Menu

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Σύγχρονες εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ)συνδιοργανώνει με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας &Δωρίδας και σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας &Δωρίδας, το Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Ναυπακτίας και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ναυπακτίας, 
την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017 και ώρα 19:00, εκδήλωση νομικής πληροφόρησης με θέμα:
«Σύγχρονες εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας &Δωρίδας, Αποκαύκου 16, Ναύπακτος.


Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Οι νομαρχιακές πολεοδομίες ιδρύονται ξανά






Την επανίδρυση των παλαιών «νομαρχιακών» πολεοδομιών, για όσους δήμους δεν έχουν καταφέρει να φτιάξουν δική τους πολεοδομία, προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στη Βουλή. Η αιτία είναι απλή: επτά χρόνια από την ψήφιση τον «Καλλικράτη», στην πλειονότητά τους οι δήμοι εξακολουθούν να μην έχουν ιδρύσει δικές τους υπηρεσίες. Ενώ δεν λείπουν και οι «παρεμβάσεις» των δημάρχων στο έργο των υπαλλήλων…

Μία από τις προβλέψεις του «Καλλικράτη» (ν. 3852/2010) που συνάντησε εξαρχής σημαντικές αντιδράσεις ήταν η «διάλυση» των παλαιών νομαρχιακών πολεοδομιών (που εξυπηρετούσαν πολλούς δήμους) και η σταδιακή μεταβίβαση σε κάθε δήμο της σχετικής αρμοδιότητας. Εκτός από τις αντιρρήσεις επί της αρχής (δηλαδή, το κατά πόσον οι δήμοι είναι αρκετά ώριμοι στη διαχείριση των πολεοδομικών τους ζητημάτων), το κυριότερο πρόβλημα ήταν η στελέχωση λειτουργικών υπηρεσιών σε μια εποχή δραστικών περικοπών. Η δημιουργία των νέων υπηρεσιών πήρε παράταση έως το 2012 και κατόπιν μετατέθηκε ασαφώς στο μέλλον.

Το σχέδιο νόμου περί αυθαιρέτων και δόμησης, που κατατέθηκε προχθές για έλεγχο στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, προβλέπει την επαναφορά της αρμοδιότητας σε ανώτερο επίπεδο, εφόσον οι δήμοι δεν έχουν προχωρήσει. «Στις περιπτώσεις που οι δήμοι δεν έχουν συστήσει, ή αδυνατούν να συστήσουν υπηρεσία δόμησης, ή διαθέτουν υπηρεσία δόμησης που δεν καλύπτει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία της, συστήνεται με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μια υπηρεσία δόμησης με χωρική αρμοδιότητα των προαναφερόμενων δήμων ανά περιφερειακή ενότητα», αναφέρεται. Οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία και οργάνωση των υπηρεσιών δόμησης καθώς και τα κριτήρια για τη κατ’ ελάχιστον στελέχωση αυτών θα οριστούν με απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Το πρόβλημα

Για ποιο λόγο κρίθηκε αναγκαία η επιστροφή στο προηγούμενο σύστημα; Σύμφωνα με την ηλεκτρονική πύλη e-poleodomia, σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 141 πολεοδομίες. Σε πολλές περιφερειακές ενότητες (νομοί), όλοι οι δήμοι εξακολουθούν να εξυπηρετούνται από μία μόνο υπηρεσία: τα Ιωάννινα (8 δήμοι), οι Σέρρες και τα Χανιά (7 δήμοι), η Καρδίτσα (6 δήμοι), η Δράμα (5 δήμοι), η Ξάνθη και η Ροδόπη (4 δήμοι), η Θεσπρωτία, η Καστοριά, η Πιερία, η Πρέβεζα και η Φλώρινα (3 δήμοι), τα Γρεβενά, η Ευρυτανία, το Κιλκίς και η Φωκίδα (2 δήμοι).

Το πρόβλημα είναι σύνθετο στα νησιά, όπου η μετακίνηση από το ένα νησί στο άλλο προϋποθέτει αρκετά έξοδα και χρόνο. Για παράδειγμα, στα Δωδεκάνησα η πολεοδομία Ρόδου εξυπηρετεί την Τήλο, τη Χάλκη και το Καστελλόριζο, η Κως εξυπηρετεί και τη Νίσυρο, η Κάλυμνος εξυπηρετεί και την Πάτμο, το Αγαθονήσι, την Αστυπάλαια και τους Λειψούς, η Κάρπαθος και την Κάσο, ενώ δική τους πολεοδομία ίδρυσαν μόνο η Σύμη και η Λέρος.

Στην Αττική, το πρόβλημα είναι διαφορετικό: ο όγκος της δουλειάς. Για παράδειγμα, η πολεοδομία της Αγίας Παρασκευής εξακολουθεί να εξυπηρετεί Χαλάνδρι, Φιλοθέη-Ψυχικό, Παπάγου-Χολαργό, Πεντέλη και Βριλήσσια. «Η ταλαιπωρία των πολιτών περνά σε εμάς που δεν έχουμε αρκετούς υπαλλήλους για να τους εξυπηρετήσουμε», εξηγεί ο διευθυντής της πολεοδομίας Δημ. Κλεφτοδήμος. «Πλέον προχωρήσαμε σε διαδημοτικές συνεργασίες για να ανταποκριθούμε – για παράδειγμα στις αυτοψίες “δανειζόμαστε” έναν μηχανικό του εξυπηρετούμενου από εμάς δήμου».

Οι δυσλειτουργίες των πολύ μεγάλων ή πολύ μικρών πολεοδομικών γραφείων απασχόλησαν και τον Συνήγορο του Πολίτη και την ΕΜΔΥΔΑΣ, που ζήτησαν πολλάκις τη στελέχωση των υπηρεσιών. Ομως το πρόβλημα στις νέες πολεοδομίες δεν είναι μόνο η ελλιπής στελέχωση, αλλά κάποιες φορές… και οι «παρεμβάσεις» των δημάρχων! Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Μάρτιο του 2017 ο γενικός διευθυντής Πολεοδομίας του υπουργείου Περιβάλλοντος Γιώργος Γκανασούλης χρειάστηκε να εκδώσει εγκύκλιο (έπειτα από συγκεκριμένη καταγγελία για επέμβαση δημάρχου), υπενθυμίζοντας ότι μόνο οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δόμησης είναι αρμόδιοι από τον νόμο και «κάθε εμπλοκή, ενέργεια ή παρέμβαση αναρμόδιων οργάνων στις ανωτέρω διαδικασίες, ουδεμία ισχύ έχει»…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

kathimerini.gr


Ποιους συμφέρει ο νέος νόμος αυθαιρέτων .



Της Γραμματής Μπακλατσή, Τοπογράφου, Πολεοδόμου Μηχανικού
baklatsi@yahoo.gr

Νέα δεδομένα φέρνει ο νέος νόμος αυθαιρέτων που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή και θα ισχύσει σύμφωνα με την κυβέρνηση σε 45 μέρες, πριν δηλαδή τη λήξη του νόμου 4178/2013. Μάλιστα, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι συμφέρει στους έχοντες αυθαίρετο να αναμένουν τον νέο νόμο, εκτός ίσως από κάποιες πολύ δύσκολες περιπτώσεις, όπως είναι τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές και σε παραδοσιακούς οικισμούς, καθώς το πρόστιμο εκεί αυξάνεται κατά 20%.

Τι θα γίνει με τα «παλιά» αυθαίρετα

Ως ημερομηνία ορόσημο για οποιαδήποτε τακτοποίηση αυθαιρέτου παραμένει η 28/07/2011.

Προβλέπεται όμως, σειρά ρυθμίσεων που διευκολύνουν τον πολίτη να τακτοποιήσει τις παλιές του εκκρεμότητες και να προσαρμοστεί πλέον στα νέα πολεοδομικά δεδομένα. Συγκεκριμένα:

  • Μειώνονται κατά 50% τα παράβολα.
  • Γίνεται έκπτωση μέχρι 20% σε όσους δηλώσουν γρήγορα τα αυθαίρετά τους, ενώ αντίθετα θα υπάρχουν αντίστοιχες αυξήσεις για τους αργοπορημένους.
  • Γίνονται εκπτώσεις σε ειδικές ομάδες πληθυσμού (ανάπηροι, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι και δικαιούχοι του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης).
  • Δίνεται παράταση υπαγωγής για δυο χρόνια.
  • Αυξάνονται οι δόσεις καταβολής του επιβαλλόμενου προστίμου, από 60 σε 80.
  • Αυξάνονται τα πρόστιμα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές (π.χ. περιοχές NATURA).
  • Μειώνονται τα πρόστιμα για αυθαίρετες κατοικίες που έχουν κατασκευασθεί μεταξύ 1983-93.
  • Μειώνονται τα πρόστιμα για αυθαίρετες κατοικίες σε περιοχές εκτός σχεδίου και στις οποίες εκκρεμεί η έγκριση πολεοδομικής μελέτης.
  • Μειώνονται τα πρόστιμα για αυθαίρετα υπόγεια – εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) και σοφίτες.
  • Μειώνονται τα πρόστιμα για αυθαίρετα σε στάσιμους οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων, που δεν είναι παραλιακοί και κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα και που έχουν κατασκευασθεί πριν το 1993.
  • Μειώνονται τα πρόστιμα για αυθαίρετα κτίσματα που δεν έχουν οικοδομική άδεια αλλά έχουν υπερβάσεις δόμησης μικρότερες από 100 έως 500 τ.μ.

Πώς μπορεί να μειωθεί κι άλλο το πρόστιμο

  • Εφόσον εκπονηθεί στατική μελέτη και χρειαστεί να γίνουν εργασίες ενίσχυσης του κτηρίου, γίνεται έκπτωση στο πρόστιμο που ξεκινά από 30% και φτάνει μέχρι το 60%, ανάλογα σε τι περιοχή σεισμικής επικινδυνότητας βρίσκεται το αυθαίρετο.
  • Επίσης 50% έκπτωση θα δοθεί σε όσα κτίσματα ολοκληρωθούν οι εργασίες προσαρμογής σε αυθαίρετα που παραβίασαν τις αρχές του πολιτιστικού περιβάλλοντος ή αφορούν διατηρητέα κτίσματα.
  • Μείωση επίσης από 30% έως 50% θα ισχύσει και για κτίσματα που προχώρησαν σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης. Στην περίπτωση αυτή 50% θα είναι τα μειωμένα πρόστιμα για υπερβάσεις έως 250 τ.μ. σε οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες με χρήση κατοικίας και έως 500 τ.μ. για άλλες χρήσεις. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, η έκπτωση θα είναι 30%.

Πότε θα γίνεται Στατικός Έλεγχος

Μελέτη στατικής επάρκειας θα πραγματοποιείται για κάθε αυθαίρετη κατασκευή και θα προσκομίζεται εντός προθεσμίας 3 ετών από την ημερομηνία υπαγωγής για τα κτήρια σπουδαιότητας Σ4 (κτήρια τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, κ.ά.), Σ3 (κτήρια συνάθροισης κοινού) και 5 ετών για τα κτήρια σπουδαιότητας Σ2 (κατοικίες, γραφεία). Για τα κτήρια που έχουν ήδη υπαχθεί στον ν. 4178/2013, η υποχρέωση υποβολής μελέτης στατικής επάρκειας ή τεχνικής έκθεσης, εφ' όσον απαιτείται, θα γίνεται κατά τη σύνταξη της ταυτότητας κτηρίου.

Σε ποιές περιπτώσεις δε θα γίνεται στατική μελέτη

Δεν θα απαιτείται υποβολή μελέτης στατικής επάρκειας, αλλά τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Μετατροπή ημιυπαίθριου χώρου σε κλειστό.
  • Διαμερισμάτωση ή αλλαγή διαρρύθμισης χώρου, που δεν επιφέρει αύξηση μόνιμου φορτίου πάνω από 10% στην επιφάνεια που έχει συντελεστεί η παρέμβαση.
  • Πατάρια ισογείου που είναι στατικά ανεξάρτητα από τον φέροντα οργανισμό του κτηρίου.
  • Πατάρια υπερκείμενων ορόφων όταν το συνολικό ίδιο βάρος δεν επιφέρει αύξηση του μόνιμου φορτίου της υποκείμενης πλάκας πάνω από 15%.
  • Πρόβολοι με προσαύξηση μέχρι 30% του εμβαδού τους και μέχρι 25% του πλάτους τους.
  • Κατασκευή στο δώμα κτηρίων μέχρι το 20% της επιφάνειας αυτού.
  • Υπόγειοι χώροι μέγιστης επιφανείας έως αυτής του ισογείου, κατασκευασμένοι με περιμετρικούς τοίχους από μπατική τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα, τα οποία καλύπτουν τουλάχιστον το 75% της περιμέτρου.
  • Αλλαγή χρήσης με την προϋπόθεση ότι δεν διαφοροποιείται η κατηγορία σπουδαιότητας και η οποία δεν επιφέρει αθροιστική αύξηση των κινητών και μόνιμων φορτίων πάνω από 30% του μόνιμου φορτίου πριν την παρέμβαση.
  • Μετατροπή πυλωτής σε κλειστό χώρο με προσθήκη περιμετρικών τοίχων από μπατική τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα το οποίο καλύπτει τουλάχιστον το 75% της περιμέτρου.
  • Υπόγεια που ξεμπαζώθηκαν και είναι κατασκευασμένα με περιμετρικούς τοίχους από μπατική τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα το οποίο καλύπτει τουλάχιστον το 75% της περιμέτρου.
  • Σοφίτες υπό προϋποθέσεις.

Τι γίνεται με τα «νέα» αυθαίρετα

  • Μετά από την 28/07/2011 δεν επιτρέπεται η τακτοποίηση αυθαιρέτων.
  • Για αυθαίρετα που εντοπίζονται κατά την φάση κατασκευής, προβλέπεται άμεση κατεδάφιση.
  • Για τα κτήρια που εντοπίζονται αφού έχουν ανεγερθεί, το πρόστιμο ανέγερσης από 30% που είναι σήμερα εκτοξεύεται στο 100% της αντικειμενικής αξίας του κτηρίου και στις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές στο 110%.
  • Τα πρόστιμα διατήρησης, για όσο καιρό διατηρούνται μέχρι να προγραμματισθεί και να υλοποιηθεί η κατεδάφισή τους, εκτοξεύονται από 5% στο 50%.
  • Για πρώτη φορά θεσμοθετείται η ηλεκτρονική καταγραφή της όλης διαδικασίας, από τον εντοπισμό μέχρι την κατεδάφιση κάθε αυθαιρέτου.

Διαχωρίζονται τα μικρά από τα μεγάλα αυθαίρετα

Γίνεται διαχωρισμός των μικρών πολεοδομικών παραβάσεων που έχουν περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, από τις μεγάλες αυθαιρεσίες. Για τις μικρές παραβάσεις θα προβλέπεται μόνο διοικητική διαδικασία επιβολής κυρώσεων, χωρίς ποινική δίωξη, καθώς και μικρότερα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η αποσυμφόρηση της δικαιοσύνης, ώστε να καταστεί ταχύτερη η εκδίκαση των σημαντικών υποθέσεων.

taxydromos.gr

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Ξεχάστε τις καρέκλες και τις γλάστρες για ρεζερβέ πάρκινγκ! Έρχονται πρόστιμα 400 ευρώ Τι προβλέπει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας


Tέλος στην ελληνική πατέντα της καρέκλας ή της γλάστρας στο δρόμο για ρεζερβέ θέση παρκαρίσματος βάζει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.   Το φαινόμενο που παρατηρείται σε αρκετές γειτονιές η σε δρόμους μπροστά από επιχειρήσεις μπαίνει πλέον στο στόχαστρο της τροχαίας με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα 400 ευρώ.   Σύμφωνα με το enikonomia.gr, στο άρθρο 48 του νέου Κ.Ο.Κ. για την κατάληψη τμήματoς oδoύ και πεζόδρoμoυ αναφέρει χαρακτηριστικά:   1. H πρoσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματoς τoυ oδoστρώματoς με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγoρεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμπoδίζεται η κυκλoφoρία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση oχημάτων ή περιoρίζεται η oρατότητα αυτών πoυ χρησιμoπoιoύν τις oδoύς.   2. Kατ' εξαίρεση της διάταξης της πρoηγoύμενης παραγράφoυ, μπoρεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας εντός κατοικημένων περιοχών, αν υπάρχει αρκετός χώρoς γι' αυτό, η κατάληψη τμήματoς oδoύ με πρoσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημoτικών ή Koινoτικών Aρχών μετά γνώμη των αρμόδιων Aστυνoμικών Aρχών.   3. Aυτoί πoυ ανεγείρoυν oικoδoμές μέσα σε κατoικημένες περιoχές ή εκτελoύν άλλα έργα και καταλαμβάνoυν oλόκληρo τo πεζoδρόμιo μπρoστά από την oικoδoμή ή τo έργo, υπoχρεoύνται να κατασκευάσoυν πρόσθετo πεζoδρόμιo ή να πάρoυν άλλα κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των πεζών. Mε απόφαση τoυ Yπoυργoύ Περιβάλλoντoς, Χωρoταξίας και Δημόσιων Έργων καθoρίζoνται oι λεπτoμέρειες για την εφαρμoγή της διάταξης αυτής.   4. Όταν επιτρέπεται, όπως πιo πάνω, η κατάληψη τμήματoς oδoύ πρέπει αυτό να επισημαίνεται υπoχρεωτικά από αυτόν πoυ τo κατέλαβε κατά τις διατάξεις τoυ άρθρoυ 9 τoυ παρόντoς Kώδικα.   5. H κατάληψη επιφάνειας πεζόδρoμoυ για oπoιαδήπoτε άλλη χρήση, εκτός γι' αυτήν πoυ έχει κατασκευαστεί, απαγoρεύεται, εφόσoν παρεμπoδίζεται η κυκλoφoρία των πεζών, ως και η είσoδoς - έξoδoς oχημάτων άμεσης ανάγκης ή εξυπηρέτησης των παρoδίων.   6. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο τετρακοσίων (400,00) ευρώ.».   πηγή: enikonomia.gr Πηγή: www.lifo.gr

Έναρξη λειτουργίας πληροφοριακού συστήµατος για την ηλεκτρονική υποβολή γνωστοποίησης των δραστηριοτήτων βάσει του ν.4442/2016



Διαβάστε στο σύνδεσμο, που ακολουθεί Eγκύκλιο της Γ. Γ. Βιομηχανίας- Γ. ∆/νση Εφαρμογής Κανονισμών, Υποδομών και Ελέγχου με θέμα: ” Έναρξη λειτουργίας πληροφοριακού συστήµατος για την ηλεκτρονική υποβολή γνωστοποίησης των δραστηριοτήτων που διέπονται από το καθεστώς της γνωστοποίησης του ν.4442/2016“.

Όπως αναφέρεται στη σχετική Εγκύκλιο:

” Αναφορικά µε την εφαρµογή των Υπουργικών Αποφάσεων για την άσκηση οικονοµικών δραστηριοτήτων µε την διαδικασία της γνωστοποίησης, ήτοι: 

i. Μεταποιητικών Επιχειρήσεων Τροφίµων και Ποτών (ΥΑ ΦΕΚ 1061/Β/28-3-2017) 

ii. Καταστηµάτων Υγειονοµικού Ενδιαφέροντος, συµπεριλαµβανοµένων αυτών που λειτουργούν εντός τουριστικών καταλυµάτων, (ΚΥΑ ΦΕΚ 1723/Β/18-5-2017) 

iii. Τουριστικών Καταλυµάτων και Κολυµβητικών ∆εξαµενών που λειτουργούν εντός αυτών (ΚΥΑ ΦΕΚ 1750/Β/19-5-2017 και ΚΥΑ ΦΕΚ 1654/Β/15-5-2017), κατ’ εξουσιοδότηση του ν. 4442/2016 (Α΄230), 

σας ενηµερώνουµε για τα ακόλουθα: 

Πριν την έναρξη λειτουργίας της εγκατάστασης υποβάλλεται γνωστοποίηση από τον φορέα της οικονοµικής δραστηριότητας, εφόσον πληρούνται οι νόµιµες προϋποθέσεις λειτουργίας και έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις και δικαιολογητικά που απαιτούνται. 

Από την 06/06/2017, η γνωστοποίηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά µέσω της ιστοσελίδας https://notifybusiness.gov.gr.

Περισσότερα

http://polytexnikanea.gr/WP3/?p=48966

Το ΚΕΣΥΠΟΘΑΑ άνοιξε το δρόμο των εγκρίσεων για το πολεοδομικό της Ερμούπολης Εγκρίθηκε η Πολεοδομική Μελέτη Ερμούπολης



http://www.koinignomi.gr/news/politiki/politiki-syros/2017/04/13/egkrithike-i-poleodomiki-meleti-ermoypolis.html

Μια ιστορία που οφείλουμε ως Ναυπάκτιοι να παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή...
Η Ερμούπολη κατόπιν των πρακτικών & αποφάσεων 84/2001 του Ε'Τμήματος και 2536/2003 της Ολομέλειας του ΣτΕ μπήκε σε έναν πολεοδομικό κυκεωνα που είχε ως συνέπεια από την μία την άτυπη αλλά ουσιαστική αναστολή αδειών (καθώς επιβλήθηκαν όροι δόμησης γενικού διατάγματος - ανεφάρμοστοι σε πόλεις με ρυμοτομικό σχέδιο, όπως αντίστοιχα στην Ναύπακτο) και από την άλλη την εκδοση αποφάσεων του ΣτΕ ακυρώσεων οικοδομικών αδειών στηριζόμενη στις παραπάνω αποφάσεις...

Τόσο για την Ερμούπολη όσο και για την Ναύπακτο το καθεστώς προστασίας που περιείχαν τα ειδικά διατάγματα όρων και περιορισμών δόμησης από το 1976 για το καθένα είχαν σαφέστατα κενά με συνέπεια η εφαρμογή αυτών να επηρεάσει το αρχιτεκτονικό τοπίο και ύφος τους. Περισσότερη ζημιά έγινε στην Ναύπακτο...
Ωστόσο αντί διαχρονικά οι συναρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ & του ΥΠΕΝ (πρώην ΥΠΕΚΑ, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΧΟΠ) με τις Τοπικές Αρχές (Νομαρχία/Περιφέρεια, Δήμος) να θέσουν τα θέματα αυτά στην ουσία τους και να θεραπεύσουν τις παθογένιες των ειδικών διαταγμάτων, περιοριστήκανε σε αντιλόγους & μονολόγους ουσιατικά μετατίθοντας την ευθύνη στους δικηγόρους....
Ευκαιρίες χαθήκανε πολλές όπως από την μη εφαρμογή των μελετών της ΕΠΑ στα πλαίσια των ΓΠΣ της δεκατείας του 1980 (1986,1988).
Όσο παιζόταν καθυστέρηση, τα προβλήματα γιγάντωναν, εως ότου ο κόμπος έφτασε στο χτένι....
Δυστυχώς ο χρόνος αφηνε και στίγματα με συνέπεια τόσο για την Ναύπακτο όσο και για την Ερμούπολη να θεωρούνται ως αδιέξοδες περιπτώσεις και που δεν θεραπευονται παρά με ουτοπική Αναθεωρηση του Συντάγματος....
Ίσως όμως οι απόψεις αυτές πέσουν έξω...
Η Ερμούπολη δείχνει μετά από 14 χρόνια να έχει βρει τον βηματισμό της, μετά και από λάθη και καθυστερήσεις, προχώρησαν μελέτες τεκμηρίωσης αρχικά και στην συνέχεια συνολική πολεοδομική μελέτη αναθεώρησης του ρυμοτομικού σχεδίου, θέσπιση νέων όρων και περιοσμών δόμησης με μορφολογικά χαρακτηριστικά, χαρακτηρισμό περιοχών προστασίας και καθορισμό χρήσεων γης...Κοινώς ένα restart με ένα όλοκληρωμένο πολεοδομικό πλαίσιο προστασίας περιβάλλοντος & πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε deja vu με την Ναύπακτο σε περιοχές που το ΣτΕ επέβαλε ως ΣΔ το 0,5 στην Ερμούπολη, κατόπιν των μελετών τεκμηρίωσης που υλοποιήθηκαν έχει προταθεί ΣΔ 1,8 στο σχέδιο ΠΔτος.
Εφόσον μετά την θετική απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑΑ για το Σχέδιο ΠΔ/τος αποφασίσει αντίστοιχα το ΚΑΣ και στην συνέχεια περάσει από την επεξεργασία του ΣτΕ και δημοσιευτεί σε ΦΕΚ ο πολεοδομικός νομικός γόρδιος δεσμός θα έχει λυθεί....
Σε λίγους μήνες θα έχει φανεί...

Από την άλλη δυστυχώς ο αντίστοιχος γόρδιος δεσμός της πόλης μου έχει μετατραπεί σε λερναία ύδρα (βλέπε το Πολεοδομικό ζήτημα της Παλαιοπαναγιάς & ακυρώσεις Ο.Α. στις Επεκτάσεις του 1978) και η όποια προσπάθεια που γίνεται αντιμετωπίζεται είτε ως κάτι χαριτωμένο αλλά ακαταλαβίστικο (βλέπε Ερευνητικό Πρόγραμμα του Πανεπιστημείου) είτε ως κάτι πολύ δύσκολο που δεν γίνεται πουθενά και ποτέ (βλέπε Αναθεώρηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου) ή τέλος ως κάτι που περνά σταδιακά στην λήθη (βλέπε Σχέδιο ΠΔ/τος του 2012)....
Ας ελπίσουμε να τελεσφορίσει η προσπάθεια της Ερμούπολης μήπως και το άλλο κακό πολεοδομικό παιδί της χώρας αφυπνιστεί και ξεκινήσει να μπει σε μια σειρά....
 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΤΟΥΧΑΣ, Πολιτικός μηχανικός
 https://www.facebook.com/konstantinos.patouhas?fref=nf

Αλλαγές στις χρήσεις γης και τις επεκτάσεις πόλεων






Στην εκπλήρωση της «πρώτης σειράς» προαπαιτουμένων της πρόσφατης συμφωνίας με τους θεσμούς για πολεοδομικά θέματα προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Προ ημερών κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τις χρήσεις γης και χθες εκδόθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές για την εκπόνηση των τοπικών χωρικών σχεδίων, μέσω των οποίων θα ορίζονται επεκτάσεις στα σχέδια πόλης και θα καθορίζονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις σε κάθε περιοχή.
Τόσο ο καθορισμός των κατηγοριών χρήσεων γης (κατηγορίες περιοχών και τι επιτρέπεται σε καθεμία), όσο και οι προδιαγραφές των τοπικών και ειδικών χωρικών σχεδίων είναι απαραίτητοι ώστε να μπορεί να εξειδικευτεί και να εφαρμοστεί ο νόμος 4447/2016 και να ξεκινήσει και πάλι η εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων σε επίπεδο δήμου (η οποία έχει σταματήσει από το 2013!).
Οι εκκρεμότητες αυτές δεν είναι οι μόνες: πρέπει για παράδειγμα να αποσαφηνιστούν οι 52 ειδικές χρήσεις γης που περιλαμβάνονται στις 14 γενικές κατηγορίες, πρέπει να εκδοθούν τεχνικές προδιαγραφές και για τα ανώτερα επίπεδα σχεδιασμού κ.λπ.
Όσον αφορά τις χρήσεις γης, το νέο σχέδιο επικαιροποιεί το (ισχύον σήμερα) προεδρικό διάταγμα του 1987 και το εμπλουτίζει. Σε σχέση με το κείμενο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Φεβρουάριο, οι αλλαγές είναι λίγες και αφορούν κυρίως τον περιορισμό της ελεύθερης χωροθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας και την ενίσχυση της προστασίας της γης που θα χαρακτηριστεί αγροτική.
Όσον αφορά τα τοπικά χωρικά σχέδια (τον «διάδοχο» των γενικών πολεοδομικών σχεδίων), οι νέες προδιαγραφές προβλέπουν ότι πρέπει να έχουν ανάμεσα στους κύριους στόχους τους τη διαχείριση «με οικονομία της γης μέσω περιορισμένων επεκτάσεων και με την προώθηση οργανωμένων υποδοχέων (οικιστικών και παραγωγικών) που προωθούν ελεγχόμενα/συνεκτικά πρότυπα ανάπτυξης» και «να εξασφαλίσουν την προστασία των φυσικών συστημάτων και της γεωργικής γης». Οι αναφορές αυτές δεν είναι σπάνιες σε ανάλογα κείμενα (συνήθως ως ευχολόγια), ωστόσο δείχνουν τη βασική διάθεση του νομοθέτη και αυτή στην οποία πρέπει το νέο πολεοδομικό πλαίσιο να κινηθεί.
Τρία στάδια
Διαδικαστικά, σε σχέση με τα όσα ισχύουν σήμερα, μια σημαντική αλλαγή είναι η υποχρέωση έγκρισης του τοπικού χωρικού σχεδίου (ΤΧΣ) μέσω προεδρικού διατάγματος και όχι απόφασης της αποκεντρωμένης διοίκησης (που προέβλεπε το καταργηθέν πλαίσιο). Η διαδικασία εκπόνησης θα γίνεται σε τρία στάδια έναντι δύο μέχρι σήμερα, διαδικασία που έμπειροι μελετητές εκτιμούν ότι θα επιβαρύνει χρονικά την ολοκλήρωση της μελέτης (άρα και την πρόοδο του πολεοδομικού σχεδιασμού).
Πάντως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος της στρατηγικής εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, της μελέτης οριοθέτησης υδατορεμάτων και της γεωλογικής μελέτης, των τριών «εξωτερικών» μελετών που πρέπει να συνοδεύουν την πρόταση ενός δήμου για τη χωροταξική/πολεοδομική του ανάπτυξη. Μάλιστα, προβλέπεται ότι αν σε μια περιοχή όπου επεκτείνεται το σχέδιο πόλης υπάρχει ρέμα, τότε στην τελική μελέτη για την επέκταση θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η υδραυλική μελέτη για την οριοθέτησή του. Το ίδιο ισχύει και στα «ειδικά χωρικά σχέδια», που αφορούν μόνο το τμήμα μιας περιοχής.
Έκτη παράταση για τα αυθαίρετα
Παράταση 45 ημερών στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα έδωσαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομίας. Πρόκειται για την 6η κατά σειρά παράταση στον ν. 4178/13, η οποία δόθηκε χθες ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή νέου πλαισίου για τη νομιμοποίηση πολεοδομικών παρανομιών. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, το σχετικό σχέδιο νόμου κατατέθηκε σήμερα στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής και μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου θα δρομολογηθεί η ψήφισή του.
Το ΥΠΕΝ αναφέρει ότι «η ψήφιση του σχεδίου νόμου θα ολοκληρωθεί προτού εκπνεύσει το διάστημα της παράτασης, οπότε τα ζητήματα της αυθαίρετης δόμησης θα ρυθμίζονται πλέον με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο», καταλήγει η ανακοίνωση.
Το σχέδιο νόμου είχε δοθεί σε διαβούλευση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η κατάθεσή του στη Βουλή καθυστέρησε λόγω της αλλαγής υπουργού από τον Πάνο Σκουρλέτη στον Γιώργο Σταθάκη και βγήκε από την «πρώτη γραμμή» των προτεραιοτήτων του υπουργείου, λόγω της διαπραγμάτευσης για τη νέα συμφωνία.

Γράφει ο Γιωργος Λιάλιος – Πηγή: www.kathimerini.gr

Παράταση Προθεσμίας Υπαγωγής στον Ν. 4178/2013






Σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθμ. οικ. 27002 (ΦΕΚ 1977Β/7-6-2017) παρατείνετε η προθεσμία υπαγωγής στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 μέχρι 23/07/2017.

Ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα: Με νομιμοποίηση αυθαιρέτων και οι μισθώσεις ακινήτων

Με την απάλειψη του πιστοποιητικού μηχανικού από τις κληρονομιές και τα επαγγελματικά ακίνητα αλλά με την ανάγκη νομιμοποίησης αυθαιρέτων και στις μισθώσεις, παίρνει με καθυστέρηση ενός έτους, το δρόμο της θεσμοθέτησης, ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα.
Η ρύθμιση αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στην κτηματαγορά και πρόσθετα βάρη, σε μια περίοδο που τα ενοίκια γνωρίζουν σημαντική ανάκαμψη και οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα. Μέχρι σήμερα, υποχρέωση νομιμοποίησης με προσκόμιση βεβαίωσης μηχανικού έχουν όσα ακίνητα μεταβιβάζονται ή υπάρχει σύσταση εμπράγματος δικαιώματος.
Ειδικά για τις μισθώσεις, η διάταξη στο άρθρο 82 του νόμου που παρουσιάζει, αποκλειστικά το newmoney (από την δημοσίευση του παρόντος απαγορεύεται η κατάρτιση συμβάσεων μίσθωσης, παραχώρησης που αφορά ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αλλαγή χρήσης), υποχρεώνει με έμμεσο τρόπο την νομιμοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο εξής στις συμβάσεις μίσθωσης θα πρέπει ο μισθωτής να δηλώνει ότι το ακίνητο είναι χωρίς αυθαιρεσίες, προσκομίζοντας τον αριθμό της οικοδομικής άδειας ή της δήλωσης υπαγωγής εφόσον πρόκειται για αυθαίρετο που έχει τακτοποιηθεί. Φυσικά, εάν η αναγραφή στις συμβάσεις περιοριστεί σε αυτά τα σημεία «ξεσκεπάζει» πρωτίστως τις μεγάλες αυθαιρεσίες (χωρίς άδεια). Αφήνει όμως στο απυρόβλητο τις μικρότερης κλίμακας παραβάσεις (ημιυπαίθριους, αλλαγές χρήσης κ.α.).
Οι αρχικές σκέψεις να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες σε βεβαίωση μηχανικού εγκαταλείφθηκαν με την προτροπή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να μην επιβαρυνθούν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες. Στην πραγματικότητα όμως η επίμαχη διάταξη, γεμίζει με πρόσθετες υποχρεώσεις τους παρανομούντες, καθώς ο μισθωτής θα είναι αναγκασμένος σε σοβαρές περιπτώσεις να προβεί σε ρύθμιση, προκειμένου να αποφύγει σύγκρουση ή μελλοντικό κάρφωμα, από τον ενοικιαστή του.
Η υποχρέωση αυτή αφαιρέθηκε από τις κληρονομιές, σημείο που προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις των πολιτών τους προηγούμενους μήνες αλλά και από τα επαγγελματικά ακίνητα. Στον αρχικό νόμο (Τσιρώνη) που βγήκε στην διαβούλευση τον περασμένο Σεπτέμβριο, η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και η βεβαίωση μηχανικού ήταν προαπαιτούμενα και για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τουριστικές επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα κ.α, πρατήρια καυσίμων και άλλα.
Με δύο συστήματα η νομιμοποίηση αυθαιρέτων
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων για τα αυθαίρετα, ορίζεται η 8η Ιουνίου του 2019, η οποία δύναται να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος. Χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, αποφάσισε να δώσει άλλη μια παράταση 45 ημερών στον τελευταίο νόμο για τα αυθαίρετα (4178/2013) προκειμένου να καλύψει τα κενό που δημιουργεί, η ψήφιση του νέου νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, στην βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο θα διατηρήσει, το υφιστάμενο πληροφοριακό σύστημα υποδοχής των δηλώσεων που λειτουργεί το Τεχνικό Επιμελητήριο ενώ στις 8 Ιουλίου, προβλέπεται να είναι λειτουργικό και το νέο σύστημα που θα υποστηρίξει τον καινούριο νόμο. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται ενδεχόμενα μελλοντικά συνταγματικά κενά, καθώς η νέα ρύθμιση δεν θα υποχρεώνει κανέναν από όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ξεκινήσει διαδικασία υπαγωγής. Στο 4178 αυτό ήταν επιβεβλημένο, από την στιγμή που ο προηγούμενος νόμος (4014) είχε κηρυχθεί αντισυνταγματικός.
Για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες υπαγωγής με τους προηγούμενους νόμους και δεν έχουν προσκομίσει και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προβλέπεται η μετάπτωση στο νέο νόμο με συμψηφισμό προστίμων. Εφόσον τα καταβληθέντα ποσά υπερβαίνουν τα ποσά του παρόντος νόμου, δεν αναζητούνται. Ειδικά για όσους δεν εξόφλησαν τα πρόστιμα από την υπαγωγή στο νόμο των ημιυπαίθριων (3843/2010), προβλέπεται να καταβάλλουν το υπολειπόμενο ποσό ως παράβαλο, υπέρ του Πράσινου Ταμείου. Το ειδικό πρόστιμο θα υπολογίζεται με τις αντικειμενικές του 2016 και θα καταβάλλεται όπως αρχικά είχε προβλεφθεί σε 80 μηνιαίες δόσεις, προσαυξημένο κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Ηλεκτρονικά η έκδοση οικοδομικών αδειών
Η υποβολή, ο έλεγχος και η έκδοση των διοικητικών πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Ο νόμος ορίζει ότι μέσα σε διάστημα έξι μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος καθορίζονται η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής και των δικαιολογητικών, το πληροφοριακό σύστημα και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα παρέχονται αντίστοιχα στους πολίτες αλλά και προς τις δημόσιες αρχές.
Ωστόσο ο τρόπος έκδοσης των οικοδομικών αδειών διαχωρίζεται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την περιοχή, την θέση, την χρήση, το μέγεθος και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτιρίου. Προέγκριση οικοδομικής άδειας εκδίδεται αποκλειστικά από την υπηρεσία δόμησης.
Η διαδικασία προέγκρισης για την έκδοση οικοδομικής άδειας είναι προαιρετική, πλην των παρακάτω περιπτώσεων που είναι υποχρεωτική:
α) Σε νεοαναγειρόμενα κτίρια με επιφάνεια που προσμετράται στη δόμηση μεγαλύτερη των 3.000 τ.μ. και προσθηκών σε υφιστάμενα κτίρια με συνολική επιφάνεια στη δόμηση μεγαλύτερη των 3.000 τ.μ..
β) Όπου από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται η έκδοση οικοδομικής αδείας από άλλες υπηρεσίες πλην της Υ.ΔΟΜ., η προέγκριση δόμησης είναι υποχρεωτική και χορηγείται από την οικεία Υ.ΔΟΜ. Η οικοδομική άδεια στις ως άνω περιπτώσεις θα χορηγείται από την κατά περίπτωση αρμόδια άλλη υπηρεσία.
γ) Για την κατασκευή μόνιμων κτιριακών εγκαταστάσεων, έργων ιδιαίτερης περιβαλλοντικής και οικιστικής σημασίας ή έργων που άπτονται ειδικού ελέγχου ως προς τους όρους δόμησης, όπως και στις περιπτώσεις κτιρίων επιφάνειας άνω των 3.000 τ.μ., η προέγκριση είναι υποχρεωτική.
Παρατηρητήριο δομημένου περιβάλλοντος
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου θεσμού, του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος που θα ελέγχεται από το ΥΠΕΝ και θα έχει διευθύνσεις σε κάθε Περιφέρεια, με σκοπό την παρακολούθηση, την καταγραφή, τον έλεγχο και την λήψη μέτρων για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος. Επιπλέον, θα επιφορτιστεί, με την ευθύνη λειτουργίας της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης μέσω της εποπτείας της «Τράπεζας Δικαιωμάτων Δόμησης και Κοινόχρηστων Χώρων», την εξασφάλιση κοινόχρηστων χώρων και την εφαρμογή δράσεων «Περιβαλλοντικής και Πολεοδομικής Εξισορρόπησης σε περιοχές Αυξημένης Επιβάρυνσης Συντελεστή από το Πράσινο Ταμείο. Στη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης θα στηριχθεί και η νομιμοποίηση των μεγάλων πολεοδομικών παραβάσεων.
Έκπτωση έως 20% για όσους δηλώσουν τα ακίνητα έως τις 9 Δεκεμβρίου 2017
To υπουργείο επιχειρεί να δελεάσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων προσφέροντας έκπτωση έως 20% στο ειδικό πρόστιμο για όσους ενταχθούν εγκαίρως στο νόμο αλλά και αντίστοιχες αυξήσεις για τους αργοπορημένους. Η μείωση 20% ισχύει για εκείνους που θα δηλώσουν το ακίνητό τους, έως της 8 Δεκεμβρίου 2017. Το πρόστιμο θα είναι κατά 10% μειωμένο, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ενταχθεί στο νόμο από τις 9 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιουνίου του 2018.  Από την περίοδο αυτή και μετά δηλαδή από της 9 Ιουνίου έως και της 8 Δεκεμβρίου 2018 τα πρόστιμα θα επιβαρύνονται με αύξηση 10% και 20% αντίστοιχα για όσους προσέλθουν στο νόμο μετά τις 9 Δεκεμβρίου 2018.
Οι μειώσεις στα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν έως και το 60% στις ακόλουθες περιπτώσεις:
  • Eφόσον εκπονηθεί στατική μελέτη σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 3, η έκπτωση φτάνει το 60%,
  • 50% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2
  • 30% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1
  • 50% σε όσα κτίσματα ολοκληρωθούν οι εργασίες προσαρμογής σε αυθαίρετα που παραβίασαν τις αρχές του πολιτιστικού περιβάλλοντος ή αφορούν διατηρητέα κτίσματα.
Μείωση επίσης από 30% έως 50% θα ισχύσει και για κτίσματα που προχώρησαν σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης. Στην περίπτωση αυτή 50% θα είναι τα μειωμένα πρόστιμα για υπερβάσεις έως 250 τ.μ σε οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες με χρήση κατοικίας και έως 500 τ.μ για άλλες χρήσεις. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, η έκπτωση θα είναι 30%.
Παράβολα
Σε ότι αφορά το παράβολο το ύψος του θα διατηρηθεί στα 250 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση μέχρι 100 τ.μ., στα 500 ευρώ από 100 τ.μ. μέχρι 500 τ.μ. Στο ποσό των 1.000 ευρώ για άνω των 500 τ.μ. και μέχρι 2.000 τ.μ., στα 4.000 ευρώ για άνω των 2.000 τ.μ. και μέχρι 5.000 τ.μ. και στα 10.000 ευρώ για κτίριο ή χρήση μεγαλύτερα των 5.000 τ.μ.
Πως θα κατανεμηθούν τα πρόστιμα για ειδικές ομάδες πληθυσμού
  • Το 15% του προστίμου θα καταβάλλουν, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω καθώς και πρόσωπα με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ. Για άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και πρόσωπα με ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ, καταβάλουν ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου.
  • Το 20% του προστίμου θα καταβάλλουν επίσης παλιννοστούντες ομογενείς. Ειδικά για τους κατοίκους της Θράκης, και για τα ακίνητά τους που έχουν ελλείψεις στους τίτλους ιδιοκτησίας, τα δικαιολογητικά θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών.
  • Πολύτεκνοι, με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 80.000 ευρώ, καταβάλουν επίσης ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Επίσης πολύτεκνοι με δευτερεύουσα κατοικία αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν είναι άνω των 80 τ.μ, καταβάλουν ποσοστό 50% του ενιαίου ειδικού προστίμου.
  • Το 30% καταβάλλουν τρίτεκνοι για την κύρια κατοικίας τους, με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
  • Μακροχρόνια άνεργοι για αυθαιρεσίες σε κύρια κατοικία καταβάλουν ποσοστό 30% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Προβλέπεται επίσης ότι κατά τα δύο πρώτα έτη από την υποβολή της δήλωσης αναστέλλεται η καταβολή των δόσεων.
  • Άτομα τα οποία είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, καταβάλουν ποσοστό 20% του προστίμου. Και για αυτούς ισχύει η αναστολή καταβολής δόσεων για τα δύο πρώτα χρόνια, από την υποβολή της δήλωσης.
Για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, που προϋφίστανται της 1/1/1983, καταβάλλεται ποσοστό 15% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Για αυθαιρεσίες από 1.1.1983 έως 1.1.1993, καταβάλλεται ποσοστό 60% του ενιαίου ειδικού προστίμου, ενώ για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από 01.1.1993 έως 31.12.2003, καταβάλλεται ποσοστό 80 % του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Στατικός έλεγχος
Μελέτη στατικής επάρκειας, πραγματοποιείται για κάθε κατασκευή και προσκομίζεται εντός προθεσμίας 3 ετών από την ημερομηνία υπαγωγής για τα κτίρια σπουδαιότητας Σ4, Σ3 και 5 ετών για τα κτίρια σπουδαιότητας Σ2. Για τα κτίρια που έχουν ήδη υπαχθεί στο Ν. 4178/2013, η υποχρέωση υποβολής μελέτης στατικής επάρκειας ή τεχνικής έκθεσης, εφ’ όσον απαιτείται, θα γίνεται κατά την σύνταξη της ταυτότητας κτιρίου.
Δεν απαιτείται υποβολή μελέτης στατικής επάρκειας, αλλά τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού στις ακόλουθες περιπτώσεις:
  • Μετατροπή ημιυπαίθριου χώρου σε κλειστό.
  • Διαμερισμάτωση ή αλλαγή διαρρύθμισης χώρου, που δεν επιφέρει αύξηση μόνιμου Φορτίου πάνω από 10% στην επιφάνεια που έχει συντελεστεί η παρέμβαση.
  • Πατάρια ισογείου που είναι στατικά ανεξάρτητα από τον φέροντα οργανισμό του κτηρίου. Πατάρια υπερκείμενων ορόφων όταν το συνολικό ίδιο βάρος δεν επιφέρει αύξηση του μόνιμου φορτίου της υποκείμενης πλάκας πάνω από 15%.
  • Πρόβολοι με προσαύξηση μέχρι 30% του εμβαδού τους και μέχρι 25% του πλάτους τους.
  • Κατασκευή στο δώμα κτιρίων μέχρι το 20% της επιφάνειας αυτού.
  • Υπόγειοι χώροι μέγιστης επιφανείας έως αυτής του ισογείου, κατασκευασμένοι με περιμετρικούς τοίχους από μπατική τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα τα οποία καλύπτουν τουλάχιστον το 75% της περιμέτρου.
  • Αλλαγή χρήσης με την προϋπόθεση ότι δεν διαφοροποιείται η κατηγορία σπουδαιότητας και η οποία δεν επιφέρει αθροιστική αύξηση των κινητών και μόνιμων φορτίων πάνω από 30% του μόνιμου φορτίου πριν την παρέμβαση.
  • Μετατροπή πυλωτής σε κλειστό χώρο με προσθήκη περιμετρικών τοίχων από μπατική τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα το οποίο καλύπτει τουλάχιστον το 75% της περιμέτρου.
  • Υπόγεια που ξεμπαζώθηκαν και είναι κατασκευασμένα με περιμετρικούς τοίχους από μπατική τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα το οποίο καλύπτει τουλάχιστον το 75% της περιμέτρου.
  • Σοφίτες υπό προϋποθέσεις.
Η τεχνική έκθεση του μηχανικού (έλεγχος ηλεκτρομηχανολογικών γειώσεων κ.α) υποβάλλεται εντός προθεσμίας 5 ετών από την ημερομηνία υπαγωγής και σε κάθε περίπτωση πριν την συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου.

Γράφει η Μαριάννα Τζάννε – Πηγή: www.newmoney.gr