Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Δυο Βολιώτες έφτιαξαν το πρώτο σπίτι του μέλλοντος στην Ελλάδα ! Υπάρχουν μόνο 850 παρόμοια σε όλο τον κόσμο



Δυο Βολιώτες έφτιαξαν το πρώτο σπίτι του μέλλοντος στην Ελλάδα !
Υπάρχουν μόνο 850 παρόμοια σε όλο τον κόσμο
Κατασκεύασαν ένα κτήριο που χρειάζεται πετρέλαιο θέρμανσης μια φορά στα 25 χρόνια!!!
Σχεδόν πέντε χρόνια χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί τελικά, το εγχείρημα των Στέφανου Χατζούλη και Χριστίνας Γεωργιάδη, να μελετήσουν, να σχεδιάσουν , να υλοποιήσουν και να λάβουν διεθνή πιστοποίηση για το πρώτο «παθητικό κτήριο» στην Ελλάδα. Τα «παθητικά σπίτια» θεωρούνται τα κτίρια του μέλλοντος αφού είναι ενεργειακά ανεξάρτητα και με μηδαμινά έξοδα.
Για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία του επιτεύγματος απλά αναφέρουμε ότι από τα περίπου 100.000 τέτοια σπίτια που έχουν κατασκευαστεί παγκοσμίως, μόνο 850 πληρούσαν όλους τους όρους, έλαβαν την διεθνή πιστοποίηση από την αρμόδια αρχή, το «Passive House Institute» και είναι καταχωρημένα στην παγκόσμια βάση δεδομένων παθητικών σπιτιών. Πλέον μεταξύ αυτών των 850 κτιρίων-προτύπων, έχει συμπεριληφθεί και ελληνική κατασκευή, αυτή που έφτιαξαν οι δυο Βολιώτες.
Το συγκεκριμένο κτήριο είναι ένα συγκρότημα τριών μονοκατοικιών και βρίσκεται στην Αγριά Βόλου. Μελετήθηκε και ανεγέρθηκε από την «X-G lab+development» τεχνική εταιρεία με έδρα το Βόλο. Την κατασκευή διαδέχθηκαν μία σειρά τεχνικών ελέγχων σε όλα τα επίπεδα και διαρκή παρακολούθηση, τόσο από τους ίδιους τους επενδυτές όσο και από κλιμάκιο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικών Κτηρίων (Ε.Ι.Π.Α.Κ.) επίσημου εκπροσώπου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παθητικών Κτιρίων στην Ελλάδα. Ελέγχθηκαν οι ενεργειακές επιδόσεις σε πραγματικό χρόνο, για διάστημα πλέον των δύο ετών και τα αποτελέσματα των μετρήσεων ξεπέρασαν τις θεωρητικές προσεγγίσεις, αποδεικνύοντας και στην πράξη την ακρίβεια των αλγόριθμων του λογισμικού PHPP που χρησιμοποιήθηκαν για την ενεργειακή επίλυση του κτηρίου.
Το εξαιρετικά «λιτοδίαιτο» κτήριο εκτός από οικονομία, παρέχει στους χρήστες άριστη ποιότητα διαβίωσης σύμφωνα με διεθνή πρότυπα (comfort class A+ κατά ISO 7730) αλλά και χαμηλότερο κόστος συντήρησης. Οι εξαιρετικές ιδιότητες θερμικής αδράνειας , του επιτρέπουν να τοποθετεί τα συστήματα θέρμανσης – ψύξης σε δεύτερο ρόλο. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει, πως με τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν δεν χρειάζεται εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης στα μεγέθη που μέχρι σήμερα την αντιλαμβανόμαστε. Κατοικία 200μ2 για παράδειγμα, θερμάνθηκε με επιτυχία με ένα και μόνο απλό σώμα λαδιού, ισχύος μόλις δύο χιλιάδων θερμίδων.
Σε άλλη φάση των πειραματικών δοκιμών, θερμάνθηκε μόνο με τζάκι ή ακόμα και με ένα κλιματιστικό τοίχου, ισχύος 14000ΒΤU. Στην περίπτωση που στο σπίτι υπήρχε εγκατεστημένο λεβητοστάσιο με συνήθη για το μέγεθος του σπιτιού δεξαμενή πετρελαίου τριών τόνων, το πετρέλαιο της δεξαμενής θα τελείωνε μετά από 25 χρόνια!!! Αντίστοιχα το καλοκαίρι, η ως άνω κατοικία μπορεί να παραμένει μοναδικά δροσερή, με τη χρήση ενός και μόνο κλιματιστικού, δυναμικότητας μόλις 14000BTU.
Αξιοσημείωτο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός, πως η συντριπτική πλειοψηφία των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό, παράχθηκαν στην Ελλάδα, καθώς αυτό αποτελούσε βασική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Στόχος της εταιρείας είναι, όλα τα κτήρια στην Ελλάδα να κατασκευάζονται με αυτές τις αρχές, καθότι αυτός είναι ο οικονομικότερος και ποιοτικός τρόπος υλοποίησης παγκοσμίως, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοσθεί και σε υφιστάμενες κατασκευές, αλλά και σε κτήρια κάθε χρήσης ( ξενοδοχεία, σχολεία, γραφεία, κτλ.).
Στη Μαγνησία μέχρι σήμερα, με τη χρήση των τεχνικών των παθητικών κτηρίων έχουν αναβαθμιστεί και ανεγερθεί περισσότερα από τριάντα κτήρια, τα πορίσματα των οποίων θα παρουσιαστούν από τον κ. Στέφανο Χατζούλη στο Παγκόσμιο συνέδριο παθητικών κτηρίων, τον προσεχή Απρίλιο στη Γερμανία. Στο ίδιο συνέδριο, αναμένεται να παρουσιαστεί από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου και την ομάδα των Passivistas από την Αθήνα και το πρώτο υφιστάμενο κτήριο της χώρας μας αναβαθμισμένο σε παθητικό με διεθνή πιστοποίηση Passivhaus, η οποία θα ολοκληρωθεί τις ερχόμενες εβδομάδες.
Τόσο τα κτίρια στην Αγριά Βόλου όσο και το κτίριο στου Παπάγου (Αναστάσεως 112) είναι προσβάσιμα σε όποιον θέλει να τα επισκεφθεί και να ενημερωθεί για τις πρακτικές υλοποίησης τέτοιων κτιρίων.




Πηγή:
http://mycitynet.gr/%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1/%CE%B4%CF%85%CE%BF-%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%AD%CF%86%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BE%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9-%CF%84/

Παρατείνονται οι άδειες ελεγκτών δόμησης

Την παράταση της ισχύος όλων των αδειών ελεγκτών δόμησης -που άρχισαν σταδιακά να λήγουν από τον περασμένο Μάρτιο- και το άνοιγμα της «υπηρεσίας» και σε νέους μηχανικούς προβλέπουν οι ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν προ ημερών με το πολυνομοσχέδιο. Ανάμεσα σε άλλα, το ΥΠΕΝ καταργεί την υποχρέωση παρακολούθησης σεμιναρίων και συμμετοχής σε εξετάσεις (υπό τη σκέπη του ΤΕΕ) για τους ελεγκτές δόμησης, καθώς και τις χρηματικές ποινές στους μηχανικούς για τις μικρές παραβάσεις.
Η υποκατάσταση του κράτους από ιδιώτες μηχανικούς στον έλεγχο των οικοδομικών εργασιών θεσπίστηκε το 2011. Το σώμα που δημιουργήθηκε, οι «ελεγκτές δόμησης» αποτελούνται από διπλωματούχους μηχανικούς (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) με κατ’ ελάχιστο διετή εμπειρία.
Η διαδικασία είχε τεθεί υπό τον έλεγχο του ΤΕΕ, καθώς για να λάβει άδεια ελεγκτή ο μηχανικός έπρεπε να παρακολουθήσει ενημερωτικό σεμινάριο (όπως αυτά που διοργάνωνε το ΤΕΕ) και να συμμετάσχει σε εξετάσεις (στο ΤΕΕ). Με τη νέα ρύθμιση η υποχρέωση αυτή καταργείται, όπως και η υποχρέωση διετούς εμπειρίας: για κτίρια και κατασκευές έως 250 τμ μπορεί να αδειοδοτηθεί ως ελεγκτής και νέος μηχανικός.
Ωστόσο για κτίρια έως 1.000 τμ χρειάζεται εμπειρία 5 ετών κι για μεγαλύτερα 10 ετών. Το θετικό είναι ότι οι μηχανικοί απαλλάσσονται από το κόστος συμμετοχής σε σεμινάρια και εξετάσεις. Το αρνητικό είναι ότι οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ δύσκολα θα μπορέσουν να ελέγξουν (λ.χ. την γνησιότητα του πτυχίου) σε 10.000 ελεγκτές.
Πάντως μέχρι τη συγκρότηση του νέου μητρώου (στο οποίο θα εγγράφεται κάποιος με απλή αίτηση) παρατάθηκε η ισχύς των αδειών των περίπου 2.500 σήμερα ελεγκτών. Οι άδειες ξεκίνησαν να λήγουν το Μάρτιο (είχαν απομείνει σήμερα περί τις 700 εν ισχύ). Οι νέες άδειες θα έχουν πενταετή διάρκεια.
Με τη νέα ρύθμιση, επίσης, θεσπίζεται ένα «μαξιλαράκι» για τους παρανομούντες μηχανικούς. Οι υποθέσεις, που εντοπίζονται από τους ελεγκτές δόμησης, στέλνονται πρώτα στο οικείο Συμβούλιο Πολεοδομικών και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) και μόνο όσες είναι σοβαρές στο εποπτικό συμβούλιο (όργανο του ΥΠΕΝ), που ανασυγκροτείται. Παράλληλα όσοι μηχανικοί κάνουν μικρές παρανομίες «πέφτουν στα μαλακά», αφού η χρηματική ποινή (από 1.000 έως 20.000 ευρώ) μετατρέπεται σε απλή σύσταση, εφόσον ο μηχανικός παρανομεί για πρώτη φορά.
Σε κάθε περίπτωση και με την παλαιά και τη νέα ρύθμιση οι ποινές για τους παρανομούντες μηχανικούς είναι εξαιρετικά επιεικείς (π.χ. η απαγόρευση εκπόνησης και υπογραφής μελετών για 1-2 μήνες δεν μπορεί να θεωρηθεί αρκούντως απειλητική), επιλογή αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

πηγή: http://www.kathimerini.gr/861333/article/epikairothta/ellada/parateinontai-oi-adeies-elegktwn-domhshs

Το «κρεμαστό» σπίτι Ελλήνων αρχιτεκτόνων γίνεται πραγματικότητα

Ένα χρόνο αργότερα, το concept των αρχιτεκτόνων της εταιρίας OPA θα γίνει πραγματικότητα, καθώς εμφανίστηκε πελάτης από το Λίβανο που είναι έτοιμος να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του σπιτιού σε γκρεμό ύψους 1.600 μέτρων πάνω από τη θάλασσα! 
To «Casa Brutale», όπως ονομάζεται, είναι πνευματικό «τέκνο» του Λαέρτη-Αντωνίου Βασιλείου και του Παντελή Καμπουρόπουλου. 
«Το σχέδιο ήταν να “σπάσουμε” το διαδίκτυο» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο ArchDaily o κ. Βασιλείου, που παράλληλα εξήγησε ότι το συγκεκριμένο πρότζεκτ επιδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την αισθητική και την φιλοσοφία σχεδιασμού της εταιρίας. 
 
Μάλιστα, είχε προτείνει και σε άλλους νεαρούς αρχιτέκτονες να εκμεταλλευτούν το διαδίκτυο για να αναδείξουν το έργο τους. 
Στο αρχικό σχέδιο, το Casa Brutale κρέμεται πάνω από έναν γκρεμό και έχει στα «πόδια» του υπέροχη θέα στο Αιγαίο. Συνδυάζει το γυαλί, το ξύλο και το τσιμέντο σε ιδανικές αναλογίες, κάτι το οποίο ενθουσίασε τους χρήστες του διαδικτύου ανά τον κόσμο. 

Και μπορεί το τσιμέντο να «κυριαρχεί» στο σχέδιο, οι τεράστιες τζαμαρίες σε όλα τα δωμάτια, όμως, προσφέρουν άπλετη θέα προς τη θάλασσα, «σπάζοντας» το γκρι με το υπέροχο γαλάζιο. 
Και η τελευταία «πινελιά»; Μια τεράστια πισίνα στην «ταράτσα» του κτιρίου… 
Πηγή: CNN
Πηγή φωτογραφιών: opaworks.com

ΘΕΣΕΙΣ ΤΕΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ : «ΜΕΛΕΤΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΜΕΧΡΙ 2.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΗΣ Π.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (26-05-2016)

Αναρτώνται οι θέσεις του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας σχετικά με την : «Μελέτη Μορφολογικών Κανόνων Δόμησης και Αρχιτεκτονικής, στις περιοχές εντός και εκτός Οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκων, της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλίας και Ακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» όπως αυτές διαμορφώθησαν από την ομάδα εργασίας που στελεχώθηκε από τους συναδέλφους Αρχιτέκτονες Μηχανικούς: Παπακωνσταντίνου Δημήτριο (επιμελητής), Αλεξοπούλου Παρασκευή, Κωστοπούλου Άννα και Σκαλιστή Γεώργιο.
ΑΡΧΕΙΟ

Εβδομαδιαίο εργαστήριο – σεμινάριο στο Βόλο, 17 – 24 Ιουνίου 2016 : “Για τη φυσική δόμηση και την εναλλακτική προσέγγιση της αποκατάστασης”

Το εβδομαδιαίο Εργαστήριο – Σεμινάριο «ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ», το ενδέκατο  κατά σειρά, που διοργανώνει ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων για την προώθηση της φιλικής στο περιβάλλον αρχιτεκτονικής (κατόπιν εισήγησης της σχετικής επιτροπής), θα γίνει τον Ιούνιο  του 2016.
Η θεματολογία του Εργαστηρίου – Σεμιναρίου αφορά:
- στα προβλήματα αποκατάστασης συντήρησης που παρουσιάζουν τα παραδοσιακά κτίρια,
με συγκεκριμένο αντικείμενο αναφοράς το παραδοσιακό κτίριο του Ξενώνα Στάμου Στούρνα που θα φιλοξενήσει το Εργαστήριο – Σεμινάριο, με διερεύνηση εφαρμογών και τεχνικών επεμβάσεων που δεν αλλοιώνουν τις βιοκλιματικές ιδιότητες των στοιχείων του κτιρίου, αλλά θεραπεύουν και βελτιώνουν την απόδοσή τους,
- στη φυσική δόμηση.
Το πρόγραμμα του Εργαστηρίου – Σεμιναρίου περιλαμβάνει, εκτός της θεωρητικής υποστήριξης, εργαστήρια οικοδομικών εφαρμογών, όπως χτίσιμο ή αποκατάσταση λίθινων τοίχων, παρασκευή κονιαμάτων και διάφορες εφαρμογές φυσικής δόμησης, χτίσιμο με χώμα, ωμοί πλίνθοι κλπ.
Το Σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε νέους αρχιτέκτονες και θα λάβει χώρα από 17 έως 24 Ιουνίου 2016 στον Ξενώνα Στάμου Στούρνα στην Άλλη Μεριά Βόλου.
Οι συμμετέχοντες θα φιλοξενηθούν στον Ξενώνα και το κόστος συμμετοχής είναι 85€ περιλαμβανομένης της διαμονής και του μεσημεριανού γεύματος. Το Εργαστήριο – Σεμινάριο μπορεί να παρακολουθήσει κανείς επιλέγοντας άλλο τόπο διανυκτέρευσης. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος συμμετοχής θα είναι 55€.
Για τη συμμετοχή απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης. Η επιλογή θα γίνει με βάση τον αρ. πρωτοκόλλου της αίτησης, δεδομένου ότι ο αριθμός είναι περιορισμένος.
Πληροφορίες και την αίτηση συμμετοχής μπορείτε να βρείτε στο site www.sadas-pea.gr και στα γραφεία του ΣΑΔΑΣ–ΠΕΑ (Βρυσακίου 15, 10555 Μοναστηράκι, τηλ. 2103215146, fax: 2103215147).
Οι εγγραφές στο σεμινάριο θα γίνονται, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με τη Γραμματεία του ΣΑΔΑΣ–ΠΕΑ, μέχρι την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016.
Οι εγγραφές θα γίνονται είτε α) στα γραφεία του ΣΑΔΑΣ–ΠΕΑ (Βρυσακίου 15,  Μοναστηράκι), είτε β) με την κατάθεση του ποσού εγγραφής σας στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδας, στο λογαριασμό 146/480197-02 (IBAN: GR9401101460000014648019702) – Δικαιούχος ΣΑΔΑΣ–ΠΕΑ.
Για να είναι έγκυρη η εγγραφή, πρέπει να ακολουθήσει:
- Εγγραφή ονοματεπώνυμου του καταθέτη στην απόδειξη κατάθεσης και αποστολή της απόδειξης κατάθεσης στο info@sadas-pea.gr ή στο sadas-pea@tee.gr.
- Υπεύθυνη δήλωση ανάληψης ευθύνης επισκεπτών ξενώνα.

Επισυνάπτονται α) η Ανακοίνωση του Εργαστηρίου και β) η Αίτηση συμμετοχής
 http://www.sadas-pea.gr/evdomadieo-ergastirio-seminario-sto-volo-17-24-iouniou-2016-gia-ti-fisiki-domisi-ke-tin-enallaktiki-prosengisi-tis-apokatastasis/

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Προσχεδίων «Αποκατάσταση, ανάδειξη, ανάπτυξη και λειτουργική επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας καθώς και Ανάπλαση των επιφανειών της γειτνιάζουσας Πλατείας Αγοράς»

Ο Δήμος Χαλκιδέων προκηρύσσει Ανοικτό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Προσχεδίων με θέμα «Αποκατάσταση, ανάδειξη, ανάπτυξη και λειτουργική επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας καθώς και Ανάπλαση των επιφανειών της γειτνιάζουσας Πλατείας Αγοράς»

Χρήσιμες ημερομηνίες
Έγγραφη υποβολή ερωτημάτων για συμπληρωματικές πληροφορίες : 17 Ιουνίου 2016
Παραλαβή Τευχών του Διαγωνισμού : 1 Αυγούστου 2016
Λήξη προθεσμίας υποβολής φακέλων συμμετοχής : 12 Σεπτεμβρίου 2016

Συνημμένα θα βρείτε την αναλυτική περίληψη του διαγωνισμού.

 http://www.sadas-pea.gr/architektonikos-diagonismos-proschedion-apokatastasi-anadixi-anaptixi-ke-litourgiki-epanentaxi-tis-dimotikis-agoras-chalkidas-kathos-ke-anaplasi-ton-epifanion-tis-gitniazousas-platias-agoras/

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Λόγω χρημάτων δεν προχωρούν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Τουρλίδα




Για κάλυψη των καταπατητών μιλά ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Νεοχωρίου – Έλλειψη χρημάτων επικαλείται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και μιλά για ευθεία παρέμβαση στο έργο της Υπηρεσίας
Το γεγονός ότι δεν έχει υλοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ (από το 2013) για κατεδάφιση αυθαιρέτων στην περιοχή της Τουρλίδας καταγγέλλει ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Νεοχωρίου σε αναφορά του προς τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για την γνωστή υπόθεση των αυθαιρέτων σε όλο το εύρος του Εθνικού Πάρκου των Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού μέχρι τις εκβολές του Αχελώου. Μάλιστα ορισμένα σημεία του Εθνικού Πάρκου (Τουρλίδα, Λούρος, Διόνι, Βαλτί) έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες από τις συνεχείς και παράνομες ανθρώπινες παρεμβάσεις, που ξεκίνησαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Η καθυστέρηση στη υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων καταλογίζεται από τα μέλη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Νεοχωρίου στην στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τους υπαλλήλους της, που σύμφωνα πάντα με τον Σύλλογο «καλύπτουν τους καταπατητές». Η αναφορά αυτή κατατέθηκε στη βουλή από τον βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ με μορφή αναφοράς. Στην απάντησή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τονίζει ότι η απόφαση του ΣτΕ που αφορά 25 πρωτόκολλα κατεδάφισης έγινε γνωστή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις 2/10/2014, ενώ είχαν διαδιβαστεί στην υπηρεσία 991 αμετάκλητα πρωτόκολλα κατεδάφισης συνολικά. Παράλληλα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σημειώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εργολαβία που αφορά κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αιτωλοακαρνανία, 10 εκ των οποίων βρίσκονται στην Τουρλίδα αλλά δεν αφορούν την απόφαση του ΣτΕ αλλά είχαν τελεσιδικήσει νωρίτερα. Αναφέρεται ακόμη ότι ζητήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση πίστωση 7.395.000€ όμως διατέθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό μόνο 280.000€ και προχωρά διαγωνισμός για την κατεδάφιση αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις σε άλλες περιφερειακές ενότητες ευθύνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Για το 2016 αναφέρεται πως θα γίνει εκ νέου ιεράρχηση, ώστε να επικαιροποιηθούν τα αιτήματα για πιστώσεις, που θα περιλαμβάνουν και τα πρωτόκολλα κατεδάφισης στην Τουρλίδα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στην απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναφέρεται ότι ζητήθηκε από το ΥΠΕΣ η συνδρομή του δήμου Μεσολογγίου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με μέσα και προσωπικό, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, ωστόσο και οι δύο φορείς της Αυτοδιοίκησης δήλωσαν αδυναμία συνδρομής. Οι καταγγελίες ουδόλως ευσταθούν, αντιθέτως συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Υπηρεσίας, αναφέρει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην απάντησή της. 

πηγή: http://www.agrinioculture.gr/2016/05/23/logo-chrimaton-den-prochoroun-i-katedafisis-afthereton-stin-tourlida/#.V0TH8XuJfg0.facebook

Επανάσταση στην αρχιτεκτονική φέρνει το «αόρατο ξύλο»

Το ξύλο είναι το βασικό υλικό για κάποια από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα ανά των αιώνων.

αθώς αρχιτέκτονες και μηχανικοί αναζητούν υλικά που θα είναι πιο σταθερά και ανθεκτικά, επιστήμονες του πανεπιστημίου Μέριλαντ δημιούργησαν το «αόρατο» ξύλο το οποίο είναι πιο δυνατό και αεροστεγές ακόμη και από το γυαλί.
Το «αόρατο ξύλο», όπως το περιγράφει ο επικεφαλής της έρευνας Λιάνγκμπινγκ Χου (Liangbing Hu), είναι πιο σταθερό από το κλασσικό ξύλο και μπορεί να αντικαταστήσει υλικά που βλάπτουν το περιβάλλον, όπως το πλαστικό.


Σε έναν κόσμο όπου η μοντέρνα αρχιτεκτονική βασίζεται σε βαριά υλικά όπως το γυαλί και το σίδερο, η αντικατάσταση με ένα τέτοιο υλικό μπορεί να επιφέρει επανάσταση καθώς θα μειωθεί το κόστος παραγωγής και η έκθεση ρίπων στο περιβάλλον.

Πώς δημιουργήθηκε

Οι επιστήμονες αρχικά, αφαίρεσαν το μόριο της λιγνίνης που βρίσκεται στο ξύλο και του προσδίδει το καφέ χρώμα του. Συγκεκριμένα, η τεχνική που χρησιμοποίησαν ήταν το βράσιμο του ξύλου με υδροξείδιο του νατρίου και άλλων ουσιών, για περίπου δύο ώρες. Αυτή η διαδικασία ξέβαψε το χρώμα και στη συνέχεια το υλικό γεμίστηκε με το χημικό «epoxy», που το έκανε τέσσερις με έξι φορές πιο ανθεκτικό. Το συγκεκριμένο χημικό συστατικό χρησιμοποιείται και στις κόλλες.
«Οι μικροσκοπικές ίνες που σχηματίζονται στα τοιχώματα των καναλιών είναι που κάνουν το ξύλο τόσο ισχυρό», εξηγεί ο Χου.

Τα πλεονεκτήματα του «αόρατου ξύλου»

Στο άμεσο μέλλον οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν το γυαλί. «Τα γυάλινα παράθυρα αποτελούν πρόβλημα και το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα καθώς έχουν κακή θερμική μόνωση», αναφέρει ο Χου στο CNN. Ως φυσικός μονωτής, το ξύλο μπορεί να εγκλωβίσει τη ζέστη σε κρύες μέρες όπως αντίστοιχα και το κρύο σε ζεστές μέρες μέσα σε έναν χώρο.
Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι το διαφανές ξύλο μπορεί να εκτεθεί και σε υψηλές θερμοκρασίες, που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ηλιακούς θερμοσίφωνες, γεννήτριες, τα οποία μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική.
«Αν τοποθετηθεί το ξύλο σε ηλιακό μετατροπέα, η ποσότητα της ηλιακής απορρόφησης θα είναι μεγαλύτερη φτάνοντας και το 30%, σε σύγκριση με τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα».

Ανθεκτικότερο και από ατσάλι

Το υλικό αναμφίβολα προσφέρει πολλές επιλογές στους αρχιτέκτονες αλλά και τους μηχανικούς. «Δυνητικά, το ξύλο θα μπορούσε να συγκριθεί ή ακόμα και να υπερβεί την αντοχή του χάλυβα, με το πλεονέκτημα ότι είναι και ελαφρύτερο σε βάρος».
Μέχρι στιγμής η ομάδα έχει δοκιμάσει τη διαδικασία μόνο σε κομμάτια ξύλου περίπου τεσσάρων ιντσών, αλλά σύμφωνα με τον Χου η διαδικασία είναι «εντελώς επεκτάσιμη» σε μεγαλύτερα κομμάτια που θα μπορούσαν να αποτελούνται μέχρι και σε οικοδομικά τετράγωνα .
Εντούτοις, καθώς η ανακάλυψη βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, χρειάζονται πέντε τουλάχιστον έτη έρευνας πριν από το υαλώδες ξύλο βγει στην αγορά και χρησιμοποιηθεί ως οικοδομικό υλικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Βουτιά στο παρελθόν για τις χρήσεις γης - Επανέρχεται το καθεστώς του 1987. / iefimerida.gr.

Τρέχουν και δεν φθάνουν όσοι επιχειρηματίες βρίσκονται αυτή την στιγμή στη φάση προετοιμασίας για την έναρξη υλοποίησης των επενδύσεών τους.
Και αυτό επειδή το καθεστώς που διέπει τις χρήσεις γης γύρισε σχεδόν 30 χρόνια πίσω, αφού με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος – κατατέθηκε την τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο – καταργούνται όλα τα άρθρα που αφορούν τις χρήσεις γης στο νόμο, ο οποίος ίσχυε τα τελευταία δύο χρόνια και επανέρχεται το καθεστώς του 1987!
Ο αγώνας δρόμου που κάνουν αυτή την στιγμή οι επενδυτές είναι να προλάβουν τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αν δεν τα καταφέρουν θα πρέπει να αλλάξουν τα σχέδιά τους – με ό,τι αυτό συνεπάγεται την εποχή της κρίσης – ή να καταφύγουν στο δρόμο των συναλλαγών με τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα.
Αν και πηγές ου υπουργείου Περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι όσοι επενδυτές προχώρησαν στη σύνταξη των τελικών μελετών μπορούν να επιλέξουν το καθεστώς των χρήσεων γης στο οποίο θα στηριχθούν, εντούτοις υπάρχουν επενδύσεις που στηρίχθηκαν πάνω στα όσα προβλέπει ο τελευταίος νόμος και οι μελετητές χρειάζονται ακόμη μερικές ημέρες για να ολοκληρώσουν το σχετικό φάκελο. Για παράδειγμα, ο τελευταίος νόμος προβλέπει την κατασκευή ξενοδοχείων σε κελύφη πρώην βιομηχανικών κτιρίων, όπως είανι η περίπτωση της Πειραιώς ενώ το διάταγμα του 1987 το απαγορεύει. Εδώ, όπως λένει μηχανικοί, τα σχέδια θα πρέπει να παγώσουν μέχρι να κατατεθεί το νέο προεδρικό διάταγμα για τις χρήσεις γης.
Από το υπουργίο Περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι το νέο διάταγμα θα πάει για έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε ενάμιση μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο θα απαιτηθεί διάστημα τουλάχιστον από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια.
Πλήγμα στον τουρισμό
Επί της ουσίας οι αλλαγές έχουν επιπτώσεις και στις επενδύσεις στον τουρισμό. Για παράδειγμα, το καθεστώς του '87 δεν προβλέπει τη σύνθετη τουριστική κατοικία. Ακόμη, με βάση τα όσα προβλέπονται από το ΠΔ του '87 σε περιοχές αμιγούς κατοικίας δεν επιτρέπεται η κατασκευή ξενοδοχείων ενώ ο τελευταίος νόμος το επιτρέπει σε οικόπεδα που έχουν πρόσωπο σε κύριους οδικούς άξονες.
«Δεν μπορεί να καταργείται ένας νόμος που αφορά χρήσεις γης χωρίς διαβούλευση και χωρίς να είναι έτοιμο κάποιο κείμενο. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ» επισημαίνει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός.
Πηγή:Τα Νέα

Η αφετηρία του νέου αρχιτέκτονα Η νέα γενιά ελλήνων αρχιτεκτόνων αποκαλύπτει τις δικές της εμπνεύσεις για δημιουργία

















Το Σάββατο 4 Ιουνίου θα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για τους αρχιτέκτονες. Στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη έλληνες αρχιτέκτονες κάτω των 45 χρόνων θα παρουσιάσουν έργα αστέρων της διεθνούς αρχιτεκτονικής (Zaha Hadid, Peter Zumthor, Giuseppe Terragni, Lina Bο Bardi, Louis Kahn κ.ά.) τα οποία αποτέλεσαν σημείο αναφοράς της δικής τους έμπνευσης και εξέλιξης. Την ίδια ώρα καταξιωμένοι αρχιτέκτονες και καθηγητές πανεπιστημίου θα σχολιάσουν τα έργα. Πρόκειται για μια ημερίδα που για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά εφέτος συνδιοργανώνουν το αρχιτεκτονικό περιοδικό «Δομές» και η διαδικτυακή βιβλιοθήκη έργων ελληνικής αρχιτεκτονικής Δομές Index. Τίτλος της: «Αφετηρίες».
Η ημερίδα, που θα αρχίσει στις 10.30, είναι χωρισμένη σε πέντε διαφορετικές συνεδρίες, ενώ τα έργα που θα παρουσιαστούν προέρχονται από την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία ως το ουτοπικό καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα χρήσεων: ιδιωτικές κατοικίες, πολυκατοικίες, στοές, περίπτερα, μουσεία, θέατρα, εκκλησίες, σχολεία και σιδηροδρομικούς σταθμούς από τις αρχές του 1800 ως και σήμερα. Η ημερίδα απευθύνεται σε αρχιτέκτονες, σχεδιαστές εσωτερικού χώρου και τοπίου, φοιτητές, καλλιτέχνες, πολιτικούς μηχανικούς αλλά και σε όσους ασχολούνται με την αρχιτεκτονική και το design.
Σε ό,τι αφορά το περιοδικό «Δομές» είναι αφιερωμένο στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, νοούμενο σε όλες του τις κλίμακες, από το μικρό κτίσμα ως τον αστικό χώρο. Εξ ολοκλήρου δίγλωσσες, συνιστούν ένα σημείο επαφής της ελληνικής με τη διεθνή αρχιτεκτονική πραγματικότητα. Τα έργα που παρουσιάζονται προέρχονται από όλον τον κόσμο και με την ερμηνευτική συμβολή σύντομων θεωρητικών κειμένων γραμμένων από διακεκριμένους αρχιτέκτονες και άλλους ειδήμονες διατηρούν προσήλωση στο συγκεκριμένο και στο ρεαλιστικό. Επιδιώκουν έτσι να συμβάλουν στην ουσιαστική ενημέρωση του επαγγελματία, του δημόσιου λειτουργού, του φοιτητή αλλά και κάθε ενδιαφερομένου για την αρχιτεκτονική και την ποιότητα του περιβάλλοντος.
Το Δομές Index είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή αρχειοθέτησης, αναζήτησης και παρουσίασης πραγματοποιημένων έργων ελληνικής αρχιτεκτονικής. Τα έργα παρουσιάζονται με τη μέγιστη δυνατή πληρότητα στοιχείων και οπτικού υλικού επιδιώκοντας να καλύψουν τις ανάγκες του φοιτητή, του ερευνητή, του αρχιτέκτονα μελετητή και κατασκευαστή και του ευρύτερου ενδιαφερόμενου κοινού. Το Δομές Index εμπλουτίζεται με νέο υλικό σε εβδομαδιαία βάση. Ως σήμερα έχουν καταχωρισθεί 338 έργα.
Τα έργα και οι νέοι αρχιτέκτονες
  • Μουσείο Sir John Soane, Sir John Soane, Λονδίνο - Ηνωμένο Βασίλειο, 1808-1809 + 1812, Μανόλης Σταυρακάκης
  • Στοά Νικολούδη, Αλέξανδρος Νικολούδης, Αθήνα - Ελλάδα, 1918, Micromega Architecture & Strategies - Αλέξανδρος Ζώμας, Μάρα Παπαβασιλείου
  • Κατοικία Schindler, Rudolph Schindler, West Hollywood / Καλιφόρνια - ΗΠΑ, 1921-1922, Δημήτρης - Ιφιτος Ζησιμόπουλος
  • Μονοκατοικία επί της οδού Σαρανταπήχου, Φαίδων και Εθελ Κυδωνιάτη, Αθήνα - Ελλάδα, 1938 + 1962
  • Nullstellen Laboratory - Τάσος Γκοβάτσος, Χρυσάνθη Ασπρουλοπούλου
  • Danteum, Giuseppe Terragni, Ρώμη - Ιταλία, 1942, Δήμητρα Παυλάκου
  • Κατοικία Nivola, Costantino Nivola & Bernard Rudofsky, Αmagansett / NY - ΗΠΑ, 1949-1950, Αλέξιος Τζομπανάκης
  • Πολυκατοικία Αλέξανδρου Δημητρίου, Νεοπτόλεμος Μιχαηλίδης, Λευκωσία - Κύπρος, 1957-1959, NOA | Νot Οnly Αrchitecture - Χάρης Χριστοδούλου, Αγγέλα Ζησιμοπούλου, Σπύρος Σπύρου
  • Salk Institute - Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών, Louis I. Kahn, La Jolla / Σαν Ντιέγκο - ΗΠΑ, 1959-1966, Ελένη Παπαναστασίου
  • Κατοικία στο Ψυχικό, Τάκης Χ. Ζενέτος, Αθήνα - Ελλάδα, 1960, Μαρίνα Στασινοπούλου
  • Κατοικία Sheats Goldstein, John Lautner, Λος Αντζελες - ΗΠΑ, 1961, Urban Soul Project - Tάσος Γεωργαντζής, Κώστας Φλώρος, Μαρία Τσαυτάρη
  • Περίπτερο Σκανδιναβικών Xωρών, Sverre Fehn, Giardini della Biennale / Βενετία - Ιταλία, 1962, Παύλος Αραβαντινός
  • Convertible Roof Construction, Frei Otto, Bad Hersfeld - Γερμανία, 1968, Αλέξανδρος Καλλέγιας
  • Κτίριο της Sicli Company, Heinz Isler, Γενεύη - Ελβετία, 1969, Ελίνα Παττίχη
  • Σπίτι διακοπών στην Αίγινα, Κωνσταντίνος Ν. Δεκαβάλλας, Αίγινα - Ελλάδα, 1970, 4k Αrchitects - Δέσποινα Βουτέρη, Θάλεια Νινιού, Γεωργία Πουλοπούλου
  • Blue Whale - Pacific Design Center, Cesar Pelli, West Hollywood / Καλιφόρνια - ΗΠΑ, 1975, Εβίτα Φανού
  • Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Κρόκος, Θεσσαλονίκη - Ελλάδα, 1977-1993, Γιάννης Γιαννούτσος, Χρυσοβαλάντης Μπασούκος
  • Διαμέρισμα, Σπυρίδων Πανταζής - Ελένη Μαργαριτίδου, Ιωάννινα - Ελλάδα, 1987, Topotheque - Ιάσων Πανταζής, Ευάγγελος Πανταζής, Μαγδαλένα Πανταζή
  • Taking Measures Αcross the American Landscape, James Corner & Alex S. MacLean, ΗΠΑ, 1990-1996, Γεωργία Σοφία Μουστάκα, Κωνσταντίνος Αβραμίδης
  • Teatro Oficina, Lina Bo Bardi, Σάο Πάολο - Βραζιλία, 1991 hiboux - Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Σοφία Ντώνα, Mαριάννα Ξυνταράκη, Μαρία Τσιγάρα
  • Κατοικία Carlson-Reges, Michael Rotondi - ROTO Architects, Λος Αντζελες - ΗΠΑ, 1992-1996, Schema Architecture & Engineering - Μαριάννα Αθανασιάδου, Χρήστος Σταυρογιάννης
  • Hoenheim - Nord | Terminus and Car Park, Zaha Hadid, Στρασβούργο - Γαλλία, 1998-2001, Εβελυν Γαβρήλου
  • Apartment, Martin Wattenberg & Marek Walczak, 2001, Βασίλης Στρουμπάκος
  • Μουσείο Mercedes-Benz, UNStudio, Στουτγάρδη - Γερμανία, 2001-2006, FORMrelated - Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, Ελένη Παπαευαγγέλου
  • Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Lois & Richard Rosenthal, Zaha Hadid, Σινσινάτι - ΗΠΑ, 2003, Ηλέκτρα Κοντορούπη
  • Europaallee & Zollstrasse, KCAP - Kees Christiaanse & AGPS - Marc Angelil, Ζυρίχη - Ελβετία, 2004-2005, Θοδωρής Τούσας
  • Bruder-Klaus Feldkapelle, Peter Zumthor, Wachendorf - Γερμανία, 2005-2007, Αποστόλης Τσίκας
  • Σχολείο στο Leutschenbach, Christian Kerez, Ζυρίχη - Ελβετία, 2009, Δημήτρης Αναγνωστόπουλος
  • Teshima Art Museum, Ryue Nishizawa & Rei Naito, Teshima Island - Ιαπωνία, 2010, Αθανάσιος Ζαγορίσιος

Πληροφορίες:
Ημερίδα Δομές Index 4 | «Αφετηρίες»
Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138)
Ωρες διεξαγωγής: 10.30-18.00 |  Είσοδος ελεύθερη
Πηγή: http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=802189#.V0ary7JpfkM.facebook

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Τεχνική παρουσίαση του «Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»


Αποτελεί κατασκευαστικό και τεχνικό επίτευγμα. Είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά έργα που έχουν υλοποιηθεί στη χώρα και φέρει τη σφραγίδα ενός παγκόσμια καταξιωμένου αρχιτέκτονα.
Παράλληλα, μελετήθηκε και κατασκευάστηκε με τη μεγαλύτερη δωρεά που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί από ελληνικό κοινωφελές ίδρυμα και μία από τις μεγαλύτερες στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, παγκοσμίως.


Η κατασκευή του «Κέντρου Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Το κέντρο θα ανοίξει τις πύλες του για ένα τριήμερο στις 23 Ιουνίου και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την άνοιξη του 2017. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» προσέφερε περισσότερα από 550 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του στο Φαληρικό Δέλτα της Αθήνας.

Η μελέτη και η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση για τους μηχανικούς. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ διοργανώνει τη Δευτέρα 23 Μαΐου (19.00) εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει η τεχνική παρουσίαση του έργου. Θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Τμήματος (Μεγ. Αλεξάνδρου 49) και ομιλητές θα είναι ο αρχιτέκτων μηχανικός Γιάννης Βεντουράκης, ο οποίος θα κάνει εισήγηση με τίτλο «Από τη σύλληψη της ιδέας στην υλοποίηση», και ο δρ πολιτικός μηχανικός Γρηγόρης Πενέλης, ο οποίος θα κάνει εισήγηση με θέμα «Προκλήσεις σε δομοστατικούς. Η περίπτωση του ΚΠΙΣΝ».

Το «Κέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» θα στεγάσει την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Προσφέροντας μεγάλο αριθμό προγραμμάτων, φιλοδοξεί να γίνει ένας εκπαιδευτικός και πολιτιστικός πόλος έλξης παγκόσμιου βεληνεκούς, ο οποίος θα προσελκύσει επισκέπτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον σχεδιασμό του έργου ανέλαβε ο καταξιωμένος αρχιτέκτονας Renzo Piano, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός τη δεκαετία του ‘70 με το Κέντρο Georges Pompidou στο Παρίσι. Η μελέτη και κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο είχε πέντε βασικές προκλήσεις για τους πολιτικούς μηχανικούς:

• Αντισεισμική κατασκευή/μονωτήρες

• Το στέγαστρο

• Κατάρτι 40μ.

• Υαλοστάσια

• Εμφανή σκυροδέματα.

Το συγκρότημα αποτελείται βασικά από τρία στατικά ανεξάρτητους φορείς, το κτήριο της Όπερας, το κτήριο της Βιβλιοθήκης και το κτήριο του parking. Εξ αυτών η Όπερα και η Βιβλιοθήκη είναι σεισμικά μονωμένες. Το στέγαστρο αποτελεί τη μεγαλύτερη κατασκευή Ferrocement παγκοσμίως με διαστάσεις 100χ100μ σε κάτοψη (δηλαδή 10,000μ²), 4,50 μέτρα ύψος στο κέντρο και 30 εκ. στην ακμή. Το συνολικό του βάρος είναι 4.500 τόνοι.

Το κατάρτι ύψους 40 μέτρων επί του στεγάστρου κάμπτεται περίπου 5,50μ. υπό άνεμο 10m/sec στο έδαφος και σχεδόν 25μ. με τον άνεμο σχεδιασμού. Τα υαλοπετάσματα του κτηρίου της όπερας και της βιβλιοθήκης λόγω του πολύ μεγάλου ελεύθερου ύψους τους (24μ.) είναι καινοτόμος ειδική κατασκευή από έναν σύμμικτο φορέα γυαλιού και χάλυβα. Τα εμφανή σκυροδέματα του έργου, τα οποία είναι όλα έγχυτα insitu θεωρούνται από τα πλέον επιτυχημένα διεθνώς και ανταγωνίζονται τα αντίστοιχα στο Whitney Museum της Νέας Υόρκης. Η κατασκευή του τεχνητού λόφου, ύφους 14 μέτρων, ήταν από τις πλέον ευαίσθητες και πολύπλοκες κατασκευαστικές εργασίες. Καθώς υψώνεται σταδιακά η ανωδομή, η κατασκευή παρακολουθείται συνεχώς, με στόχο την καταγραφή τριών κρίσιμων παραμέτρων: της πίεσης των υπόγειων υδάτων, του ρυθμού καθίζησης του υπεδάφους και του βαθμού συμπύκνωσης του επιχώματος.

Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα αυτού του είδους στην Ελλάδα και εκ των σημαντικότερων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών έργων που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα. Η ιδιοκτησία του ΚΠΙΣΝ θα περιέλθει στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα αναλάβει πλήρως τη λειτουργία του. 


Πηγή:http://www.zougla.gr/greece/article/tetkm-texniki-parousiasi-tou-kentrou-politismou-idrima-stavros-niarxos

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2016 - ΤΣΜΕΔΕ

                            

                                       2η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
   - Ορίζεται έναρξη υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για το Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα έτους 2016 των Τομέων Μηχανικών και Ε.Δ.Ε. η Τετάρτη 25 Μαΐου 10:00 π.μ για όλες τις κατασκηνωτικές περιόδους
  -  Δικαίωμα συμμετοχής για παιδιά (6-14 ετών και παιδιά ΑμεΑ από 6-16 ετών)
α) των ασφαλισμένων, των Τομέων Μηχανικών και Ε.Δ.Ε.
β) των συνταξιούχων, των Τομέων Μηχανικών και Ε.Δ.Ε.
γ) των εχόντων υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης
δ) των θανόντων ασφαλισμένων που λαμβάνουν σύνταξη από το ΕΤΑΑ-Τομείς Μηχανικών και Ε.Δ.Ε.
ε) των υπαλλήλων (με οργανική θέση στο ΕΤΑΑ - Τομείς Μηχανικών και Ε.Δ.Ε , άρθρο 10 Ν.1276/82 όπως ισχύει)


...συνέχεια...

http://www.tsmede.gr/Portals/0/Anakoinoseis/%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%9A%CE%9F%CE%99%CE%9D%CE%A9%CE%A3%CE%97%202%CE%97%20%CE%9A%CE%91%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%9A%CE%97%CE%9D%CE%A9%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3%202016_2.pdf

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Όλες οι αλλαγές περί ελεγκτών δόμησης στο πολυνομοσχέδιο

Στο κατατεθέν πολυνομοσχέδιο, και στο άρθρο 156 περίλαμβάνονται όλες οι αλλαγές που αφορούν στους ελεγκτές δόμησης.
Χαρακτηριστικά, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως επιτρέπεται και σε νέους μηχανικούς να γίνουν ελεγκτές δόμησης. Πρόκειται για τον μηχανισμό που έχει θεσπιστεί από το 2011 αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί, ο οποίος θα βεβαιώνει ότι μια νέα ή παλιά οικοδομή έχει τηρήσει τους όρους δόμησης.
Επιπλέον, δημιουργείται μητρώο ελεγκτών τριών «ταχυτήτων». Στην πρώτη κατηγορία μπορούν να εγγραφούν όλοι οι ιδιώτες μηχανικοί με τη λήψη του πτυχίου τους, αλλά έχουν δικαίωμα ελέγχου μόνο σε ακίνητα με επιφάνεια έως 250 τετραγωνικά. Για ακίνητα έως 1.000 τετραγωνικά ο μηχανικός πρέπει να έχει συμπληρώσει πέντε χρόνια από τη λήψη του πτυχίου του, ενώ για μεγαλύτερες οικοδομές απαιτείται δεκαετία. Κατά τα άλλα, ισχύουν οι διατάξεις του νόμου 4030/2011.
Δείτε παρακάτω το περιεχόμενο του άρθρου 156:

 http://www.b2green.gr/el/post/35029/

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Ημερίδα για τη διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Γορτυνίας

Η ουσία  της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής είναι το πώς οι άνθρωποι δημιουργούν το περιβάλλον τους και αυτοπροσδιορίζονται μέσα από αυτή τους την πράξη. Αυτό είναι ίσως και το σημαντικότερο στοίχημα για έναν αρχιτέκτονα του σήμερα: Ο αυτοπροσδιορισμός της κοινωνίας και του ατόμου μέσω του συλλογικού σχηματισμού του χώρου τους, με τη συνεργασία επιστήμης- κοινωνίας.

Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς Γορτυνίας - Στρατηγικός Σχεδιασμός Προστασίας και Ανάπτυξης" θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, ώρα 16:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Δημητσάνας.

Πρόγραμμα ημερίδας:

16:00 – 16:15 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΩΝ

16:15 - 16:45 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ – ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Κοσμήτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων, Δήμαρχος Γορτυνίας.

16:45 - 17:30 "ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΛΑΓΚΑΔΙΩΝ" (Ομάδα αποφοίτων ΔΠΜΣ ΕΜΠ "Προστασία μνημείων")

17:30- 18:00 "ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΛΑΓΚΑΔΙΩΝ» Ομάδα αποφοίτων ΔΠΜΣ ΕΜΠ "Προστασία μνημείων")

18:00- 19.30 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΘΕΜΑ:
"Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς Γορτυνίας – Στρατηγικός Σχεδιασμός Προστασίας και Ανάπτυξης"
(Προβλήματα και Κατευθύνσεις Ανάπτυξης, Ζητήματα Ειδικών Όρων Δόμησης, Προοπτικές ένταξης σε προγράμματα χρηματοδότησης, Συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας).
Συμμετέχοντες: ΕΜΠ, Δήμος, Περιφέρεια, ΤΕΕ Πελοποννήσου, Εκπρόσωποι τοπικών Φορέων.