Τρεις νέοι Έλληνες
αρχιτέκτονες βρήκαν λύση στο πρόβλημα των αστέγων και κέρδισαν το πρώτο
βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό «Tiny Home Community Competition».
Σημαντική διάκριση για τρεις νέους Ελληνες αρχιτέκτονες, οι οποίοι
εμπνεύστηκαν από το φλέγον ζήτημα των αστέγων και αποφάσισαν να κάνουν
κάτι γι” αυτό παίρνοντας μέρος στον διεθνή διαγωνισμό «Tiny Home Community Competition».Ο λόγος για τους Στρατή Σκοπελίτη, Μαρία Χριστούλια και Αλέξανδρο Βαλσαμίδη, οι οποίοι δημιούργησαν ένα project ως απάντηση στο ερώτημα του διαγωνισμού: «Πώς μπορεί η Αρχιτεκτονική να απευθυνθεί στους άστεγους;».
Το θέμα του διαγωνισμού αφορούσε στη δημιουργία ενός τύπου κατοικιών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (προκατασκευασμένες, βιώσιμες, οικονομικά προσιτές λύσεις) που θα φιλοξενήσουν τους άστεγους της πόλης Ράλεϊ, στη Βόρεια Καρολίνα.
Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να καταθέσουν ιδέες για τον σχεδιασμό δώδεκα μικρών σπιτιών, έκτασης δώδεκα τετραγωνικών μέτρων το καθένα, σε ένα οικόπεδο που βρίσκεται στα περίχωρα του Ράλεϊ.
Η Μαρία Χριστούλια, ο Αλέξανδρος Βαλσαμίδης και ο Στρατής Σκοπελίτης, συνιδρυτές της αρχιτεκτονικής ομάδας «Riza3architects» και μέλη της εταιρείας «ΑΕΝΑΟΣ Α.Τ.Ε.», υπέβαλαν συμμετοχή και κατάφεραν να λάβουν το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 100 και πλέον προτάσεις από όλον τον κόσμο.
«Στην Ελλάδα βλέπουμε καθημερινά το ζήτημα της αστεγίας που έθιγε ο διαγωνισμός και γι “αυτό επιλέξαμε να δηλώσουμε συμμετοχή και να δουλέψουμε επάνω σε ένα πρόβλημα σοβαρό σε ελληνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο».
Η κριτική επιτροπή έδωσε στην ελληνική πρόταση το πρώτο βραβείο, σχολιάζοντας την πρότασή τους ως «ένα έργο που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Αυτό το πρότζεκτ είχε τον καλύτερο συνδυασμό της οργάνωσης του χώρου, της χρήσης των κατάλληλων κατασκευαστικών μεθόδων και υλικών και του άρτιου σχεδιασμού των μονάδων κατοικίας.
Η προσέγγιση του θέματος ήταν ευαίσθητη στην κλίμακα και τη σύσταση της κοινότητας και σκεφτήκαμε ότι θα τονώσει τη γειτονιά. Οι σχεδιαστές παρουσίασαν μια ισχυρή αίσθηση αστικής ευαισθησίας στις ανάγκες του ατόμου και της κοινωνίας».
Εφαρμογή στην Ελλάδα
Η νικητήρια πρόταση θα μπορούσε να έχει εφαρμογή και στην Ελλάδα και να δώσει λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα της χώρας. Η ελληνική πρόταση Οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν μια κοινότητα που ανοίγεται στην κοντινή γειτονιά και υποστηρίζει τη σύνδεση με τον αστικό ιστό. Η κοινότητα απαρτίζεται από τέσσερις γειτονιές, με τρία σπίτια η κάθε μία.
Το κοινόχρηστο κτίριο τοποθετείται κεντρικά στο οικόπεδο και στεγάζει μια κουζίνα, ένα χώρο δραστηριοτήτων, ένα χώρο μελέτης – βιβλιοθήκη, αποδυτήρια και μπάνια. Γύρω από τα κτίρια βρίσκονται περιβόλια, την καλλιέργεια των οποίων θα αναλάβουν οι κάτοικοι.
Ο σχεδιασμός ενός περάσματος που διατρέχει όλο το οικόπεδο, περνώντας δίπλα από τα περιβόλια και διαπερνώντας το κοινόχρηστο κτίριο, σε συνδυασμό με τον προσανατολισμό των σπιτιών, που βλέπουν στο δρόμο, δημιουργούν το απαραίτητο άνοιγμα της κοινότητας προς την πόλη.
http://www.tilestwra.com/i-3-ellines-architektones-pou-vrikan-lisi-gia-tous-astegous-ke-piran-diethnes-vravio/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου