Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Aigaleon 639. Κάτοικοι και αρχιτέκτονες συνδημιουργούν τους δημόσιους χώρους.

Οι αρχιτέκτονες Στυλιανή Δαούτη, Γιώργος Μητρούλιας και Μιχάλης Ραυτόπουλος του αρχιτεκτονικού γραφείου AREA™ (Architecture Research Athens), περιγράφοντας το project Aigaleon 639 αναφέρουν ότι:
Στα πλάισια του community project ΑΙΓΑΛΕΩ ΣΙΤΥ του πολιτιστικού οργανισμού ΝΕΟΝ εστιάσαμε σε ένα ξεχωριστό συγκρότημα εργατικών κατοικιών στο Αιγάλεω, στο οικοδομικό τετράγωνο 639. Χτισμένο το 1963 ανάμεσα στις οδούς Ρ. Φεραίου, Ραιδεστού και Αττάλειας αποτελείται από τέσσερα τριώροφα κτίρια γύρω από ένα περίκλειστο κήπο. 



Πρόκειται για ένα εσωστρεφή μικρόκοσμο, μια ζωντανή κοινότητα ανθρώπων ενταγμένη στον αστικό ιστό της πόλης. Η κλίμακα, η θέση και οι ποιότητες κατοίκησης του συγκροτήματος το καθιστούν μια ιδιαίτερα ελκυστική τυπολογία με καταγωγή στο μοντέρνο κίνημα.
Μέσα από συνεντεύξεις και συζητήσεις με τους κατοίκους θέλαμε να αναδείξουμε τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτής της αστικής τυπολογίας και να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ενεργοποίησης του κοινόχρηστου χώρου με αφορμή την αρχιτεκτονική. 

 Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια υπαίθριου εργαστηρίου-ανοιχτής συζήτησης στο χώρο του συγκροτήματος κάτοικοι και περίοικοι σχημάτισαν τις δικές τους προτάσεις για το δημόσιο χώρο μετακινώντας τα κομμάτια μιας υπερμεγέθους μακέτας.
Η διαδραστική αυτή ανταλλαγή απόψεων αποτέλεσε ταυτόχρονα διαδικασία και τελικό προϊόν γεφυρώνοντας την συνήθη σε συνθήκες κρίσης απόκλιση μεταξύ "ιδέας" και "υλικής πραγματικότητας". Ταυτόχρονα ο ρόλος του αρχιτέκτονα ως "διπλωμάτη σχεδιασμού" αμφισβητεί παραδοσιακές κατηγορίες όπως πελάτης, δημιουργός, πρόταση και έρευνα.
 Έργο: ΑΙΓΑΛΕΩ 639
Studio: AREA™ (Architecture Research Athens)
Αρχιτέκτονες: Στυλιανή Δαούτη, Γιώργος Μητρούλιας, Μιχάλης Ραυτόπουλος
Επιμελητές: Locus Athens
Οργάνωση: Μαρία-Θάλεια Καρράς, Όλγα Χατζηδάκη
Φωτογράφος: Κώστας Μασσέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου