Menu

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Δασικοί χάρτες: 14 κρίσιμες ερωτήσεις-απαντήσεις


1. Τι είναι ο δασικός χάρτης;

Είναι ένας χάρτης στον οποίο αποτυπώνεται ο χαρακτήρας μιας έκτασης, προκειμένου να διακριθούν και να προστατευθούν δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Αρα δεν περιέχει μόνον τις δασικές εκτάσεις.

2. Ποια είναι η σχέση του με το κτηματολόγιο;

Το κτηματολόγιο αποτυπώνει σε χάρτη τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Οι δασικοί χάρτες δεν εξετάζουν ιδιοκτησία, αλλά τον χαρακτήρα μιας έκτασης. Πρέπει, ωστόσο, να προηγούνται της κατάρτισης του κτηματολογίου, καθώς μέσα από αυτούς ξεκαθαρίζει η δημόσια περιουσία (στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι δασικές εκτάσεις θεωρούνται δημόσιες, εκτός κι αν ο πολίτης μπορεί να αποδείξει το αντίθετο) και ξεκαθαρίζουν τυχόν καταπατήσεις.

3. Πώς χαρακτηρίζεται στον χάρτη μια περιοχή δασική;

Με βάση τη δασική νομοθεσία και τη νομολογία του ΣτΕ, ως «βάση» για τον καθορισμό των δασικών εκτάσεων χρησιμοποιούνται οι αεροφωτογραφίες του 1945 (ή του 1960, όπου αυτές του 1945 δεν είναι ευκρινείς). Οι παλαιές αεροφωτογραφίες συγκρίνονται με νεότερες (της περιόδου 2006-2008) και έτσι αποτυπώνεται ο χαρακτήρας της έκτασης (αν είναι ίδιος ή αν έχει αλλάξει).

4. Πώς μπορεί κάποιος να δει τον δασικό χάρτη;

Στην ιστοσελίδα με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του κτηματολογίου (www.ktimanet.gr). Ο πολίτης μπορεί να αναζητήσει το ακίνητό του εστιάζοντας στην αεροφωτογραφία ή χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες του (προς το παρόν η δυνατότητα εξεύρεσης του ακινήτου μέσω ΚΑΕΚ δεν έχει ενεργοποιηθεί).

5. Τι γίνεται αν δεν μπορεί να εντοπίσει το ακίνητο;

Μπορεί να απευθυνθεί για δωρεάν βοήθεια στα σημεία ανάρτησης των δασικών χαρτών. Ο κατάλογος των σημείων βρίσκεται στην ίδια ιστοσελίδα.

6. Τι γίνεται αν το οικόπεδο εμφανιστεί ως δασικό;

Ο πολίτης πρέπει να υποβάλει αντίρρηση. Το έντυπο βρίσκεται στην ίδια ιστοσελίδα. Για να κατοχυρωθεί η αντίρρηση, ο πολίτης θα πρέπει να πληρώσει ένα ποσό (που ξεκινά από τα 10 ευρώ και ξεπερνά τις 3.000 ευρώ), ανάλογα με το εμβαδόν της έκτασης. Σε κάποιες περιπτώσεις το τέλος δεν είναι απαραίτητο: σε περιπτώσεις εποικισμών, σε περιπτώσεις όπου δεν έχει καταχωριστεί μια εκκρεμής πράξη χαρακτηρισμού, σε περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου.

7. Τι γίνεται αν ένα οικόπεδο όπου έχει χτιστεί σπίτι με νόμιμη οικοδομική άδεια εμφανίζεται ως δασικό;

Εφόσον είναι νόμιμη, η οικοδομική άδεια είναι ισχυρή και δεν αναιρείται. Θα πρέπει όμως να υποβληθεί (ατελώς) αντίρρηση, ώστε να τροποποιηθεί ο χάρτης.

8. Τι γίνεται αν ένα μη δασικό (λ.χ. αγροτικό) οικόπεδο εμφανίζεται μέσα στα όρια αναδασωτέας περιοχής;

Ο πολίτης θα πρέπει να απευθυνθεί στο δασαρχείο, ώστε να ζητήσει την τροποποίηση της απόφασης αναδάσωσης. Δεν έχει νόημα να υποβάλει αντίρρηση μέσω της διαδικασίας ανάρτησης του δασικού χάρτη.

9. Τι γίνεται αν ένα οικόπεδο που καλλιεργούνταν το 1945 εμφανίζεται σήμερα ως δασωμένο;

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλει αντίρρηση και να αποδείξει ότι δεν είναι δασικό.

10. Αν ένας πολίτης δεν ενημερωθεί έγκαιρα και η προθεσμία λήξει, μπορεί εκ των υστέρων να υποβάλει αντίρρηση;

Η προθεσμία για την αμφισβήτηση του δασικού χάρτη είναι αποκλειστική, δηλαδή δεν προβλέπεται παράταση. Μπορεί ωστόσο να προσφύγει κατά της πράξης κύρωσης του δασικού χάρτη στο διοικητικό δικαστήριο.

11. «Εχω χτίσει χωρίς οικοδομική άδεια σε δασική έκταση. Τι πρέπει να κάνω;»

Ο ν. 4389/16 προβλέπει ότι οι οικισμοί αυθαιρέτων μπορούν προς το παρόν να εξαιρεθούν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών αν οι πολεοδομίες υποβάλουν τα όριά τους (οι λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις»). Επικοινωνήστε με τον δήμο σας για να δείτε αν το έχουν πράξει. Οι νόμοι πάντως για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων εξαιρούν όλοι τα αυθαίρετα σε δάση και δασικές εκτάσεις.

12. Τι μπορεί να κάνει ένας αγρότης, που καλλιεργεί εκχερσωμένη δημόσια δασική έκταση;

Ο ν. 4280/14 προέβλεψε μια διαδικασία για την εξαγορά των εκτάσεων αυτών από τον πολίτη, έναντι τιμήματος. Η προθεσμία λήγει περίπου σε ένα έτος.

13. Πότε θα εξεταστούν οι αντιρρήσεις;

Αφού συσταθούν οι επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων. Τυπικά πρέπει να ξεκινήσουν το έργο τους περίπου ένα μήνα μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής αντιρρήσεων και να το ολοκληρώσουν σε 4 μήνες.

14. Τι γίνεται με τις περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχουν αντιρρήσεις;

Σε αυτές ο δασικός χάρτης θα κυρωθεί (δηλαδή αυτά που αναφέρει για τον χαρακτήρα των εκτάσεων θα οριστικοποιηθούν) σε 45 ημέρες.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Εργαστήριο για τη βιώσιμη ανάπτυξη ορεινών παραδοσιακών οικισμών



                             Πηγή :http://www.archaiologia.gr/blog/2017/02/14/88499/

Εργαστήριο για τη βιώσιμη ανάπτυξη ορεινών παραδοσιακών οικισμών

Στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου

«Εργαστήριο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Ορεινών Παραδοσιακών Οικισμών» διοργανώνει το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, στις 29 Απριλίου – 4 Μαΐου 2017.

Το Εργαστήριο διοργανώνεται στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων στον Άγιο Λαυρέντιο «Open Village / Ανοιχτό Χωριό. Κάλεσμα σε μια γιορτή ιστορίας και αρχιτεκτονικής» (29 Απριλίου – 7 Μαΐου 2017). Στόχος των εκδηλώσεων είναι η προβολή του χωριού μέσα από την αρχιτεκτονική και την ιστορία του.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής: 15 Μαρτίου 2017. Για περισσότερες πληροφορίες: Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (Κ. Κουτσαδέλης και Β. Κωνσταντακοπούλου). Τηλ.:210 322525 (εσ. 3), e-mail: sak@ellinikietairia.gr

Πλαίσιο και σκοπός του Εργαστηρίου

Οι ορεινοί παραδοσιακοί οικισμοί, σημεία σύζευξης του ανθρωπογενούς και του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελούν ζωντανά οικιστικά σύνολα που εξελίσσονται στο χρόνο, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Η οικονομία τους, κατά βάση αγροτική, γνώρισε σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερη ανάπτυξη χάριν του εμπορίου που ανέπτυξαν, εγχώριου και εξαγωγικού. Ιδιαίτερα το εξαγωγικό εμπόριο και οι μεταφορές εν γένει οδήγησαν στην καλλιέργεια στενών δεσμών με χώρες της Μεσογείου και της Ευρώπης και συνέβαλαν καθοριστικά στην οικονομική και πολιτιστική τους ανάπτυξη.

Το πολιτικό πλαίσιο, οι διεθνείς συγκυρίες, αλλά και οι αλλαγές στον τρόπο παραγωγής στον 20ό αι. είχαν ως αποτέλεσμα την έντονη παρακμή και σταδιακή ερήμωσή τους, ερήμωση που άρχισε να ανατρέπεται –κατά τις τελευταίες δεκαετίες– με τη στροφή των ορεινών κοινοτήτων προς τον τουρισμό και την παραθεριστική κατοικία, καθώς και με την ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα. Επιπλέον, οι εκτεταμένες ανάγκες που προέκυψαν από την επισκευή των υφιστάμενων παραδοσιακών κτηρίων και την ανέγερση νέων οδήγησαν στην άνθηση του κατασκευαστικού κλάδου, χωρίς όμως σχεδιασμό και κατευθυντήριους άξονες.

Συνέπεια όλων αυτών των μετασχηματισμών ήταν συχνά η αλλοίωση και υποβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος των οικισμών αυτών. Η οικονομική κρίση και η μακροχρόνια ύφεση των τελευταίων ετών ανέδειξαν περαιτέρω τα προβλήματα των μοντέλων μιας μονόπλευρης ανάπτυξης σε κάθε χωρικό επίπεδο συμπεριλαμβανομένου του ορεινού χώρου και των οικισμών του. Είναι επομένως κρίσιμο να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από το μέλλον και τις προοπτικές ανάπτυξης των ορεινών οικισμών σε ένα διαφοροποιημένο πλαίσιο.

Το Εργαστήριο «Βιώσιμη Ανάπτυξη Ορεινών Παραδοσιακών Οικισμών» επιδιώκει, μέσα από την ολοκληρωμένη προσέγγιση της βιώσιμης ανάπτυξης, να θέσει τα προβλήματα και να διερευνήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη ανάπτυξή τους στο σύγχρονο πλαίσιο. Επικεντρώνεται στην επεξεργασία και διαμόρφωση συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων στρατηγικών και επεμβάσεων και χρησιμοποιεί ως μελέτη περίπτωσης έναν παραδοσιακό οικισμό, τον οικισμό του Αγίου Λαυρεντίου, που βρίσκεται σε μια από τις σημαντικότερες ορεινές ζώνες της χώρας, το Πήλιο.

Tο Εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές και επαγγελματίες, ανεξαρτήτως ειδίκευσης, και στοχεύει στην κατανόηση των βασικών θεωρητικών και μεθοδολογικών ζητημάτων που αφορούν στη διαμόρφωση τοπικών στρατηγικών και τοπικών σχεδίων βιώσιμης ανάπτυξης: σύγχρονοι μέθοδοι αξιολόγησης υφιστάμενης κατάστασης και σχεδιασμού, συλλογική επεξεργασία και συμμετοχικός σχεδιασμός, οργάνωση και διαχείριση της υλοποίησης – συστήματα παρακολούθησης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων εφαρμογής. Παράλληλα, θα διερευνήσει ειδικά ζητήματα που συνδέονται άμεσα με τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ορεινών παραδοσιακών οικισμών, όπως προοπτικές ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, διατήρηση της παραδοσιακής φυσιογνωμίας τους, προϋποθέσεις μιας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, τοπικής διακυβέρνησης, κ.ά.

Περιεχόμενο και δομή του προγράμματος

Από θεωρητική άποψη το Εργαστήριο επιδιώκει να θέσει μια ποικιλία θεμάτων που αφορούν στη σύζευξη ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος των ορεινών οικισμών, την πολιτιστική κληρονομιά, την αγροτική οικονομία, τις επιδράσεις του τουρισμού, κ.ά. Παράλληλα, το πρόγραμμα έχει και μία πρακτική διάσταση, εστιάζοντας στην επεξεργασία ενός συγκεκριμένου θέματος εφαρμογής με αντικείμενο τον οικισμό του Αγίου Λαυρεντίου.

Ο Άγιος Λαυρέντιος βρίσκεται στο δυτικό Πήλιο, σε υψόμετρο 580 μ. και σε απόσταση 19 χλμ. από τον Βόλο. Διοικητικά ανήκει σήμερα στον Δήμο Βόλου και ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 230 κατοίκους περίπου. Ο οικισμός αναπτύσσεται αμφιθεατρικά, σε ένα εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον, στο οποίο κυριαρχούν ελαιώνες και οπωροφόρα δένδρα. Διαρρέεται από δύο χειμάρρους, κατά μήκος των οποίων αναπτύχθηκαν υδροκίνητες εγκαταστάσεις – κυρίως λιοτρίβια. Διατηρεί μέχρι σήμερα τον αρχικό οικιστικό του πυρήνα, τη μονή του Αγίου Λαυρεντίου (12ος/14ος αι.), στην οποία οφείλει την ίδρυση και την ονομασία του.

Ο οικισμός είναι πυκνοδομημένος με ισχυρό κέντρο την πλατεία, η οποία συγκεντρώνει τις περισσότερες λειτουργίες – διοίκηση, λατρεία, εμπόριο, ελεύθερος χρόνος. Ένα δίκτυο από καλντερίμια εξυπηρετούσε τις μετακινήσεις, το οποίο διατηρείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του και συνεχίζει να εξυπηρετεί τους κατοίκους. Σημειώνεται ότι αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν μέσα στο χωριό και οι μεταφορές γίνονται, όπως και παλιά, με άλογα. Ο Άγιος Λαυρέντιος διασώζει κτήρια από όλες τις ιστορικές του περιόδους, τα οποία είναι χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του Πηλίου και της εξέλιξής της. Τα παλαιότερα, τα οχυρά σπίτια, χρονολογούνται περί το 1700, ενώ από το 1750 και μετά σώζονται πλούσια αρχοντικά, καθώς και μεσοαστικά και λαϊκά σπίτια, τα οποία εκφράζουν όλα τα κοινωνικά στρώματα, τις επιρροές και τις συνήθειές τους.

Τη σημαντική ανάπτυξη του οικισμού ακολούθησε η παρακμή και η εγκατάλειψη. Από τη δεκαετία του 1970 και μετά νέοι κάτοικοι εγκαθίστανται, «οι ξένοι», οι οποίοι αγοράζουν και αποκαθιστούν πολλά από τα κτήρια του χωριού και τα χρησιμοποιούν ως δεύτερη, παραθεριστική, κατοικία. Αργότερα, μεγάλος αριθμός Αλβανών εγκαθίσταται στο χωριό, οι οποίοι δουλεύουν στα χωράφια και την οικοδομή. Σήμερα, ο Άγιος Λαυρέντιος εμφανίζει έντονα σημάδια παρακμής. Ο πληθυσμός και ιδιαίτερα ο νεανικός μειώνεται, ο πρωτογενής τομέας που αποτελούσε άλλοτε την κύρια πηγή οικονομικής ευμάρειας είναι εξαιρετικά εξασθενημένος, η οικοδομική δραστηριότητα είναι σχεδόν παγωμένη και όλων τα βλέμματα είναι στραμμένα στον τουρισμό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις γύρω από ζητήματα θεωρίας και πολιτικής που αφορούν στο αντικείμενο του εργαστηρίου και την επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης με μελέτη περίπτωσης τον οικισμό Άγιο Λαυρέντιο.

Για περισσότερες πληροφορίες και την αίτηση συμμετοχής στο Εργαστήριο πατήστε εδώ.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Όλα τα απαιτούμενα αποδεικτικά για την έκδοση έγκρισης - άδειας δόμησηςμετά το ν. 4387/2016



Δημοσιεύθηκε στις : [ 13-02-2017 ] Αρ. πρωτ.: οικ. 226/ 2017 Διευκρινίσεις σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των παρ. 1γ και 2ιδ του αρθ. 3 του ν. 4030/2011 (ΦΕΚ 249/Α'/25-11-2011) (Διευκρινίσεις σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των παρ. 1γ και 2ιδ του αρθ. 3 του ν. 4030/2011 (ΦΕΚ 249/Α'/25-11-2011)) Κατηγορία: Λοιπά ΑΘΗΝΑ 10 / 2 / 2017 ΑΡ. ΠΡ. : οικ. 226  
 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ και ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ταχ. Δ/νση : Αμαλιάδος 17 Ταχ. Κώδικας: 115 23 Αθήνα Τηλέφωνο: 210 - 6475169 fax: 210 - 6452537 e-mail: gramchora@prv.ypeka.gr 

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των παρ. 1γ και 2ιδ του αρθ. 3 του ν. 4030/2011 (ΦΕΚ 249/Α'/25-11-2011). 

Μετά την από 1-1-2017 έναρξη ισχύος του Κεφ. ΣΤ' «Τροποποίηση Διατάξεων ΕΤΕΑ και Ρυθμίσεις πρώην ΤΣΜΕΔΕ» του ν. 4387/2016 «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης - Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού Συστήματος -Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 85/Α'/12-5-2016) και λαμβάνοντας υπόψη ότι: 

1. Σύμφωνα με την υπ' αρ. Δ17α/03/8/ΦΝ460/23-1-2012 Απόφαση Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται οι τιμές μονάδος επιφανείας οικοδομικών έργων (ΦΕΚ 56/Β'/25-1-2012) 

2. Σύμφωνα με το ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222/Α'/12-11-12) καταργείται η κράτηση 2% υπέρ ΤΕΕ 

3. Σύμφωνα με την υποπαράγραφο ΙΑ3 της παρ. ΙΑ του αρθ. 1 του ν. 4254/2014 (ΦΕΚ 85/Α'/7-4- 2014) καταργείται η εισφορά ΤΣΜΕΔΕ του ιδιοκτήτη 

4. Σύμφωνα με την παρ. 6α του αρθ. 2 του ν.4393/2016 (ΦΕΚ 106/Α'/6-6-2016), καταργούνται οι κρατήσεις επί των αμοιβών μηχανικών υπέρ ΤΣΜΕΔΕ, διευκρινίζεται ότι τα απαιτούμενα αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων του αρθ. 3 του ν. 4030/2011 και της υπ' αρ. 7533/13.2.2012 ΚΥΑ (ΦΕΚ 251/Β'/13-2-2012) για την έκδοση έγκρισης - άδειας δόμησης είναι τα κάτωθι: 
● Αποδεικτικό κατάθεσης αμοιβής
 ● Συμφωνητικό αμοιβής 
● Αναφορά αμοιβής στο ηλεκτρονικό σύστημα ΤΕΕ 
● ΦΕΜ επί της συμφωνηθείσας αμοιβής 
● Υπέρ ΕΜΠ (1% επί της νόμιμης αμοιβής) 
● Φορολογικά ιδιοκτήτη: - Υπέρ ΕΜΠ (0,5‰ επί του προϋπολογισμού του έργου) - Εισφορά ΚΗ ψηφίσματος - Εισφορά ΙΚΑ - Εισφορά ΤΕΕ - Εισφορά ∆ήμου - Παράβολο ∆ημοσίου - Χαρτόσημο 2% - Παράβολο νόμου 1041/80 αρθ. 77 - ΟΓΑ Χαρτοσήμου (20% επί παραβόλου) Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΡΗΝΗ ΚΛΑΜΠΑΤΣΕΑ

Πηγή: http://www.taxheaven.gr Δείτε περισσότερα  https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/25601
© Taxheaven

Η χρήση γεωθερμίας αλλάζει τη φυσιογνωμία της Αλεξανδρούπολης






Στο Αρίστηνο Αλεξανδρούπολης υπάρχει βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας (έως 90°C) έκτασης 20.000 στρεμμάτων και ο δήμος το έχει εκμισθώσει από το ελληνικό Δημόσιο.

Από το 2011 έως το 2013, ο δήμος περίμενε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που επέτρεψε στην αποκεντρωμένη διοίκηση να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο κατέθεσε πρόταση που, τελικά, επελέγη έναντι κάποιων ιδιωτών, μεταφέρει  ο αντιδήμαρχος Ενέργειας – Φυσικών Πόρων, Γιάννης Φαλέκας.
Η διάρκεια της εκμίσθωσης είναι 30+5 χρόνια. «Από το 2013 μέχρι σήμερα προετοιμάζουμε τέσσερα έργα για χρηματοδοτήσεις, αναμένοντας ν’ ανοίξει το ΕΣΠΑ. Πληροφορούμαι ότι τις επόμενες εβδομάδες θ’ ανοίξει το πρώτο μέτρο και ο δήμος θα καταθέσει πρόταση για το πρώτο έργο αξίας 4,5 εκατ. ευρώ».

Χρήσεις

Το πρώτο έργο αφορά το βορειοδυτικό τμήμα του γεωθερμικού πεδίου, όπου ο δήμος υλοποιεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις από την παραχώρηση του πεδίου. Το διάστημα 2014-2016 πραγματοποίησε εργασίες σε παλιά γεώτρηση του ΙΓΜΕ, ενώ δημιούργησε και νέες. «Τον Δεκέμβριο τελείωσε μια νέα γεώτρηση. Οι δύο γεωτρήσεις είναι πλέον παραγωγικές και τεκμηριώνουμε τις ποσότητες γεωθερμικού ρευστού που χρειαζόμαστε για το έργο των 4,5 εκατ. ευρώ, καθώς και το δεύτερο έργο, μια γεωθερμική μονάδα pellet». Το πρώτο έργο αφορά τα πρώτα 18 χλμ. δικτύων τηλεθέρμανσης, που θα χρησιμοποιηθούν για τη θέρμανση 20 δημοτικών κτηρίων σε Άμφια και Αρίστηνο.
Επιπλέον, υπάρχουν αιτήσεις για ιδιωτικές επενδύσεις. Οι δύο αφορούν υπάρχοντα θερμοκήπια με βιολογικά οπωροκηπευτικά, που επιδιώκουν τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, και η τρίτη τη δημιουργία μονάδας καλλιέργειας μικροφυκιών (σπιρουλίνας). Ο κ. Φαλέκας εξηγεί ότι η άδεια του Δήμου Αλεξανδρούπολης, μετά από απόφαση της ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αφορά όλες τις χρήσεις, αγροτική, οικιακή, βιοτεχνική. Οι συγκεκριμένοι ιδιώτες θα αγοράζουν από τον δήμο τη θερμική ενέργεια. «Η άδειά μας αναγράφει ότι οφείλουμε να είμαστε κατά 20% πιο οικονομικοί από τη φθηνότερη ενέργεια που μπορεί να βρει ο πελάτης και προέρχεται από τις αντλίες θερμότητας. Η τιμή είναι στα 8 λεπτά/κιλοβατώρα, ενώ ο δήμος θα πουλάει στο 1,5 λεπτό στους αγρότες, οπότε η διαφορά είναι τεράστια».

Επενδύσεις

Επίσης, ο δήμος εκμίσθωσε μια μεγάλη αγροτική γεωθερμική έκταση, 350 στρεμμάτων, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε Λουτρό και Μοναστηράκι. «Αυτή την περίοδο δουλεύουμε την ΜΠΕ για να μεταφέρουμε ενέργεια από το γεωθερμικό μας πεδίο στους γεωθερμικούς αγρούς, ένα δίκτυο 5 χλμ. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις απευθύνονται σε ιδιώτες που επιθυμούν να δημιουργήσουν θερμοκήπια άνω των 50 στρεμμάτων. Ο δήμος θα δώσει δωρεάν γη και απλά θα τιμολογεί τη γεωθερμική ενέργεια». Η έγκριση της μελέτης αναμένεται το επόμενο τρίμηνο και, στη συνέχεια, θα περιμένουν ν’ ανοίξει κάποιο μέτρο για να υπάρξει χρηματοδότηση.
Το συγκεκριμένο έργο έρχεται να κινητροδοτήσει παραγωγικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, στοχεύοντας στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, στην αναβάθμιση του αγροτικού εισοδήματος και στην αλλαγή της φυσιογνωμίας του πρωτογενούς τομέα του Νοτίου Έβρου. Ο κ. Φαλέκας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ένα θερμοκήπιο των 100 στρεμμάτων δημιουργεί 60-80 θέσεις εργασίας. Επίσης, οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν ποιοτικά και φθηνά αγροτικά προϊόντα.
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σχεδιάζει τη Δημοτική Μονάδα Αξιοποίησης Στερεής Βιομάζας με παραγωγή συσσωμάτων (pellet) με χρήση γεωθερμικής ενέργειας. Η πρώτη ύλη θα αποτελείται κυρίως από τα υπολείμματα των ελαιώνων της Μάκρης, τα κλαδέματα του δήμου, όπως επίσης τα γεωργικά, δασικά και αστικά υπολείμματα. «Οι αγρότες μας από τις καλλιέργειες παίρνουν τον καρπό και καταστρέφουν ή πετούν τη βιομάζα. Θα τους δοθεί η ευκαιρία να τη συλλέξουν και να τη φέρουν στη Δημοτική Μονάδα. Το 50% του τελικού προϊόντος θα χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη για τα σχολεία του δήμου και οι αγρότες θα παίρνουν το υπόλοιπο».
Στο τέλος Γενάρη, ο κ. Φαλέκας συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη, και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Σωκράτη Φάμελλο. Συζήτησαν την ενδεχόμενη χρηματοδότηση της Μονάδας μ’ ένα ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ. «Θεωρώ ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από το υπουργείο, γιατί δεν υπάρχει γεωθερμική δημοτική μονάδα ούτε σε επίπεδο Ευρώπης». Ο δήμος συνέταξε προμελέτη και ΜΠΕ, η οποία αναμένεται να εγκριθεί, επομένως μέσα στο 2017 θα προκηρυχθεί διαγωνισμός. Για την υλοποίηση της πρότασης, ο δήμος διαθέτει ένα αγρόκτημα στην περιοχή του γεωθερμικού πεδίου χαμηλής ενθαλπίας της Τραϊανούπολης.

Και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Ο κ. Φαλέκας προσθέτει ότι ο δήμος, σε σύμπραξη με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θα έχει τη δυνατότητα να εργαστεί με μεγαλύτερες θερμοκρασίες. «Στις γεωτρήσεις, που έγιναν σε βάθος 500 μ., βρίσκουμε 90°C. Ζητήσαμε άδεια να εργαστούμε και στη μέση ενθαλπίαγια να κατεβούμε στα 800 μ., όπου αναμένουμε να βρούμε θερμοκρασίες 130-140°C, ώστε να πραγματοποιήσουμε την πρώτη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 3 MW με γεωθερμία. Η απορριπτόμενη ενέργεια αρκεί για να θερμάνουμε 2.000 κατοίκους σε Λουτρά, Άνθια και Αρίστηνο», εξηγεί.

Πηγή: www.ypaithros.gr

Η ιστορία της γέφυρας του Μόρνου-Ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο





Η γέφυρα του Μόρνου παραδόθηκε στην κυκλοφορία το καλοκαίρι του 1938. Διαθέτει πέντε τόξα, καθένα από τα οποία έχει άνοιγμα 45 μέτρων.

Το ολικό μήκος της γέφυρας είναι 225 μέτρα και το πλάτος του καταστρώματός της είναι 6 μέτρα. Είναι κατασκευασμένη με σιδηροπαγές μπετόν-αρμέ. Στοίχισε 10 εκατομμύρια δραχμές.
H γέφυρα του Μόρνου εξυπηρετεί κυριως τους κατοίκους της Ναυπακτίας και Δωρίδος που τη χρησιμοποιούν για τις καθημερινές τους μετακινήσεις, αλλά τους επισκέπτες των περιοχών αυτων.
Μέχρι τό 1938 η διάβαση του ποταμού ήταν δύσκολη, καθώς οι τεράστιες ποσότητες νερού που κατέβαιναν από τους ορεινούς όγκους των Βαδρουσίων, και της Γκιώνας καθιστούσαν το ποταμο δυσκολοδιαβατο για μεγάλα διαστήματα του χρόνου ειδικά τους χειμερινούς μήνες αλλά και την άνοιξη που έλιωναν τα χιόνια. Ο Μόρνος πάντα είχε νερό πριν απο τη κατασκευη του φραγματος που πηρε μεγαλο ογκο νερου να υρδοδοτηθει η Αθηνα .

 Όταν το ποτάμι δεν είχε νερό, περνουσαν μέσα απ’ αυτό και όταν το ποτάμι είχε νερό περνούσαν χαμηλά στην «περαταριά» με τη βοήθεια αλόγων και καρων , Βέβαια έβγαιναν στην αντίπερα όχθη βρεγμένοι και ταλαιπωρημένοι. Το πιο πιθανο ειναι μερικοι να παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και στην προσπάθειά τους να διαβούν αντίπερα, να πνιγηκαν !

Το πέρασμα του ζώου με το φορτίο ηταν ακομα πιο δυσκολο καθως το νερό βαράγκωνε, χτυπούσε στη κοιλιά του ζώου και κινδύνευε να παρασυρθεί το ζωο και το αφεντικο του
Οι μαθητές που έπρεπε να σπουδάσουν στη Ναύπακτο δεν μπορουσαν να τον δισχισουν ευκολα για αυτο έπρεπε να ενοικιάζουν σπίτι στη Ναύπακτο που πολλες οικογενειες δεν μπορουσαν να ανταπεξελθουν οικονομικα. Οι μανάδες, που είχαν παιδιά στο Γυμνάσιο στη Ναύπακτο περίμεναν μέρες ή και βδομάδες κάποτε, να λιγοστέψουν τα νερά, για να μπορέσουν «να διαβούν αντίπερα» να πάνε να δούνε τα παιδιά τους και να τους πάνε το καλάθι ή το σακούλι με τα τρόφιμα. Μερικές μανάδες, αποφάσιζαν και πήγαιναν στη Ναύπακτο με τα πόδια και φορτωμένες από το παλιο πετρινο «Κεφαλογιόφυρο», που αυξανε την αποσταση στο διπλο η τριπλο . Η κανονικη διαδρομή Καστρακι – Ναύπακτος με τα πόδια ειναι περίπου μιάμιση ωρα.

Το «Κεφαλογιόφυρο» συνδέει την ορεινή Δωρίδα και την ορεινή Ναυπακτία. Χτίστηκε τα χρό­νια της Τουρκοκρατίας σε ένα στενό πέρασμα του Μόρνου. Είναι μονότοξο, έχει μήκος δεκάξι μέτρα, πλά­τος 2,30 μέτρα και απέχει πέντε μέτρα από την επιφάνεια του νερού. Από εκεί πέρασαν αυτοι που γλυτωσαν μετά την ηρωική Εξοδο του Μεσολογγιου . Οι περισσότεροι από αυτούς κατοίκησαν στα χωριά της Δωρίδας, της Ναυπακτίας
Η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ της 17 Δεκεμβρίου 1907, προφανώς μετά από κάποιο πνιγμο,αναφερεται στο «εν πανδήμω συλλαλητηρίω»εις την πολη της Ναπακτου «για την κατασκευή της γέφυρας του ποταμού Μόρνου ελλείψει της οποίας διακόπτεται η συγκοινωνία Ναυπακτίας και Δωρίδος, ολόκληρον την χειμερινήν περίοδον επί ανυπολογίστω οικονομική ζημίας αμφοτέρων των επαρχιών». Το νομοσχέδιο για τη κατασκευη της ψηφίσθηκε το Δεκέμβρης του 1907, η γέφυρα όμως άρχισε να  κατασκευάζεται το 1936 και αποπερατωθηκε το 1938 !
Σημερα η γεφυρα του μορνου ειναι μια παλιά γέφυρα σχεδον 80 χρονων . Οπως ειναι φυσικο εχει οξειδωθεί ο οπλισμός της και η γέφυρα έχει σίγουρα υποστεί τις φθορές του χρόνου. Οι αποκολλήσεις τσιμέντου από τα τόξα είναι πλέον ορατες οπως και οι φθορές στις γωνίες των πεζοδρομίων και ραισματα . Στα 80 χρόνια της ζωής της δεν έχει γίνει κάποια σημαντική συντήρηση. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για την στατική επάρκειά της. Επίσης η αμμοληψία τοσων χρονων σε κοντινή απόσταση από τη γέφυρα, μπορεια να εχει αποδυναμωσει το εδαφος και πιθανον να δημιουργηθουν προβλήματα. Ισως χρειάζεται αμεση παρέμβαση για την επισκευη και συντηρηση της γεφυρας.

 Πηγήhttp://www.nafpaktianews.gr/  & Πηγή-Αναφορά:  Oineon-Omarefenti-Kastraki Fokidos

Παράταση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων




Σύμφωνα με την οικ. 6155/3.2.2017, η προθεσμία υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 4178/2013 «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις» (Α' 174), για τις κατηγορίες 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 9 του ν. 4178/2013 παρατείνεται για τρεις (3) μήνες από την λήξη της προβλεπόμενης στο άρθρο 28 του ν. 4178/2013 προθεσμίας, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, δηλαδή λήγει την 8η-5-2017 με την πάροδο συνολικά σαράντα πέντε (45) μηνών από τη δημοσίευση του ν. 4178/2013.

Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/33575














Παράταση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων

Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/33575

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Τα ωραιότερα κτίρια του Ερνέστου Τσίλλε Πηγή: www.lifo.gr

Αριςτουργήματα στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα.




Έφερε πρώτος στην Ελλάδα τον τεχνητό εξαερισμό και την κεντρική θέρμανση. Μεταμόρφωσε την Αθήνα του 19ου αιώνα από χωριό σε ευρωπαϊκή πόλη, προσδίδοντάς της την αρχιτεκτονική ταυτότητα και αισθητική που η πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους χρειαζόταν, συνδέοντάς την με το αρχαίο παρελθόν της. Αντικατέστησε τα παντζούρια με ρολά στα μαγαζιά της Αθήνας και κόσμησε τα κτίρια του με χυτοσιδηρά κιγκλιδώματα με σχέδια εμπνευσμένα από τη μυθολογία. Ο Ερνέστος Τσίλερ είναι ο πρώτος αρχιτέκτονας που χρησιμοποίησε σιδηρά υποστυλώματα στην οικοδομή.   Ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 24 ετών ώστε να επιβλέψει την ανέγερση της Ακαδημίας (σε σχέδια του Δανού εργοδότη του Θεόφιλου Χάνσεν), και πολύ γρήγορα κατάφερε να μπει στα αθηναϊκά σαλόνια και να γίνει ο αγαπημένος αρχιτέκτονας της αστικής τάξης. Με την υποστήριξή της, κατόρθωσε να δημιουργήσει έργα ανάλογης ποιότητας με εκείνα που χτίζονταν στην Βιέννη και στην υπόλοιπη Ευρώπη. 
Η εύνοια του βασιλέως και η ανάθεση σ΄ αυτόν της μελέτης των θερινών ανακτόρων στο Τατόι, στους Πεταλιούς και αργότερα του ανακτόρου του Διαδόχου προσελκύει όπως είναι φυσικό πλήθος μεγαλοαστών που του αναθέτουν τα μέγαρά τους ή τις εξοχικές τους επαύλεις. 
Γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου 1837 στο Oberloessnitz της Σαξωνίας. Το 1855 γίνεται δεκτός στην Βασιλική Σχολή της Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου της Δρέσδης απ' όπου αποφοιτά το 1858. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάζεται για ένα διάστημα στη Βιέννη στο γραφείο του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν. Η γνωριμία μαζί του θα καθορίσει την καριέρα του. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1861, ο Τσίλλερ φθάνει στην Αθήνα ως εκπρόσωπος του Χάνσεν και αναλαμβάνει την επίβλεψη της κατασκευής της Ακαδημίας Αθηνών. 

Γρήγορα εντάσσεται στην αθηναϊκή κοινωνία και εγκαθίσταται στην Ελλάδα. Παντρεύεται Ελληνίδα δημιουργεί οικογένεια και παραμένει στη χώρα μέχρι τον θάνατό του το Νοέμβριο του 1923. Στα πρώτα χρόνια της παραμονής του στη χώρα ο Τσίλλερ περιοδεύει την Ελλάδα για να γνωρίσει τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς. Μετά την έξωση του Όθωνα τα έργα στην Ακαδημία διακόπτονται και ο Τσίλλερ θα επιστρέψει για ένα μικρό διάστημα στη Βιέννη.   Το 1868 επανέρχεται στην Ελλάδα και το 1872 διορίζεται καθηγητής στο Σχολείο των Τεχνών, τον πρόδρομο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι παραγγελίες έρχονται η μια μετά την άλλη. Ο Τσίλλερ έχει πια καθιερωθεί. Η εύνοια του βασιλέως και η ανάθεση σ΄ αυτόν της μελέτης των θερινών ανακτόρων στο Τατόι, στους Πεταλιούς και αργότερα του ανακτόρου του Διαδόχου προσελκύει όπως είναι φυσικό πλήθος μεγαλοαστών που του αναθέτουν τα μέγαρά τους ή τις εξοχικές τους επαύλεις. Παράλληλα σχεδιάζει σειρά δημοσίων και δημοτικών κτιρίων και ναών. Μικρό μόνο τμήμα της επαγγελματικής του δραστηριότητας αποτελούν το Εθνικό (Βασιλικό) Θέατρο της Αθήνας, τα θέατρα της Πάτρας και της Ζακύνθου (κατεδαφισμένο), το Μουσείο της Ολυμπίας, το Χημείο, η Αγορά του Πύργου, ο ναός του Αγίου Λουκά Πατησίων, ο Ναός της Φανερωμένης στο Αίγιο. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ακόμα δυνατή η πλήρης καταλογογράφηση του συνόλου του έργου του. 

   Ανεξάρτητα όμως από το πλήθος των κτιρίων που μελέτησε, τα οποία πρέπει να ξεπερνούν τα 600, ο Τσίλλερ αποτελεί για τη νεοελληνική αρχιτεκτονική ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο. Το αρχιτεκτονικό του έργο, που εκτείνεται χρονικά στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, χαρακτηρίζεται από δημιουργική πνοή και από αίσθηση καλλιτεχνικής ελευθερίας. Αυτή η κλασικιστική στην αρχή αίσθηση θα σφραγίσει τη φάση του ώριμου αθηναϊκού νεοκλασικισμού για να προχωρήσει προς τον εκλεκτισμό και το ρομαντισμό κυρίως στις ιδιωτικές κατοικίες. Στην αρχιτεκτονική όμως των δημόσιων κτιρίων θα διατηρήσει το ελληνικό πνεύμα του κλασικισμού, ενώ αντίστοιχα στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική θα προσπαθήσει να διαφυλάξει τη βυζαντινή παράδοση.   Επισημοποίησε την σύνδεση της Αναγέννησης με την Αρχαιότητα, με διακριτές εκλεκτικιστικές τάσεις όπως την εφάρμοσε πρώτος ο δάσκαλός του. Η προσωπική συμβολή του Τσίλλερ συνίσταται στον συνδυασμό ελληνικών δομικών και διακοσμητικών στοιχείων με την αναγεννησιακή αρχιτεκτονική ώστε να εξυπηρετηθούν οι ιδεολογικές ανάγκες της τότε ελληνικής κοινωνίας. 

Μερικά από τα πιο ωραία έργα του Τσίλλερ  



Τα γνωστά έργα του Τσίλλερ Αθήνα Ανάκτορο του Διαδόχου (1891-1897) (σήμερα Προεδρικό Μέγαρο) Μέγαρο Ερρίκου Σλήμαν (Ιλίου Μέλαθρον) (1878-1881) (σήμερα στεγάζει το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών) Βασιλικό Θέατρο (σήμερα Εθνικό Θέατρο) (1895-1901) Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Οικοδομήθηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λούντβιχ Λάνγκε. Ο Τσίλερ ήταν ο τρίτος και τελευταίος επιβλέπων του έργου, επέφερε δε αλλαγές στην πρόσοψη του κτιρίου, προσθέτοντας το ιωνικό πρόπυλο και τις εκατέρωθεν στοές. Μέγαρο Σταθάτου (1895) Μέγαρο Ανδρέα Συγγρού, στην συμβολή της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 5 (πρώην οδός Κηφισίας) με την οδό Ζαλοκώστα, σήμερα είναι το κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών Μέγαρο (έπαυλη) του Ανδρέα Συγγρού (1872-1873) στο κτήμα Αναβρύτων, μεταξύ Αμαρουσίου και Κηφισιάς Έπαυλη του Νικολάου Θων (Thon). Η έπαυλη είχε οικοδομηθεί (1891) ολόκληρη πάνω σε σχέδια του Τσίλερ, στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισσίας. Δεν υπάρχει πια αλλά διασώζεται ο ναός του Αγίου Νικολάου, ένα περίκεντρο νεοκλασικό εκκλησάκι με ημισφαιρικό θόλο, που οικοδομήθηκε περί το 1900, πάλι από τον Τσίλερ, στο εσωτερικό του περιβόλου της έπαυλης. Η πρώτη βασιλική έπαυλη στο Τατόι (1872-74) (καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1916)  Μέγαρο Μελά (1874) στην οδό Αιόλου, το μεγαλύτερο Αθηναϊκό ιδιωτικό κτίριο της εποχής, του οποίου η ανέγερση κόστισε 1.000.000 δραχμές. Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, στην Πλατεία Κοτζιά. Γκρεμίστηκε το 1940. Nαός του Αγίου Λουκά Πατησίων (1865-1870). H πρώτη εκκλησία - έργο του Τσίλερ κτίστηκε σε νεορωμανικό ρυθμό, εμφανή κυρίως στον τρούλλο. Ναός Αγίου Γεωργίου Ορφανοτροφείου Χατζηκώνστα (Μεταξουργείου), 1899-1901. Εκκλησία νεο-ρωμανικού ρυθμού, με τους χαρακτηριστικούς πυργίσκους στις εξωτερικές ακμές. Διοικητήριο της Σχολής Ευελπίδων (1889) (σήμερα Σχολή Εθνικής Άμυνας) Παλαιό Χημείο (1887). Σχεδιάστηκε και κτίστηκε σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα του Βερολίνειου Χημείου Zarstrau και την έγκριση του διάσημου χημικού Hofmann. Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (1887-1897), τετραώροφο νεοκλασικό μέγαρο στη γωνία των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Φειδίου. Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (1905), τριώροφο νεοκλασικό μέγαρο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Μέγαρο Δεληγεώργη (1890. Τριώροφο μέγαρο μεταξύ των οδών Πινδάρου, Ακαδημίας και Κανάρη, εκλεκτικιστικού ρυθμού. Μέγαρο Κούπα (1875-1900). Νεοκλασικό κτίριο στην οδό Πανεπιστημίου, από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα της εποχής εκείνης. Ανήκε στον βιομήχανο Αχιλλέα Κούπα. Petit Palais (Ιταλική Πρεσβεία), 1885. Μέγαρο στη γωνία της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με την οδό Σέκερη. Αιγυπτιακή Πρεσβεία (1885). Nεοκλασικό μέγαρο στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, αρχικά γνωστό ως Μέγαρο Ψύχα. Εκλεκτικιστική τριώροφη κατοικία στην οδό Σταδίου (1880). Αρχικά ανήκε στον Χιώτη τραπεζίτη Σταμάτιο Δεκόζη Βούρο. Ξενοδοχείο «Μέγας Αλέξανδρος» (1889), στη δυτική γωνία της διασταύρωσης της οδού Αθηνάς με την πλατεία Ομονοίας. Αρχικά ήταν τριώροφο, με αγάλματα στη στέψη, τα οποία αφαιρέθηκαν όταν προστέθηκε ο τέταρτος όροφος (μετά το 1920). Πολυκατοικία Πεσμαζόγλου (1900). Επιβλητικό τετραώροφο μέγαρο εκλεκτικιστικού ρυθμού στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, με όψη και προς την οδό Ηρώδου Αττικού. Η προς την οδό Ηρώδου Αττικού δυτική πτέρυγα του μεγάρου κατεδαφίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Κινηματοθέατρο «Αττικόν» (1899-1901). Η αρχική εκλεκτικιστική φάση του κτιρίου οικοδομήθηκε σε σχέδια του Τσίλερ. Δέχθηκε σημαντική επέμβαση (1914 - 1920) σε ρυθμό νεομπαρόκ όταν οικοδομήθηκε, σε τμήμα του, το κινηματοθέατρο «Αττικόν». Ξενοδοχείο «Μπάγκειον» (1890-1894). Τετραώροφο (αρχικά τριώροφο) κτίριο στην ανατολική γωνία της διασταύρωσης της οδού Αθηνάς με την πλατεία Ομονοίας. Ξενοδοχείο «Excelsior» (1910-1914). Πιθανότατα έργο του Τσίλερ. Είναι τετραώροφο μέγαρο στη γωνία της οδού Πανεπιστημίου με την πλατεία Ομονοίας. Κτίριο οικογένειας Φρυσίρα (1904). Νεοκλασικό κτίριο στην οδό Μονής Αστερίου 7 στην Πλάκα με στοιχεία ιωνικού ρυθμού. Οικία Α. Κατσανδρή (1878). Απλό διώροφο κτίριο στην οδό Αθηνάς, αρ. 51. Νέο Αρσάκειο (1900-1925). Σχεδιάστηκε απόν Κωνσταντίνο Μαρούδη. Το 1907 ο Τσίλερ ανέλαβε την πλήρη αναμόρφωση της πρόσοψης.   Πειραιάς Οικία Πατσιάδου στην Πλατεία Αλεξάνδρας (1894-1895) Συνοικία Τσίλλερ ή "Συνοικισμός Επαύλεων" στην Πλατεία Αλεξάνδρας στην Καστέλλα (1874-1876) Οικία Σπυρίδωνος Μεταξά στη Βασιλέως Γεωργίου Α' και Γρηγορίου Λαμπράκη (1899) Η οικία του Σπύρου Μεταξά, ιδρυτή της ομώνυμης ποτοποιίας METAXA στον Πειραιά Βασσάνειο Μέγαρο - Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στην Πειραϊκή (1904) Θέατρο Τσόχα στην Καστέλλα (1884) Οικία Χριστοφή στο νέο Φάληρο Υπόλοιπη Αττική Ναός Αγίου Ιωάννου, στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας (1889). Το αρχικό σχέδιο του Τσίλερ κρίθηκε πολύ δαπανηρό με αποτέλεσμα να αναλάβει την επίβλεψη άλλος αρχιτέκτονας ο οποίος του επέφερε σημαντικές αλλαγές ώστε να μειωθεί το κόστος. Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (1893) στα Βίλια   Πάτρα Θέατρον Απόλλων, Πάτρα Δημοτικό Θέατρο Πατρών «Απόλλων» (1871-1872) Κτήριο Εμπορικού Συλλόγου Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελιστρίας   Ζάκυνθος Δημοτικό Θέατρο «Φώσκολος» (1870-1875) (καταστράφηκε από τους σεισμούς της 12ης Αυγούστου 1953) Έπαυλη Λουκά Καρρέρ στην τοποθεσία Παλιοκάντουνο (1870) (σώζεται μέχρι σήμερα με σοβαρές ζημιές μετά τους σεισμούς της 12ης Αυγούστου 1953) Ερμούπολη Δημαρχείο Ερμούπολης Σύρου (1876-1891) Πύργος & Ολυμπία Μουσείο της Ολυμπίας Δημοτική Αγορά Πύργου(τώρα Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου) Σιδηροδρομικός Σταθμός Πύργου Σιδηροδρομικός Σταθμός Ολυμπίας Θέατρο "Απόλλων" Πύργου Μανωλοπούλειο Νοσοκομείο   Αίγιο Δημοτική Αγορά Αιγίου (1890) (σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου) Μητροπολιτικός Ναός Παναγίας Φανερωμένης (θεμελίωση 1899, εγκαίνια 1914). Ο τρούλλος του ναού, αναγεννησιακής μορφής, πλαισιώνεται από τέσσερα συμμετρικά κωδωνοστάσια και στέφεται από τοξύλια ρωμανικού ρυθμού. Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου (1894) Ναός Αγίου Ανδρέου (1888 ή 1893) Αρχοντικό Ευθυμίου Γάτου (Γάτειο Κληροδότημα, σημερινό Ταχυδρομείο) (Αρχές δεκαετίας 1910) Τρίπολη Παναρκαδικό Νοσοκομείο «Ευαγγελίστρια» (1895-1905) (σήμερα Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης) θεωρείται πιθανό έργο του Τσίλλερ  Μήλος Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου (1870)  Θεσσαλονίκη Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη (1894) (σήμερα Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα) Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γρηγορίου Παλαμά   Γύθειο Το Παλαιό Παρθεναγωγείο Δημαρχείο Γυθείου Βέλο Κορινθίας Ναός Αγίας Μαρίνης Άργος Δημοτική Αγορά Μέγαρο Κωνσταντοπούλου   Πηγές: greekarchitects.gr wikipedia.gr Πηγή: www.lifo.gr

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Αρχιτεκτονική πρόταση για το κτίριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου

Ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός αφορά στο κτίριο της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Κύπρου, στην περιοχή της Αθαλάσσας Λευκωσίας, όπου βρίσκεται η Πανεπιστημιούπολη. Η μελέτη διακρίθηκε ανάμεσα σε 63 μελέτες από 14 χώρες.
 
Η πρόταση διερευνά και επικεντρώνεται στο σχεδιασμό μιας ανοιχτής δομής, που θα μπορούσε να στεγάσει και να δραστηριοποιήσει – χωρικά και νοηματικά – τέσσερις βασικές ιδέες:
 
  • Του Ενεργού Τοπίου, που δεν θα αποτελεί απλά το φόντο της εγκατάστασης, αλλά αποκτά ζωντανή και ενεργή σχέση με το κτήριο, διεισδύει σε αυτό και αντίστροφα, αποτελώντας γενεσιουργό στοιχείο του σχεδιασμού του. Του διαλόγου, δηλαδή,  με τα φυσικά, ανθρωπογενή και πολιτισμικά τοπία του μεσογειακού χώρου που αυτός φέρει.
  • Του Ανοιχτού Δημόσιου κτηρίου ως μιας χωρικής “σύναψης” που εμπλουτίζει την αστικότητα, διευρύνει τις ροές του δημόσιου περιβάλλοντος και αναδεικνύει το νόημα της δημόσιας εκπαίδευσης, ειδικά στις Ιατρικές σπουδές.
  • Του Εκπαιδευτικού περιβάλλοντος του Πανεπιστημιακού κτηρίου, ως ενός Οικοσυστήματος, που δεν αναπαράγει ιδρυματικά και κλειστά σχήματα, αλλά – πέραν της λειτουργικής ευρυθμίας του – θα γίνεται αντιληπτό ως χώρος αναβαθμισμένης δημιουργικότητας, κοινωνικοποίησης και διακίνησης γνώσης και ιδεών. Η “αειφορία” αυτή προϋποθέτει ένα βιοκλιματικό κτήριο, που σχεδιάζεται μαζί με το περιβάλλον του και όχι ερήμην του.
  • Του Ενδιάμεσου ως μεσολαβητικής συνθήκης σχεδιασμού, που επαναπροσδιορίζει το τυπικό λειτουργικό πρόγραμμα, και το ξαναδιαβάζει μαζί με το “άτυπο” των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων κίνησης. Αναδιοργανώνει δηλαδή τις μεταβατικές χωρικές σχέσεις του κλειστού και υπαίθριου, της εργασίας και της διεπαφής, της ροής και της ανάπαυλας, ενοποιώντας τις εκφάνσεις τις ζωής του κτηρίου και αποδίδοντας εν τέλει την ταυτότητά του.
    συνέχεια ..... http://kataskevesktirion.gr/%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%cf%84%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%cf%84%ce%af%cf%81%ce%b9%ce%bf-%cf%84/
 

Επιδότηση 25.000 ευρώ για ανακαίνιση σπιτιού απο το Εξοικονόμηση Κατ’ οίκον

Επιδότηση έως 70% και άτοκο δάνειο για δαπάνες εργασιών ανώτατου ύψους 25.000 ευρώ στις κατοικίες που θα μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας μπορούν να διεκδικήσουν νοικοκυριά τα οποία διαθέτουν οικογενειακό εισόδημα έως και 50.000 ευρώ με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον».
Τη χρηματοδότηση φέρνει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ» συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ και το διαχειρίζεται το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).
Το πρόγραμμα επιδοτεί την αντικατάσταση κουφωμάτων και σκίασης, την τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης (λέβητες) και παροχής ζεστού νερού (ηλιακοί θερμοσίφωνες).
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα επιδοτεί εργασίες που θα πρέπει να προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και θα αφορούν αποκλειστικά τις ακόλουθες τρεις κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων.
1. Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
2. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος /στέγης και της πιλοτής.
3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης. (πχ λέβητας & ηλιακός θερμοσίφωνας).
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
Η παρέμβαση αφορά κατά βάση αλλά όχι αποκλειστικά θερμό – διακοπτόμενα κουφώματα με διπλά τζάμια. Επιλέξιμη είναι και η αλλαγή μόνο του τζαμιού εάν ο συνολικός συντελεστής θερμοπερατότητας του ανοίγματος (πλαίσιο και τζάμι). Επιλέξιμη, επίσης, θα είναι η αντικατάσταση εξώπορτας σε μονοκατοικία (όχι σε διαμέρισμα) και κουφωμάτων κλιμακοστασίου και φωταγωγού σε πολυκατοικία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση εξωτερικών σταθερών σκιάστρων και κινητών προστατευτικών εξωφύλλων στα ανοίγματα (παντζούρια, ρολά). Δεν συμπεριλαμβάνονται ανοίγματα προς χώρους του κτιρίου θερμαινόμενους ή μη (π.χ. πόρτα διαμερίσματος).
  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος /στέγης και της πιλοτής.
Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμη και η τοποθέτηση εσωτερικής θερμομόνωσης όταν η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης είναι τεχνικά αδύνατη ή δεν επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία (π.χ. διατηρητέα κτίρια, παραδοσιακοί οικισμοί). Στην περίπτωση επεμβάσεων σε στέγη, επιλέξιμες είναι μόνο οι δαπάνες που αφορούν στη θερμομόνωση και υγρομόνωση αυτής.
  • Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται:
Η εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση συστήματος καυστήρα / λέβητα με καινούριο σύστημα πετρελαίου ή φυσικού αερίου (κεντρικό ή ατομικό) ή σύστημα που λειτουργεί κυρίως με την αξιοποίηση ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, Α.Π.Ε., (π.χ. καυστήρας βιομάζας, αντλίες θερμότητας, ηλιοθερμικά συστήματα, κλπ.) ή σύστημα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ). Η εγκατάσταση / αντικατάσταση αφορά στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του λεβητοστασίου στο σύνολό του (αυτοματισμοί, κυκλοφορητές, καμινάδα, αντικατάσταση ή μόνωση σωληνώσεων, κλπ.) με εξαίρεση τη δεξαμενή πετρελαίου, καθώς και του δικτύου διανομής. Εξαιρούνται οι τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδιο σύστημα, κλπ.).
Η τοποθέτηση διατάξεων αυτομάτου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, όπως χρονοδιακόπτες, αυτοματισμούς αντιστάθμισης ή/και υδραυλικής ισορροπίας για τη ρύθμιση των μερικών φορτίων (τρίοδη ή τετράοδη ηλεκτροβάννα, ρυθμιστές στροφών κυκλοφορητών, κλπ), θερμοστάτες χώρων, θερμοστατικές κεφαλές θερμαντικών σωμάτων, κλπ., συμπεριλαμβανομένων συστημάτων θερμιδομέτρησης για την κατανομή δαπανών θέρμανσης.
Η τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων για την παροχή ζεστού νερού χρήσης (συλλέκτης, δοχείο αποθήκευσης νερού, βάση στήριξης, σωληνώσεις, κλπ).
Το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ» θα προκηρυχθεί, στα τέλη Απριλίου και μπορούν να υπαχθούν όλοι οι ιδιοκτήτες κατοικιών. Τα κίνητρα που δίνει είναι επιδότηση επί των δαπανών για τις οικοδομικές παρεμβάσεις και άτοκο τραπεζικό δάνειο (το επιτόκιο χρηματοδοτείται 100% από το ΕΤΕΑΝ) με δυνατότητα συνδυασμού και των δύο προαναφερόμενων μορφών. Επίσης οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την οικονομική ενίσχυση και τη διαφορά να την καλύψουν με δικά τους χρήματα.
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός εργασιών είναι μέχρι 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο όριο τις 25.000 ευρώ. Δηλαδή μία κατοικία 100 τ.μ. θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί με επιχορήγηση και άτοκο δάνειο ή και με τα δύο κίνητρα έως και τα 25.000 ευρώ. Μία κατοικία 60 τ.μ. θα ενισχυθεί για 15.000 ευρώ.
Τα ποσοστά επιχορήγησης φτάνουν έως και 70% και κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των προστατευόμενων μελών. Όσο πιο χαμηλό είναι το εισόδημα τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό επιδότησης. Αυτό ξεκινά από 25% και ανεβαίνει κατά 5% ανά παιδί.
Για την κατανομή των ενισχύσεων έχουν δημιουργηθεί επτά κατηγορίες εισοδημάτων.
  • Η πρώτη κατηγορία είναι για ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ και οικογενειακό έως 20.000 ευρώ. Το βασικό ποσοστό επιδότησης είναι 60% και αυξάνεται κατά 5% ανά προστατευόμενο μέλος με ανώτατο όριο το 70%.
  • Η δεύτερη κατηγορία αφορά ατομικό εισόδημα από 10.000 έως 15.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα 20.000 έως 25.000 ευρώ. Το βασικό ποσοστό επιχορήγησης είναι 50%, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5% ανά παιδί και φτάνει μέχρι το 70%.
  • Η τρίτη κατηγορία αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων με ατομικό εισόδημα από 15.000 ευρώ έως 20.000 και οικογενειακό από 25.000 έως 30.000 ευρώ. Το βασικό ποσοστό επιχορήγησης είναι 40%, προσαυξάνεται κατά 5% ανά τέκνο και κλειδώνει μέχρι το 70%.
  • Στην τέταρτη κατηγορία ανήκουν όσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 20.000 έως 25.000 ευρώ και οικογενειακό 30.000 έως 35.000 ευρώ. Γι’ αυτούς το κεντρικό ποσοστό επιχορήγησης είναι 35%, το οποίο αυξάνεται κατά 5% ανά παιδί και το ανώτατο επιτρεπόμενο είναι 70%.
  • Στην πέμπτη κατηγορία περιλαμβάνονται όσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 25.000 έως 30.000 ευρώ και οικογενειακό από 35.000 έως 40.000 ευρώ. Το βασικό ποσοστό επιχορήγησης είναι 30%, προσαυξάνεται κατά 5% ανά παιδί και η οροφή είναι στο 50%.
  • Το ίδιο ανώτατο ποσοστό έχει και η έκτη κατηγορία. Πρόκειται για εύρος ατομικού εισοδήματος 30.000 έως 35.000 ευρώ και οικογενειακό 40.000 έως 45.000 ευρώ. Το βασικό ποσοστό επιχορήγησης είναι το 25% το οποίο προσαυξάνεται κατά 5% ανά παιδί.
  • Στην έβδομη κατηγορία ανήκουν εκείνοι με ατομικό εισόδημα 35.000 έως 40.000 ευρώ και οικογενειακό 45.000 έως 50.000 ευρώ. Για αυτούς δεν ισχύει η επιχορήγηση παρά μόνο το άτοκο δάνειο.
  • Όσοι υπαχθούν μπορούν να κάνουν συνδυασμό των δύο κινήτρων. Για παράδειγμα μία τετραμελής οικογένεια της πρώτης κατηγορίας θα επιδοτηθεί για τις εργασίες με 17.500 ευρώ και τα υπόλοιπα 6.250 ευρώ μπορεί να τα καλύψει με άτοκο δάνειο.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Απόφαση Αντιπροσωπείας Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ. με θέμα:«Αποσύνδεση της ιδιότητας μέλους του Τ.Ε.Ε. από την εγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ»


Απόφαση Αντιπροσωπείας Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ. με θέμα  :
«Αποσύνδεση της ιδιότητας μέλους του Τ.Ε.Ε. από την εγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ»
Ένα ζήτημα που ανέκαθεν ταλανίζει τους συνάδελφους μηχανικούς είναι η σύνδεση του ΤΕΕ με το ΤΣΜΕΔΕ (νυν ΕΦΚΑ) και ειδικότερα αφενός η συνεπαγόμενη εγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ με την εγγραφή στο ΤΕΕ και αφετέρου η απώλεια της Άδειας άσκησης επαγγέλματος μηχανικού με την διαγραφή από το ΤΣΜΕΔΕ.
Τα τελευταία χρόνια το ζήτημα αυτό τείνει να λάβει τεράστιες διαστάσεις, γιατί δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων αδυνατεί να καταβάλει τις ασφαλιστικές του εισφορές, με αποτέλεσμα τα οφειλόμενα ποσά να τοκίζονται και οι ίδιοι να οδηγούνται σ’ ένα φαύλο κύκλο οικονομικής ασφυξίας.
Σε περίπτωση διαγραφής τους από το ΤΣΜΕΔΕ, ανακύπτουν τα εξής προβλήματα:
  1. Οι συνάδελφοι χάνουν την Άδεια άσκησης επαγγέλματος και επομένως δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους, οδηγούμενοι σε ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό αδιέξοδο.
  2. Δεν έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις προκηρύξεις, όπου απαιτείται η κατοχή Άδειας άσκησης επαγγέλματος μηχανικού αντίστοιχης ειδικότητας του τίτλου σπουδών τους.
  3. Η αυτεπάγγελτη εγγραφή των νέων συναδέλφων στο ΕΦΚΑ [πρώην ΤΣΜΕΔΕ], αποτελεί για πολλούς εξ’ αυτών ανασταλτικό παράγοντα για την εγγραφή τους στο ΤΕΕ, με αποτέλεσμα αφενός να απαξιώνονται τα πτυχία τους και αφετέρου να αποκόπτονται από το αντικείμενό τους.
  4. Όσοι συνάδελφοι αναζητούν εργασία στο εξωτερικό υποχρεούνται ταυτόχρονα να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ, καθώς πολλές εταιρίες τους ζητούν την Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μηχανικού.
Ζητείται:
Α) η αποσύνδεση του ΤΕΕ από το ΕΦΚΑ, δηλαδή ζητείται η κατάργηση του άρθρου 6 του Αναγκαστικού Νόμου 2326/1940 [ΦΕΚ 145-Α-11-5-1940] που  προβλέπει: «1. Μετέχουσιν υποχρεωτικώς του ταμείου πάντες οι δικαιούμενοι να ώσι μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου και  αφ` ης ήρξαντο  αι  καταβολαί των συνδρομών  αυτών εις τούτο, ως και άπαντες  οι εν Ελλάδι  ασκούντες το επάγγελμα του εργολάβου δημοσίων έργων, βάσει  πτυχίου του Υπουργείου Συγκοινωνίας, οίτινες εγγράφονται υποχρεωτικώς εις τάς ανά το Κράτος εργοληπτικάς Οργανώσεις.»
Β) ζητείται ακολούθως η δυνατότητα άμεσης εγγραφής από το ΤΕΕ στα μητρώα του, των συναδέλφων που διαγράφηκαν λόγω παύσης εργασιών εφόσον το επιθυμούν.
Για την Αντιπροσωπεία του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Η Πρόεδρος                                   Ο Αντιπρόεδρος                              Η Γεν. Γραμματέας

Παρασκευή Χριστοπούλου                Δημήτριος Γιαννακίδης                     Ζαχαρένια Αγγελίδου

 πηγή:http://polytexnikanea.gr/WP3/?p=47838

Πώς και πού θα βρείτε τις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ Δείτε βήμα - βήμα τη διαδικασία


Άνοιξε η ηλεκτρονική υπηρεσία στην ιστοσελίδα του ταμείου www.efka.gov.gr, όπου οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εισφορές τους, με τον κωδικό TAXIS και στη συνέχεια με τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ.
Οσο για την αποστολή των ειδοποιητηρίων με τις νέες εισφορές σε 1.400 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, αυτή μετατίθεται για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ.
Βάσει του προγραμματισμού θα αποστέλλονται 50.000-80.000 ραβασάκια την ημέρα.

Τα ειδοποιητήρια ανεβαίνουν σταδιακά. Για να δείτε τις εισφορές σας τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:

1)Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ στο efka.gov.gr
2)Κάντε «κλικ» στις «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες»
3)Μπείτε στην αρχή της σελίδας στο «ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ»
4)Στη συνέχεια πρέπει να χρησιμοποιήσετε τους κωδικούς του Taxisnet
5)Αμέσως μετά το σύστημα ζητάει το ΑΜΚΑ (Το ΑΦΜ είναι προσυμπληρωμένο)
6)Το σύστημα θα σας στείλει στην αρχική σελίδα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, δηλαδή στην ΗΔΙΚΑ
7)Αφού γίνει η ταυτοποίηση του ασφαλισμένου μπορείτε να δείτε τις εισφορές αρχικά με «μια ματιά» όπως αναφέρει το σύστημα, ενώ αν μπείτε στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τις υποχρεώσεις κοινωνικής ασφάλισης υπάρχουν αναλυτικά οι εισφορές.
Σημειώνεται ότι το σύστημα της ΗΔΙΚΑ εμφανίζει για την ώρα σοβαρά προβλήματα και πέφτει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ η πρόσβαση γίνεται με δυσκολία.

Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων για το Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το Νέο Κυπριακό Μουσείο



Ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοίνωσε ότι στις 16 Σεπτεμβρίου 2016, προκηρύχθηκε Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για το νέο Κυπριακό Μουσείο και στις 20 Ιανουαρίου 2017, τελευταία ημερομηνία υποβολής των προτάσεων, λήφθηκαν συνολικά εκατόν είκοσι εννέα (129) συμμετοχές. Στις 3 Φεβρουαρίου 2017, συμπληρώθηκε η αξιολόγηση του πρώτου σταδίου του Διαγωνισμού και έχουν επιλεγεί επτά (7) αρχιτεκτονικές προτάσεις για το νέο Κυπριακό Μουσείο, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών προσεγγίσεων.
Οι επτά (7) αρχιτέκτονες / αρχιτεκτονικά γραφεία που έχουν επιλεγεί είναι οι ακόλουθοι και αναφέρονται με αλφαβητική σειρά:
• DIMITRIS THOMOPOULOS – ΕΛΛΑΔΑ
• GILBARTOLOME ARCHITECTURAL DESIGN WORKSHOP SL – ΙΣΠΑΝΙΑ
• PAUL KALOUSTIAN - ΛΙΒΑΝΟΣ
• PEDRO PITARCH ALONSO – ΙΣΠΑΝΙΑ
• SITE SPECIFIC, ARQUITECTURA LDA AND MANUEL AIRES MATEUS – ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ
• THEONI XANTHI – ΕΛΛΑΔΑ
• YANNIS KIZIS / KIZIS STUDIO SA ARCHITECTS & DESIGNERS – ΕΛΛΑΔΑ

Ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής εκφράζει και δημόσια τις θερμές ευχαριστίες του προς όλα τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής για τη θετική συμβολή τους στην αξιολόγηση και στη μέχρι σήμερα πορεία του Διαγωνισμού καθώς και τους Λειτουργούς του Τμήματος Δημοσίων Έργων που υποστηρίζουν την Κριτική Επιτροπή για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν για την επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμού. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται επίσης στους δύο διεθνούς φήμης Αρχιτέκτονες που συμμετέχουν στην Κριτική Επιτροπή, Sir Peter Cook και κ. Ηλία Ζέγγελη για τη σημαντική συμβολή τους στην πορεία του Διαγωνισμού. Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται επίσης προς όλους τους Αρχιτέκτονες που έχουν συμμετάσχει στο Διαγωνισμό του νέου Κυπριακού Μουσείου. Η αθρόα συμμετοχή τους αναβαθμίζει το κύρος του Κυπριακού Μουσείου ενώ την ίδια στιγμή πρόσφερε στην Κριτική Επιτροπή ένα μεγάλο αριθμό ενδιαφερουσών προτάσεων.
Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Κριτικής Επιτροπής είναι:
Αλέκος Μιχαηλίδης - Πρόεδρος
Μαρίνα Σολομίδου – Ιερωνυμίδου
Μιχάλης Παπαγεωργίου
Έλενα Σοφιανού
Αθηνά Παπαδοπούλου
Άγγελος Κτωρίδης
Γρηγόρης Πατσαλοσαββής
Sir Peter Cook

 πηγή:http://www.architecture.org.cy/index.php/architektonika-themata/arxitektonikoi-diagwnismoi/item/282-anakinosi-cyprus-museum