Menu

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Κινητοποίηση για το γεφύρι της Πλάκας.Τις υπηρεσίες της ανακοίνωσε χθες ότι θα προσφέρει και η Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ).




ΕΛΛΑΔΑ

Κινητοποίηση για το γεφύρι της Πλάκας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Το γεφύρι της Πλάκας αποτελεί μνημείο-ορόσημο, εξ ου και το έντονο ενδιαφέρον για την αναστήλωσή του.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας άγγιξε τις ψυχές των Ηπειρωτών και μη, σε όλη την Ελλάδα. Οι προσφορές για την επιστημονική, τεχνική και οικονομική στήριξη της ανακατασκευής του γεφυριού πληθαίνουν και όλα δείχνουν ότι η Πολιτεία θα έχει συμπαραστάτες τόσο τους επιστημονικούς φορείς της χώρας, όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτούς προστέθηκε χθες η Γέφυρα Α.Ε., η εταιρεία που κατασκεύασε και διαχειρίζεται τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.
Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γέφυρας Α.Ε. (όπως και της Ολυμπίας Οδού) είναι ο επικεφαλής της Vinci στη χώρα μας, Παναγιώτης Παπανικόλας. «Κατάγομαι από το Βασιλικό Πωγωνίου και ως Ηπειρώτης πόνεσα με την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας. Ηταν ένα μοναδικό μνημείο, ένα τεχνικό επίτευγμα για την εποχή του», λέει στην «Κ». «Η Γέφυρα Α.Ε. και η Vinci θέλουμε να βοηθήσουμε, να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και οικονομική στήριξη ώστε να ξαναφτιαχτεί το γεφύρι. Είμαστε και εμείς γεφυροποιοί και τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για τους μάστορες εκείνης της εποχής. Μπορούμε να διαθέσουμε μηχανικούς για να εξετάσουν τα θεμέλια του γεφυριού όταν κατέβουν τα νερά, να στηρίξουμε οικονομικά τη μελέτη και την ανακατασκευή, να προσφέρουμε τη μεγάλη μας εμπειρία στις σκαλωσιές. Θα βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μας ζητηθεί. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Μπορεί το γεφύρι να γίνει το ίδιο και καλύτερο, δεν θα έχει όμως την ίδια ιστορία. Πιστεύω ωστόσο ότι πρέπει να ανακατασκευαστεί, για να μας θυμίζει αυτή την ιστορία και την πορεία της περιοχής, αλλά και την αμέλεια που επιδείξαμε». Οπως αναφέρει ο κ. Παπανικόλας, η Γέφυρα Α.Ε. πρόκειται να γνωστοποιήσει άμεσα την πρόθεσή της στο υπουργείο Υποδομών.


«Πραγματικό ενδιαφέρον»
Τις υπηρεσίες της ανακοίνωσε χθες ότι θα προσφέρει και η Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ). «Είναι μια μεγάλη απώλεια, που μας δίνει την αφορμή να ανοίξουμε τη συζήτηση για τον τρόπο προστασίας του αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού μας πλούτου», λέει η πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ, Μυρτώ Δεσποτίδου. «Το γεφύρι προφανώς και δεν έπεσε μόνο εξαιτίας της βροχής. Καλό είναι λοιπόν να δείξουμε πραγματικό και όχι περιστασιακό ενδιαφέρον και να επανεξετάσουμε την προσέγγισή μας. Ο σύλλογος αρχιτεκτόνων, πάντως, έχει τη διάθεση να συμμετέχει όπου αυτό κριθεί αναγκαίο».

Προηγήθηκε προχθές ο επιχειρηματίας Νίκος Λούλης (ιδιοκτήτης των Μύλων Λούλη), που εξέφρασε στον περιφερειάρχη Ηπείρου την πρόθεσή του να αναλάβει το κόστος της ανακατασκευής του γεφυριού. Να σημειωθεί ότι η οικογένεια Λούλη, που κατάγεται από την Αετορράχη Κατσανοχωρίων, είχε χρηματοδοτήσει και στο παρελθόν την αναστήλωση του γεφυριού.

Τέλος, τις επιστημονικές της υπηρεσίες και την τεχνογνωσία της ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει και ομάδα επιστημόνων του ΕΜΠ, ανάμεσα στους οποίους ο αναστηλωτής της Ακρόπολης Μανώλης Κορρές και ο πρύτανης του ΕΜΠ.


πηγή: http://www.kathimerini.gr/802304/article/epikairothta/ellada/kinhtopoihsh-gia-to-gefyri-ths-plakas

 

Δελτίο Τύπου σχετικά με την πρόσφατη καταστροφή του ιστορικού μνημείου της Γέφυρας της Πλάκας στην Ήπειρο 

 http://www.sadas-pea.gr/deltio-tipou-schetika-me-tin-prosfati-katastrofi-tou-istorikou-mnimiou-tis-gefiras-tis-plakas-stin-ipiro/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου