Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

To 2015 ξεκινά η Ταυτότητα Κτιρίου




To 2015 ξεκινά η Ταυτότητα Κτιρίου


Από την ερχόμενη χρονιά ξεκινά η διαδικασία για την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των κτισμάτων της χώρας, δημόσιων και ιδιωτικών, σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τηρείται στο υπουργείο ΠΕΚΑ. Η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί μέσω του νέου θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και θα είναιυποχρεωτικήΑκίνητα χωρίς Ηλεκτρονική Ταυτότητα δε θα μπορούν να μεταβιβάζονται και μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων προθεσμιών θα θεωρούνται παντελώς αυθαίρετα.
Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα θεσπίστηκε το 2010, στον νόμο περί ημιυπαίθριων και έκτοτε εκκρεμεί. Το «Έθνος» έγραψε ότι πριν από λίγες ημέρες υπογράφτηκε από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Νίκο Ταγαρά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και προωθήθηκε στο ΣτΕ. Για την κατάρτισή του υπήρξε στενή συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Στο ΥΠΕΚΑ προγραμματίζεται το νέο ΠΔ να τεθεί σε εφαρμογή τους πρώτους μήνες του 2015. Οπότε θα αρχίσουν να τρέχουν οι προθεσμίες. Οι πολίτες υποχρεούνται εντός της δεκαετίας (ή πενταετίας για τους ιδιοκτήτες δηλωμένων αυθαιρέτων) να συμπληρώσουν την Ηλεκτρονική Ταυτότητα.
  • Σε περίπτωση οποιασδήποτε οικοδομικής εργασίας σε κτίριο, για την οποία απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, πρέπει να συμπληρωθεί η ταυτότητα για το σύνολο του κτιρίου.
  • Σε περίπτωση μεταβίβασης κτίσματος, πρέπει να συμπληρωθεί ταυτότητα κτιρίου, η οποία θα αντικαταστήσει τη βεβαίωση του μηχανικού που συνοδεύει σήμερα τα συμβόλαια.
Τα απαραίτητα στοιχεία συμπλήρωσης της ταυτότητας κτιρίου θα υποβάλλονται σεηλεκτρονική μορφή με αίτηση προς την αρμόδια Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών του ΥΠΕΚΑ.
Πηγή: tee.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου