες, επί σειρά ετών, για την κατασκευή ενός νέου μουσείου στα Χανιά- τόνισε ότι «είναι βαθιά η συγκίνηση σήμερα. Συμπληρωματικά σε όσα είπε ο κ. Υπουργός μπορώ να πω ότι σήμερα δείχνουμε στους Χανιώτες, στον τόπο και σε όσους έχουν έρθει από μακρύτερα, ποιο θα είναι το μουσείο των Χανίων στο μέλλον. Σήμερα τέλειωσε το κτήριο και στην επόμενη φάση θα τελειώσει και η ίδια η έκθεση, ώστε να είναι ένα μουσείο αντάξιο της ιστορίας και της αρχαιολογίας του τόπου. Ήθελα να πω απλώς ότι το να πιστεύουμε σε οράματα και να παλεύουμε όλοι μαζί να γίνουν πραγματικότητα το βλέπουμε χειροπιαστά εδώ. Χρειάζεται απλώς πολλή υπομονή και επιμονή».
http://www.efimeridaki.gr/146396/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου