Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Περί Δημοσίων χώρων



Δημόσιοι χώροι είναι αυτοί που προορίζονται κατά την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία και τον Αστικό Κώδικα για κοινή χρήση π.χ. οδοί, πλατείες, άλση, αιγιαλός, παραλία, λιμάνια, όχθες λιμνών και ποταμών, δημόσια δάση. Περαιτέρω δημόσιος χώρος θεωρείται και κάθε άλλος, ανοικτός και ελευθέρως προσβάσιμος σε απροσδιόριστο αριθμό προσώπων, χώρος ο οποίος  με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο (π.χ. οικοδομική άδεια) έχει τεθεί σε κοινή χρήση.  Στην τελευταία περίπτωση μπορεί να ανήκουν μεγάλα εμπορικά κέντρα, ειδικά πάρκα, χώροι αναψυχής, κ.λπ. Στους δημόσιους χώρους συγκαταλέγονται, τέλος, και οι σταθμοί διακίνησης επιβατών με μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως μετρό, κτίρια επιβατών του αεροδρομίου, κ.λπ., χώροι δηλαδή προσβάσιμοι σε απεριόριστο αριθμό ατόμων, που όμως μπορεί να είναι και κλειστοί και η είσοδος σε αυτούς ελεγχόμενη.
Με δεδομένο ότι ο δημόσιος χώρος αποτελεί το βασικό περιουσιακό στοιχείο της πόλης, πάνω στο οποίο αναπτύσσεται η οικονομική και κοινωνική ζωή της, η ορθή διαχείρισή του οφείλει να είναι συνολική, μελετημένη και τεκμηριωμένη ως προς τα αποτελέσματά της. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί πλέον να είναι αποδεκτές επεμβάσεις αποσπασματικές και πρακτικές που διέπονται από ιδιοκτησιακή λογική.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας  με την παρούσα ανακοίνωσή του θέλει να επισημάνει  πως ότι τα ζητήματα προστασίας και αξιοποίησης  δημοσίου χώρου  οφείλουν να αντιμετωπίζονται με τη μέγιστη δυνατή επιστημονική τεκμηρίωση, σε καθεστώς διαφάνειας, με τον μέγιστο βαθμό κοινωνικής αποδοχής και με κύριο μέλημα τη βελτιστοποίηση του αστικού περιβάλλοντος της πόλης.
Ήδη από το 2011, αναγνωρίζοντας αυτά τα δεδομένα υπάρχει η νομοθετική πρόβλεψη που απαντά στα παραπάνω ζητούμενα ( ΥΑ 26804 – ΦΕΚ Β’ 1427-16/06/11 ) . Οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, καθιερωμένη μέθοδος αξιοποίησης του δημόσιου χώρου σε όλα τα αναπτυγμένα κράτη, αποτελούν πλέον τον κανόνα τον οποίον οφείλει να ακολουθήσει κάθε επέμβαση στον δημόσιο χώρο. Επίσης σύμφωνα με τον Ν. 4030/2011, άρθρο 21, παρ. 1δ περί αρμοδιοτήτων Σ.Α. προβλέπεται η συγκεκριμένη αντιμετώπιση του θέματος.
 Γενικότερα οι αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο αστικός σχεδιασμός και η πολεοδομία δεν αποτελούνται πλέον από γενικόλογες αναφορές και ευχολόγια, αλλά από μετρήσιμα μεγέθη, είναι εφαρμοσμένες επιστήμες που η σωστή εφαρμογή τους  μέσα από πραγματική πολιτική πρόθεση και αποφασιστικότητα, με παράλληλη & "υποχρεωτική" στρατολόγηση των κατάλληλων επιστημόνων και ειδικών του περιβαλλοντικού σχεδιασμού, μπορούν να φέρουν και ποιότητα ζωής δίπλα μας αλλά και κέρδος για όλους.
 Με αφορμή την διεξαγωγή των επικείμενων Δημοτικών εκλογών ζητάμε απ’ όλες τις υποψήφιες δημοτικές παρατάξεις να τοποθετηθούν πάνω στα ζητήματα της ποιότητας του δημόσιου χώρου και της αρχιτεκτονικής της Πόλης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου