Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Παρουσίαση έργου μέλους μας. #1


-SPINALONGA LEARNING FROM THE PAST www.ifantisthanos.gr


Διεθνής φοιτητικός διαγωνισμός_ UPGRADE Continuity and change
Συμμετέχοντες: Υφαντής Θάνος, Χασίωτη Μ., Μπούρδη Μ., Κουτρόπουλος Γ., 
Διάκριση: Έπαινος


Επηρεασμένοι από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κρήτης (φυσικό περιβάλλον, πολιτισμός, διατροφή) και από την ιστορία της Σπιναλόγκας ανά τους αιώνες και έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι η επέμβασή μας εκεί οφείλει να αναβιώνει αυτήν την αίσθηση της κλειστής, ανεξάρτητης κοινωνίας που ανέκαθεν υπήρχε στο νησί, επιλέγουμε προγραμματικά να δημιουργήσουμε σε αυτό ένα ερευνητικό κέντρο για την μελέτη των παραπάνω στοιχείων που αφορούν ολόκληρη την Κρήτη.


Αναβαθμίζουμε το χερσαίο και θαλάσσιο δίκτυο πρόσβασης στο νησί. Διατηρούμε όλα τα κτίσματα όλων των φάσεων του, τα οποία συγκεντρώνονται κυρίως  στο δυτικό, ομαλό τμήμα του και σεβόμενοι την τωρινή τους κατάσταση (κτίσματα που χρίζουν αποκατάστασης και ερείπια) οργανώνουμε την πρόταση μας σε τρία διαφορετικά στάδια επέμβασης ως προς το δίπολο παλαιό-νέο.



1 Το πρώτο στάδιο αφορά τα υπάρχοντα κελύφη που βρίσκονται σε καλή και μέτρια κατάσταση τα οποία αποκαθίστανται και αποκτούν νέες χρήσεις.

2 Στο δεύτερο στάδιο προσθέτουμε εντός ερειπωμένων κτισμάτων νέες αυτοφερόμενες κατασκευές που σέβονται τις αναλογίες, τα ανοίγματα και τον όγκο των πρότερων κτηρίων.

Στις δύο πρώτες κατηγορίες ανήκουν τα κτίσματα του παλαιού οικισμού που επαναχρησιμοποιούνται κυρίως ως εργαστήρια έρευνας.


3 Στο τρίτο στάδιο προτείνουμε μια σειρά από νέες κατασκευές που σέβονται τις προϋπάρχουσες και το φυσικό τοπίο και καλύπτουν τις ανάγκες των νέων χρηστών.
Πρόκειται για το νέο οικισμό που δημιουργούμε στο ανατολικό απόκρημνο τμήμα του νησιού και περιλαμβάνει μονάδες προσωρινής κατοίκησης των ερευνητών, ένα ανοιχτό αμφιθέατρο  για πολλαπλές χρήσεις και έναν υδατόπυργο, ως ένα νέο τοπόσημο του νησιού, μέγιστης  σημασίας για το δίκτυο νερού που λειτουργεί και ως μετεωρολογικός σταθμός για το ερευνητικό κέντρο.



Οι δύο οικισμοί, παλαιός και νέος, επικοινωνούν πέραν του περιμετρικού δικτύου και με
μία σήραγγα που προσφέρει άμεση μετάβαση στο κέντρο της κάθε πλευράς του νησιού.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου