Menu

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Η χρήση γεωθερμίας αλλάζει τη φυσιογνωμία της Αλεξανδρούπολης






Στο Αρίστηνο Αλεξανδρούπολης υπάρχει βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας (έως 90°C) έκτασης 20.000 στρεμμάτων και ο δήμος το έχει εκμισθώσει από το ελληνικό Δημόσιο.

Από το 2011 έως το 2013, ο δήμος περίμενε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που επέτρεψε στην αποκεντρωμένη διοίκηση να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο κατέθεσε πρόταση που, τελικά, επελέγη έναντι κάποιων ιδιωτών, μεταφέρει  ο αντιδήμαρχος Ενέργειας – Φυσικών Πόρων, Γιάννης Φαλέκας.
Η διάρκεια της εκμίσθωσης είναι 30+5 χρόνια. «Από το 2013 μέχρι σήμερα προετοιμάζουμε τέσσερα έργα για χρηματοδοτήσεις, αναμένοντας ν’ ανοίξει το ΕΣΠΑ. Πληροφορούμαι ότι τις επόμενες εβδομάδες θ’ ανοίξει το πρώτο μέτρο και ο δήμος θα καταθέσει πρόταση για το πρώτο έργο αξίας 4,5 εκατ. ευρώ».

Χρήσεις

Το πρώτο έργο αφορά το βορειοδυτικό τμήμα του γεωθερμικού πεδίου, όπου ο δήμος υλοποιεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις από την παραχώρηση του πεδίου. Το διάστημα 2014-2016 πραγματοποίησε εργασίες σε παλιά γεώτρηση του ΙΓΜΕ, ενώ δημιούργησε και νέες. «Τον Δεκέμβριο τελείωσε μια νέα γεώτρηση. Οι δύο γεωτρήσεις είναι πλέον παραγωγικές και τεκμηριώνουμε τις ποσότητες γεωθερμικού ρευστού που χρειαζόμαστε για το έργο των 4,5 εκατ. ευρώ, καθώς και το δεύτερο έργο, μια γεωθερμική μονάδα pellet». Το πρώτο έργο αφορά τα πρώτα 18 χλμ. δικτύων τηλεθέρμανσης, που θα χρησιμοποιηθούν για τη θέρμανση 20 δημοτικών κτηρίων σε Άμφια και Αρίστηνο.
Επιπλέον, υπάρχουν αιτήσεις για ιδιωτικές επενδύσεις. Οι δύο αφορούν υπάρχοντα θερμοκήπια με βιολογικά οπωροκηπευτικά, που επιδιώκουν τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, και η τρίτη τη δημιουργία μονάδας καλλιέργειας μικροφυκιών (σπιρουλίνας). Ο κ. Φαλέκας εξηγεί ότι η άδεια του Δήμου Αλεξανδρούπολης, μετά από απόφαση της ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αφορά όλες τις χρήσεις, αγροτική, οικιακή, βιοτεχνική. Οι συγκεκριμένοι ιδιώτες θα αγοράζουν από τον δήμο τη θερμική ενέργεια. «Η άδειά μας αναγράφει ότι οφείλουμε να είμαστε κατά 20% πιο οικονομικοί από τη φθηνότερη ενέργεια που μπορεί να βρει ο πελάτης και προέρχεται από τις αντλίες θερμότητας. Η τιμή είναι στα 8 λεπτά/κιλοβατώρα, ενώ ο δήμος θα πουλάει στο 1,5 λεπτό στους αγρότες, οπότε η διαφορά είναι τεράστια».

Επενδύσεις

Επίσης, ο δήμος εκμίσθωσε μια μεγάλη αγροτική γεωθερμική έκταση, 350 στρεμμάτων, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε Λουτρό και Μοναστηράκι. «Αυτή την περίοδο δουλεύουμε την ΜΠΕ για να μεταφέρουμε ενέργεια από το γεωθερμικό μας πεδίο στους γεωθερμικούς αγρούς, ένα δίκτυο 5 χλμ. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις απευθύνονται σε ιδιώτες που επιθυμούν να δημιουργήσουν θερμοκήπια άνω των 50 στρεμμάτων. Ο δήμος θα δώσει δωρεάν γη και απλά θα τιμολογεί τη γεωθερμική ενέργεια». Η έγκριση της μελέτης αναμένεται το επόμενο τρίμηνο και, στη συνέχεια, θα περιμένουν ν’ ανοίξει κάποιο μέτρο για να υπάρξει χρηματοδότηση.
Το συγκεκριμένο έργο έρχεται να κινητροδοτήσει παραγωγικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, στοχεύοντας στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, στην αναβάθμιση του αγροτικού εισοδήματος και στην αλλαγή της φυσιογνωμίας του πρωτογενούς τομέα του Νοτίου Έβρου. Ο κ. Φαλέκας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ένα θερμοκήπιο των 100 στρεμμάτων δημιουργεί 60-80 θέσεις εργασίας. Επίσης, οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν ποιοτικά και φθηνά αγροτικά προϊόντα.
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σχεδιάζει τη Δημοτική Μονάδα Αξιοποίησης Στερεής Βιομάζας με παραγωγή συσσωμάτων (pellet) με χρήση γεωθερμικής ενέργειας. Η πρώτη ύλη θα αποτελείται κυρίως από τα υπολείμματα των ελαιώνων της Μάκρης, τα κλαδέματα του δήμου, όπως επίσης τα γεωργικά, δασικά και αστικά υπολείμματα. «Οι αγρότες μας από τις καλλιέργειες παίρνουν τον καρπό και καταστρέφουν ή πετούν τη βιομάζα. Θα τους δοθεί η ευκαιρία να τη συλλέξουν και να τη φέρουν στη Δημοτική Μονάδα. Το 50% του τελικού προϊόντος θα χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη για τα σχολεία του δήμου και οι αγρότες θα παίρνουν το υπόλοιπο».
Στο τέλος Γενάρη, ο κ. Φαλέκας συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη, και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Σωκράτη Φάμελλο. Συζήτησαν την ενδεχόμενη χρηματοδότηση της Μονάδας μ’ ένα ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ. «Θεωρώ ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από το υπουργείο, γιατί δεν υπάρχει γεωθερμική δημοτική μονάδα ούτε σε επίπεδο Ευρώπης». Ο δήμος συνέταξε προμελέτη και ΜΠΕ, η οποία αναμένεται να εγκριθεί, επομένως μέσα στο 2017 θα προκηρυχθεί διαγωνισμός. Για την υλοποίηση της πρότασης, ο δήμος διαθέτει ένα αγρόκτημα στην περιοχή του γεωθερμικού πεδίου χαμηλής ενθαλπίας της Τραϊανούπολης.

Και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Ο κ. Φαλέκας προσθέτει ότι ο δήμος, σε σύμπραξη με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θα έχει τη δυνατότητα να εργαστεί με μεγαλύτερες θερμοκρασίες. «Στις γεωτρήσεις, που έγιναν σε βάθος 500 μ., βρίσκουμε 90°C. Ζητήσαμε άδεια να εργαστούμε και στη μέση ενθαλπίαγια να κατεβούμε στα 800 μ., όπου αναμένουμε να βρούμε θερμοκρασίες 130-140°C, ώστε να πραγματοποιήσουμε την πρώτη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 3 MW με γεωθερμία. Η απορριπτόμενη ενέργεια αρκεί για να θερμάνουμε 2.000 κατοίκους σε Λουτρά, Άνθια και Αρίστηνο», εξηγεί.

Πηγή: www.ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου